Ιστορικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ – Α’

445

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΕΡΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Είναι γεμάτο από αρχαία μνημεία, γραφικά σοκάκια και ζωντανή ατμόσφαιρα.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με μια επίσκεψη στην Ακρόπολη, το πιο διάσημο αξιοθέατο της Αθήνας.

Ακρόπολη των Αθηνών είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία στον κόσμο. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στην καρδιά της Αθήνας και είναι αφιερωμένη στην θεά Αθηνά, προστάτιδα της πόλης.

Η Ακρόπολη έχει ιστορία που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού. Ωστόσο, η σημερινή της μορφή χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., όταν ο Περικλής, ο αρχηγός του Αθηναϊκού κράτους, ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα ανοικοδόμησης.

Τα σημαντικότερα μνημεία της Ακρόπολης είναι:

Ο Παρθενώνας, ένας ναός αφιερωμένος στην Αθηνά Παρθένο. Είναι ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στον κόσμο και θεωρείται ένα αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Το Ερέχθειο, ένα ναό αφιερωμένο σε διάφορους θεούς και ήρωες, συμπεριλαμβανομένης της Αθηνάς, του Ποσειδώνα και του Έρεχθέα. Είναι γνωστό για τις Καρυάτιδες, τις έξι γυναικείες μορφές που υποστηρίζουν την οροφή της νότιας στοάς του.

Ο Προπυλαΐς, η κύρια πύλη της Ακρόπολης. Είναι ένα επιβλητικό κτίριο που συνδυάζει στοιχεία του δωρικού και του ιωνικού ρυθμού.

Το Θέατρο του Διονύσου, ένα αρχαίο θέατρο που χρησιμοποιούνταν για θεατρικές παραστάσεις. Είναι το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαίας Ελλάδας και μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 17.000 θεατές.

Το  Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στον κόσμο. Βρίσκεται στην Αθήνα και φιλοξενεί μια συλλογή από ευρήματα από την Ακρόπολη.

Το μουσείο χτίστηκε το 2009 και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Φιλιππίδη. Το κτήριο είναι κατασκευασμένο από γυαλί και μάρμαρο και έχει θέα στην Ακρόπολη.

Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει ευρήματα από όλες τις περιόδους της ιστορίας της Ακρόπολης, από την προϊστορική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα.

Ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς κήπους στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην πλατεία Συντάγματος, και αποτελεί ένα αγαπημένο μέρος για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης για να χαλαρώσουν, να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο.

Ο κήπος ιδρύθηκε το 1839 από τον Όθωνα, τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας. Αρχικά ήταν ιδιωτικός κήπος του βασιλιά, αλλά άνοιξε στο κοινό το 1843. Ο κήπος έχει έκταση 158 στρέμματα και φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία φυτών και δέντρων, συμπεριλαμβανομένων κωνοφόρων, πλατύφυλλων, οπωροφόρων και καλλωπιστικών φυτών.

Ο κήπος διαθέτει επίσης μια σειρά από μνημεία και γλυπτά, συμπεριλαμβανομένου του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, του μνημείου του Φιλίππου Στάη και του μνημείου του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Ο Εθνικός Κήπος είναι ένα ζωντανό μέρος όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών και από όλες τις walks of life έρχονται για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη φύση. Είναι ένα δημοφιλές μέρος για ραντεβού, βόλτες με τα παιδιά ή απλώς για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε ένα δροσερό ποτό ή ένα σνακ σε μια από τις καφετέριες ή τα εστιατόρια του κήπου.

Ο κήπος είναι ανοιχτός όλο το χρόνο, αλλά είναι πιο όμορφος την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν τα λουλούδια και τα δέντρα είναι σε πλήρη άνθιση.

Οι  δύο μεγάλες, ιστορικές πλατείες της Αθήνας, Συντάγματος και Ομονοίας είναι απόλυτα συνυφασμένες με την ιστορία της πόλης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, από την εποχή του Όθωνα, μέχρι τα πρόσφατα χρόνια. Μεταξύ τους είχαν και εξακολουθούν να έχουν μεγάλες διαφορές. Η πλατεία Συντάγματος ήταν ανέκαθεν η πλατεία περιπάτου και συγκέντρωνε την αφρόκρεμα της αθηναϊκής κοινωνίας στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ού.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναπολούν τις δύο αυτές πλατείες όπως ήταν στην εποχή τους, οι νεότεροι ούτε καν μπορούν να τις φανταστούν πώς ήταν τότε εκείνο το σκηνικό και αρκούνται στις διηγήσεις και στις παλιές φωτογραφίες.

