Συνέντευξη κ. Δημήτρη Γκόρη – Who is Who

2917

Συνέντευξη κ. Δημήτρη Γκόρη Εκδότη & Γενικού Διευθυντή της NEO WHO IS WHO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Μ.Ε.Π.Ε. 

Κε Γκόρη, έχετε μια μακρόχρονη και λαμπρή παρουσία στην Ελλάδα, ιδρύοντας το νέο Who is Who,  ένα σπουδαίο έργο, μια Εγκυκλοπαίδεια καταγραφής βιογραφιών διαπρεπών Ελλήνων. Πώς την χαρακτηρίζετε αυτήν την πορεία μέχρι σήμερα και τι διαπιστώσατε μετά από χιλιάδες βιογραφίες οι οποίες συνάμα αποτελούν και ιστορικά ντοκουμέντα.

Ναι, έχετε δίκιο, ιστορικά ντοκουμέντα γιατί έχουν και στοιχεία ιστορικά μέσα, από την άποψη ότι ο καθένας δεν καταθέτει μόνο την βιογραφία του, αλλά και στοιχεία που αφορούν τους προγόνους του, διακρίσεις, και ιδιαιτερότητες. Αλλά ας έρθουμε στο πρώτο σας ερώτημα για την μακρόχρονη πορεία μου. Κατέγραψα τους σπουδαίους Έλληνες τις προσωπικότητες που είναι ανάμεσά μας και λίγοι γνωρίζουν ποιοι είναι. Διαπίστωσα ότι είμαστε λαός με ταλέντα και ευφυία, η καταγραφή γίνεται με σειρά ερωτήσεων και πολύ προσεκτικά. Όλοι έχουν ένα πλούσιο έργο να αναδείξουν και μάλιστα από γενιά σε γενιά, το αποτέλεσμα είναι αξιοθαύμαστο!  Έχουμε εργαστει σκληρά γι΄αυτό το αποτέλεσμα κι εγώ και οι συνεργάτες μου όλα αυτά τα χρόνια και η πορεία ήταν επιτυχής έχοντας μέχρι σήμερα όλο και πιο πολλές βιογραφίες και αυτό θα συνεχιστεί θέτοντας συνεχώς νέες βάσεις με νέες ιδέες. Η πρώτη μου επαφή με το Who is Who ξεκίνησε ήδη από το 1999 στην Γερμανία, όπου ασχολήθηκα με επιτυχία ως Αρχισυντάκτης για πολλά χρόνια για τον Ελβετικό Εκδοτικό Οίκο.

Αφορμή στάθηκε ο επιστήθιος φίλος μου Klaus Ilter, ο οποίος και με μύησε σε αυτό το χώρο που εκτός από την εκδοτική δραστηριότητα μαθαίνεις πραγματικά για τις ζωές των άλλων και μπορείς έτσι να αντλήσεις χρήσιμα διδάγματα και για την δική σου ζωή.

Στα πλαίσια αυτής της ενασχόλησης μου συνάντησα σπουδαίες προσωπικότητες της Γερμανίας και της πόλης που διέμενα, το Ανόβερο, όπου είχα την τιμή να συγγράψω και τις βιογραφίες τους.

Αργότερα το 2007 δέχτηκα την πρόταση να αναλάβω το Γραφείο Σύνταξης της Αθήνας του Ομίλου ως Γενικός Διευθυντής, ιδρύοντας το NEO WHO IS WHO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Μ.Ε.Π.Ε., όπου το 2009  κατοχυρώνω και το Franchise για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σήμερα η λειτουργία της εταιρείας, η οποία εκδίδει την πρωτότυπη και συλλεκτική Εγκυκλοπαίδεια βιογραφιών, διαπρεπών Ελλήνων σε ετήσια βάση, είναι πλέον αυτόνομη και διεξάγονται συνεχώς συζητήσεις για επεκτάσεις και σε άλλα κράτη.

Έχουμε εκδώσει ήδη 9 εκδόσεις του Who is Who στην Ελλάδα με την ταυτόχρονη παρουσίαση των βιογραφιών 15.000 Ελληνίδων και Ελλήνων που έχουν διακριθεί σε κάποιον επαγγελματικό, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό τομέα, που ξεχωρίζουν για την προσφορά τους στον τομέα του και στο σύνολο και έχουν αποσπάσει διακρίσεις γι’ αυτήν.

