Αφιέρωμα: Κρήτη

634

Υ Π Ε Υ Θ Υ Ν Ο Σ   Α Φ Ι Ε Ρ Ω Μ Α Τ Ο Σ :   Μ Α Ρ Κ Ο Σ   Δ Α Ρ Δ Α Σ

“ΠΑΡΤΕ ΜΕ ΠΑΡΤΕ ΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΙ ΜΗ ΡΩΤΑΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ”.    

Οδυσσέας Ελύτης

Εσύ που η Κρήτη αποτελεί επιλογή σου για πρώτη φορά ή για ακόμη μια φορά, εσύ που έρχεσαι από το εξωτερικό και κρατάς το εισιτήριο στο χέρι σου… αλλά κι εσύ που ακόμη αμφιταλαντεύεσαι που να πάω φέτος, ε ναι νοερά βρίσκεσαι ήδη στον προορισμό σου. Λίγο πριν ετοιμάσεις τις καλοκαιρινές σου βαλίτσες  και εξοπλιστείς με ενέργεια και  καλή διάθεση, ήρθε η ώρα να τσεκάρεις τα μέρη που είναι απαραίτητο να επισκεφτείς και να εξερευνήσεις στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.

Η ιστορία πίσω από την Κρήτη

Η Κρήτη κατέχει ενδιαφέρουσα ιστορία, γεμάτη μάχες για την ελευθερία ενάντια σε όλους τους κατακτητές της, τους Ενετούς, τους Τούρκους και τους Γερμανούς, ενώ σε αυτή άνθισε ο Μινωικός πολιτισμός.  Συγκεκριμένα, ο  Μινωικός πολιτισμός θεωρείται ότι αποτελεί τον  πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό που έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της Κλασικής Ελλάδας, γεγονός που καθιστά την ιστορία και ότι την περιβάλει ξεχωριστή.

Η Κρητική μυθολογία έχει μια μυστική ομορφιά, πλούτο και είναι ξακουστή σε όλη την υφήλιο, βαθιά ριζωμένη σε αρχαιολογικούς θησαυρούς που μπορείτε να θαυμάσετε στους πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς της χώρους. Επιπρόσθετα, οι μύθοι της είναι στενά συνδεδεμένοι με ολόκληρη την ιστορία του νησιού.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας, ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, γεννήθηκε στην Κρήτη, όπου αργότερα μυστικά ζευγάρωσε με την νύμφη Ευρώπη, που έδωσε το όνομά της στην ήπειρό που κατοικούμε. Ακόμη, στο μέρος αυτό ο πολυμήχανος τεχνίτης Δαίδαλος, ο κατασκευαστής του διάσημου Λαβύρινθου, αγνόησε το νόμο της βαρύτητας και πέταξε μακριά με το γιο του Ίκαρο.

Διάσημοι κρητικοί μύθοι αποτελούν: O Μινώταυρος και Θησέας, οι ονομασίες της Κρήτης, ο Ιδομενέας, οι Δροσουλίτες, η αρπαγή της Ευρώπης, ο Τάλως, ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος κ.ά.

Κρήτη σήμερα

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο σε έκταση μεγαλύτερο της Μεσογείου, μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κύπρο και την Κορσική. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο, το οποίο αποτελεί έδρα της περιφέρειας Κρήτης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία  και τα δημογραφικά δεδομένα αποτελεί για το 2019 το νησί των 634.930 μόνιμων κατοίκων.

Επιπρόσθετα, συνιστά σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας διότι διατηρεί μέχρι και σήμερα τα δικά της πολιτισμικά, πολιτιστικά στοιχεία, ενώ συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του τουρισμού της χώρας καθώς πλειονότητα των τουριστών την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί διάσημοι επιστήμονες και καλλιτέχνες γεννήθηκαν στην Κρήτη και έχουν διαπρέψει τόσο πανελλαδικά όσο και διεθνώς. Μερικοί από αυτούς: ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Οδυσσέας Ελύτης,  ο Γιάννης Χαρούλης, ο Αντώνης Μαρτσάκης κ.ά.

Έλα να πάμε στο νησί

Εκείνα τα καλοκαίρια στην Κρήτη φέρουν μέσα τους μια δόση από “Μνήμη, αγγίγματα, θάλασσα, ξεγνοιασιά, παρέα, έρωτες, ρακές, κουλτούρα, φιλόξενους ανθρώπους, σπηλαιολογία, θαλάσσια σπορ, μουσεία αρχαιολογικά, ιστορικά, φυσικής ιστορίας, λαογραφικά, χώρους τεχνών και πολιτισμού, καταδύσεις, φαράγγια, φάρους, φρούρια, οροπέδια, παραμυθένια στενάκια, γαλαζοπράσινες παραλίες, παραδοσιακά εδέσματα, κρητική διάλεκτο, παραδοσιακή μουσική όπως πεντοζάλη, χανιώτη, σούστα και μαλεβιζιώτη,  μαντινάδες, φημισμένα πανηγύρια και ανθρώπους που φορούν ακόμη τις κρητικές φορεσιές και το χαμόγελό τους”. Εμπειρίες αντιθέσεων θα έλεγε κανείς, ωστόσο, αν ρωτήσεις τους ντόπιους ή όσους έχουν επισκεφτεί την Κρήτη θα σου προτείνουν σίγουρα τα παρακάτω μέρη ως τα πιο όμορφα και άξια επίσκεψης στο νησί.

Τα πιο όμορφα μέρη  για να επισκεφτεί κανείς στην Κρήτη αποτελούν:

Τα τείχη του Ηρακλείου

Τα πανίσχυρα βενετσιάνικα τείχη του 13ου αιώνα, τυλίγουν το παλιό λιμάνι του Ηρακλείου, προσφέροντας την καλύτερη θέα στο μικρό οχυρωμένο φρούριο Κούλε. Στο οικοδόμημα θα παρατηρήσετε το Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου λαξευμένο στη λιθοδομή, πάνω από την κεντρική πύλη.

Αναλυτικότερα, το ίδιο μοτίβο ενετικής εξουσίας συναντάτε σε πολλά μνημεία της βόρειας Ιταλίας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Παλιά Πόλη Χανίων

Τα Χανιά είναι η ομορφότερη πόλη της Κρήτης για τους περισσότερους, ενώ το παλιό της κομμάτι είναι γεμάτο συναγωγές, τζαμιά και εκκλησιές αλλά και κτίρια τούρκικης και βενετσιάνικης προέλευσης, συγκεντρωμένα γύρω από τον παραλιακό δρόμο του λιμανιού.

Θα βρείτε μοντέρνες μπουτίκ, μπαρ και ταβέρνες στην προκυμαία, δίπλα στο θόλο του Τζαμιού του Χασάν Πασά και στο Ενετικό Μεγάλο Αρσενάλι, μέρη από τα οποία δεν θα μπορέσετε να πάρετε τα μάτια σας από πάνω τους.

Μάλια

Τα μινωικά ερείπια στα Μάλια είναι σημαντικός χώρος για εξερεύνηση καθώς αποτελούν τα ερείπια ενός τεράστιου ανακτορικού συγκροτήματος, με επιβλητικές βίλες, κάποιες από τις οποίες διέθεταν πολυτελή μπάνια κ.ά, χτισμένα σε ελαιώνες.

Φαράγγι της Σαμαριάς

Μια ξεχωριστή εμπειρία ζωής για τους πιο τολμηρούς εξερευνητές  ξεκινά από τον Ομαλό για τη θρυλική διαδρομή της Σαμαριάς στα Λευκά Όρη.Ξετυλίγεται μέσα σε ένα στενό, βραχώδες φαράγγι για 18 χιλιόμετρα, πριν καταλήξει στον τελικό προορισμό, την Αγία Ρούμελη.

Πιο συγκεκριμένα, από εκεί τα καραβάκια μεταφέρουν τους πεζοπόρους στη Χώρα Σφακίων, όπου λεωφορεία και ταξί συνδέουν το σημείο με το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ανοιχτό μόνο το καλοκαίρι, αλλά δίνει στους περιπατητές την ευκαιρία να δουν αγριοκάτσικα, χαλιά με άγρια βότανα, αρπακτικά πουλιά κ.ά προσφέροντάς τους μια αίσθηση μοναδική.