 

 

Πλατεία Συντάγματος, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας

Η Πλατεία Συντάγματος είναι η κεντρική πλατεία της Αθήνας και η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας, μετά την πλατεία Σπιανάδα της Κέρκυρας και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τις 100 μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου. Ορίζεται από την λεωφόρο Αμαλίας και τις οδούς Βασιλέως Γεωργίου Α’, Σταδίου και Όθωνος. Βάσει δε της πλατείας Συντάγματος γίνεται η αρίθμηση των αθηναϊκών δρόμων. Η αρίθμηση κάθε δρόμου αρχίζει από την κοντινότερη προς την πλατεία άκρη του, με τους ζυγούς αριθμούς δεξιά.

Μέχρι το 1834 η περιοχή αυτή της παρυφές της πόλης, ονομαζόταν Περιβολάκια και αργότερα μετονομάστηκε σε «Πλατεία Ανακτόρων», λόγω της λόγω της εγγύτητάς της με τα νεόδμητα ανάκτορα του Όθωνα – σημερινό κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Οφείλει το σημερινό όνομά της στο  Σύνταγμα, το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει ο Όθων στον συγκεντρωμένο μπροστά στα ανάκτορα ελληνικό λαό, μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843. Άρχισε να διαμορφώνεται μετά το 1846 από τον Βαυαρό υπολοχαγό Χοχ, συνεργάτη του αρχιτέκτονα Λεό φον Κλένσε, ενώ τη δενδροφύτευσή της είχε αναλάβει η βασίλισσα Αμαλία.

Χωρίστηκε σε δύο τμήματα – την πάνω πλατεία (ανατολικό τμήμα) η οποία μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα εξακολουθούσε να λέγεται «Πλατεία Ανακτόρων», ενώ σήμερα είναι γνωστή ως «Πλατεία Βουλής» ή «Άγνωστος Στρατιώτης», και την κάτω πλατεία (δυτικό τμήμα), την πλατεία Συντάγματος, γνωστή και ως πλατεία Βάκχου ή Κήπος των Μουσών. Τα δύο τμήματα είχαν μεταξύ τους μία υψομετρική διαφορά και ενώνονταν με μία μαρμάρινη σκάλα.

Όταν διαμορφώθηκε ο χώρος του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, το πάνω μέρος αποκόπηκε από την υπόλοιπη πλατεία. Το Μνημείο κατασκευάστηκε το 1929-1930 από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη και το κεντρικό του σημείο είναι μία παράσταση με τον νεκρό στρατιώτη, φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Φωκίωνα Ρωκ.

Στις δύο πλευρές, αριστερά και δεξιά του μνημείου, βρίσκονται χάλκινες πλάκες πάνω στις οποίες αναφέρονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στις οποίες είχε πάρει μέρος η Ελλάδα από το 1821 έως σήμερα.

Το Μνημείο φυλάσσεται επί 24ωρου βάσεως από τους στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς, τους Ευζώνους, με την αλλαγή φρουράς να γίνεται κάθε ώρα και ν’ αποτελεί ένα από τα ζωντανά αξιοθέατα της Αθήνας.

Η πλατεία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία, υπήρξε χώρος διαδηλώσεων, κοινωνικών αναβρασμών και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, αρχής γενομένης από την 3η Σεπτεμβρίου του 1843, αργότερα τα «Πατριωτικά» (Νοέμβριος 1866) κ.α., αλλά και χώρος επισήμων εορταστικών τελετών, παρελάσεων και πανηγυριών.

Η πλατεία Συντάγματος έπαιξε από νωρίς και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των Αθηναίων. Ήταν τόπος συνάντησης, αγαπημένο μέρος κυριακάτικου περιπάτου και… μεγάλου νυφοπάζαρου, καθώς και μουσικών εκδηλώσεων. Αποτελεί δε το σημείο από το οποίο αρχίζει το εμπορικό κέντρο της πόλης, κυρίως προς την οδό Ερμού, αλλά και την οδό Σταδίου.