Φαντάζομαι, ότι όλα θα γίνονται με πολύ επιμέλεια και όπως είπατε πολύ προσεκτικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  Εξηγήστε μας περισσότερα για το who is who ποιές είναι οι δραστηριότητές του;

Το who is who, η εγκυκλοπαίδεια βιογραφιών διαπρεπών Ελλήνων είναι διαχρονικό έργο τέχνης, ιστορικό και οικογενειακό κειμήλιο, επιβράβευση για τους άριστους και πραγματικό έργο αναφοράς της εποχής μας! Ένα εργαλείο κοινωνικής αξίωσης! Ένα βιβλίο ζωής!

Οι εκδόσεις who is who προάγουν την αριστεία σε κάθε τομέα της ζωής μας και καθιστούν τον άνθρωπο και τα επιτεύγματά του ως δείκτη ανάπτυξης και εξέλιξης της εκάστοτε κοινωνίας στηριζόμενοι στις αξίες της αλληλοπεριχώρησης,  της ανιδιοτελούς αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης.

Είναι απαύγασμα τέχνης και εμπειριών που επί σειρά ετών μας χάρισαν με τις βιογραφίες τους οι σημαντικότεροι Έλληνες με απήχηση όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μας έκαναν την τιμή να μας δώσουν σπάνιες πληροφορίες και ντοκουμέντα πολύ χρήσιμα στην εποχή μας για να δράσουμε σε κάθε τομέα. Εκεί εξάλλου στηρίζεται η ιδέα του who is who, στη πληροφορία και στη καινοτομία που είναι η μοναδικότητά της.

Ο σκοπός αυτών των εκδόσεων είναι να αποτυπώσουμε στοιχεία που συνθέτουν το παρελθόν του τόπου μας μαζί με την καταγραφή σημαντικών ανθρώπων του σήμερα. Με αυτό τον τρόπο διασώζουμε και αναδεικνύουμε τόσο την παλιά όσο και την σύγχρονη ταυτότητα του κοινωνικού ιστού της χώρας.

Τα κείμενα αυτά των βιογραφιών δείχνουν την πορεία του βίου τους προς την κατάκτηση της «πρωτιάς».

Η Ελληνική «Ψυχή» έχει ταυτότητα και κατοικεί στα σώματα όλων μας. Κάποιοι από εμάς με την δύναμη της ψυχής έχουν κάνει βήματα παραπέρα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο προς την κατάκτηση  της επιτυχίας. Αυτή την πρόοδο την απεικονίζει το «Who is Who» και οι προσωπικότητες που βιογραφούνται μέσα σε αυτό ανοίγουν και φωτίζουν το δρόμο για τους υπόλοιπους από εμάς. Πάντα έτσι ήταν και θα είναι νομοτελειακά, πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν «Μπροστάρηδες».

Τα κείμενα αυτά των βιογραφιών δείχνουν την πορεία του βίου τους προς την κατάκτηση της «πρωτιάς».

Τονίζουμε εδώ ιδιαίτερα την συλλεκτικότητα του τόμου ως έργο τέχνης με όλες τις αντίστοιχες ιδιότητες που πληρούν αυτά τα έργα και πως ορίζεται ένα έργο ως τέτοιο και πως ερμηνεύεται από διάφορους φιλόσοφους και άλλους ερευνητές στο πέρας των αιώνων έως σήμερα καθώς και πως η αισθητική και η έννοια του κάλλους επηρεάζει τις επιλογές μας.

Ο άνθρωπος μέσα στην τραγωδία της ιστορίας του στα πάθη και στους καημούς του, στην αγωνία και την απελπισία του, στο όνειρο και την προδοσία του, επιθυμεί και λαχταρά πότε η επιτυχία του και τα όνειρά του θα γίνουν πραγματικότητα που θα ομορφαίνουν το περιβάλλον του, πως η «ομορφιά και το κάλλος θα σώσουν τον κόσμο». Μια ομορφιά πέρα από την ανάγκη της φύσης. Πέρα και πάνω από μια ορμέμφυτη αντανακλαστική ενατένιση των πραγμάτων, αλλά εκείνη την εμπειρία του κάλλους που μπορεί να σώσει μια καρδιά από την απόγνωση, να δώσει νόημα στην ύπαρξη, να φανερώσει μια άλλη πραγματικότητα και ποιότητα ζωής.

