Παύλος Ξηραδάκης
Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών Αντιρρυπαντικών & πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων εγκαταστάσεων
Κύριε Πρόεδρε πόσο σημαντικός είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των προδιαγραφών για τα ρυμουλκά και τα ναυαγοσωστικά για τη χώρα μας;
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους τομείς της ρυμούλκησης, της επιθαλάσσιας αρωγής, της ναυαγιαίρεσης και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αντίστοιχες του επιπέδου της κορυφαίας παγκοσμίως Ναυτιλίας που διαθέτουμε. Ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου πρωτίστως εξασφαλίζει σύγχρονες θαλάσσιες υπηρεσίες αναβαθμίζοντας τη διεθνή εικόνα της χώρας μας ως τουριστικό προορισμό αλλά και ως διεθνή εμπορευματικό κόμβο και ταυτόχρονα ενισχύει τον κλάδο και τον υγιή ανταγωνισμό. Ως κλάδος θεωρούμε ότι το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο θωρακίζει τα λιμάνια και τις θάλασσες σε θέματα ασφάλειας και συμβάλλει καθοριστικά σε ένα σύγχρονο περιβάλλον λειτουργίας της ασφαλούς ναυσιπλοΐας προσφέροντας τις κατάλληλες προδιαγραφές για ανάπτυξη.
Παράλληλα, η χώρα μας αποτελεί και διεθνή κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και έναν από τους κορυφαίους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα χιλιάδες «γίγαντες» των θαλασσών κάθε χρόνο να διέρχονται από τις ελληνικές θάλασσες και ταυτόχρονα να φιλοξενούνται στα λιμάνια μας. Η ασφαλής διαχείριση αυτής της κινητικότητας δεν μπορεί να μην γίνεται με σύγχρονους όρους και προδιαγραφές, όπως γίνεται διεθνώς.
Τέλος επιτρέψτε μου να σημειώσω πως η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και η αξιοποίηση εξελιγμένης και πράσινης τεχνολογίας θα συμβάλει ουσιαστικά και στη διεξαγωγή ασφαλέστερων, ταχύτερων και περισσότερων εργασιών από ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά και τα πληρώματά τους. Η αλήθεια είναι πως έχουμε μία ευκαιρία, να αυξήσουμε το επίπεδο ασφάλειας των Ελληνικών θαλασσών και λιμανιών σημαντικά, νομοθετώντας άμεσα τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Επομένως ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των προδιαγραφών ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών δεν είναι ανάγκη αλλά υποχρέωση, υποχρέωση για μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη όπως η Ελλάδα. Τώρα είναι η ευκαιρία και η στιγμή. Η Ένωση και οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν, αλλά πρέπει και η Πολιτεία να ολοκληρώσει αυτήν τη σημαντική μεταρρύθμιση με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τις νέες προδιαγραφές των ρυμουλκών άμεσα.
Σε τι φάση βρίσκεται το προεδρικό διάταγμα για το νέο θεσμικό πλαίσιο των ρυμουλκών;
Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Πολιτείας να καλύψει το κενό πολλών ετών, θεσπίζονται ένα σύγχρονο πλαίσιο προδιαγραφών για τα ρυμουλκά. Το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το σχέδιο του νέου θεσμικού πλαισίου, στην οποία αξίζει να σημειώσουμε πως συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (πλοιοκτήτες ρυμουλκών, σωματείο πληρωμάτων, πλοηγοί, κλάδος επιθεώρησης εμπορικών πλοίων, κλπ), συμφωνώντας με τη φιλοσοφία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του προτεινόμενου πλαισίου. Γεγονός που επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα αλλά και την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των πλοίων αυτών με διεθνή πρότυπα. Επομένως περιμένουμε άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία προχωρώντας στην υλοποίηση. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου αν θέλουμε η χώρα μας να αναβαθμίσει το διεθνή ναυτιλιακό της ρόλο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής υπηρεσίας διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων την τελευταία πενταετία σημειώνεται αύξηση των ναυτικών συμβάντων. Που πιστεύετε πως οφείλεται αυτή η αύξηση;