Λουτρό

Το παραθαλάσσιο χωριό Λουτρό είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκα ή με τα πόδια συνιστώντας το παραδοσιακό λευκό χωριό της Κρήτης.

Κολύμπι, ένα χαλαρό γεύμα σε μια ταβέρνα ή χαλαρές στιγμές βλέποντας τα καραβάκια να έρχονται από τη Χώρα Σφακίων, ατελείωτες φωτογραφίες είναι μερικά από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες.

Μονή Αρκαδίου

Η χρυσή πέτρινη εκκλησία του μοναστηριού στο Αρκάδι κοντά στο Ρέθυμνο αξίζει μια επίσκεψη για τα Ενετικά γλυπτά του και το ξεχωριστό καμπαναριό. Συμβολίζει ακόμα την ιστορία του αγώνα της Κρήτης για την ανεξαρτησία. Το 1866, πάνω από 1.000 άνθρωποι κατέφυγαν εδώ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του νησιού κατά της Τουρκοκρατίας.

Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στο μοναστήρι, οι αποθήκες πυρίτιδας εξερράγησαν και εκατοντάδες πρόσφυγες σκοτώθηκαν.

 Όσοι γλίτωσαν την έκρηξη σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και ένα μνημείο σηματοδοτεί το σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους.

Παναγία της Κεράς

Φτιαγμένη από μικροσκοπικά στρογγυλά παρεκκλήσια και τρία τριγωνικά αετώματα, το εσωτερικό αυτής της μικρής βυζαντινής εκκλησίας πάνω από τους Μεσελέρους είναι ανεπανάληπτο, λόγω των ξεθωριασμένων τοιχογραφιών της.

Ακόμη, σου δίνει το κλειδί για να δεις από την κλειδαρότρυπα… τη μοναδική θέα στον κόλπο του Μιραμπέλλου στη βόρεια – ανατολική ακτή.

Σπιναλόγκα

Σειρά, μυθιστόρημα και τα πάντα όλα. Το άγονο νησάκι της Σπιναλόγκας ήταν αποικία λεπρών μέχρι το 1957 και πήρε ζωή από το βιβλίο της Victoria Hislop “Το Νησί”.

Σήμερα, είναι ακατοίκητο, αλλά μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί με πλοίο από την Ελούντα και να αναβιώσει στιγμιαία τα δρώμενα που έχει στο νου του.

Επίσης, οι έρημοι δρόμοι στη Σπιναλόγκα, οι παλιές πέτρινες κατοικίες, οι οχυρώσεις και το νεκροταφείο έχουν μια φοβερή και τραγική ομορφιά μεταδίδοντας μας έτσι, ένα τοπίο εγκατάλειψης και απομόνωσης.

Μάταλα

Μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Κρήτης, τα Μάταλα, έγινε διάσημη στη δεκαετία του 1970, όταν οι χίπις κατέβηκαν στο νησί από όλη την Ευρώπη.

Εξακολουθεί να αποτελεί μια πιο εναλλακτική επιλογή για αρκετούς, ενώ η αμμώδης παραλία σε μεταφέρει σε ένα σκηνικό, που μοιάζει με κηρήθρα.

Οι πολλές σπηλιές και οι άφθονες ταβέρνες με θαλασσινά σίγουρα είναι άξια παρατήρησης και επίσκεψης για τους ανθρώπους που θα βρεθούν σε αυτή.

Αξίζει σίγουρα να δείτε το ηλιοβασίλεμα πάνω από το νησάκι στη μέση του κόλπου(για τους πιο ρομαντικούς).

Κνωσός

Παίρνεις το αμάξι σου, τη μηχανή σου ή ακόμη και το λεωφορείο σου και σταματάς σίγουρα στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού που αναδεικνύει τα ερείπια ενός από τους πρώτους εκλεπτυσμένους πολιτισμούς του κόσμου.

Τα μνημεία της Νεολιθικής εποχής και της Εποχής του Χαλκού είναι τα πιο εντυπωσιακά στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι μερικές από τις βίλες και τα τμήματα του γιγαντιαίου παλατιού του βασιλιά Μίνωα, που χτίστηκε αρχικά γύρω από το 2.000 π.Χ., ανακαινίστηκαν ατυχώς στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ατελείωτες βόλτες  πάνω κάτω και παρατηρήσεις ειδικά για τους “αρχαιολόγους- επισκέπτες”.

Road trip

Kάθε περιοχή στην Κρήτη έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει στους ταξιδιώτες…

Όπου κι αν πάτε, θα έχετε την ευκαιρία να θαυµάσετε µοναδικά τοπία, να έρθετε σε επαφή µε την κρητική φύση, µε την παράδοση και την κουλτούρα της, να ζήσετε εκπληκτικές εµπειρίες, να δοκιµάσετε καλοµαγειρένα φαγητά µε άριστες πρώτες ύλες, αλλά και τα περίφηµα τοπικά προϊόντα.

Θα δείτε τους περήφανους παλιούς Κρητικούς χωρικούς ντυµένους µε τα ξεχωριστά µαύρα ρούχα, να απολαµβάνουν τον καφέ τους νωρίς το πρωί ή το απόγευµα στα καφενεία στις γραφικές πλατείες των χωριών, δίνοντας την αίσθηση ότι ο χρόνος, ίσως εδώ, να έχει µείνει σωστά φυλαγµένος στο παρελθόν…

Θα δείτε γοητευτικούς αρχαιολογικούς χώρους, κρυστάλλινες µπλε-πράσινες θάλασσες, αµµώδεις παραλίες ακόµη και φοίνικες!

Τοπία που θα σας µαγέψουν ενώ οδηγείτε κατά µήκος ευχάριστων ασφαλτοστρωµένων δρόµων ή ορείνων στενών…όπως και να έχει θα απολαύσετε εκπληκτική θέα µε φόντο βουνά ή θάλασσα…

Πάνω από όλα όµως θα έρθετε σε επαφή µε την περίφηµη κρητική φιλοξενία, θα σας υποδεχτούν παρέα µε µια τσικουδιά και θα ακούσετε… µαντινάδες!

Αν δεν φτάσετε στο νησί µε το δικό σας αυτοκίνητο, πρέπει οπωσδήποτε να νοικιάσετε. Υπάρχουν πολλές εταιρείες ενοικίασης και όλων των ειδών τα αυτοκίνητα για όλα τα γούστα και τα budgets.

Προτιµήστε όµως να νοικιάσετε ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο δεδοµένου ότι ένα road trip θα σας οδηγήσει µεταξύ άλλων σε απόµερα σηµεία, ορεινά µέρη, δύσβατους δρόµους κτλ.

Αφετηρία τα Χανιά

Αν επιλέξετε να φτάσετε αρχικά στα Χανιά εκτός των ηµερών που (σίγουρα) θα χρειαστείτε στην πανέµορφη πόλη, τα Χανιά είναι και ένα τέλειο ορµητήριο για πολλούς από τους προορισµούς του road trip! Αρχικά όµως, αυτό που µαγεύει είναι η ίδια η πόλη!

Φτάνοντας στο παλιό λιµάνι των Χανίων…νοµίζετε ότι κάνετε ταξίδι στον χωροχρόνο.

Οι επιρροές της τουρκοκρατίας και της ενετοκρατίας είναι εµφανείς, δίνοντας ένα αέρα άλλης εποχής και αναδεικνύοντας έντονα την πολυπολιτισµικότητα της πόλης!

Ο επιβλητικός Φάρος, σήμα κατατεθέν στα Χανιά

Εκτός από τα πολλά αξιοθέατα που πρέπει κάποια στιγµή όλοι να δουν µη χάσετε την ευκαιρία να κάνετε βόλτα στο παλιό λιµάνι και στο γραφικό κέντρο της παλιάς πόλης και εννοείται να απολαύσετε εξαιρετικό φαγητό σε κάποια από τις ταβέρνες ή τα εστιατόρια, καφέ και ποτό.