Η αλλαγή του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της πλατείας Ομονοίας, προς το πιο λαϊκό και η γειτνίαση με τα ανάκτορα ήταν λόγοι προσέλκυσης της μεγαλοαστικής και κοσμικής αθηναϊκής κοινωνίας και από τα μέσα του 19ου αιώνα άρχισαν να κτίζονται τριγύρω εντυπωσιακά μέγαρα, πολυτελή ξενοδοχεία και καφέ-ζαχαροπλαστεία. Σε φωτογραφίες των δεκαετιών 1950 και 1960 βλέπουμε τα τραπεζάκια των καφενείων και των ζαχαροπλαστείων απλωμένα πάνω στην πλατεία και τους σερβιτόρους με τα άσπρα σακάκια και τα μαύρα παντελόνια και το παπιγιονάκι, που περνούσαν τρέχοντας, ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, με τους δίσκους γεμάτους, για να εξυπηρετήσουν τους θαμώνες.

Γύρω από την πλατεία βρίσκονται μερικά αξιόλογα κτίρια, τα οποία γλύτωσαν την κατεδάφιση και αποτελούν «κοσμήματα» για την Αθήνα.

Το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κτίστηκε το 1836 σε σχέδια του Βαυαρού αρχιτέκτονα Φρίντριχ φον Γκέρτνερ για ανάκτορα του Όθωνα.

Είναι το μεγαλύτερο νεοκλασικό κτίριο της Αθήνας και χαρακτηρίζεται από μία λιτότητα αλλά και μία στιβαρότητα. Από το 1935 εκεί στεγάζεται το Κοινοβούλιο.

Το ιστορικό ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», πρώην Μέγαρο Δημητρίου, είναι το κομψότερο και πολυτερέστερο της πρωτεύουσας, τοπόσημο της πόλης με το όνομά του να είναι απόλυτα συνδεδεμένο τόσο με την κοινωνικο-πολιτιστική ζωή της αστικής, αριστοκρατικής Αθήνας όσο και με κορυφαία γεγονότα της νεότερης ιστορίας.

Το Μέγαρο Πάλλη (Καραγεώργη Σερβίας 1 & πλ. Συντάγματος), είναι το μόνο κτίριο που διασώζεται, απ’ όσα βρίσκονταν απέναντι από τα τότε Ανάκτορα.

Από τον εξώστη του κτιρίου μίλησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς, το 1944.

Εκεί στεγάζεται σήμερα το πολυκατάστημα Public.

 Στο σημείο αυτό αξίζει μία αναφορά για ένα κτίριο που υπάρχει στην πλατεία, το οποίο δεν είναι τόσο παλιό όσο αυτά που ήδη αναφέρθηκαν αλλά …. τα ‘χει τα χρονάκια του… και στο ισόγειό του είχε στεγαστεί το «Καφενείο του Αντωνιάδη», γνωστό στέκι εκπαιδευτικών. Πρόκειται για το επταώροφο κτίριο Γιάνναρου (Φιλελλήνων 1 & Όθωνος), του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Εσπερινή».

Η ανέγερσή του, το 1917, στη θέση της νεοκλασικής οικίας του Στέφανου Ξένου και από το 1840 του πολυτελούς «Ξενοδοχείο των Ξένων», είχε προκαλέσει, λόγω του ύψους του, σοκ στους Αθηναίους και είχε ως συνέπεια την έκδοση διατάγματος για το ύψος των οικοδομών…

Θεωρήθηκε από τους πρώτους «ουρανοξύστες» της Αθήνας και ήταν ένα από τα πρώτα κτίρια στα οποία έγινε χρήση του νεοεμφανιζόμενου τότε οπλισμένου σκυροδέματος.

Αλλά και το ύψος ενός άλλου κτιρίου, είχε απασχολήσει, όπως λέγεται, την Βασίλισσα Αμαλία, η οποία είχε ζητήσει από τον Ανδρέα Κορομηλά, που έκτιζε την οικία του απέναντι από τα ανάκτορα (στη γωνία Ερμού με την πλ. Συντάγματος), να μην κατασκευάσει τον τρίτο όροφο, όπως ήταν τα αρχικά σχέδια, για να μην της κρύβει την θέα προς την Καστέλλα και τον Σαρωνικό.

