Συνέντευξη στον Διονύση Πολίτη
Το Maritime Intelligence έχοντας αφιέρωμα με θέμα: “ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ” επισκέφτηκε τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, ο οποίος μας παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.
Κύριε Υπουργέ, δηλώσατε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει τον Τουρισμό στις 14 Μαΐου. Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον Τουρισμό μπορούν να αρχίσουν τον προγραμματισμό τους με βάση αυτήν την ημερομηνία;
Θα έλεγα ότι, ήδη από πέρυσι, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν σωστά και με ασφάλεια. Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και πώς να το κάνουν. Άλλωστε, τα υγειονομικά πρωτόκολλα το καλοκαίρι του 2020 εφαρμόστηκαν με υποδειγματικό τρόπο, γι’ αυτό και δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Βεβαίως, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τους ειδικούς, ώστε τα πρωτόκολλα να βελτιώνονται και να προσαρμόζονται στις εκάστοτε νέες απαιτήσεις. Φιλοδοξούμε να ανοίξουμε τον Ελληνικό Τουρισμό έχοντας πάντα κατά νου την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Έως τότε θα αίρουμε σταδιακά τους περιορισμούς, εφόσον αυτό μάς το επιτρέψουν οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων για την εξέλιξη της πανδημίας. Για τον Απρίλιο έχουμε προγραμματίσει την πιλοτική εφαρμογή μέτρων, ώστε σε πρώτη φάση να υποδεχτούμε επισκέπτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από άλλα κράτη αναχώρησης όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει, όπως πχ το Ισραήλ. Τονίζω, ωστόσο, ότι όλες οι ημερομηνίες σχετικά με το άνοιγμα είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να τροποποιηθούν, αναλόγως των εξελίξεων, διότι όλοι γνωρίζουν ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι δυναμική.
Παρουσιάσατε το σύνθημα “All you want is Greece”. Μπορείτε να μας το ερμηνεύσετε;
Η φράση “All you want is Greece” παραπέμπει στην ολοκληρωμένη φροντίδα που θα βρει στον Ελληνικό Τουρισμό κάθε ξένος επισκέπτης. “All you want is Greece” είναι πέντε λέξεις που σημαίνουν ότι στην Ελλάδα οι τουρίστες θα περάσουν αξέχαστες και επιπλέον απολύτως ασφαλείς διακοπές. Δεν θα τους λείψει τίποτα, καθώς η πατρίδα μας είναι ένας ιδανικός προορισμός για θερινές διακοπές, ένας τόπος όπου μπορείς να ξεχάσεις τη δυσάρεστη εμπειρία της πανδημίας. Το μήνυμα “All you want is Greece” συμπυκνώνει τις προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας συνολικά, από την εμφάνιση της Covid-19 έως σήμερα. Και αναφέρομαι τόσο στην Ελληνική Κυβέρνηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα, τους τουριστικούς φορείς και κάθε εργαζόμενο στον τουρισμό. Όλοι μαζί, με πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων, κατορθώσαμε πέρυσι να ανοίξουμε τον τουρισμό στη χώρα μας και δεχθήκαμε επαίνους γι’ αυτό από τη διεθνή κοινότητα. Με αφετηρία αυτήν την επιτυχία, σε συνδυασμό με την εμπειρία που αποκομίσαμε και με τα πολύ σημαντικά μέσα που έχουν πλέον προστεθεί στη φαρέτρα μας -και κυρίως τα εμβόλια- μπορούμε να διαβεβαιώνουμε κάθε τουρίστα ότι «το μόνον που χρειάζεσαι είναι η Ελλάδα». Και το εννοούμε.