Πολλές και εξαιρετικές στα Χανιά είναι και οι επιλογές σε διαµονή από πολυτελή ξενοδοχεία µέχρι ροµαντικά boutique hotels σε διατηρητέα κτήρια.

Περιηγηθείτε στα χωριά του Βάµου

Ανακαλύψτε τα παρθένα παραδοσιακά χωριά στην περιοχή του Βάµου…Από τα Χανιά θα κατευθυνθείτε νοτιοανατολικά στο Δήµο Βάµου (συστάθηκε µε το πρόγραµµα Καπποδίστριας).

Από το κύριο χωριό του Βάµου (28 χλµ. από τα Χανιά) θα οδηγήσετε ανατολικά προς το χωριό Κεφαλά, από εκεί βόρεια θα φτάσετε στο Κόκκινο Χωριό και θα επιστρέψετε προς τα πίσω από άλλη διαδροµή, στο Γαβαλοχώρι. Αυτά τα γοητευτικά χωριά µε τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική είναι µια συγχώνευση των περασµένων αιώνων… Οι κάτοικοι θα σας καλωσορίζουν και θα σας περιποιηθούν µε σπιτικά γλυκά και σκαλτσούνια, κρασί και σπιτικό τσίπουρο.

Επισκεφθείτε το λαογραφικό µουσείο στο Γαβαλοχώρι και θαυµάστε το παλιό κλασικό “Κοπανέλι” σε όλα τα είδη υφασµάτων, καθώς αυτός είναι ο αρχικός τόπος γέννησης αυτής της καλλιτεχνικής τεχνικής. Απολαύστε την υπέροχη θέα της βόρειας Κρήτης και των Λευκών Ορέων, συναντήστε ντόπιους στις κεντρικές πλατείες και ακούστε τα µοναδικά παραδοσιακά αιωνόβια ποιήµατα, τις περίφηµες δηλαδή µαντινάδες, αναπνέστε τον καθαρό αέρα από τα βουνά που σας περιβάλλουν και γίνετε µέρος της παραδοσιακής κουλτούρας των Κρητικών.

Η διαδροµή είναι εύκολη και όµορφη και αποκαλύπτει µια άλλη πλευρά της γοητείας της Κρήτης που δεν είναι άλλη από τα ορεινά χωριά και τα καλά διατηρηµένα µνηµεία της. Στα χωριά θα βρείτε επίσης ξεχωριστές παραδοσιακές ταβέρνες για να απολαύσετε ολόφρεσκες τοπικές σπεσιαλιτέ, φτιαγµένες µε τέχνη και µεράκι από αγνές ντόπιες πρώτες ύλες.

Εξερευνώντας τις παραλίες…

Με αφετηρία τα Χανιά ξεκινήστε να γνωρίσετε κάποιες από τις πιο όµορφες παραλίες του κόσµου… Μπορεί να έχετε δει φωτογραφίες τους παντού, αλλά είναι µια εντελώς νέα εµπειρία αν τις δείτε από κοντά, πόσο µάλλον αν βουτήξετε στα νερά τους…

Φαλάσαρνα

Από τις πιο δηµοφιλείς, τα Φαλάσαρνα που ψηφίζεται σχεδόν κάθε χρόνο ως µια από τις καλύτερες παραλίες στον κόσµο και η καλύτερη στην Ευρώπη. Οδηγήστε λίγο περισσότερο και θα φτάσετε στην παραλία Γραµβούσα ή στο Μπάλο στην άκρη της δυτικής χερσονήσου.

Θαυµάστε αυτό το απίστευτα κρυστάλλινο γαλάζιο νερό και τη χρυσή άµµο. Θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στην Καραϊβική, ενώ θα είστε κάποια λεπτά µακριά από την πόλη των Χανίων!

Μπάλος

Εδώ το τοπίο συνδυάζει… την εξωτική οµορφιά της Καραϊβικής, µε την οµορφιά της ελληνικής φύσης, αποτελώντας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για τα δεδοµένα της χώρας!

Ανάµεσα στο ακρωτήριο της Γραµβούσας και το µικρότερο στο Τηγάνι, τα γαλαζοπράσινα νερά γίνονται «ένα» µε τον ουρανό και τους πετρώδεις σχηµατισµούς, δηµιουργώντας ειδυλλιακές εικόνες που σε κάνουν να ερωτευθείτε τον Μπάλο µε την πρώτη… βουτιά!

Για να βρεθείτε εδώ: Ακολουθώντας την Ε.Ο. Χανίων – Καστελλίου, θα φτάσετε στον χωµατόδροµο που οδηγεί στην παραλία µετά από 46 χλµ.

Συνεχίζετε στον χωµατόδροµο για ακόµα 8 χλµ. και µετά κατεβαίνετε το µονοπάτι, που απέχει περίπου 20΄ από τη θάλασσα. Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί η κλίση είναι αρκετά απότοµη.

Εναλλακτικά, κάθε µέρα από το λιµάνι του Κισσάµου πραγµατοποιούνται και ηµερήσιες κρουαζιέρες µε καραβάκι.

Φραγκοκάστελο και Ελαφονήσι

Στο νότο θα συναντήσετε το Φραγκοκάστελο µε το εντυπωσιακό βενετσιάνικο φρούριο και λίγο πιο κάτω το εξωτικό Ελαφονήσι.

Αφήστε το αυτοκίνητο στο µπροστινό ανοιχτό χώρο στάθµευσης και περπατήστε στην παραλία, νιώθοντας την ελαφριά άµµο κάτω από τα πόδια σας, θαυµάζοντας τη συναρπαστική θέα στη θάλασσα και στους ανοιχτούς ορίζοντες µπροστά σας…

Είναι σίγουρα µια από τις οµορφότερες παραλίες στην Ελλάδα. Αποφύγετε αν µπορείτε τον Αύγουστο, καθώς ο κόσµος είναι πάρα πολύς, γιατί πρόκειται για ένα από τα αγαπηµένα µέρη για κολύµπι τόσο των ντόπιων όσο και επισκεπτών.

Η διαδροµή µέχρι να φτάσετε στην παραλία και το τοπίο θα σας συνεπάρουν µε τις αντιθέσεις και τη φυσική µεγαλοπρέπειά τους…

Το Ελαφονήσι, ένα ροδαλό χαλί από µικρά κοχύλια, κρυστάλλινα, ρηχά νερά, χρυσή αµµουδιά εξηγούν το γιατί αυτή η παραλία είναι µια από τις πιο αγαπηµένες της Κρήτης.

Η διαδροµή είναι λιγάκι δύσκολη, καθώς έχει πολλές στροφές, αλλά αξίζει τον κόπο! Στα συν, οι οµπρέλες και οι ξαπλώστρες, που είναι διαθέσιµες για όποιον ενδιαφέρεται.

Θα κατευθυνθείτε προς τον Κίσσαµο, θα ακολουθήσετε τις ταµπέλες και θα φτάσετε στο Ελαφονήσι µέσα σε περίπου µιάµιση ώρα.

Γλυκά Νερά

Σε απόσταση 4 χλµ. από τα Σφακιά και 75 χλµ. νότια των Χανίων θα συναντήσετε τα Γλυκά νερά. Η ακτή αυτή πήρε το όνοµά της από τα γλυκά νερά που αναβλύζουν από τα Λευκά Όρη και καταλήγουν µέσα και δίπλα στη θάλασσα.

Περιβάλλεται από µεγάλα βράχια που προκαλούν δέος και χαρίζουν βαθιά σκιά, ενώ τα βαθυγάλανα νερά δεν σε αφήνουν να βγεις από την αγκαλιά τους! Εκτός από το καραβάκι από τα Σφακιά ή το Λουτρό..αναζητώντας την περιπέτεια, θα ακολουθήσετε ένα δύσβατο µονοπάτι από τα Σφακιά (30΄) ή το Λουτρό (60′).

Αγία Ρούµελη

Νότια των Χανίων, στην έξοδο του φαραγγιού της Σαµαριάς, θα βρεθείτε στην Αγία Ρούµελη. Μπορείτε να ξεκινήσετε από την αφετηρία για το µονοπάτι Ε4 -το οποίο µάλιστα οδηγεί στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παύλου- και θα συναντήσετε την απέραντη ακρογιαλιά που απλώνεται κάτω απ’ αυτό. Στα συν, το κεδρόδασος που φύεται εκεί.

