Η Ναυτιλιακή συνδρομητική εφημερίδα Maritime Economies αφουγκραζόμενη την αλματώδη άνοδο των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στο Ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, παρουσιάζει ειδικό αφιέρωμα στο φύλλο της 9/3/2022 με θέμα: «Women of Influence» (μετά και την πολύ μεγάλη επιτυχία που είχε το συγκεκριμένο αφιέρωμα που κάναμε στις 21/02/2018, στις 20/02/2019, στις 19/02/2020 και 24/02/2021), στο οποίο δίνονται προς απάντηση οι ερωτήσεις που ακολουθούν:
1.Πόσο έχει επηρεάσει τις επιχειρήσεις η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19; Ποια θα είναι επιχειρηματικά η μετά COVID-19 εποχή;
2.Η στροφή που συντελέσθηκε από το εμπειρικό στο επιστημονικό management ήταν μια από τις αιτίες της αναρρίχησης των γυναικών στην ηγεσία των επιχειρήσεων;
3.Στις ημέρες μας υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός γυναικών οι οποίες βρίσκονται στην ηγεσία επιχειρήσεων. Πιστεύετε ότι ασκούν την ηγεσία με επιτυχία, ώστε να συνεχισθεί και σε περισσότερες επιχειρήσεις μελλοντικά;

ΝΑΤΑΣΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ
Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου
- Είναι σαφές ότι η επιχειρηματική κοινότητα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις μέσα στη νέα πραγματικότητα που επέφερε η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που έπληξε τον κόσμο τον τελευταίο αιώνα. Το ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον επηρεάζει δυσμενώς τις επιχειρήσεις παγκοσμίως και, δυστυχώς, πριν ακόμη κοπάσει η πανδημία έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλη μία κατάσταση αβεβαιότητας που προκαλεί σεισμικές δονήσεις στην οικονομία παγκοσμίως, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Κυβέρνηση έλαβε άμεσα μέτρα στήριξης για να συγκρατήσει την ανεργία και να στηρίξει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να προκηρύξουμε το 2021 σχέδια χορηγιών ύψους €130 εκατ. για την επανεκκίνηση. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι και το 2022 με σχέδια χορηγιών που θα πλησιάσουν τα €160 εκατ. Σίγουρα κάποιες επιχειρήσεις αντιμετώπισαν δυσκολίες. Ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία διαχειρίστηκε τη νέα τάξη πραγμάτων με επιτυχία, παρόλες τις προκλήσεις, προωθώντας σημαντικές αλλαγές στον τρόπο δραστηριοποίησής της, όπως για παράδειγμα επενδύοντας στην ψηφιοποίηση, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην ευέλικτη μορφή εργασίας, καταφέρνοντας όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αναπτυχθεί. Θέλω να τονίσω ότι οι Κύπριοι επιχειρηματίες είναι εκ φύσεως μαχητές και αισιόδοξοι. Θα ξεπεράσουν και αυτή τη δύσκολη περίοδο γιατί είναι στο DNA τους να ανακάμψουν. Εμείς, ως Κυβέρνηση, συνεχίζουμε να δίνουμε κίνητρα και να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες μας για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων και της καινοτομίας, στοιχεία που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για ενίσχυση του επιχειρείν και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Κι όπως πράξαμε και στην περίοδο της πανδημίας, έχουμε ήδη ξεκινήσει να λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα μας, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τις συνέπειες της Ουκρανικής κρίσης.
- Στον 21ο αιώνα οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα μόρφωσης δεν διαχωρίζονται, αλλά αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άντρες στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε ικανές γυναίκες σε πολύ ψηλές θέσεις, είτε αυτές αφορούν τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, σήμερα οι μεγάλες και επιτυχημένες εταιρείες αξιοποιούν νέα μοντέλα διοίκησης προκειμένου να αξιολογήσουν και να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των εργαζομένων τους. Θα συμφωνήσω, λοιπόν, ότι έχουμε πλέον ξεφύγει από το μοντέλο του εμπειρικού τρόπου εργασίας και έχουμε μεταφερθεί σε ένα μοντέλο επιστημονικής διοίκησης επιχειρήσεων γενικότερα, κάτι που ευνοεί το γυναικείο φύλο, με την εκπροσώπησή του πλέον στον επιχειρηματικό κόσμο να βελτιώνεται. Οι αγώνες των γυναικών για να σπάσει η γυάλινη οροφή, θεωρώ πως έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα και είμαι σίγουρη ότι θα έρθουν ακόμη καλύτερες μέρες με τη συνεχή προσπάθεια όλων μας.
