Συνέντευξη – Άρτεμις Ματαφιά

718

 

Πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με το τραγούδι και το θέατρο;

Γεννήθηκα και ζώ στην Αθήνα. Στο παρελθόν έζησα πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκα να σπουδάζω Πολιτικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μένοντας στη φοιτητική εστία αυτού. Εκεί ήρθα ουσιαστικά για πρώτη φορά σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της μουσικής, του τραγουδιού, του χορού και του θεάτρου, κόσμο στον οποίο ζώ τα τελευταία πολλά χρόνια. Αυτός ο κόσμος μου έχει επιβεβαιώσει πως, χαρούμενος είναι αυτός που, με γνώμονα την αξιοπρέπεια και την προσωπική του καλλιέργεια, κάνει αυτό που πραγματικά αγαπά στη ζωή του. Επέλεξα να ζήσω τελικά σε αυτόν τον όμορφο και τόσο διαυγή για μένα μουσικό και θεατρικό κόσμο γιατί με έβαλε στην κοινωνία των ενηλίκων κρατώντας με για πάντα μέσα μου παιδί. Είμαι ένας χαρούμενος κι αισιόδοξος άνθρωπος με μια αδιόρατη μελαγχολία.

Πως βλέπετε να εξελίσσεται η δουλειά σας από την εποχή που ξεκινήσατε;

Δουλεύω πολύ κι επί πολλά χρόνια πάνω στο τραγούδι, ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου κι εξακολουθώ, πια, και μέσα από θεατρικές παραστάσεις. Επιδιώκω να ζώ καλά μέσα από τη δουλειά μου, να βρίσκομαι σε χώρους που υπάρχει σεβασμός και καλή διάθεση. Θέλω να περνάω όμορφα και να μπορώ να κερδίζω την εκτίμηση και το σεβασμό των συναδέλφων και του κοινού, παρουσιάζοντάς τους κάτι αληθινό και πολύ καλά δουλεμένο.  Νομίζω πως αυτό έχει λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό (πλην κάποιων λίγων εξαιρέσεων διότι στον καλλιτεχνικό χώρο υπάρχουν και δουλεύουν και κάποιοι άνθρωποι με πολλές ανασφάλειες και μικρότητες, στοιχεία τα οποία είναι ικανά να σε βλάψουν σε μικρό ή μεγαλύτερο, δυστυχώς, βαθμό…).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σας αρέσει να εμφανίζεστε σε μεγάλους χώρους ή λίγο πιο μαζεμένους; Πού νομίζετε ότι ανήκετε;

Δεν μου αρέσει να κάνω διάκριση στις εμφανίσεις μου, αν πρόκειται να είναι σε μικρούς ή μεγάλους χώρους ή ποια είναι η κλίμακα προσέλευσης κόσμου και σπουδαιότητας κατά το κοινωνικό γίγνεσθαι. Όλα όσα έχω κάνει με την ψυχή μου κι έχουν συγκινήσει και ψυχαγωγήσει τον κόσμο είναι για μένα σπουδαία, έστω κι αν κάποιες φορές οι θεατές ήταν λίγοι στον αριθμό ή ο χώρος μικρός. Έχω υπάρξει σε πολύ μεγάλες παραγωγές με εκατοντάδες θεατές κάθε βράδυ και, ναι, πράγματι ήταν υπέροχο το συναίσθημα αλλά και σε μικρούς χώρους δεν υπάρχει καμία διαφορά, για μένα, ως προς το συναίσθημα που προσφέρεις κι απολαμβάνεις κι εσύ ο ίδιος όταν δεν έχεις ξεγελάσει τον θεατή. Πρέπει να σας πω ότι δεν μου αρέσει καθόλου η συχνά επαναλαμβανόμενη φράση «sold out» σε διαφημίσεις θεαμάτων.  Ειδικά όταν τη γράφουν οι καλλιτέχνες. Δεν θα πάω ποτέ να δω συνάδελφο που έχει χρησιμοποιήσει αυτή την έκφραση. Με ελκύουν άλλου είδους εκφράσεις κι η έπαρση είναι κάτι το οποίο μου προκαλεί ιδιαίτερη αποστροφή και σιωπή.. Την ίδια ακριβώς που μου προκαλεί κι η, άνευ λόγου, υπερβολική σεμνότητα και μετριοπάθεια. Τα θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνα συστατικά ενός καλλιτέχνη. Πάντα πίστευα ότι ο πραγματικός καλλιτέχνης οφείλει να γνωρίζει την δυναμική του, να διεκδικεί με αξιοπρέπεια και σύνεση και να έχει όμορφο λόγο. Ο όμορφος λόγος είναι κάτι το οποίο με γοητεύει απίθανα πολύ. Ο άνθρωπος γενικά ομορφαίνει ο ίδιος αλλά κι ο κόσμος γύρω του από τον όμορφο, αληθινό λόγο.

Επίσης θέλω να συμπληρώσω σχετικά με το πού ανήκω, ότι,  για μένα η διάκριση εμπορικού και ποιοτικού θεάματος είναι ανούσια. Το θέαμα είναι καλό ή κακό. Εγώ πάλι είμαι ένας βαθιά λαϊκός άνθρωπος με μεγάλη πίστη κι αγάπη σε θεάματα που ακουμπούν σε ένα ευρύ κοινό, σε παραστάσεις που μπορούν να παρακολουθήσουν και να καταλάβουν κι αυτοί ακόμα που δεν πηγαίνουν συχνά στο θέατρο, σε μουσικές βραδιές και συναυλίες που αγγίζουν εξίσου τις ψυχές όλων. Η ψυχαγωγία των ανθρώπων φτωχαίνει μόνον όταν οι δημιουργοί εξαπατούν ή κοροϊδεύουν το κοινό.