Για να φτάσετε εδώ πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο, καθώς θα πάτε είτε πεζοί είτε διά θαλάσσης!

Αν αγαπάτε την περιπέτεια και τη γυµναστική, ετοιµάστειτε για trekking, διασχίζοντας το φαράγγι της Σαµαριάς σε µια απόσταση 16 χλµ. Εναλλακτκά, από τη Χώρα των Σφακίων πραγµατοποιούνται πολύ συχνά ακτοπλοϊκά δροµολόγια.

Σούγια

Στη νότια Κρήτη, σε απόσταση 70 χλµ. από το κέντρο των Χανίων η Σούγια εξασφαλίζει τις ανέσεις µιας οργανωµένης παραλίας, ενώ κερδίζει τον επισκέπτη µε τα βαθιά, καταγάλανα νερά της! Για να την προσεγγίσετε απαιτείται λίγη οδήγηση παραπάνω, αλλά ο τελικός προορισµός, πραγµατικά, θα σας αποζηµιώσει! Θα κατευθυνθείτε προς Αλικιανό και θα φτάσετε έπειτα από µιάµιση ώρα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις στροφές της διαδροµής.

Σεϊτάν Λιµάνια

Σε απόσταση 22 χλµ. βορειοανατολικά των Χανίων και 2 χλµ. ανατολικά του χωριού Χωρδάκι, ανατολικά από το Ακρωτήρι, είναι τα φηµισµένα Σεϊτάν Λιµάνια. Ονοµάζεται επίσης και Παραλία του Στεφάνου.

Λωρίδες θάλασσας εισχωρούν στους κάθετους άγριους βράχους δηµιουργώντας κολπίσκους. Ένας από αυτούς είναι και η εν λόγω παραλία, που χάρη στα υπέροχα, καταγάλανα νερά της αποτελεί µια τοποθεσία απαράµιλλης φυσικής οµορφιάς…

Οδικώς περίπου 15΄ από τα Χανιά προς το αεροδρόµιο και κατόπιν ακολουθώντας το δύσβατο µονοπάτι µε τα πόδια (περίπου 10΄), θα βρεθείτε µπροστά της.

Μαράθι

Από το Μαράθι θα δείτε ένα ροµαντικό ηλιοβασίλεµά της, δεν χαρακτηρίζεται τυχαία άλλωστε «η παραλία των ερωτευµένων»!

Θα τη βρείτε σε απόσταση 15΄ από το κέντρο των Χανίων µε το αυτοκίνητο, είναι οργανωµένη, έχει ψιλή άµµο και δεν την πιάνει ποτέ το κύµα, γι’ αυτό βολεύει απόλυτα οικογένειες µε παιδιά.

Ακολουθώντας µε το αυτοκίνητο τον δρόµο προς το αεροδρόµιο, στον κόµβο που θα συναντήσετε οι ταµπέλες θα σας κατευθύνουν στο Μαράθι.

Δίκτυννα

Αν αποζητάτε ηρεµία και ανέµελες βουτιές σε ολοκάθαρα, βαθιά νερά, η παραλία Δίκτυννα (Μένιες) είναι η καταλληλότερη!

Μπορεί τα αρκετά χιλιόµετρα χωµατόδροµου να σας κουράσουν, όµως στο τέλος η σαγηνευτική οµορφιά του τοπίου θα σας αιχµαλωτίσει!

Πάρτε µαζί σας προµήθειες σε νερό και φαγητό, γιατί εκεί κοντά δεν υπάρχει τίποτα!

Θα κατευθυνθείτε 45 χλµ. ΒΔ των Χανίων. Στη συνέχεια, θα φτάσετε οδικώς από την E.O Χανίων-Κίσσαµου. Μετά θα κατεβείτε τον χωµατόδροµο µε προσοχή (45΄ από την παραλία).

Λουτράκι

Επισκεφτείτε το Λουτράκι, µια οργανωµένη παραλία που απλώνεται πάνω σε έναν όρµο, όπου το γκαζόν αντικαθιστά τα βότσαλα και την άµµο, σε µια ονειρεµένη τοποθεσία! Λίγα µέτρα πιο πέρα υπάρχει και αµµουδιά για αυτούς που το επιθυµούν! Θα φτάσετε οδικώς µε κατεύθυνση προς το αεροδρόµιο και µετά, στον κόµβο, οι ταµπέλες θα σας οδηγήσουν στον προορισµό σας (περί τα 20΄ µε το αυτοκίνητο από το κέντρο).

Κεδρόδασος

Η παραλία Κεδρόδασος απλώνεται σε απόσταση µόλις 1 χλµ. από το Ελαφονήσι. Πρόκειται για µια µοναδική όαση µε τιρκουάζ νερά και τροπική αύρα. Η φυσική σκιά που προσφέρουν οι κέδροι είναι αξιοσηµείωτη…

Για να βρεθείτε εδώ θα πρέπει να κατευθυνθείτε οδικώς προς τον Κίσσαµο και κατόπιν προς Ελαφονήσι ακολουθώντας τις οδικές σηµάνσεις (76 χλµ. ΝΔ των Χανίων). Μετά, πριν ακολουθήσετε τον δρόµο για το τελευταίο, στρίβετε αριστερά.

Ο δρόµος θα σας βγάλει σε µια πλατεία, απ’ όπου θα πρέπει να συνεχίσετε µε τα πόδια.

Γεωργιούπολη

Τα τελευταία χρόνια η Γεωργιούπολη έχει µεταµορφωθεί σε τουριστικό θέρετρο, καθώς διαθέτει κρυστάλλινα, καθαρά νερά, απαλή άµµο, πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό, ενώ η τοποθεσία της είναι βολική για να φτάσει κάποιος εύκολα και από το Ρέθυµνο. Θα κατευθυνθείτε προς τον νοµό Ρεθύµνου, 38 χλµ. ΝΑ των Χανίων. Στην E.O. Χανίων-Ρεθύµνου και µετά τις Βρύσες θα στρίψετε αριστερά. Θα είστε εκεί σε περίπου µισή ώρα.

Καλαθάς

Μια ιδανική επιλογή για οικογένειες, είναι ο Καλαθάς αφού πρόκειται για αµµώδη παραλία µε ρηχά, πεντακάθαρα νερά, που είναι οργανωµένη και συνδυάζει θαλάσσιες δραστηριότητες, σπορ αλλά και πολλές επιλογές σε φαγητό και διαµονή!

Τη συναντάµε στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, 14 χλµ. βορειοανατολικά των Χανίων. Με το αυτοκίνητο µε κατεύθυνση προς το αεροδρόµιο, σύντοµα θα φτάσετε στον Καλαθά.

Παραλία του Σταυρού

Μόλις 16 χλµ. από το κέντρο των Χανίων θα βρείτε την παραλία του Σταυρού. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο ακρογιαλιές: η αµµώδης κεντρική, µε την απάνεµη, ρηχή θάλασσα, και η πιο αποµονωµένη, 800 µ. µακριά από την προηγούµενη.

Εδώ είναι το µέρος όπου γυρίστηκαν σκηνές από τον περίφηµο «Αλέξη Ζορµπά» µε τον Άντονι Κουίν. Στα συν οι πολλές επιλογές σε cafés, bars, εστιατόρια αλλά και ξενοδοχεία. Ακολουθείστε τον δρόµο προς Ακρωτήρι και συνεχίζετε µετά τον Καλαθά.

Ανακαλύψτε την Παλαιοχώρα και τα Σφακιά

Στις νοτιοδυτικές ακτές της Κρήτης, 70 χλµ. από την πόλη των Χανίων, ξεπροβάλλει µια χερσόνησος, όπου συναντάµε µια κωµόπολη µε πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο και ακόµη πλουσιότερο τουριστικό ενδιαφέρον και µε απαράµιλλη φυσική οµορφιά, που της έχει χαρίσει το προσωνύµιο «Νύµφη του Λιβυκού».