- Ο κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να κρίνεται αναλόγως της εργασίας του κι όχι αναλόγως φύλου. Μελέτες πάντως καταδεικνύουν ότι επιχειρήσεις που αξιοποιούν μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, έχουν υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με εταιρείες που δεν έχουν γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις. Αυτό αποτελεί επιβεβαίωση ότι οι εταιρείες με μεγαλύτερη ποικιλομορφία των φύλων τόσο στο εργατικό δυναμικό, αλλά και μεταξύ των διευθυντικών στελεχών, παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα. Η ισότιμη παρουσία ανδρών και γυναικών σε έναν οργανισμό αλλάζει τις δυναμικές και ανοίγει τις προοπτικές, δεδομένου ότι γίνεται καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και παρέχονται ευκαιρίες σε περισσότερα άτομα με διαφορετικά προφίλ δεξιοτήτων.
ΕΙΡΗΝΗ ΣΤ. ΝΤΑΪΦΑ
CEO Stavros Daifas Maritime Corp. S.A.
Πρόεδρος Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά
Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά
- Η πρωτοφανής παγκόσμια υγειονομική κρίση που προέκυψε από την έξαρση της πανδημίας covid-19 ανέδειξε με δυναμισμό τον ζωτικής σημασίας ρόλο της Ναυτιλίας η οποία παρά τις πολυποίκιλες συνέπειες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει, συνεχίζει αδιάλειπτα να εξυπηρετεί το σύνολο σχεδόν των αναγκών του Παγκόσμιου Εμπορίου.
Τα πλοία με το ανθρώπινο δυναμικό τους, τους ναυτικούς μας, αυτούς τους «ήρωες των θαλασσών», πρωταγωνίστησαν στην αποτροπή της παράλυσης της Παγκόσμιας Οικονομίας. Οι επόμενοι μήνες διαφαίνονται επίσης ιδιαίτερα απαιτητικοί, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και των περιβαλλοντικών νομοθετικών προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ναυτιλία, τόσο σε Διεθνές όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στη νέα δεκαετία που ήδη διανύουμε θα τεθούν νέες παράμετροι για τη λειτουργία της Διεθνούς Ναυτιλίας τόσο ως προς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτής αλλά και ως προς την ανταγωνιστικότητά της, δύο στόχοι πλήρως αλληλένδετοι και αλληλοεξαρτώμενοι.
Σε αυτό το αβέβαιο και άκρως απαιτητικό πλαίσιο, η Ναυτιλία, έχει αποδεδειγμένα την ποσοτική, αλλά κυρίως την ποιοτική δυναμική, ώστε σε συνδυασμό με την υψηλή Ναυτική Τεχνογνωσία, αλλά και τα εχέγγυα που της προσδίδει η μακρόχρονη Ναυτική Παράδοση, να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση, καθώς και να διατηρήσει και να ενισχύσει τον ρόλο της ως Εθνικού Κεφαλαίου για την πατρίδα μας, αλλά και ως σημαντικού παράγοντα στη Διεθνή Ναυτιλιακή Σκηνή.
- Η εκπαίδευση υπήρξε και συνεχίζει να είναι καταλυτικός παράγοντας στη διαφο- ροποίηση της νοοτροπίας και του τρόπου αντιμετώπισης των γυναικών, προσφέροντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν και να ηγηθούν.
Όσο λοιπόν μεταβάλλεται το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι απαιτήσεις επιβάλλουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και προσέγγισης, τόσο και οι επιχειρήσεις θα εμπιστεύονται τη συνύπαρξη γυναικών και ανδρών στις διοικητικές ομάδες τους.
