BLOCKCHAIN & ΝΑΥΤΙΛΙΑ

859

Ηλίας Σκουρλής
Financial advisor of Hellenic Coin

Το παγκόσμιο εμπόριο από τα αρχαία χρόνια πραγματοποιούταν κυρίως από την ναυτιλία. Η αδιάσπαστη αλυσίδα εξέλιξης  του ναυτικού εμπορίου έχει φτάσει στο αποκορύφωμα του έχοντας αξιοποιήσει πλήρως τις παραδοσιακές τεχνογνωσίες έως σήμερα. Την σκυτάλη της εξέλιξης έρχεται να πάρει η blockchain τεχνολογία προσφέροντας επαυξημένη αξιοπιστία αλλά και νέες καινοτομίες όπου θα αυξήσουν την ευελιξία, ασφάλεια και θα μειώσουν κατά πολύ τα κόστη. Στην συνέχεια του άρθρου θα ανατρέξουμε σε διάφορους τομείς της ναυτιλίας και πως αυτοί μπορούν να επωφεληθούν από την blockchain τεχνολογία.

blockchain

Ας ξεκινήσουμε κατ’ αρχάς από μια σύντομη εξήγηση του πως λειτουργεί αυτή η αλυσίδα των μπλοκ. Κάθε μπλοκ μπορεί να αποθηκεύσει οποιαδήποτε πληροφορία και ο τρόπος ελέγχου του είναι διαφανές και αδιάσπαστος. Οπότε οι εφαρμογές που θα χτιστούν πάνω σε αυτήν την τεχνολογία θα μπορέσουν με απόλυτη ευκολία και αξιοπιστία να πραγματοποιήσουν τα εξής:

  • Κάθε έγγραφο (π.χ. Bill of Lading, Letter of Credit) μπορεί να μεταφέρεται αυτόματα στον παραλήπτη από την στιγμή που πραγματοποιήθηκαν σωστά οι προηγούμενες διαδικασίες. Τα έγγραφα θα μπορούν να μεταφερθούν ψηφιακά στους νόμιμους παραλήπτες (τράπεζα, αγοραστή) αφαιρώντας τα κόστη από τις εκτυπώσεις τεραστίων όγκων εγγράφων και την μίσθωση μεταφορικών εταιριών για την μεταφορά τους.
  • Ύπαρξη ψηφιακής βάσης δεδομένων για να αποθηκεύονται και να χρησιμοποιούνται έγραφα και στοιχεία όπως ιστορικό τιμών πετρελαίων και ναυλώσεων χωρίς τον φόβο παραμετροποίησης των στοιχείων είτε από hacking είτε από ανθρώπινο λάθος. Την βάση δεδομένων μπορούν να την αξιοποιήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι αν τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις έως και τα λιμεναρχεία, τελωνεία.
  • Άμεσος έλεγχος φορτίου, προμηθειών (κ.α.) για διαδικασίες συγκομιδής/εξόρυξης προϊόντων, πιστοποιητικών, φύλαξης και μεταφοράς. Μας προσφέρεται η δυνατότητα να ελέγξουμε σε μερικά δευτερόλεπτα από τον υπολογιστή μας όλη την ροή ενός π.χ. γεωργικού προϊόντος για το που υπήρξε ζημιά και αν είχε περάσει τους υγειονομικούς ελέγχους.
  • Με την δυνατότητα των κρυπτονομισμάτων η χρηματοοικονομικές συναλλαγές μπορούν να διεκπερωθούν ταχύτατα χωρίς μεσάζοντες μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων. Ουσιαστικά θα εισαχθεί ένας επιπρόσθετος τρόπος συναλλαγών όπου ενδέχεται να μειώσει τα κόστη.
  • Ταχύτερος εποπτικός και τελωνιακός έλεγχος. Οι εκάστοτε αρχές των λιμανιών θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν αξιόπιστους ελέγχους στο φορτίο και στα πλοία και οι ναυτιλιακές εταιρίες να κερδίζουν χρόνο για την φόρτωση/εκφόρτωση φορτίων. Στα containerships, ο χρόνος εκτελωνισμού θα μειωθεί δραστικά και τα προϊόντα θα λαμβάνουν τις σωστές ανάλογες χρεώσεις καθώς και θα είναι σε θέση να έχουν περισσότερα στοιχεία για την πραγματική προέλευση των αγαθών.

Εξυπηρέτηση πελατών: η ήδη υπάρχουσα ανίχνευση των προϊόντων από τους πελάτες με την χρήση του tracking number θα βελτιωθεί διότι μπορούν να ανεβαίνουν ευκολότερα περισσότερες ενημερώσεις με μια blockchain αλυσίδα. Με την περαιτέρω ευκολία οι αγοραστές θα αισθανθούν πιο ασφαλείς και θετικά προδιαθετιμένοι για να εκτελέσουν περισσότερες αγοραπωλησίες.

Αξίζει να δούμε στην συνέχεια κάποιες εφαρμογές της blockchain που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη ως σήμερα και αποτελούν τις πρώτες σοβαρές κινήσεις ένταξής της στην ναυτιλιακή βιομηχανία. Με την πλατφόρμα (βασισμένη στην blockchain) δημιουργίας και μεταφοράς ψηφιακών εγγράφων δημιουργήθηκε το πρώτο bill of lading για ένα container όπου παραδόθηκε επιτυχώς σε λιμάνι της Σλοβενίας τον Αύγουστο του 2018. Τον Μάρτιο του 2018, πραγματοποιήθηκε το πρώτο έξυπνο συμβόλαιο με την βοήθεια της Ethereum αλυσίδας. Στον τομέα της ναυτικής ασφάλισης οι EY και Guardtime εταιρίες δημιούργησαν την 1η blockchain πλατφόρμα όπου συνεργάζεται με άλλες εταιρίες (όπως A.P. Møller-Maersk A/S). Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως εταιρίες κολοσσοί όπως οι Pacific International Lines, PSA International και IBM Singapore υπέγραψαν συνεργασία με επιχείρηση όπου αξιοποιεί την blockchain πάνω στον τομέα του supply chain.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Με την εισαγωγή της blockchain τεχνολογίας και των κρυπτονομισμάτων στον ναυτιλιακό κλάδο θα συμβάλει στην εξέλιξη της με αργά και σταθερά βήματα. Τα πλεονεκτήματα στους τομείς που αναφέραμε θα συντελέσουν στην μείωση του κόστους και αύξηση της αποδοτικότητας αλλά και στο τομέα του management διότι θα μειώσει τα ανθρώπινα λάθη. Δειλά δειλά, ακόμη περισσότερες εταιρίες θα χρησιμοποιήσουν  την τεχνολογία αυτή διότι πέρα από την μείωση κόστους συνειδητοποιούν ότι θα αποτελέσει αναπόσπαστο εργαλείο της ζωής μας τα ερχόμενα χρόνια.