Η Παλαιοχώρα, στις άκρες της έχει το προνόµιο να φιλοξενεί δύο γραφικούς κολπίσκους, στους οποίους χρωστάει την αναπτυξιακή της εξέλιξη λόγω των παραλιών της -µιας έκταση 2 χλµ. από χρυσή άµµο και κρυστάλλινα νερά που περιβάλλεται από το φυσικό µεγαλείο των βουνών και των διαφόρων επιχειρήσεων που έχουν αναπτυχθεί γύρω-γύρω, από τις οποίες µπορεί κανείς να χαθεί στη θέα του Λιβυκού Πελάγους…

Στη δυτική πλευρά της χερσονήσου εκτείνεται η περιοχή της Παχειάς Άµµου, που αποτελεί σηµείο αναφοράς και ο λόγος είναι η πεντακάθαρη παραλία της που το αποδεικνύει άλλωστε και η επιβράβευσή της µε Γαλάζια Σηµαία.

Η ανατολική πλευρά της απέχει πολύ µορφολογικά, αλλά όχι όσον αφορά τη µαγεία του τοπίου. Βότσαλα και βράχια κυριαρχούν, γι’ αυτόν τον λόγο κιόλας ονοµάστηκε από τους ντόπιους Χαλίκια.

Αξίζει να αναφερθεί πως η περιοχή έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των απανταχού σέρφερ, λόγω των ούριων ανέµων που πνέουν.

Αν και λιγότερο οργανωµένη, µπορείτε να βρείτε την ηρεµία σας ακόµη και στα µέσα Αυγούστου, όταν οπουδήποτε αλλού θα γίνεται χαµός!

Απολαύστε νοστιµιές στις τοπικές ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ​​ψάρι και ντόπια πιάτα γεµάτα γεύση και άρωµα και περάστε ένα όµορφο απόγευµα βολτάρωντας στο γραφικό χωριό…

Από τα λίγα χωριά της Ελλάδας που είναι γνωστά σε κάθε γωνιά της χώρας, ο ηρωικός και εµβληµατικός αυτός τόπος, τα Σφακιά, ξεχωρίζει για την αυθεντική κρητική ατµόσφαιρα και φιλοξενία.

Απλώνεται σε µια ορεινή, άγρια αλλά πανέµορφη τοποθεσία (ουσιαστικά περιλαµβάνει ένα µεγάλο µέρος του όγκου των Λευκών Ορέων) που δηµιουργεί µια έντονη αντίθεση µε τη γαλήνη της θάλασσας και ανάλογα συναισθήµατα…

Στα Σφακιά µπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο στον ανοιχτό χώρο στάθµευσης, και να απολαύσετε το γραφικό χωριό ακόµη και να πάρετε το µικρό αλιευτικό σκάφος για να φτάσετε στο Λουτρό, το µικροσκοπικό παραµυθένιο χωριουδάκι κυριολεκτικά στο νερό. Μην χάσετε την ευκαιρία να φάτε στη µοναδική µοναδική ταβέρνα µε θέα το κρυσταλλικό πράσινο- µπλε νερό!

Από τα Σφακιά µπορείτε είτε να κατευθυνθείτε προς τα βουνά – αν σας αρέσει η περιπετειώδης οδήγηση σε περιστρεφόµενους δρόµους – είτε να συνεχίσετε νοτιοανατολικά µέχρι να φτάσετε στην περίφηµη παραλία του Πρέβελη (µέσω Επαρ.Οδ. Σφακίων – Ροδάκινου/ 1,5 ώρα).

Φτάστε στον Άγιο Παύλο και τη Τριόπετρα

Δεν υπάρχει τίποτα όπως το βουνό των … δράκων που µπαίνει στη θάλασσα στο χωριό Άγιος Παύλος. Αν αγαπάτε τη γιόγκα και την ευεξία, αυτό το χωριό είναι το όνειρό σας! Όλες οι δραστηριότητες ηµέρας, ορειβασία, αναρρίχηση, ιππασία είναι στη λίστα, καθώς και κολύµπι ή αναρρίχηση… άµµου!

Απολαύστε αυτό το µοναδικό µικρό χωριό που φαίνεται κρυµµένο από τον υπόλοιπο κόσµο, επισκεφθείτε το µπαρ και την ταβέρνα για νόστιµα σπιτικά φαγητά και γλυκά και συνεχίστε στην Τριόπετρα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Εκεί θα βρείτε περισσότερες επιλογές σε ταβέρνες και εστιατόρια και µια όµορφη παραλία ιδανική για όλη την οικογένεια!

Από εδώ µπορείτε είτε να συνεχίσετε στα φηµισµένα Μάταλα – τα περίφηµα χωριά των χίπης της δεκαετίας του 1960 είτε να επιστρέψετε στα Χανιά, θαυµάζοντας την ώρα εκείνη την εντυπωσιακή θέα του ηλιοβασιλέµατος!

Περιηγηθείτε στα Κεραµιά

Τα Κεραµιά είναι ένας πρώην δήµος που τώρα έχει ενταχθεί µε τον Καλλικράτη στον Δήµο Χανίων, και αποτελείται από έξι κοινότητες, ενώ βρίσκεται βόρεια και ανατολικά του Δήµου. Κατοικείται από 2.000 ανθώπους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελµατικά κυρίως µε αγροτικά (παραδοσιακοί αµπελώνες ποικιλίας ρωµέικου σταφυλιού, ελιές, µελισσοκοµεία, κηπευτικά), κτηνοτροφία και τουριστικά. Αυτές οι έξι κοινότητες έχουν 14 χωριά. Τα Κεραµιά είναι το κατάλληλο µέρος του Δήµου για αγροτουρισµό και ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δοµές ανάπτυξης του τουρισµού, µε παραδοσιακούς ξενώνες, και ταβέρνες, πρότυπα οινοποιεία, µνηµεία ιστορικής σηµασίας, ορειβατικά µονοπάτια κ.ά.

Η γαστρονοµία στη Δρακόνα

Μικρά και όµορφα πεζοπορικά µονοπάτια µε καταπράσινα δάση από κυπαρίσσια µάς δίνουν τη δυνατότητα να πάρουµε µια γεύση από το µεγαλείο της κρητικής υπαίθρου. Στην κοινότητα Δρακόνα, στα Κεραµιά µπορεί κανείς να βρει κατάλυµα στους παραδοσιακούς ξενώνες, ανακαλύπτοντας έτσι έναν πιο εναλλακτικό τρόπο για να περάσει τις διακοπές του.

Το πιο σηµαντικό όµως στο χωριό είναι η επαφή µε το παραδοσιακό φαγητό και τις τεχνικές του slow food. Οι δύο παραδοσιακές πιστοποιηµένες ταβέρνες καθιστούν τη συγκεκριµένη κοινότητα ένα κέντρο γαστροµαγείας. Η διαφορά δεν είναι τόσο τα υλικά όσο ο τρόπος µαγειρέµατος, που παραπέµπει σε «παλιές» και παραδοσιακές τακτικές…

Extra tip. Κάθε χρόνο, το δεύτερο Σαββάτο του Αυγούστου ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής διοργανώνει ετήσια γιορτή µελιού.

Εµπειρία ζωής στο Φαράγγι της Σαµαριάς

Το πέρασµα του συγκεκριµένου φαραγγιού θεωρείται εµπειρία ζωής, καθώς είναι το πιο διάσηµο φαράγγι της Ελλάδας και µάλλον ολόκληρης της Ευρώπης!

Πρέπει να πάτε οπωσδήποτε κατάλληλα εξοπλισµένοι, καθώς πρόκειται για µια κακοτράχαλη διαδροµή 14 χλµ., όπου θα απολαύσετε την πλούσια βλάστηση να δίνει σταδιακά τη θέση της σε ένα γυµνό, άγριο τοπίο ιδιαίτερης οµορφιάς.