Τέτοιες στρατηγικές κινήσεις προσφέρουν τη δυνατότητα σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και δεξιοτήτων που αναμφίβολα λειτουργούν προς όφελος και της επιχείρησης. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, ο μέχρι τώρα παραδοσιακά ανδροκρατούμενος χώρος της Ναυτιλίας έχει υποδεχτεί μια πλειάδα γυναικών που έχουν ξεχωρίσει αναλαμβάνοντας ηγετικές θέσεις σε οικογενειακές κυρίως επιχειρήσεις.
Το πραγματικά αισιόδοξο πάντως είναι ότι ολοένα και πιο συχνά οι γυναίκες ξεχωρίζουν όχι μόνο στις ανώτερες και ανώτατες επιχειρηματικές διοικητικές βαθμίδες αλλά και στις υψηλότερες διοικητικές θέσεις ευθύνης.
- Νομίζω ότι η ίδια η εποχή έχει απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Οι γυναίκες έχουν αποδείξει την αξία τους, τόσο χάρη στις γνώσεις και τις ικανότητές τους, όσο και χάρη στο ταλέντο και την προσαρμοστικότητά τους. Σήμερα, οι γυναίκες έχουν, με πολύ μεγαλύτερη άνεση, τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε όποιο τομέα επιθυμούν χωρίς να περιορίζονται από ξεπερασμένες και κοντόφθαλμες κοινωνικές και άλλες συμβάσεις.
Ο επιχειρηματικός στίβος άλλωστε όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας έχουν αποδεχτεί ότι οι ικανότητες, τα ταλέντα και ο δυναμισμός ενός ανθρώπου, είναι το διαβατήριό του για την επιτυχία και όχι το φύλο του. Είμαι δε βέβαιη ότι όπως αποδεικνύεται, τόσο από πληθώρα ερευνών, κυρίως όμως στην πράξη, όσο πιο έντονη είναι η παρουσία των γυναικών στις υψηλότερες διοικητικές βαθμίδες των επιχειρήσεων, τόσο βελτιώνεται η απόδοσή τους.
PAILLETTE PALAIOLOGOU
Vice President Marine & Offshore Division, South East Europe Black Sea & Adriatic Zone, Bureau Veritas
- Είναι γεγονός ότι η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε λόγω των συνεπειών της πανδημίας συνεχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά μας, επαγγελματική και προσωπική. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι συν τω χρόνω και με τη βοήθεια των επιτευγμάτων της ιατρικής κοινότητας είμαστε σε θέση να ατενίζουμε το εγγύς μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Θεωρώ ότι πολλές από τις αλλαγές που αναγκαστήκαμε να κάνουμε προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στα δεδομένα που έθεσε η πανδημία θα παραμείνουν και θα καθιερωθούν αν όχι ως αναπόσπαστο μέρος της επαγγελματικής μας πραγματικότητας αν μη τι άλλο ως μια δυναμική εναλλακτική.
Η τηλε-εργασία, η μείωση των ταξιδιών και η αύξηση των τηλεδιασκέψεων θα αποτελούν πλέον νευραλγικό κομμάτι της λειτουργίας των επιχειρήσεων.
- Η αναρρίχηση των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις σε διάφορους κλάδους του επιχειρηματικού γίγνεσθαι θεωρώ ότι είναι περισσότερο αποτέλεσμα της ωρίμανσης της κοινωνίας μας σε ζητήματα ίσων ευκαιριών και αναγνώρισης προσόντων παρά ανάγνωσης φύλου. Είναι δείγμα υγιούς ανάπτυξης και εξέλιξης ενός κοινωνικού συνό- λου να είναι σε θέση να αναγνωρίζει την αξία των μελών του δίχως να προσκολλάται στα φυσικά τους χαρακτηριστικά.
Όταν καταφέρουμε να βλέπουμε τον επαγγελματία και τον άνθρωπο κι όχι το φύλο τότε θα ξέρουμε ότι δεν θα υφίσταται πλέον ανάγκη να συζητάμε περί ισότητας των φύλων διότι θα έχει επιτευχθεί.
- Οι γυναίκες έχουμε αποδείξει στο πέρασμα των αιώνων τόσο τις πολυποίκιλες ικανότητες μας όσο και την προσαρμοστικότητά μας. Είναι ίσως εξεζητημένο να προσπαθούμε σήμερα να αποδείξουμε το αυταπόδειχτο – ότι οι γυναίκες έχουμε εδραιώσει τη θέση μας τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον κοινωνικό στίβο.