Ο Κορομηλάς σεβάστηκε την επιθυμία της και ο τρίτος όροφος προστέθηκε στο κτίριο μετά την έξωση του Όθωνα. Το καφενείο του Ζαβορίτη, που στεγαζόταν στο ισόγειο του Μεγάρου Κορομηλά, ήταν από τα πρώτα που έστηναν το καλοκαίρι οθόνες στην πλατεία και πρόβαλαν βουβές ταινίες, με συνοδεία πιάνου. Αργότερα, το παράδειγμά του ακολούθησαν και τα καφενεία του Ζαχαράτου και του Αντωνιάδη.

Τον 20ό αιώνα η φυσιογνωμία της πλατείας Συντάγματος άλλαξε και τα αρχοντικά και τις επιβλητικές κατοικίες αντικατέστησαν κτίρια, που όπως έγραφε ο Μίνως Αργυράκης το 1984 για την Αθήνα, «ξεπετάγονται διαρκώς μπροστά σου σαν Νεοέλληνας νταής, που δείχνει το ανάστημά του…» και εκεί στεγάζονται υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες και γραφεία επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στα κτίρια που κατεδαφίστηκαν και δεν υπάρχουν πια είναι το Μέγαρο του εκδότη Ανδρέα Κορομηλά (επί της πλατείας Συντάγματος και των οδών Ερμού και Νίκης), το Μέγαρο Παύλου Καλλιγά (Καραγιώργη Σερβίας 4), το Μέγαρο Γιαννόπουλου (Καραγιώργη Σερβίας 2 και Σταδίου), η οικία Σιμόπουλου (Πλατεία Συντάγματος & Μητροπόλεως), η οικία Ουράνη (Όθωνος 8), το Μέγαρο Παχύ (στη γωνία Μητροπόλεως & Φιλελλήνων).

Όλα αυτά είχαν κτιστεί αρχικά ως κατοικίες επώνυμων Αθηναίων και κατά καιρούς είχαν στεγάσει πολυτελή ξενοδοχεία (το «Grand Hotel d’Athens» στο Μέγαρο Γιαννόπουλου, το «Ξενοδοχείο των Ξένων» στην οικία του Στ. Ξένου), πολυτελή καφενεία στα ισόγειά τους (το «Καφενείο της Ανατολής» και αργότερα το «Καφέ-ζαχαροπλαστείο του Ζαβορίτη», στο Μέγαρο Ανδ. Κορομηλά, το «Καφενείο Γιαννόπουλου» στο ομώνυμο μέγαρο, το «Καφενείο του Αντωνιάδη» στο Μέγαρο Γιάνναρου, το καφενείο «Κεραμεικόν» στο Μέγαρο του Παχύ), το «ΤΕΑ ROOM» του  Χρυσάκη, το πρώτο τεϊτοποτείον της Αθήνας (στο ισόγειο της οικίας Σιμόπουλου) αλλά και επιχειρήσεις (το τυπογραφείο του Ανδ. Κορομηλά, στο ομώνυμο μέγαρο, το βιβλιοπωλείο των Μπεκ και Μπαρτ και αργότερα Ελευθερουδάκη, στο μέγαρο Γιαννόπουλου, το ταξιδιωτικό γραφείο «Wagon Lits Cook» στο ισόγειο του ξενοδοχείου «της Αγγλίας», το φωτογραφείο Αθανασίου Κάλφα, στην οικία Κορομηλά).

Επίσης, δεν υπάρχει το νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, επί της πλατείας Συντάγματος και της οδού Ερμού, όπου είχε στεγαστεί το αριστοκρατικό Ξενοδοχείο «της Αγγλίας», το οποίο το 1930 μετονομάστηκε σε «Νέον Αγγλίας».

Εκεί είχαν φιλοξενηθεί γνωστοί ξένοι συγγραφείς και καλλιτέχνες κατά την παραμονή της στην Αθήνα. Το 1960 κατεδαφίστηκε και στο ισόγειο του πολυώροφου κτιρίου που ανεγέρθηκε στεγάστηκε για πολλά χρόνια το καφέ-ζαχαροπλαστείο «Παπασπύρου» και σήμερα το fast-food McDonald’s.