Θα νιώσετε δέος αντικρίζοντας το στενότερο σηµείο του φαραγγιού, τις Σιδερόπορτες, ενώ πρέπει να κάνετε µια στάση απαραιτήτως στο εγκαταλειµµένο χωριό της Σαµαριάς. Στο τέλος της -οµολογουµένως κοπιαστικής- διαδροµής τα καταγάλανα νερά της Αγίας Ρουµέλης είναι ένα λυτρωτικό θέαµα και µια καλή επιλογή για λίγη δροσιά βουτώντας στην αγκαλιά τους!

Tip: Η κατάβαση ξεκινά από το Ξυλόσκαλο, στο Οροπέδιο του Οµαλού (Θα φτάσετε µε το αυτοκίνητο από τα Χανιά).

Επίσκεψη στο Ηράκλειο

Μια επίσκεψη (έστω) στο Ηράκλειο, επιβάλλεται! Ή θα κάνετε τη διαδροµή από τα Χανιά στο Ηράκλειο (142χλµ.) για να πάρετε µια γεύση από τη µεγαλούπολη ή να συνεχίσετε τη διαµονή σας εκεί, ή µπορείτε να επιλέξετε το Ηράκλειο ως αφετηρία της περιηγησή σας στην Κρήτη.

Έτσι θα ξεκινήσετε από µια βολική τοποθεσία αφού θα έχετε πρώτα την ευκαιρία να κάνετε µια βόλτα στην παραλία και στο κέντρο της πόλης στα γνωστά λιοντάρια και να κατευθυνθείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, στο οποίο αξίζει µια επίσκεψη.

Είναι ανακαινισµένο και άνοιξε όλες του τις πτέρυγες το 2015 και φιλοξενεί παλιές και νέες συλλογές αρχαίων αντικειµένων.

Οι µεγάλες συλλογές από δείγµατα Μινωικών έργων τέχνης είναι ίσως τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγµατα του Μινωικού πολιτισµού και αποτελούν µια από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωµένες συλλογές στον κόσµο!

Top Highlight: Επίσκεψη στην Κνωσό

Ένα ταξίδι στην Κνωσό ένα µοναδικό αρχαιολογικό θέαµα στον κόσµο πρέπει να είναι οπωσδήποτε στη λίστα σας!

Μπορεί να µην βρείτε τον λαβύρινθο και τον Μινώταυρο αλλά θα βρείτε τα ερείπια του ιστορικού ανακτόρου που µετά από 3.000 χρόνια περίπου από την άνθιση και την καταστροφή του Μινωικού πολιτισµού, η Κνωσός εντοπίστηκε το 1878 από το Mίνωα Kαλοκαιρινό.

Έτσι ο Σερ Άρθουρ ‘Εβανς ξεκίνησε, το 1900, να ανασκάπτει και να αναστυλώνει ένα από τα µεγαλύτερα και διασηµότερα παλάτια και κέντρο του Μινωικού πολιτισµού.

Ο ‘Εβανς συνέχισε τις ανασκαφές έως το 1931 και έκτοτε συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Kνωσού. Βρίσκεται 140 χλµ. µακριά από τα Χανιά, και η διαδροµή είναι εύκολη, καθώς πηγαίνετε µέσω Εθνικής οδού.

Παρόλο αυτά, αν έχετε περισσότερο χρόνο ή διάθεση για περιπέτεια, ακολουθείστε διαδροµές που περνούν µέσα από πανέµορφα χωριά δίπλα στη θάλασσα και στο βουνό

Επισκεφτείτε τη Χερσόνησο

Η Χερσόνησος απέχει περίπου µισή ώρα από το Ηράκλειο και φηµίζεται τόσο για τις εκπληκτικές παραλίες όσο και για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή αν θέλετε να περάσετε µερικές στιγµές ξεγνοιασιάς και διασκέδασης!

Μάλιστα µόλις 10′ από τη Χερσόνησο, θα συναντήσετε ένα από τα καλύτερα water parks το Acqua Plus αν θέλετε να..παίξετε µε το νερό!

Επόµενη στάση Ελούντα

Αν πάτε στη Χερσόνησο, αξίζει από εκεί να “πεταχτείτε” µέχρι την κοσµοπολίτικη Ελούντα (απέχει µόλις 45’) που φηµίζεται για τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία της, τους διάσηµους επισκέπτες της αλλά και την ιστορία της.

Κάντε µπάνιο στην Κολοκύθα (θα φτάσετε οδικώς από την Ελούντα µόλις 10′), και µετά ζήστε ένα ταξίδι…στο παρελθόν, παίρνοντας το καΐκι από την Πλάκα (5χλµ. από την Ελούντα) για Σπιναλόγκα.

Επιστρέφοντας µετά στην Πλάκα, απολαύστε ένα γεύµα στις ταβέρνες της. Το βράδυ επισκεφτείτε τον Άγιο Νικόλαο (από την Πλάκα απέχει µόλις 15χλµ.).

Η λίµνη Βουλισµένη, του Αγίου Νικολάου, φωτίζεται καταπληκτικά το βράδυ, δηµιουργώντας µια µυστηριώδη αλλά ροµαντική ατµόσφαιρα…

Μια βόλτα µέχρι τη Σητεία

Η Σητεία από την Ελούντα απέχει περίπου 1,5 ώρα και είναι ευκαιρία να πάτε µέχρι τον γραφικό παραδοσιακό οικισµό.

Στην επιστροφή κάντε µια στάση στη Μονή Τοπλού.

Εκεί παράγονται βιολογικά προϊόντα, ενώ η Μονή έχει κατασκευάσει και ελαιοτριβείο, τυποποιητήριο ελαιόλαδου, οινοποιείο καθώς και τυποποιητήριο κρασιού και τσικουδιάς.

Επίσκεψη στην Ιεράπετρα

Μετά τη Σητεία κατευθυνθείτε προς την Ιεράπετρα (περίπου 1 ώρα και 15′). Περιπλανηθείτε στην πόλη και δείτε το σπίτι που φιλοξενήθηκε ο Ναπολέων. Γνωρίστε την τοπική χειροτεχνία και κουλτούρα, και ίσως κάποιες κοντινές παραλίες όπως αυτή της Αγίας Φωτιάς.

Μην παραλείψετε να δοκιµάσετε κρητικές γεύσεις δίπλα στο κύµα!

Tip. Εαν βρεθείτε εδώ τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο είναι ευκαιρία να γίνεται µέρος του φεστιβάλ «Κύρβεια».

Σίγουρα µια βόλτα στο Ρέθυµνο

Φροντίστε να φτάσετε νωρίς για να πάτε και στο Μπαλί (απλή συνωνυµία µε το άλλο…) µια ανάσα από το Ρέθυµνο να απολαύσετε το µπάνιο σας!

Το βράδυ βέβαια την τιµητική της έχει η πόλη! Το Ρέθυµνο είναι η καλύτερα διατηρηµένη Αναγεννησιακή πόλη της Ελλάδας.

Περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δροµάκια της και στη Φορτέτζα.

Στην πόλη θα βρείτε εξαιρετικό φαγητό στις ταβέρνες, ενώ όσοι επιθυµούν και συνέχεια θα πάνε στην παραλιακή µε την έντονη νυχτερινή ζωή!

Μπάνιο στην παραλία του Πρέβελη

Από το Ρέθυµνο η Πρέβελη στη νότια πλευρά του νοµού απέχει 32χλµ. Για να φτάσετε µέχρι την παραλία, θα περάσετε µέσα από ένα απότοµο µονοπάτι, από φοίνικες και ποταµάκια.

Η διαδροµή µε το αυτοκίνητο είναι λίγο δύσκολη, αλλά θα σας ανταµείψει στο έπακρο!

Εναλλακτικά οδηγείστε µέχρι τον Πλακιά (35χλµ. από το Ρέθυµνο) και από εκεί φτάνετε µε καραβάκι στην Πρέβελη.

Tips όταν οδηγείτε στην Κρήτη

– Επιλέξτε την εταιρεία και το αυτοκίνητο που θα καλύψει τις δικές σας ανάγκες µεταξύ των κατηγοριών (µικρό, mini-van, SUV, χειροκίνητο ή αυτόµατο), ότι πιστεύετε ότι θα σας εξυπηρετήσει περισσότερο.