Ποιοι είναι οι στόχοι του Υπουργείου Τουρισμού για το Καλοκαίρι του 2021;
Να ανοίξουμε τον Ελληνικό Τουρισμό με ασφάλεια, έγκαιρα, με ισχυρή τουριστική κίνηση και με όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις σε λειτουργία. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η τουριστική περίοδος να παραταθεί, να υποδεχόμαστε τουρίστες το φθινόπωρο και το χειμώνα. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, θα επιτευχθεί σε συνάρτηση με την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Με την συσσωρευμένη τεχνογνωσία και την εμπειρία του πετυχημένου περσινού ανοίγματος, μαζί με τα εμβόλια και τα rapid test, αισιοδοξούμε πως η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Το 2020, να θυμίσω, υποδεχτήκαμε στην Ελλάδα πάνω από 7 εκατομμύρια τουρίστες, παρόλον ότι δεν υπήρχαν ακόμη τα εμβόλια. Μολονότι δεν θα ήθελα να μιλήσω με αριθμούς, είμαι βέβαιος ότι οι φετινές επιδόσεις του Ελληνικού Τουρισμού θα ξεπεράσουν αυτές που πετύχαμε το 2020.
Θα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού το «εισιτήριο» για την ελευθερία στις μετακινήσεις; Ποιες θα είναι τελικά οι προϋποθέσεις για να ταξιδέψει κάποιος στην χώρα μας;
Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο περιμένουμε να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στις τουριστικές μετακινήσεις. Οι διατυπώσεις θα είναι σαφώς λιγότερες και θα ελαχιστοποιηθεί η ενόχληση για τον ταξιδιώτη στις πύλες εισόδου. Ωστόσο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι το μόνο μέσον που έχουμε στη διάθεσή μας. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, στην Ελλάδα θα υποδεχόμαστε τουρίστες με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον αρμόδιο φορέα της χώρας προέλευσής τους. Αν δεν υπάρχει πιστοποιητικό, ο επισκέπτης μπορεί να επιδεικνύει αρνητικό τεστ PCR στο οποίο θα πρέπει να έχει υποβληθεί έως και 72 ώρες προτού ταξιδέψει. Εναλλακτικά, δεκτό θα γίνεται και τεστ αντιγόνου από διαγνωστικό εργαστήριο έως και 48 ώρες πριν. Επίσης 24 ώρες πριν από την αναχώρησή του προς την Ελλάδα, κάθε τουρίστας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το ειδικό έγγραφο PLF, για τον εντοπισμό του. Κατά την είσοδό τους στη χώρα μας οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, σύμφωνα με το πρωτοποριακό σύστημα «EVA», το οποίο εφαρμόσαμε και πέρσι. Με όλα αυτά τα μέτρα, υψώνουμε τείχος προστασίας για όλους όσοι εμπλέκονται στον τουρισμό, αλλά και επιτρέπουμε στον τουρίστα να απολαύσει ξέγνοιαστος τις διακοπές του στη χώρα μας.
Διαβάσαμε την ανακοίνωση της Celestial Cruises για ξεκίνημα από 29/5. Θα μπορέσει να ανοίξει η κρουαζιέρα με ασφάλεια;
Το άνοιγμα της κρουαζιέρας αποτελεί ένα ξεχωριστό στοίχημα για εμάς, καθώς τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της, σε συνδυασμό με τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονται σε πλοία και λιμάνια, μπορούν να επιτρέψουν ένα ικανοποιητικό άνοιγμα μαζί με τον υπόλοιπο τουρισμό.
Πρόσφατα συναντήθηκα με εκπροσώπους από τις 12 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου και συζητήσαμε για τον οδικό χάρτη της επανεκκίνησης της κρουαζιέρας. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει πολύ ενεργό ενδιαφέρον από το σύνολο των εταιρειών. Στις επακόλουθες συναντήσεις που πραγματοποιούνται ζητάμε τη δυναμική αύξηση των προμηθειών από ελληνικούς παραγωγούς και φυσικά την επέκταση της σεζόν μέχρι το τέλος του έτους. Ανοίγουμε, λοιπόν, και την κρουαζιέρα από τα μέσα Μαΐου. Πολλές εταιρείες έχουν ήδη προγραμματίσει τα δρομολόγιά τους και η ζήτηση αυξάνεται καθημερινά.