«Έγκλημα» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατεδάφιση του καταπληκτικού Μεγάρου Νεγρεπόντη που βρισκόταν μέχρι το 1959, στη συμβολή της Λεωφόρου Αμαλίας και οδού Όθωνος.

Κτίστηκε το 1870 αρχικά για την Λουκία Λουριώτη και αργότερα, για ένα διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως οικία του διαδόχου Κωνσταντίνου μετά τον γάμο του με τη Σοφία της Πρωσίας το 1889, μέχρι την ανέγερση του ανακτόρου του διαδόχου (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο) το 1897 από τον Ερνέστο Τσίλλερ.

Στο Μέγαρο Νεγρεπόντη στεγάστηκε η έδρα της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.

Δίπλα στη «Μεγάλη Βρετανία», υπάρχουν άλλα δύο πολυτελή ξενοδοχεία, με θέα την πλατεία Συντάγματος, το King George και το Athens Plaza. Στην θέση του πρώτου, ήταν η πολυτελής οικία του οικονομολόγου και πολιτικού, Στέφανου Σκουλούδη, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός την περίοδο 1915-1916. Η οικία κατεδαφίστηκε το 1930 και το ξενοδοχείο King George πρωτολειτούργησε το 1936.

Το άλλο, βρίσκεται στη θέση που ήταν η οικία του γιατρού Ιωάννη Βούρου η οποία κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1870, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πουαντρινό.

Στο ισόγειο, στεγαζόταν από το 1895 έως το 1963, το ιστορικό «καφέ-ζαχαροπλαστείο του Ζαχαράτου», το οποίο όπως ονόμαζαν οι τότε Αθηναίοι ήταν το «δεύτερο και πιο ελεύθερο -ίσως-κοινοβούλιο από το πραγματικό».

Θαμώνες του ζαχαροπλαστείου, εκτός από τους πολιτικούς ήταν επώνυμοι Αθηναίοι, λόγιοι, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες.

Πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος βρίσκεται ο Εθνικός Κήπος, μία πραγματική όαση μέσα στο κέντρο της Αθήνας με 500 διαφορετικά είδη φυτών και δένδρων απ’ όλο τον κόσμο, 6 λιμνούλες αλλά και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, κυρίως από την ρωμαϊκή εποχή.

 Ο Κήπος, συνολικής έκτασης 154.000 τετραγωνικών μέτρων, άρχισε να παίρνει τη σημερινή του μορφή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα (1832 – 1862) και συγκεκριμένα ήταν αποκλειστικά έργο της Βασίλισσας Αμαλίας, γνωστής για την αγάπη που έτρεφε για τη γη και την προσπάθειά της να δημιουργεί όμορφους χώρους πράσινου στην Αθήνα, επηρεασμένη από την παράδοση στην πατρίδα της με τους κήπους και τα μεγάλα πάρκα.

Το πρώτο σχέδιο έγινε από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Χοχ και ολοκληρώθηκε από τον κηποτέχνη Φρανσουά Λουί Μπαρό, το 1852, ο οποίος ανέλαβε τις φυτευτικές εργασίες αλλά και τη διεύθυνση του Κήπου από το 1845 έως το 1854.

Τον διαδέχθηκε ο Φρειδερίκος Σμιθ ο οποίος έμεινε στη θέση του διευθυντή του Κήπου για 30 χρόνια.

Η πλατεία Συντάγματος κοσμείται με αντίγραφα των 5 από τα 7 ορειχάλκινα αγάλματα που δώρισε ο λόρδος Μπιουτ στον δήμο Αθηναίων το 1884 («Ο Ερμής αναπαυόμενος», δύο ζαρκάδια σε όρθια θέση και οι δύο Παλαιστές) καθώς και με το γλυπτό «Το παιδί με τα Σταφύλια», έργο του Δημ. Φιλιππότη.