– Ο καλύτερος χρόνος για να βρεθείτε στην παραλία είναι όταν ο ήλιος είναι δυνατός. Η οδήγηση στη µέση της ηµέρας δεν συνιστάται, καθώς οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα υψηλές.

– Να έχετε πάντα µαζί σας την άδεια οδήγησης και τα έγγραφα ενοικίασης στο αυτοκίνητο και να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

– Ρωτήστε την εταιρεία για περισσότερες πληροφορίες και συµβουλές σχετικά µε τις διαδροµές που θέλετε να κάνετε στην Κρήτη και να σιγουρευτείτε για την οδική ασφάλεια.

Σε ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό της Κρήτης βρίσκεται ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου

Στο Κράσι Μαλίων, ένα παραδοσιακό, ορεινό χωριό σε υψόμετρο 600 μέτρων σε απόσταση 46 χλμ βορειοδυτικά από το Ηράκλειο της Κρήτης στους πρόποδες του όρους Σελένα (1559μ.) βρίσκεται ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου.

Η περίμετρος του κορμού του είναι περίπου 24 μέτρα και η ηλικία του υπολογίζεται στα… 2400 χρόνια (!) καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε κάθε μέτρο αντιστοιχούν 100 χρόνια.

Είναι ογκώδης, έχει τεράστια κλαδιά και πυκνή φυλλωσιά, που καλύπτει όλη την πλατεία του χωριού. Δίπλα στον πλάτανο υπάρχουν δύο πηγές που τρέχουν με γάργαρο νερό όλο το χρόνο.

Ο πλάτανος αυτός κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του υπήρξε μάρτυρας αμέτρητων ιστορικών γεγονότων. Υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου.

Είναι γνωστό ότι ο Νίκος Καζαντζάκης πέρασε αρκετά καλοκαίρια της δεκαετίας 1910-1920 με την παρέα του στο χωριό, το οποίο ήταν ο τόπος καταγωγής της συζύγου του Γαλάτειας Αλεξίου.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται τρεις αιωνόβιοι πλάτανοι. Οι πλάτανοι είναι τα στολίδια του χωριού.

Σημαντικότερος όμως όπως είναι φυσικό είναι ο εν λόγω πλάτανος που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, ο γερο-πλάτανος, όπως τον λένε, που εκτός από γηραιότερος είναι και ο μεγαλοπρεπέστερος της Κρήτης.

Αποτελεί από μόνος του ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες του χωριού που έρχονται από μακριά για να τον θαυμάσουν, δίπλα στις όμορφες καμαρωτές βρύσες.

Ο μνημειακός αυτός πλάτανος ανακηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο της φύσης με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε στις 29/8/2011.

Το Κράσι είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κρήτης, ένα παραδοσιακό, ορεινό χωριό πάνω από τη Σταλίδα και μόλις 8 χλμ μετά από τον Μοχό στον δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου.

Ο επισκέπτης, ανεβαίνοντας τον ανηφορικό και γεμάτο στροφές δρόμο με κατεύθυνση το Κράσι, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την πανοραμική θέα της βόρειας ακτογραμμής του Δήμου Χερσονήσου.

Στα βορειοανατολικά του χωριού, στους πρόποδες του όρους Σελένα ,συναντάμε ένα δάσος που αποτελείται κυρίως από αζιλάκους και σπάνιους πρίνους που απαντώνται κυρίως στην Κρήτη.

Το δάσος είναι επισκέψιμο μέσω μονοπατιών που ξεκινούν από το Κράσι αλλά και τα Μάλια.

Πήραμε τα βουνά…

Φαράγγι Κλάδου – Χανιά

Το φαράγγι του Κλάδου – παράλληλο με το φαράγγι της Σαμαριάς – είναι από τα πιο ωραία, αλλά και από τα πιο άγρια και λιγότερο γνωστά σημεία στο ευρύ κοινό.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΣΧ, Σταύρος Μπαδογιάννης: “Είναι δύσκολο, θέλει εξειδίκευση και διασχίζεται μόνο με σχοινιά, ειδική ζώνη και κράνος, μέσα σε περίπου 2,5 μέρες. Είναι διαδρομή για έμπειρα μέλη και καλούς γνώστες της περιοχής που ξέρουν το πέρασμα.

Έχει πολλούς γκρεμούς και απότομες κλίσεις. Το υποτυπώδες μονοπάτι είναι επικλινές και από κάτω βρίσκεται σε κάποια σημεία μέχρι και 250 μέτρα γκρεμός”.

Η δυσκολία, ωστόσο, αποζημιώνει τους ορειβάτες μέσα από τα σημεία ιδιαιτέρου φυσικού κάλους που αποκαλύπτονται στο άγριο τοπίο, τους καταρράκτες και τις πηγές. Όποιος το περνά νομίζει ότι δε βρίσκεται στα Χανιά.

Στο τέλος της διαδρομής ξεδιπλώνεται μια θαυμάσια παραλία, τα Δώματα, στην οποία πρόσβαση μπορεί να έχει κάποιος μόνο με σκάφος ή μετά από πεζοπορία 5,5 ωρών από την Αγία Ρουμέλη.

Η Τρομάρισσα – Χανιά

Πάνω από τα Μεσκλά σχηματίζεται μια μικρή οριενή λεκάνη. Στο σημείο αυτό μπορεί να φτάσει κάποιος με τα πόδια, μέσα από βατό μονοπάτι 3,5 ωρών.

Όμως, το πιο όμορφο σημείο δεν το βλέπει κανείς φτάνοντας με τα πόδια, αλλά μόνο χρησιμοποιώντας σχοινιά.

Ο Στ. Μπαουράκης περιγράφει: “Είναι κάτι μέρη πιο κάτω από την Τρομάρισσα, προς τα Μεσκλά, μια διαδρομή που τη βλέπεις μόνο χρησιμοποιώντας σχοινιά και η οποία τον μισό χρόνο έχει μέσα τρεχούμενα νερά και πηγές που καταλήγουν σε φυσικές λίμνες.

Αυτή την περιοχή την κατεβαίνεις με σχοινιά και βγαίνεις κοντά στη Ζούρβα”.

Πρόκειται για ιστορική τοποθεσία, καθώς εκεί υπογράφηκαν η συμφωνία του Θερίσου το 1943 και η συμφωνία της Τρομάρισσας το 1944, μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων, οι οποίες απέτρεψαν τον εμφύλιο πόλεμο στην Κρήτη.

Φαράγγι Άρβης – Ηράκλειο

Ένα πολύ όμορφο, αλλά και δύσκολο φαράγγι, που απαιτεί έμπειρους ορειβάτες για τη διάσχισή του. Μικροί καταρράκτες κάνουν την κατάβαση μοναδική. Από ένα σημείο και μετά, η διαδρομή απαιτεί φακούς, αφού οι ψηλοί ορεινοί όγκοι και το στενό πέρασμα δεν αφήνουν το φως να φτάσει μέχρι κάτω.

Στο εσωτερικό της γης

Σπήλαιο Γουργούθακας – Χανιά

Πρόκειται για το βαθύτερο σπήλαιο της Κρήτης και της Ελλάδας και το δεύτερο στα Βαλκάνια. Φτάνει τα 1200 μ. βάθος και βρίσκεται στην περιοχή του Ατζινόλακα στον ορεινό Αποκόρωνα. Στον πυθμένα του υπάρχει μια μικρή λίμνη με νερό.

Σπήλαιο Τζανή – Χανιά

Το σπήλαιο του Τζανή στον Ομαλό έχει 2,5 χλμ. συνολικό μήκος και περίπου 280 μ. βάθος. Εσωτερικά το σπήλαιο έχει μικρές λίμνες, οι οποίες καταλήγουν σε μια μεγάλη λίμνη.

Ο Έφορος Σπηλαιολογικής Ομάδας Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, Γ. Μαζωνάκης τονίζει: “Σε ένα σημείο, το σπήλαιο είναι σαν υπόγειο φαράγγι.

Έχει 1 μ. πλάτος και περίπου 50-60 μ. ύψος. Ο ορειβάτης δεν μπορεί να δει ξεκάθαρα τα όριά του, ακόμη και με τη χρήση καλών φακών”.