Όπως προ είπα η ραγδαία αύξηση της κίνησης αλλά και τα υπερμεγέθη πλοία που διέρχονται τα τελευταία χρόνια από τις θάλασσες μας πολλαπλασιάζουν και την επικινδυνότητα αλλά και την ανάγκη για υψηλότερου επιπέδου ασφάλεια και υπηρεσίες που πρέπει να παρέχουμε. Η αλήθεια είναι πως και στη χώρα μας έχουμε ζήσει ναυτικά ατυχήματα στο παρελθόν, με αρνητικές συνέπειες, απώλεια ανθρωπίνων ζωών, περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και οικονομικά κεφάλαια. Το Sea Diamond στη Σαντορίνη, το Express Samina έξω από την Πάρο, το Cabrera Βόρεια της Άνδρου, το Αγία Ζώνη στον Σαρωνικό είναι μερικά από αυτά. Μόνο την τελευταία εικοσαετία σημειώθηκαν συνολικά περισσότερες από 243 προσαράξεις στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος. Παράλληλα, όμως και η κλιματική αλλαγή είναι ξεκάθαρο πως δημιουργεί, παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, νέα δεδομένα και συνθήκες με έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και φυσικές καταστροφές.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου βάσει των διεθνών προδιαγραφών, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτά τα νέα δεδομένα και τις αυξανόμενες ανάγκες είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Από την πλευρά του κλάδου πως αντιμετωπίζετε τις αυξημένες ανάγκες; Τι κινήσεις κάνετε ή σχεδιάζετε το επόμενο χρονικό διάστημα;
Οι ελληνικές εταιρίες ρυμούλκησης και ναυαγοσωστικής διαθέτουν τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία, έχουν διαχειριστεί τα πλέον δύσκολα διεθνή περιστατικά στις πιο αντίξοες συνθήκες. Υπερασπιζόμαστε την ασφαλή διέλευση, τον κατάπλου και απόπλου χιλιάδων πλοίων με αυτοθυσία και υπευθυνότητα. Επιπλέον, να σημειώσω πως βρισκόμαστε σε συνεχή και συστηματική συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής εδώ και 2 χρόνια έχοντας καταθέσει εμπεριστατωμένο σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις για τις προδιαγραφές, βάσει διεθνών δεδομένων και μελετών. Την ίδια στιγμή και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καταθέσαμε στο Υπουργείο ειδική μελέτη, ώστε να συνδράμουμε σε αυτήν την προσπάθεια.
Ταυτόχρονα, σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώσαμε το καλοκαίρι επενδύσεις άνω των 120 εκ. ευρώ από τις εταιρίες μέλη μας για την απόκτηση 35 νέων σκαφών σύγχρονης τεχνολογίας, συμβατών με τις διεθνείς προδιαγραφές. Συνεπώς από την πλευρά μας και πιστεύουμε και στηρίζουμε ουσιαστικά και με πράξεις αυτήν τη σημαντική μεταρρύθμιση.
Από τη διεθνή εμπειρία πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει μετάβαση στο νέο θεσμικό πλαίσιο;
Αρχικά να διευκρινίσουμε πως για παράδειγμα το bollard pull (ελκτική δύναμη) των ρυμουλκών και η συνοδεία πλοίων βάσει των χαρακτηριστικών τους αλλά και η υποχρέωση των ρυμουλκών – τα οποία συμμετέχουν σε εργασίες σε προβλήτες επικίνδυνων φορτίων, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, διυλιστήρια, εξέδρες εξόρυξης – να φέρουν πυροσβεστικό εξοπλισμό, είναι βασικές προδιαγραφές που εφαρμόζονται χρόνια διεθνώς.
Η υλοποίηση και εφαρμογή τέτοιων σύγχρονων προδιαγραφών, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, έχει γίνει και με μεγάλη επιτυχία δίνοντας άμεσα και ουσιαστικά υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας μέσα σε ένα έτος. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, ήδη αντίστοιχα μέτρα εφαρμόζονται από το 2012 στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και από το 2017 στην Ελευσίνα, όπου οι εταιρίες μας μέσα σε δώδεκα μήνες αναβάθμισαν τα πλοία τους και εφάρμοσαν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και πρόληψη σε πιθανούς κινδύνους ή ατυχήματα.