 

Τι σημαίνουν οι επιγραφές στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Όλες οι λέξεις που έχουν χαραχθεί

Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων είναι ένα από τα πιο σημαντικά και συμβολικά της Αθήνας, αλλά και ένα από τα πιο «μυστηριώδη». Όχι φυσικά επειδή ο στρατιώτης είναι… άγνωστος, αλλά και επειδή είναι άγνωστο για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν επισκεφθεί το σημείο, το ποια είναι η σημασία, η έννοια των ονομάτων που έχουν χαραχτεί στην πέτρα, με τέτοιο τρόπο ώστε να μη βρίσκεις καμία λογική σειρά και συνέπεια. Κι όμως, η εξήγηση, τελικά, είναι πολύ πιο απλή από ό,τι φαντάζεται κανείς καθώς κουράζει το μυαλό του προσπαθώντας να βρει την απάντηση στο ερώτημα…

Όλοι όσοι ζουν στην Αθήνα αλλά και όσοι την έχουν επισκεφθεί, έχουν σταθεί έστω μία φορά μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη προκειμένου να δουν την αλλαγή φρουράς που γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες. Να δουν την όλη διαδικασία, να δουν αν ο τσολιάς που κάθεται στη σκοπιά θα κουνηθεί έστω ελάχιστα ή θα παραμείνει ακίνητος σαν άγαλμα, ό,τι κι αν συμβαίνει μπροστά του, όπως είναι και το προβλεπόμενο. Άγνωστο αν η δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου μπορούσε να φανταστεί ότι θα γίνει και πόλος έλξης για τουρίστες και μη το συγκεκριμένο μνημείο όταν αποφάσιζε, στις 3 Μαρτίου 1926, την ανέγερσή του. Πιθανότατα όχι.

Κατά πάσα πιθανότητα, επίσης, δεν φανταζόταν ή δεν θα ήθελε να φανταστεί ότι στο πέρασμα του χρόνου θα χρειαζόταν να χαραχθούν κι άλλα ονόματα εκτός από αυτά που είχαν σμιλευθεί πάνω στην πέτρα όταν η ανέγερση του μνημείου ολοκληρώθηκε.

Χρειάστηκε όμως.

Και χρειάστηκε επειδή η Ελλάδα έχασε κι άλλους άγνωστους στρατιώτες ή ναύτες σε μάχες. Γιατί αυτή είναι η απάντηση στο «τι γράφει το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη».

Τα ονόματα των μαχών, των σημείων, εντός ή εκτός χώρας, που Έλληνες στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Έλληνες στρατιώτες ή ναύτες, τα σώματα των οποίων δεν βρέθηκαν ποτέ ώστε να τους αποδοθούν οι τιμές που έπρεπε.

Αυτές οι τιμές, επομένως, αποδίδονται μέσω του μνημείου και της καταγραφής των ονομάτων των περιοχών.

Μια λίστα που δυστυχώς χρειάστηκε να ανανεωθεί περισσότερες από μία φορές και δεν αποκλείεται να κριθεί και στο μέλλον αναγκαίο κάτι τέτοιο.

Όλες οι επιγραφές στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Ποιες είναι, όμως, όλες οι λέξεις, όλα τα ονόματα που έχουν χαραχτεί στην πέτρα;

 