Σπήλαιο Άνω Περιστεράς – Σητεία

Στη Σητεία υπάρχουν σπήλαια μήκους μέχρι και 10 χλμ. και υπόγεια ποτάμια που καταλήγουν σε πηγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σπήλαιο Άνω Περιστεράς που έχει 1 χλμ. μήκος και καταλήγει στον κυρίως υπόγειο ποταμό που είναι 6-7 χλμ.

Απέραντο γαλάζιο

Η Κρήτη είναι ένας εξαιρετικός καταδυτικός προορισμός με πολύ σπουδαία σπήλαια, αρχαιολογικούς χώρους και ναυάγια.

“Καθοριστικός παράγοντας δημιουργίας ναυαγίων ήταν η Μάχη της Κρήτης”, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Λέσχης Αυτοδυτών Κρήτης, Κώστας Κωνσταντινίδης.

Άγιος Ονούφριος -Χανιά

Υπάρχουν 4 καταδυτικά σημεία που είναι απαράμιλλης ομορφιάς στην περιοχή του Αγίου Ονουφρίου στο Ακρωτήρι. Το πρώτο λέγεται “Καθεδρικός ναός” και φημολογείται ότι συνδέεται με την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Η οροφή του βρίσκεται στον αέρα, δηλαδή ο δύτης μπορεί να βγει από το άνοιγμα αυτό και να πάρει αέρα.

Δίπλα στον Καθεδρικό βρίσκονται δυο σπήλαια, ενωμένα μεταξύ τους. Τα σπήλαια αυτά χωρίζονται από μια φυσική εσωτερική καμάρα και στην κορυφή τους είναι ανοιχτά, με αποτέλεσμα να περνά το φως του ήλιου.

“Η οπή τους είναι περίπου στα 2.5 με 3 μέτρα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθλαση του φωτός, το οποίο περνά μέσα και δίνει μια φανταστική όψη στον δύτη, σαν σκηνή θεάτρου, κάτι που συμβαίνει και στον Καθεδρικό ναό”, λέει ο Κ. Κωνσταντινίδης.

Τέλος, στην ίδια περιοχή, υπάρχει η περίφημη σπηλιά της “Φώκιας”.

Όπως περιγράφει ο Κ. Κωνσταντινίδης: “Οι βράχοι δεξιά και αριστερά της είναι τοποθετημένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε ο δύτης να μπορεί να πάει 5 φορές στο ίδιο καταδυτικό σημείο από διαφορετικές πλευρές και να νομίζει ότι βρίσκεται σε άλλο σημείο.

Η σπηλιά πηγαίνει αρκετά βαθιά, περνά από στενά περάσματα και έχει δυο επίπεδα.

Το ένα επίπεδο είναι στεγανό και δεν έχει αέρα. Αν ο δύτης χωρέσει από τα στενά περάσματα, βγαίνει στην οροφή της στην οποία παίρνει μεν αέρα, αλλά δεν έχει φως”.

Σπήλαιο ελεφάντων – Χανιά

Είναι το ξακουστό υποθαλάσσιο σπήλαιο που έγινε αντικείμενο γεωλογικής μελέτης μετά την εύρεση απολιθωμένων οστών.

Η είσοδός του είναι στα 8,5 με 9 μ. βάθος.

Ο Κ. Κωνσταντινίδης σημειώνει: “Ανεβαίνεις ένα σιφόνι μικρό, αρκετά φαρδύ και μπαίνεις στην περιοχή του σπηλαίου που δεν έχει φως.

Εκεί μπορεί κανείς να δει σταλακτίτες, σταλαγμίτες εκατομμυρίων ετών, διάφορους συνδυασμούς με χρώματα, εξαιρετικής ομορφιάς”.

Γαλαζοπράσινοι παράδεισοι

Μαύρη παραλία – Τρεις Εκκλησίες – Ηράκλειο

Ένα εξαιρετικό τοπίο, παρθένο χωρίς πρόσβαση παρά μόνο μέσω σκάφους από τις Τρεις Εκκλησιές, νότια του Ηρακλείου.

Η δυσκολία στην πρόσβαση είναι κάτι που βοήθησε να διατηρήσει τη φυσική ομορφιά της. Κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, μαύρο βότσαλο και γύρω μεγάλα βράχια με σπηλιές.

Αγιοφάραγγο – Ηράκλειο

Καθαρά γαλανά νερά και παραλία με βότσαλο δημιουργούν ένα ήρεμο και απομονωμένο τοπίο, σε μια παραλία που βρίσκεται κοντά στα Μάταλα.

Ωστόσο όμως, πρόσβαση σε αυτή την παραλία υπάρχει μόνο μέσα από το φαράγγι ή μέσω θαλάσσης, ξεκινώντας με βάρκα από τους Καλούς Λιμένες.

Δώματα – Σφακιά

Μια υπέροχη παραλία, με καθαρά γαλανά νερά και πεύκα, ξεπροβάλλει μέσα από τα όρη, νότια της Κρήτης, σχετικά κοντά στη Σούγια.

Η παραλία είναι προσβάσιμη είτε μέσω σκάφους, είτε μέσω του μονοπατιού που οδηγεί στην Αγία Ρουμέλη, το οποίο μονοπάτι, ωστόσο, δεν ενδείκνυται, καθώς είναι δύσκολο και όχι τόσο ασφαλές.

Καμάρα – Λατζιμάς Ρεθύμνου

Καθαρά γαλαζοπράσινα νερά, άμμος και βότσαλο. Στην παραλία αυτή μπορεί κανείς να πάει είτε με σκάφος, είτε κολυμπώντας.

Το υπέροχο τοπίο βρίσκεται δυτικά της παραλίας του Γεροποτάμου και το θέαμα με τη βραχώδη καμάρα στη θάλασσα κλέβει την παράσταση.

Τι να κάνω στην Κρήτη έστω μια φορά:

-να δοκιμάσεις χοχλιούς μπουμπουριστούς κι άλλα τοπικά και γαστρονομικά εδέσματα και γλυκά.

Οπτικά μπορεί να μην είναι το καλύτερό σου, αλλά είναι κι αυτό μια “γευστική” εμπειρία.

Extra tip: κρητικά καλιτσούνια ή λυχναράκια και μια επίσκεψη στο εστιατόριο Καρνάγιο για κοντοσούβλι δεν θα σου βγει χαμένη.

-να μεθύσεις με ρακές στο λιμάνι

-πεζοπορία

-να δεις το ηλιοβασίλεμα με την παρέα σου, τα παιδιά ή τον σύντροφο σου

-να εξερευνήσεις τα σπήλαια, τα φρούρια, τα φαράγγια και όσους περισσότερους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους μπορείς

-να μιλήσεις με  ντόπιους κρητικούς για βιώματα, ιστορίες και μνήμες

-να κάνεις πατητές και μακροβούτια πάντοτε προσεκτικά

-να τολμήσεις να κατέβεις από το Σειτάν λιμάνι

-να κάνεις watersport ή να επισκεφτείς τα water park

-να ξενυχτήσεις  σε μια μυστική αυλίτσα στην παλιά πόλη

-να πάρεις το καραβάκι από την Ιεράπετρα για τις ξεχωριστές παραλίες της Χρυσής

-να πας στo Ελαφονήσι,

στην Κολοκύθα,

στο Φοινικόδασος στο Βάι

στο Μπάλο,

στο Κεδρόδασος,

στο Αγιοφάραγγο,

στους Αμμόλοφους του Άγιου Παύλου,

στην Αγία Φωτιά,
στη Σούδα, στον Πλακιά, στην παραλία Αγιάννη στη Γαύδο,

στα Γλυκά Νερά,

στο Λουτρό,

στις Άσπες,

στην Τριόπετρα κ.ά.

-γυμνισμό και κάμπινγκ για τους τολμηρούς

-να καθίσεις μέχρι το ξημέρωμα σε κρητικό γλέντι και να χορέψεις με την ψυχή σου

-(SOS) να κάνεις φίλους κρητικούς για να επισκέπτεσαι το νησί συχνά και φυσικά να το ερωτευτείς ξανά και ξανά.