Πετύχατε μια συμφωνία με το Ισραήλ για στρατηγική συνεργασία στον Τουρισμό. Πείτε μας για αυτήν.
Το Ισραήλ είναι μια χώρα με την οποίαν η Ελλάδα έχει αναπτύξει, γενικότερα, σχέσεις φιλίας και στενής συνεργασίας. Στην τρέχουσα περίοδο, το Ισραήλ συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών οι οποίες ηγούνται της κούρσας για την έξοδο από την υγειονομική κρίση. Επιπλέον, το Ισραήλ κατατάσσεται μέσα στις 10 μεγαλύτερες αγορές για τον Ελληνικό Τουρισμό. Επομένως, η συμφωνία τουριστικής συνεργασίας που υπογράψαμε πριν από λίγο καιρό, είναι ιδιαιτέρως σημαντική -και, εξυπακούεται, αμοιβαία επωφελής. Περιλαμβάνει συνέργειες σε πολλά επίπεδα και, εκτός των άλλων, συμβάλλει στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του Ελληνικού Τουρισμού. Είμαστε ήδη πολύ ικανοποιημένοι από τη συμφωνία, η οποία έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται και να παράγει αποτελέσματα.
Με ποιες άλλες χώρες προχωράτε σε συμφωνία;
Έχουμε υπογράψει Κοινή Δήλωση με τη Σερβία, ενώ βρισκόμαστε σε προχωρημένες τεχνικές συζητήσεις με έναν μεγάλο αριθμό χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α. Εκτιμώ ότι ο κατάλογος των ενδιαφερόμενων χωρών θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα, όταν θα αποδειχθεί στην πράξη το πόσο καλά φροντίζουμε τους φιλοξενούμενούς μας και πόσο αποτελεσματικά προστατεύουμε την υγεία τους.
Ποιο είναι το σχέδιο σας για την προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων» στην Ελλάδα;
Σε ό,τι μας αφορά άμεσα, ως Υπουργείου Τουρισμού, προετοιμάζουμε την υποδομή για την έκδοση βίζας, ειδικά για ψηφιακούς νομάδες. Παράλληλα, προχωρά η κατάρτιση του ολοκληρωμένου σχεδίου προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα, με πρώτο βήμα την οργάνωση ενός κύκλου διαβουλεύσεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Είναι πολύ σημαντικό όμως ότι από τη Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφιστεί νόμος ο οποίος παρέχει έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2021. Η προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων αποτελεί νέα παγκόσμια τάση. Η Κυβέρνηση, με επανειλημμένες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εξ ορισμού ψηφιακούς νομάδες, δηλαδή τους επαγγελματίες που διαμένουν και εργάζονται με έδρα σε κάποιο κράτος διαφορετικό από εκείνο του εργοδότη ή της πελατείας τους.
Σύμφωνα με μελέτη του MIT Enterprise Forum, εάν η Ελλάδα προσείλκυε 100.000 ψηφιακούς νομάδες κάθε χρόνο, με μία μέση παραμονή 6 μηνών, η χώρα θα μπορούσε να ωφεληθεί με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. τουριστών.
Τα μέτρα στήριξης του κλάδου τα κρίνετε επαρκή;
Σε μια υγειονομική κρίση τέτοιου μεγέθους και άνευ προηγουμένου, με επιπτώσεις που πλήττουν κατεξοχήν τον τουριστικό κλάδο, ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος από τη στήριξη που προσφέρει σε όσους υφίστανται τις συνέπειες της πανδημίας. Παρόλ’ αυτά, πιστεύω ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει ως Κυβέρνηση δεν έχουν και αυτά κανένα προηγούμενο σε μέγεθος, με μια σειρά από προγράμματα για την ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου. Επί παραδείγματι, ο εσωτερικός τουρισμός είναι ένας κρίσιμης σημασίας παράγοντας για την τόνωση της τουριστικής κίνησης και γι’ αυτό έχουμε ήδη ψηφίσει στη Βουλή τα σχετικά μέτρα στήριξης, επεκτείνοντας το πρόγραμμα των «voucher» για τις ιδιωτικές εταιρείες. Αντίστοιχα λειτουργεί το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», το οποίο ενεργοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ πέρσι. Η κυβέρνηση έχει δείξει ακαριαία αντανακλαστικά. Όπου εντοπίζονται παραλείψεις ή αποκλεισμοί, τα προβλήματα διορθώνονται όσο γίνεται πιο γρήγορα, υπέρ των εργαζομένων. Το πιο ουσιαστικό για το οποίο εργαζόμαστε ως Υπουργείο Τουρισμού είναι να σταθεί στα πόδια της η οικονομία του κλάδου, να ανοίξουμε και να έρθει συνάλλαγμα. Πέρσι θυμίζω, κερδίσαμε 4,3 δισ. ευρώ, τα οποία αποτέλεσαν σημαντικό «οξυγόνο» για πολλές οικογένειες που μπόρεσαν να εργαστούν.