Δεν πρόκειται για κάποιο κοινωνικό πείραμα, μια πρόσκαιρη ευκαιρία που δίδεται με μια περιθωριακή ομάδα του κοινωνι-κού συνόλου να ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία. Οι γυναίκες αποτελούν εξίσου αναπόσπαστο κομμάτι του επιχειρηματικού κι εν γένει του επαγγελματικού κόσμου όσο και οι άνδρες. Το συγκριτικό πλεονέκτημα έγκειται στις ικανότητες, τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και την οξυδέρκεια του κάθε εργαζόμενου, είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα, προκειμένου να εξελιχθεί και να προοδεύσει στον επαγγελματικό στίβο. Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι εάν δεν θέλεις να σε αντιμετωπίζουν ως κάποιον που μειονεκτεί, πρώτος εσύ θέσε τον εαυτό σου σε ισότιμη θέση με τους υπόλοιπους.
ΔΑΝΑΗ ΜΠΕΖΑΝΤΑΚΟΥ
CEO – Navigator Shipping Consultants,
Concept – Founder – Yes Forum &
Γεν. Γραμματέας International Propeller Club (Port of Piraeus)
- Ο covid-19 ήταν η πρώτη πανδημία που ζήσαμε μετά από 100 χρόνια και ο πρώτος πόλεμος επίσης. Το μεγαλύτερο σοκ θεωρώ πως ήταν ότι σταμάτησε να υφίσταται η κανονικότητα όπως την ξέραμε και τουλάχιστον στην αρχή υπήρχε ένας φόβος για το άγνωστο, συν την κοινωνική αποστασιοποίηση που έφερε στην επιφάνεια και άλλα θέματα. Πολλοί άνθρωποι προσέφυγαν σε σπασμωδικές κινήσεις φεύγοντας από εργασίες που είχαν προοπτική επειδή δεν ήξεραν τι ακριβώς θέλουν και τι ορίζει το μέλλον. Βλέποντας και σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα, οι Εταιρείες πρέπει να φροντίζουν για την ψυχική υγεία και το upskilling, reskilling του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Η ναυτιλία δεν σταμάτησε ποτέ, ήταν έτοιμη και ανταποκρίθηκε γιατί ήξερε να δουλεύει εξ αποστάσεως από πάντα και προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα. Παρατηρούμε όμως ότι πάνω που έφυγε μια κρίση ( η πανδημία δηλαδή), εμφανίστηκε μία άλλη και πιστεύω πως εφεξής έχουμε πολλές κρίσεις να διαχειριστούμε. Είτε αυτές αφορούν κάποιον ιό, την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια, τον πόλεμο που μαίνεται τώρα στην Ουκρανία. Για να μπορέσει μια επιχείρηση να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά πρέπει να έχει αξίες, να εμπνέει εμπιστοσύνη στην αγορά, να πιστεύει στον ανθρώπινο παράγοντα και την ομαδικότητα και να είναι ευέλικτη.
- Δεν πιστεύω ότι αυτό συνετέλεσε στο να αναρριχηθούν οι γυναίκες στο οργανόγραμμα των επιχειρήσεων. Πιθανότερο θεωρώ να βρήκαν τη χρυσή τομή ανάμεσα σε εμπειρικό και επιστημονικό management. Ακόμα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι η δεκαετής οικονομική κρίση που πέρασε, ήταν ένα μάθημα στο οποίο όλοι κληθήκαμε να δώσουμε εξετάσεις και μάθαμε πολλά από αυτό. Επίσης, όπως έχω ξανά πει το κάθε φύλο έχει τα θετικά και τα αρνητικά του σημεία. Πολλές φορές η συναισθηματική φύση των γυναικών συγκαταλεγόταν στα αρνητικά. Νομίζω όμως πως πια ότι αυτό βοηθά τις επιχειρήσεις. Οι γυναίκες είναι πολύ καλές στο crisis management, αγαπούν και φροντίζουν προσωπικά τις Εταιρείες σαν να ήταν το σπίτι τους ( γιατί είναι το δεύτερο σπίτι τους σίγουρα), είναι πιο κοντά στους εργαζομένους και προνοούν για το αύριο. Ο συνδυασμός των παραπάνω σίγουρα βοηθά μια επιχείρηση να πάει μπορστά.