Η φιλοσοφία, η ποίηση, το θέατρο, η ζωγραφική και γενικότερα  οι τέχνες. Η κοπιώδης και δημιουργική σχέση με την γη και την καλλιέπεια της, αλλά και κάθε μορφή δημιουργίας, υπήρξαν ιστορικοί χώροι μέσα από τους οποίους ο άνθρωπος αναζήτησε ουσιαστικά και εξέφρασε τον βαθύτερο πόθο του να ξεπεράσει τα όρια της τραγικότητας του κόσμου του έχοντας την ελευθερία από τα δεσμά του χρόνου και του χώρου για να γευθεί τους καρπούς της επιτυχίας του έως τον θάνατο.

Μια επιστημονική θεωρία, παραμένει πάντα μια απόπειρα διατύπωσης, επειδή ο συλλογισμός πάνω στον οποίο βασίζεται, προορίζεται να ανασκευασθεί ή να απορριφθεί από μεταγενέστερες έρευνες και ανακαλύψεις. Ένα έργο τέχνης όμως μένει ως οριστικό δημιούργημα αιωνίως…

Η συλλεκτική αυτή έκδοση είναι ένα επικοινωνιακό εργαλείο για κάθε επαγγελματία , παρέχονται οφέλη μέσω της δημιουργίας  δικτύου  και της  ανάπτυξης  δραστηριοτήτων, διότι αναγνωρίζονται οι ιδιαίτερες ανθρώπινες επιδόσεις. Δημιουργούνται πρότυπα για τους νέους, είναι επαλήθευση για τη δημοσίευση της βιογραφίας των μελών. Δίνεται η ευκαιρία επαφής με ομοϊδεάτες. Αποτελεί πολύτιμο ντοκουμέντο για ιστορικές μελέτες και αναλύσεις που αφορούν στην εκτίμηση των ανθρώπινων επιδόσεων. Τέλος ενδείκνυται ως «ευχαριστήριο  δώρο» για τα άτομα που στιγμάτισαν ιδιαίτερα  τη ζωή του καθενός και τους ανθρώπους που ευγνωμονούν, όπως και επιχειρηματικό δώρο για τους καλούς συνεργάτες.

Όλες οι βιογραφίες που δημοσιεύονται στο Who is Who στην Ελλάδα είναι αμερόληπτες και  «εξυφαίνονται» αφού γίνει η προσωπική συνάντηση με τα σημαίνοντα πρόσωπα και μας δώσουν τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε από πρώτο χέρι.

Πρέπει εδώ να σταθούμε και να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι είμαστε οι μοναδικές εκδόσεις στον τομέα μας που πραγματοποιούμε προσωπικές συνεντεύξεις με τα πρόσωπα που πρόκειται να βιογραφήσουμε.

Η καταχώρηση στο Who is Who γίνεται με βάση μίας διεθνής δεοντολογίας και αξιοκρατίας που διέπει όλα τα διεθνή έγκριτα who is who και είναι δωρεάν. Οι προσωπικότητες από τις οποίες παίρνουμε συνέντευξη μας επισημαίνονται μέσω προσωπικών συστάσεων (αλλά και μέσω της ιστοσελίδας μας www.whoiswhogreece.com) ή εντοπίζονται βάσει έρευνας της επιστημονικής μας ομάδας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλεγούν από τουλάχιστον άλλα δύο μέλη που κρίνουν ότι αυτός ή αυτή έχει δείξει ταλέντο ή έχει κάνει εξαιρετικές δημιουργίες στον τομέα του. Κάποιος μπορεί επίσης να ζητήσει να γίνει μέλος αν έχει στο ιστορικό του τουλάχιστον μια υποψηφιότητα για βραβείο. Ωστόσο αυτό είναι μόνον η αρχή μιας μακράς διαδρομής. Οι υποψηφιότητες στη συνέχεια εξετάζονται από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Κε Γκόρη, τι  σημαίνει, να είναι κάποιος διαπρεπής;

