Ιδιαίτερη προσοχή εν μέσω COVID-19 στις Τουρκικές κινήσεις

976

 

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Παρά την πανδημία και τις πολυδιάστατες επιπτώσεις – προεκτάσεις που θα έχει σε όλους τους τομείς για μεγάλο χρονικό διάστημα με απρόβλεπτες εξελίξεις, η Τουρκία δεν σταμάτησε τις προκλητικές της ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή μας, ενώ με αρκετά ευέλικτες  κινήσεις ενδυνάμωσε πολύ την θέση της  στο κρίσιμο κεφάλαιο της “υγειονομικής διπλωματίας”. Πρόκειται για ένα τομέα, όπου συνέδραμε τους τελευταίους μήνες στο να προσφέρει υγειονομική (ιατροφαρμακευτική) υποστήριξη σε 64 χώρες, σε όλες τις ηπείρους, γεγονός που πολύπλευρα θα πρέπει να μας απασχολήσει (μεταξύ των κρατών ήσαν οι ΗΠΑ, η Μ.Βρετανία,η Ολλανδία, τα Σκόπια, η Αλβανία, η Κροατία, η Σερβία, το Πακιστάν ως και κράτη της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής)

Πέραν της συγκεκριμένης “εμπλοκής” στον ανθρωπιστικό τομέα λόγω της παρουσίας του φονικού ιού, η Άγκυρα διατήρησε  και διατηρεί το επιθετικό της tempo  σε όλα τα ανοικτά και κρίσιμα μέτωπα της Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Αφρικής, μέσω της στρατιωτικής παρουσίας, αλλά και διαφόρων  διπλωματικών κινήσεων.

Πρώτο. Στο μέτωπο της Λιβύης με την υποστήριξη που παρέχει στη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης με στρατιωτικά μέσα, Ισλαμιστές αντάρτες  καθώς και συμβούλους, έχει καταφέρει να ανακαταληφθούν πόλεις της Δυτικής Λιβύης από τον στρατό του Σάρατζ, και να υποστεί διαδοχικές ήττες ο πολέμαρχος Χαφτάρ στο συγκεκριμένο γεωγραφικό μέτωπο. Η Άγκυρα έχει ενισχύσει την αεράμυνα της Τρίπολης με αρκετά σύγχρονα μέσα, ενώ με την χρήση drones (Τουρκικής κατασκευής) από τον αέρα έχει προκαλέσει απώλειες στις δυνάμεις του Χάφταρ που ελέγχει κυρίως την ανατολική πλευρά της χώρας (Κυρηναική). Σε μόνιμη βάση Τουρκικά πολεμικά πλοία είναι ανοικτά των Λιβυκών ακτών,ενώ από αέρα και θάλασσα η Τουρκία μεταφέρει πολεμικό υλικό και Ισλαμιστές αντάρτες  ως μισθοφόρους  από την Συρία σε Τρίπολη και Μισουράτα καθώς και στο αεροδρόμιο της Μίτιγκα. Συνεπώς ενεργεί νότια της Κρήτης, στο Λιβυκό πέλαγος και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μας, γιατί μπορεί να προκληθούν παρενέργειες…. Διατηρεί στρατιωτική συνεργασία με την Τυνησία και την Αλγερία, ενώ έχουν ενισχυθεί πολύ οι δίαυλοι επικοινωνίας σε διπλωματικό επίπεδο με την Ιταλία και την Μάλτα, γεγονός που έχει επηρεάσει και προκαλέσει ρήγματα στις προβληματικές εσωτερικές σχέσεις μεταξύ των νοτίων κρατών της ΕΕ  στην Μεσόγειο.

