Το μέλλον του Bitcoin ως ψηφιακός χρυσός

776

Της   Γκολιά Δανάης
HNC-REVOLUTION Consultant

Σήμερα, το Bitcoin έχει γίνει αποδεκτό ως επένδυση αποθέματος αξίας επειδή, όπως ο χρυσός, τείνει να λειτουργεί ως αντιστάθμιση έναντι της υποτίμησης και της αστάθειας του νομίσματος. Παράλληλα, η γοητεία του χρυσού δεν έχει μειωθεί καθόλου αντιθέτως στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί.

Για πολλούς επενδυτές ο χρυσός είναι η πρώτη επιλογή για επένδυση.  Άλλοι πιστεύουν ότι η φρενίτιδα έναντι του κρυπτονομίσματος αποτελεί σημαντική απειλή για τον χρυσό. Το Bitcoin εξακολουθεί να απορρίπτεται από πολλούς ως περιουσιακό στοιχείο χαρακτηρίζοντας το φούσκα και μειώνοντας την κεφαλαιοποίηση αγοράς του από 1 τρισ $ στα 680 δισ $.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το Bitcoin από τον χρυσό είναι τα εξής:

  1. Ταχύτητα μεταφοράς– οποιοδήποτε ποσό BTC μπορεί να μεταφερθεί άμεσα από άτομο σε άτομο, γεγονός που είναι αδύνατο να συμβεί με τον χρυσό. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό οδηγεί σε χαμηλότερα τέλη συναλλαγής, εξάλειψη καθυστερήσεων διακανονισμού και απομάκρυνση τρίτων μεσαζόντων. Κατά τη διάρκεια των πληθωριστικών κύκλων, η γρηγορότερη απόκτηση πόρων και με χαμηλότερο κόστος είναι κρίσιμη για τις οικογένειες ή τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
  1. Παγκόσμια διανομή– οποιοδήποτε ποσό BTC μπορεί να μεταφερθεί ψηφιακά οπουδήποτε στον κόσμο με πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αντίθετα, η μέγιστη ποσότητα χρυσού που μπορεί να μετακινηθεί πέρα ​​από τα σύνορα των ΗΠΑ είναι 10.000 $ και για μεγαλύτερα ποσά απαιτείται δήλωση τελωνείου των ΗΠΑ και υποβολή φόρμας FINCEN 105. Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά το Bitcoin μια ιδανική αποπληθωριστική ζωή για άτομα που αγωνίζονται σε υπερπληθωριστικές χώρες όπως είναι η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε.
  1. Προσβασιμότητα– το μόνο που χρειάζεται για να αγοραστεί BTC είναι η σύνδεση στο Διαδίκτυο. Αυτό επιτρέπει στις «μη τραπεζικές» μάζες που παλεύουν με τον πληθωρισμό ή τα διεφθαρμένα νομισματικά συστήματα να έχουν την ευκαιρία να παρακάμψουν τα νομισματικά εμπόδια στις πατρίδες τους χάρη στην υπόσχεση οικονομικού εκδημοκρατισμού που προσφέρει το Bitcoin. Συγκριτικά, η εξασφάλιση οποιασδήποτε ποσότητας φυσικού χρυσού απαιτεί πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία λόγω της γενικής έλλειψης χρήσης, της περιορισμένης διαθεσιμότητας και των ασφαλών απαιτήσεων αποθήκευσης.
  1. Store of Value (SOV)– Το BTC έχει πολλές από τις ιδιότητες SOV του χρυσού, όπως η ανεπάρκεια, η ευφλεκτότητα, η αποδεδειγμένη εκτίμηση, η ευρεία αποδοχή κ.λπ. Ενώ το Bitcoin δεν μπορεί να μετατραπεί σε κοσμήματα όπως ο χρυσός, το BTC έχει άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά που το διακρίνουν από το χρυσό. Για παράδειγμα, το Bitcoin μπορεί να χωριστεί σε υπομονάδες πολύ πιο εύκολα από οποιονδήποτε τύπο φυσικού χρυσού. Το Bitcoin μπορεί επίσης να στοιχηματιστεί, μετατρέποντάς το αμέσως σε ένα τοκοφόρο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί επίσης να εξασφαλιστεί – ένα επίτευγμα που είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει με το χρυσό. Το Bitcoin είναι πολύ πιο εύκολο να μετατραπεί σε άλλα περιουσιακά στοιχεία σε σύγκριση με τον φυσικό χρυσό. Τέλος, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του ιδρυτή της Tesla, Elon Musk, η παραγωγή Bitcoin χρησιμοποιεί περίπου τους μισούς ενεργειακούς πόρους ετησίως από αυτούς που χρειάζονται για την παραγωγή χρυσού.

Ενώ το Bitcoin έχει μειωθεί περισσότερο από 50 τοις εκατό από τα υψηλά όλων των εποχών νωρίτερα αυτού του έτους και έχει δημιουργήσει αμφιβολίες στους περισσότερους επενδυτές, τα βασικά του δεν έχουν αλλάξει. Στην πραγματικότητα, ο πρόσφατα ανακοινωμένος ομοσπονδιακός προϋπολογισμός ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Προέδρου Biden ενισχύει μόνο την υπόθεση που υποστηρίζει τις αποπληθωριστικές ιδιότητες του Bitcoin. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εργάζεται υπεράνω εκτύπωσης δολαρίων με άνευ προηγουμένου ρυθμό – σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2021, ωθώντας το παγκόσμιο σύνολο σε περίπου 20 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κυκλοφορία – το φάσμα του πληθωρισμού δεν εξαφανίζεται και το Bitcoin μπορεί να είναι την καλύτερη διαθέσιμη προστασία.

Ακόμα κι αν το Bitcoin χρησιμοποιείται σήμερα λιγότερο ως αποθήκη αξίας και περισσότερο ως αντικείμενο κερδοσκοπίας, θεωρητικά το BTC πληροί τα χαρακτηριστικά για να γίνει ο χρυσός του Διαδικτύου ή, γενικά, ψηφιακός χρυσός μακροπρόθεσμα. Ειδικά στην πορεία της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης, το BTC έχει σαφή προβάδισμα εδώ, προκειμένου να προσπεράσει πιθανώς τον χρυσό στο μακρινό μέλλον.

Γκολιά Δανάη

Consultant of Hellenic Coin