Είναι ο διακεκριμένος, ο εξαιρετικός, ο διαλεχτός, ο εξαίρετος, ο εξέχων, ο επιφανής που έχει διακριθεί σε κάποιον επαγγελματικό, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό τομέα, που ξεχωρίζει για την προσφορά του και έχει αποσπάσει διακρίσεις γι’ αυτήν. Αυτός που ξεχωρίζει θετικά (ανάμεσα στους ομοίους του) που είναι διακεκριμένος και τον αναγνωρίζουν πολλοί. Αυτός που προσφέρει στον τομέα και στο σύνολο, αυτός που καινοτομεί και πετυχαίνει σπουδαία πράγματα στον τομέα του, αυτός που αποκτά φήμη. Κυρίως, όμως αυτός που διαθέτει ήθος και σεβασμό, κάτι που λείπει εμφανώς από τις μέρες μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για μότο σας «Βίον αιρείσθαι τον άριστον».

Σημαίνει « Ας μην πάω χαμένος άδοξα και χωρίς καμία προσπάθεια. Κάτι μεγάλο θα κάμω πρώτα, που θα το μάθουν και οι επόμενες γενιές» (Μη μαν ασπουδί γε και ακλειώς απολοίμην, αλλ΄μέγα ρέξας τι και εσσομένοισι πυθέσθαι) Όμηρος, Ιλιάδα Χ-304

Σε αυτήν την φράση κρύβεται το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής εποποιίας. Για τους αρχαίους Έλληνες, τόσο ο θάνατος όσο και η γέννηση αποτελούν τμήμα της αέναης λειτουργίας του κόσμου. Γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν το αναπόφευκτο του τέλους της ανθρώπινης ύπαρξης προσπαθούσαν να μεγαλουργήσουν κατά την διάρκεια του βίου τους, έχοντας ως βάση πάντοτε τον ενάρετο τρόπο ζωής και κάνοντας υπέροχα πράγματα ξεπερνώντας πολλές φορές τις δυνάμεις τους (υστεροφημία). H υστεροφημία είναι αυτό που ονομάζουν οι φιλόσοφοι ενδοκοσμική αθανασία. Εδώ κάπου κρύβεται και η έννοια του ΗΡΩΑ κατά την αρχαιότητα.

Οι αρχαίο λοιπόν Έλληνες γνώριζαν να ξεχωρίζουν την κοινή ζωή από τον ενάρετο ΒΙΟ!!!

Το Who is Who απαθανατίζει τα επιτεύγματα όλων αυτών των διαπρεπών Ελλήνων.

Ποιά είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Όπως καλά γνωρίζουμε και βιώνουμε όλοι μας, οι καιροί σήμερα είναι πολύ δύστροποι. Η οικονομική κρίση κατά την δική μου άποψη είναι το αποτέλεσμα, διότι η αιτία είναι η καταρράκωση όλων των παραδοσιακών πολιτισμικών και ηθικών αξιών που μας βοήθησαν να υπάρχουμε έως σήμερα. Αντί να τις εξελίξουμε εφευρίσκουμε νέα ανούσια κατ΄ εμέ πρότυπα και δήθεν αξίες. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα λοιπόν τα επόμενα άμεσα σχέδια μας είναι η Έκδοση του ετήσιου «Who is Who στην Ελλάδα» ανανεωμένο με πορφυρό πλέον εξώφυλλο και σε δύο ποιότητες την πολυτελή χρυσόδετη, η οποία είναι ένα αριστούργημα και θα έπρεπε να κοσμεί τις περισσότερες βιβλιοθήκες και την καθόλου ευκαταφρόνητη την λινόδετη. Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και στα υλικά που χρησιμοποιούμε, όπως το χαρτί βίβλου και τα εξαιρετικά εξώφυλλα που είναι από ποιοτικό δέρμα και ποιοτικό λινόδετο ύφασμα. Μέσα στο 2017 ήδη έχουμε ξεκινήσει να προετοιμάζουμε έναν νέο κύκλο εκδόσεων που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά, το «Who is Who Γυναίκες Ηγέτες» με πρώτο σταθμό οι Γυναίκες Ηγέτες στις Επιχειρήσεις (www.womenleaders.gr) με τη συνεργασία, ως Συμβούλου Έκδοσης, του γνωστού Επικοινωνιολόγου Θαλή Π. Κουτούπη. Οι εκδόσεις αυτές αναμένονται για το 2018.