Πείτε μας τι έχετε αποκομίσει από τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας.

Έχω γνωρίσει και συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες, δημιουργούς,  ηθοποιούς, μουσικούς και τραγουδιστές κι όλοι μου έχουν διδάξει κάτι. Και συνεχίζουν να μου διδάσκουν. Η εμπειρία στη δουλειά μας είναι σπουδαίο πράγμα όπως και σε κάθε άλλη δουλειά. Το να ξέρεις να ακούς, να έχεις υπομονή και σεβασμό στη συνεργασία, να μην παύεις ποτέ να μελετάς και να διαβάζεις, να αφουγκράζεσαι την εποχή, να μην είσαι επικριτικός, να μην είσαι ψεύτης. Να σέβεσαι το κοινό σου, να δίνεις χώρο και να απολαμβάνεις την επιτυχία όπως και να δέχεσαι και να μαθαίνεις από την αποτυχία. Η εποχή μας δε, έχει σπουδαίους καλλιτέχνες που ανθίζουν όταν πέφτουν στα κατάλληλα χέρια, έχοντας επίγνωση της αξίας τους.

Κάποια από τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δεν κάνω μεγαλεπήβολα σχέδια κι όνειρα. Θέλω να αποτελώ μέρος ωραίων συνεργασιών και να περνούν καλά όσοι έρχονται να ψυχαγωγηθούν. Η ικανοποίηση που έχω όταν έχει περάσει καλά ο κόσμος που πληρώνει για να με ακούσει ή για να έρθει σε παράσταση που συμμετέχω δεν περιγράφεται!  Όσο περνάνε τα χρόνια απλά έχω την επιθυμία να συνεργάζομαι με ακόμα πιο καλούς συνεργάτες. Για να γίνομαι κι εγώ καλύτερη. Ίσως κάποια στιγμή να μπορέσω να ταξιδέψω περισσότερο στον απίθανα μικρό πλανήτη μας μέσω της διεθνούς αυτής γλώσσας που είναι η μουσική.

Εύχομαι για τον καινούριο χρόνο που ήρθε, σε όλους τους αναγνώστες σας, υγεία και πάντα να είστε δυνατοί και χαρούμενοι! Να μην απογοητεύεστε εύκολα και να προσπαθείτε να είστε με ανθρώπους που σας σέβονται και σας εκτιμούν γι’ αυτό που είστε!

Σας ευχαριστώ πολύ.
Συνέντευξη στην Liberty Press και στον κ.Διονύση Πολίτη

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Άρτεμη Ματαφιά:

 στο facebook : Artemis Matafia,

καθώς και στο Instagram : artemismatafia

Για προτάσεις συνεργασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: artemismatafia@gmail.com

 

Βιογραφικό σημείωμα.

Η Άρτεμις Ματαφιά γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε την πορεία της στο  τραγούδι, το θέατρο, και τους παραδοσιακούς χορούς το 1994 στη Θεσσαλονίκη. Είναι επίσης διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ.
Έχει κάνει σπουδές μουσικής-μονωδίας στο δημοτικό ωδείο Πρέβεζας, στο δημοτικό ωδείο Δ. Ζωγράφου και στο Εθνικό Ωδείο, μελετώντας παράλληλα κλασική κιθάρα. Ακόμα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια musical theater σε Ελλάδα και Αγγλία.
Συνεργάζεται με πολλούς Έλληνες δημιουργούς, συνθέτες και σκηνοθέτες.
Εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές δουλεύοντας πάνω στο λαϊκό, σμυρναίικο, έντεχνο, παραδοσιακό και Jazz ρεπερτόριο.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες παραστάσεις, μεταξύ άλλων στην «Ελλαδογραφία» του Γιώργου Τσαγκάρη, στο «Δον Περλιμπλιν και Μπελίσα» του Λόρκα σε σκηνοθεσία Ν.Μίχα, στο musical «Ο Ευτυχισμένος Prince», των Χρ.Θεοδώρου και Γρ.Χατζάκη, στους «Ιχνευτές» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στη μουσική παρασταση «20 χλμ ανατολικά του σήμερα» του Α. Νικολαίδη, στο «This Day Will Never Happen Again», του Δημήτρη Μαλισσόβα, στις «Μέρες Ραδιοφώνου» του Μάκη Δελαπόρτα, στις «Γοργόνες και Μάγκες»/( στην οποία απέσπασε το Α΄ Βραβείο θεατρικής ερμηνείας τραγουδιού από την Ελληνική Ακαδημία Βραβείων Τέχνης) σε θεατρική απόδοση του Γ.Βάλαρη και μουσική Μ.Πλέσσα, στο «Ένα παιδί μετράει τ’άστρα» σε σκηνοθεσία Ειρήνης Ιακώβου, στις «Ικέτιδες» του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Δ. Αβδελιώδη , στην παράσταση «Δύσκολοι Έρωτες» του σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαϊδη, στην «Casablanca» της ομάδας CinemaAlive   κ.α.
Διδάσκει τραγούδι (τοποθέτηση φωνής-ερμηνεία-ρεπερτόριο) σε όλους όσοι επιθυμούν να εκφράζονται μέσα από αυτό).