Στις κλίμακες αριστερά, αυτά που αναγράφονται είναι τα εξής…

ΛΑΣΣΩΝ=ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΝ

 ΛΑΖΑΡΑΔΕΣ=ΣΤΕΝΑ:ΠΟΡΤΑ

Σ=ΚΑΤΕΡΙΝΗ=ΣΟΡΟΒΙΤΣ

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ=ΘΕΣ

ΣΑΛΟΝΙΚΗ=ΟΣΤΡ

ΟΒΟΝ=ΚΟΡΙΤΣΑ=

ΠΕΣΤΑ=ΓΡΥΜΠΟΒΟ
ΠΕΝΤΕΠΗΓΑ
ΔΙΑ=ΠΡΕΒΕΖΑ=

ΑΕΤΟΡΡΑΧΗ=ΜΑ
ΝΩΛΙΑΣΣΑ=ΜΠΙ
ΖΑΝΙ=ΔΡΙΣΚΟΣ

ΚΙΛΚΙΣ=ΛΑΧΑΝ
Α=ΜΠΕΛΕΣ=ΚΡΕ
ΣΝΑΤΣΟΥΜΑΓΙΑ

ΠΕΤΣΟΒΟ=ΝΕΥΡ
ΟΚΟΠΙ=ΜΠΑΝΙΤ
ΣΑ=ΜΑΧΩΜΕΑ

ΓΚΟΛΟΜΠΙΛΟ=Σ
ΜΠΟΡΣΚΟ=ΠΡΕΣ
ΛΑΠ=ΕΡΙΓΩΝ

ΡΑΒΙΝΕ=ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
ΣΚΡΑ=ΣΤΡΥΜΩΝ=ΔΟΪΡΑΝΗ=ΜΠΕΛΕ
Σ=ΓΚΡΑΝΚΟΡΟΝΕ=ΤΖΕΝΑ

Στις κλίμακες δεξιά, αυτά που αναγράφονται είναι τα εξής…

ΧΕΡΣΩΝ=ΣΕΡΜΙ
ΚΑΣ=ΟΔΗΣΣΟΣ=ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΙΣ

ΑΡΤΑΚΗ=ΑΙΔΙΝ
ΙΟΝ=ΠΡΟΥΣΣΑ=
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΤΟΥΜΛΟΥΜΠΟΥΝΑ
Ρ=ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ=Δ
ΟΡΙΛΑΙΩΝ

ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣ
ΑΡ=ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ
ΚΑΛΕΓΚΡΟΤΟ

Όσο για τα ονόματα αριστερά και δεξιά από τον οπλίτη, είναι τα εξής…

ΠΙΝΔΟΣ
ΜΟΡΟΒΑ=ΚΟΡΥΤΣΑ=ΚΑΛΑΜΑΣ
ΤΟΜΟΡΟΣ=ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑ
ΧΕΙΜΑΡΡΑ=ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΝ
731=ΜΠΟΥΜΠΕΣΙ=ΚΑΛΠΑΚΙ

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ=ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ

ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ=ΠΡΕΜΕΤΗ
ΟΣΤΡΟΒΙΤΣΑ=ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ=
ΡΟΥΠΕΛ=ΠΕΡΙΘΩΡΙ=ΚΡΗΤΗ=ΕΛ-ΑΛΑΜΕΪΝ
ΡΙΜΙΝΙ=ΡΟΥΒΙΚΩΝ=ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ=ΚΟΡΕΑ
ΚΥΠΡΟΣ=ΑΙΓΑΙΟ=ΙΟΝΙΟ

Πώς έγινε η κατανομή των επιγραφών

Όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας πλέον, αφού έγινε η παρουσίαση των επιγραφών και σε ποιο σημείο βρίσκονται, ο διαχωρισμός έγινε ως εξής: Αριστερά όπως κοιτάμε το μνημείο υπάρχουν οι μάχες του Α’ και Β’ Βαλκανικού πολέμου, όπως και οι μάχες της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Από την άλλη πλευρά, δεξιά, αναγράφηκαν οι μάχες στις οποίες βρέθηκαν Έλληνες στρατιώτες στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Οκτωβριανή Επανάσταση της Ρωσίας αλλά και σε μάχες που έγιναν μέχρι και στην Κορέα.

Αυτονόητο, φυσικά, ότι στη συνέχεια είχαμε τη εισβολή του Αττίλα το 1974 στην Κύπρο, λόγος για τον οποίο προστέθηκε το όνομά της, ενώ αποφασίστηκε, έστω καθυστερημένα, να υπάρξουν οι ανάλογες τιμές και για τους ναύτες που χάθηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πώς φτάσαμε στην Προεδρική Φρουρά

Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η ιστορία των επιγραφών στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το οποίο από την πρώτη στιγμή μετά τα αποκαλυπτήριά του, στις 25 Μαρτίου 1932, απέκτησε τη δική του φρουρά, την οποία αποτελούσε ειδικός στρατιωτικός λόχος της Φρουράς του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ένας ειδικός στρατιωτικός λόχος που ονομάστηκε Φρουρά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, για να μετονομαστεί σε Βασιλική Φρουρά το 1935, μετά την επάνοδο του Γεωργίου Β’. Στη συνέχεια όμως και συγκεκριμένα το 1974, έπειτα από όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που υπήρξαν τότε, η ονομασία άλλαξε ξανά και έγινε Προεδρική Φρουρά, όπως την ξέρουμε μέχρι και σήμερα. Και όπως την μαθαίνουν όσοι δεν την ξέρουν, όταν αποφασίζουν να σταθούν μπροστά στο μνημείο περιμένοντας να δουν αν ο φρουρός θα είναι ή όχι «άγαλμα».