Αφού σας συγχαρώ για την βράβευση σας ως κορυφαίος φορέας τουρισμού παγκοσμίως, πείτε μας τι σημαίνει για εσάς αυτή η βράβευση;
Η Ελλάδα κέρδισε επάξια τον τίτλο του Κορυφαίου Φορέα Τουρισμού Παγκοσμίως. Μέσω αυτής της διάκρισης, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη σκληρή και μεθοδική προσπάθειά μας, τη φροντίδα για την υγεία και την ασφάλεια που καταφέραμε να προσφέρουμε σε εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι φιλοξενήθηκαν το καλοκαίρι του 2020 στην Ελλάδα. Είναι ένας έπαινος για την εξαιρετική δουλειά την οποίαν έκανε ο ιδιωτικός τομέας και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται στην τουριστική διαδικασία. Η βράβευση δείχνει πως η χώρα μας, με σύνεση, σοβαρότητα και πνεύμα αλληλεγγύης αντιμετώπισε κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την περιπέτεια του COVID-19. Ένα φαινόμενο που θεωρείται ως η μεγαλύτερη πρόκληση για τον παγκόσμιο τουρισμό, τουλάχιστον κατά τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Μιλήστε μας για τις άλλες μορφές τουρισμού, όπως αγροτουρισμός, εκκλησιαστικός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός κ.α.. Ποια είναι τα σχέδια σας για αυτές τις μορφές τουρισμού;
Είναι μέρος του οράματός μας, με χρονικό ορίζοντα για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, να δούμε τον γαστρονομικό, τον ορειβατικό, τον καταδυτικό τουρισμό να αναπτύσσονται τάχιστα. Το ίδιο ισχύει και για τον τουρισμό ευεξίας, τον ιατρικό, τα ταξίδια που σχετίζονται με το άθλημα του γκολφ κ.ο.κ. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού θέσαμε ως βασικό στόχο την ανάδειξη ειδικών μορφών τουρισμού, κάτι που συμβάλλει σημαντικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και την καθιέρωση της χώρας μας ως προορισμού 12μηνης διάρκειας. Οι ειδικές μορφές τουρισμού, κατά το πλείστον υπηρετούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, κυρίως όμως αποτελούν το κλειδί για να ξεφύγουμε από την εικόνα ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι μόνο «ήλιος και θάλασσα». Οι μας προτάσεις μας, λοιπόν, όπως οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού (DMMOs) στοχεύουν στην περαιτέρω ανάδειξη ειδικών μορφών που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον τουρισμό 12μηνης διάρκειας, με μόνο θετικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Επίσης στο νομοσχέδιο που είναι έτοιμο για διαβούλευση, μεγάλο μέρος αφορά την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών για προσέλκυση μεγάλων επενδυτών και δημιουργία τουριστικών μονάδων ευεξίας που θα λειτουργούν όλο τον χρόνο, με τουρίστες υψηλού εισοδήματος. Γενικότερα, η απόφασή μας είναι ότι με σχέδιο 10ετιας θα ενισχύσουμε όλες τις μορφές ειδικού τουρισμού.