Δεύτερο. Πραγματοποιεί ναυτικές και άλλες ασκήσεις με την συμμετοχή εκπρόσωπων από διάφορα κράτη μεταξύ των οποίων Βαλκανικά, της Υπερκαυκασίας και της Μέσης Ανατολής. Ενδεικτικά αναφέρω τη ναυτική συνεργασία με την Αλβανία, την ιδιαίτερα αναβαθμισμένη στρατιωτικό-πληροφοριακή συνεργασία με την Σερβία, καθώς και την παρουσία στρατιωτικών παραγόντων από Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πακιστάν, Αζερμπαιτζάν – Γεωργία – Λίβανο – Ιορδανία και Κατάρ  στην πρόσφατη άσκηση “Ασπίδα της Μεσογείου”. Η παρουσία των Τούρκων στρατιωτικών σε Σομαλία και Κατάρ έχει αυξηθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες σε Μογκαντίσου και Ντόχα θα πρέπει να μας προβληματίζει ευρύτερα, γιατί εμφανίζεται σε κομβικά και στρατηγικά σημεία του Κόλπου και του Αφρικανικού Κέρατος.

Τρίτο. Στα μέτωπα της Συρίας μέσω τεσσάρων εισβολών διατηρεί υπολογίσιμη παρουσία, αφού στρατιωτικά κατέχει δυτικά του Ευφράτη το Αφρίν και από το 2016 τις περιοχές της Τζαραμπλούς, Αλ Ράι-Αλ Μπάμπ, ενώ από τον περασμένο χειμώνα/  2019 έχει στρατιωτικό – αστυνομική παρουσία  σε μία λωρίδα γης 120 χλμ και βάθους 35 χλμ ανατολικά του Ευφράτη μεταξύ Ταλ Αμπιάντ και Ρας ε Λέιν σε βάρος των δυνάμεων της Κουρδικής πολιτοφυλακής. Με την συμφωνία του Μαρτίου με την Μόσχα  διατηρεί τις θέσεις της στο Ιντλίμπ / ΒΔ Συρία, ενώ πραγματοποιεί από κοινού περιπολίες με Ρωσική μονάδα στον αυτοκινητόδρομο Μ4 που συνδέει την Λαττάκεια στην Μεσογειακή ακτή με το Χαλέπι και από εκεί με τα σύνορα με Ιράκ και Ιράν (Καμισλί κα). Μετά από απώλειες 66 στρατιωτών  που είχε τον Φεβρουάριο η Άγκυρα πραγματοποίησε σειρά καταιγιστικών επιθέσεων με μη-επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των δυνάμεων του Άσαντ προκαλώντας πολύ μεγάλες απώλειες στον στρατό του. Σύμφωνα με πληροφορίες μου μέσα στο Ιντλίμπ η Τουρκία έχει αναπτύξει γύρω στους 15.000 άνδρες  εφοδιασμένους με σύγχρονο στρατιωτικό υλικό.

Τέταρτο. Στην Ανατολική Μεσόγειο / Κυπριακή ΑΟΖ  η Τουρκία έχει ενισχύσει σημαντικά τη ναυτική παρουσία της. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ώθησαν τους γνωστούς ενεργειακούς κολοσσούς των Αμερικανών – Γάλλων και Ιταλών να σταματήσουν για 2 χρόνια τις ερευνητικές και άλλες γεωτρήσεις στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης η πανδημία / COVID-19 έχει περιορίσει τις κινήσεις των Τουρκικών πλωτών γεωτρύπανων και υδρογραφικό – ερευνητικών πλοίων για κάποιο διάστημα, αλλά η Άγκυρα δεν φαίνεται να πτοείται και αναμένεται να στείλει εκ νέου τα πλοία “Γιαβούζ”, “Μπαρμπαρός”, “Ορουτς ρέις” και “Κανούνι” στην ευρύτερη περιοχή. Με διαφόρους τρόπους-και παρά τις βαθιές οικονομικές της δυσκολίες-προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα  του καθεστώτος Αλ Σίσι της Αιγύπτου, την ομιχλώδη πολιτικό – κυβερνητική  κατάσταση στο Ισραήλ καθώς και τις στρατιωτικό – οικονομικές “αδυναμίες” της Κύπρου. Για αυτό και απαιτείται από την πλευρά μας πολλή μεγάλη προσοχή γιατί “οι καιροί είναι πονηροί…’.