Τέλος, να αναφέρω ότι είμαι ο εμπνευστής της μεγαλύτερης ιατρικής πλατφόρμας στην Ελλάδας της www.iatros-online.gr, η οποία λειτουργεί από το 2015 και της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.emeis.gr

Συνεχίζουμε με αγάπη, αφοσίωση και πάθος και νέα πνοή μια παράδοση ετών στο χώρο διατηρώντας πάντα ζωντανή την μνήμη για τα επιτεύγματα των συνανθρώπων μας.

Εύχομαι για όλους μας μία δημιουργική και επιτυχημένη σταδιοδρομία και ευχαριστώ όλα τα μέλη και τους φίλους μας που μας στηρίζουν προσωπικά αλλά και το έργο μας όλα αυτά τα χρόνια και να εκφράσω έτσι την ευγνωμοσύνη μου και τη ιδιαίτερη εκτίμηση μου.

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δημήτρης Γκόρης γεννήθηκε στην Ελασσόνα και μεγάλωσε στην Γερμανία, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές σε Γερμανικά Σχολεία. Παράλληλα διδάχθηκε την Ελληνική Γλώσσα στο Νυχτερινό Ελληνικό Γυμνάσιο του Ανόβερου. Στη Γερμανία συνέχισε ανώτερες σπουδές στα Οικονομικά και την Διοίκηση των Επιχειρήσεων στην περιοχή Neustadt. Εξειδικεύθηκε στην τεχνική των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στην Ελλάδα και την Γερμανία σχετικά με την  δημοσιογραφία, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων,  τις πωλήσεις και τα χρηματοοικονομικά.

Παράλληλα με τις σπουδές του και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ως συν δημιουργός 2 καταστημάτων εστίασης  στη Γερμανία τα οποία του εξασφάλισαν σημαντικά έσοδα και του έδωσαν την ευκαιρία επέκτασης με ένα ακόμη Εστιατόριo στο Κολωνάκι, στην Αθήνα. Για μια περίπου δεκαετία ανέπτυξε επιχειρηματικές δραστηριότητες τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.

Το 1999 αναλαμβάνει Αρχισυντάκτης στην εταιρεία Who is Who στη Γερμανία.  Το 2003 Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Ομάδας Συμβούλων στην εταιρεία Finax Finanzplanung GmbH στο Ανόβερο Γερμανίας. Το  2005  Ιδρύει  και Διευθύνει την χρηματοοικονομική εταιρεία THEMELIA στη Γερμανία.

Το 2007 Ιδρύει και αναλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση  και Διαχείριση στην Ελλάδα της εταιρείας NEO WHO IS WHO, η οποία εκδίδει την πρωτότυπη και συλλεκτική Εγκυκλοπαίδεια βιογραφιών, διαπρεπών Ελλήνων, σε ετήσια βάση, κατοχυρώνοντας επίσημα το Franchise για Ελλάδα & Κύπρο από τον Ελβετικό Εκδοτικό Οίκο. Σήμερα η λειτουργία της εταιρείας είναι πλέον αυτόνομη και διεξάγονται συνεχώς συζητήσεις για επεκτάσεις και σε άλλα κράτη. Φέτος δε, ξεκίνησε και η Ειδική Έκδοση Who is Who Γυναίκες Ηγέτες women leaders στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο Δημήτρης είναι Ιδρυτής στο ηλεκτρονικό δικτυακό περιοδικό emeis καθώς και Εμπνευστής, Συνιδρυτής και Μέτοχος στη μεγαλύτερης ιατρική πλατφόρμα iatros-online.gr στο διαδίκτυο.

Το 2009  του απονεμήθηκε ο τίτλος SENATOR από το European Board of Trade στις Βρυξέλλες.

Ο Δημήτρης Γκόρης είναι νυμφευμένος με την Βασιλική Παπαγεωργοπούλου.