- Ισχύει ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά πολύ αν τον συγκρίνουμε με περασμένες δεκα-ετίες. Επιτρέψτε μου να πω όμως ότι δεν έγιναν οι γυναίκες ικανότερες ( πάντα ήταν ικανές και διοικούσαν το σπίτι, είχαν τη δουλειά τους, το μεγάλωμα των παιδιών, την οικογένεια κτλ), η κοινωνία μας πια είναι σε θέση να τις αποδεχτεί, να τις καλωσορίσει και να τις επιβραβεύσει για τα αποτελέσματα των ηγετικών τους ικανοτήτων.
Στερεότυπα υπήρχαν, υπάρχουν και θα μας πάρει κάμποσο καιρό ακόμα για να εξαλειφθούν. Το θέμα είναι όμως και πως εμείς οι γυναίκες διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις, την κοινωνία και όσα συμβαίνουν γύρω μας. Θέλουμε να είμαστε το καλό παράδειγμα και το success story; Ή θέλουμε να είμαστε η αδικημένη μειονότητα; Οι γυναίκες που απάντησαν το πρώτο σε αυτό το ερώτημα, βρήκαν τη λύση και κατέκτησαν ηγετικές θέσεις, με λαμπρά αποτελέσματα και είναι σε θέση να βοηθήσουν και εκείνες που δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι δυνατό.
Προσωπικά το έχω διαπιστώσει αυτό μέσα από τη δεκαετή πορεία του iforU – Greek Mentoring Network. Το κυριότερο εμπόδιο για 8/10 μικρομεσαίες επιχειρηματίες που ήρθαν στο iforU ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και ο φόβος ανάληψης ρίσκου. Αυτό που είμαστε σε θέση όμως να πούμε με σιγουριά μετά τα 100 ζευγάρια mentors – mentees που δημιουργήθηκαν είναι ότι όταν οι γυναίκες βρέθηκαν σε ένα περιβάλλον με θετική ενέργεια και έλαβαν σωστές συμβουλές, τόλμησαν και οι περισσότερες πέτυχαν κιόλας!
Επειδή πρέπει πάντα να κοιτάμε το νόμισμα και από τις δύο όψεις, σίγουρα υπάρχουν νομικά κενά, ή κανονισμοί που δεν ευνοούν τη γυναίκα όταν γίνεται μητέρα, για το που θα αφήσει το παιδί της, πως θα το πάρει από το σχολείο στις 2 ή στις 3 αν δεν έχει βοήθεια, σίγουρα όμως τώρα που είναι περισσότερες γυναίκες σε θέσεις λήψης αποφάσεων θα γίνουν γρήγορα βήματα που θα βοηθήσουν όσες θέλουν να αναλάβουν περισσότερα…και μη ξεχνάμε και τον άντρα. Η οικογένεια και τα παιδιά δημιουργούνται και χρειάζονται και από τους δύο.
ΑΛΤΑΝΑ ΦΟΥΚΑΛΑ
Co-Owner – Sales Manager Communications Division
NOVA Electronics
- Οι αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία, είναι πρωτόγνωρες τόσο για το κοινωνικό σύνολο, όσο και για την ίδια την οικονομία, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κοινωνία κλήθηκε να πάρει δραστικά μέτρα, προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, τα οποία με τη σειρά τους έχουν διαμορφώσει ένα νέο καθεστώς.
Στον επιχειρηματικό τομέα, η προσωπική επαφή με τον πελάτη, η οποία είναι ιδιαιτέρα σημαντική για την άμεση διεκπεραίωση συμφωνιών, διακόπηκε απότομα.
Αυτομάτως, κατέστη αναγκαία η εύρεση νέων τρόπων επικοινωνίας.
Έτσι, οι ηλεκτρονικές τηλεδιασκέψεις, αντικατέστησαν τη φυσική παρουσία, με σκοπό την τήρηση των μέτρων ειδικότερα και της συνολικής μας ασφάλειας γενικότερα.
Αυτή η αλλαγή ανάγκασε –ακόμη και εκείνους που δεν είχαν καμία επαφή με τα ηλεκτρονικά μέσα- να εξοικειωθούν με την τεχνολογία, προκειμένου να αποφευχθούν οι επικοινωνιακές δυσκολίες.
Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, χρειάστηκε γρήγορα να προσαρμοστούν,υιοθετώντας το μοντέλο της τηλεργασίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου, μία διαδικασία καθόλου εύκολη, ούτε χρονικά να επιτευχθεί ούτε ψυχικά να γίνει ευκόλως αποδεκτή.
Τα νέα δεδομένα και εργαλεία στο ευρύτερο εργασιακό περιβάλλον που έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό, φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν και μετά την πανδημία.
Η εξοικείωση, λοιπόν, με αυτά καθίσταται απαραίτητη και θα πρέπει να επιτευχθεί από όλους μας.
Μια σωστή ηγεσία με ψυχραιμία και διορατικότητα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση προκύψει, είτε αυτή είναι εσωτερική, κλαδική ή παγκόσμια.
Πιστεύω πως οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν να διαχειριστούν ορθά μια κρίση, βγαίνουν μελλοντικά πιο ισχυρές.
- Πιστεύω πως έπαιξε σημαντικό ρόλο η στροφή προς το επιστημονικό management για την αναρρίχηση των γυναικών στην ηγεσία.
Ένας καλός ηγέτης πρώτα μαθαίνει να υπηρετεί και μετά να ηγείται.
Οι γυναίκες ηγέτες διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους άντρες: είναι πιο οργανωτικές, μεθοδικές, καλοί ακροατές επιτυγχάνοντας να είναι πιο αποτελεσματικές και δημιουργικές.
Κατά κοινή ομολογία, οι Γυναίκες Ηγέτες χτίζουν πολύ δυναμικές και δημιουργικές ομάδες και έτσι πετυχαίνουν την υψηλότερη δυνατή παραγωγικότητα. Επιπλέον, ο υψηλός δείκτης Συναισθηματικής Νοημοσύνης που έχουν οι περισσότερες γυναίκες συμβάλει στο να συνδυάζουν με ιδιαίτερη ευκολία τη διαισθητική με τη λογική σκέψη, κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για έναν ηγέτη.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως οι γυναίκες βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους άντρες όσον αφορά κάποιες δεξιότητες, αποκαλούμενες στο παρελθόν «θηλυκές», όπως η επικοινωνιακή-κοινωνική νοημοσύνη: ξέρουν να ακούν, να μοιράζονται, να δέχονται την κριτική, να χτίζουν συναίνεση, να αναλαμβάνουν το ρόλο του διαμεσολαβητή-ειρηνοποιού και να δημιουργούν κίνητρα συνεργασίας.
- Η σύγχρονη γυναίκα είναι ταυτόχρονα σύζυγος, σύντροφος, μητέρα αλλά και επαγγελματίας.
Με ρόλο πολυδιάστατο ανταποκρίνεται με δυναμισμό αλλά και με μεγάλη επιτυχία στις σύγχρονες προκλήσεις, πρωταγωνιστώντας σε σημαντικές θέσεις υπευθυνότητας και κύρους. Σε συνθήκες εντεινόμενου ανταγωνισμού διεθνώς, οι επιχειρήσεις σήμερα καλούνται να ξεχωρίσουν με πρωτότυπες ιδέες, προσφέροντας καινοτόμα και υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες.
Η γυναίκα του σήμερα έχει γνώσεις, επιδεξιότητα, ανεξαρτησία, ικανότητα. Μπορεί και δίνει καθημερινά τον καλύτερό της εαυτό, οδηγώντας έτσι τη γυναικεία επιχειρηματικότητα σε υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Εταιρείες που προωθούν γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους εμφανίζουν κατά μέσο όρο, περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερη βιωσιμότητα.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η ηγεσία είναι τιμή και προνόμιο και είναι διαφορετική έννοια από τη διοίκηση με την οποία συχνά συγχέεται.
Η ηγεσία οραματίζεται, εμπνέει και κινητοποιεί, ενώ η διοίκηση σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί.
Προσωπικά πιστεύω ότι η ηγεσία δε γεννιέται, αλλά καλλιεργείται και σίγουρα δε χαρίζεται, ούτε κληρονομείται, αλλά κερδίζεται.
Η υγιής ηγεσία είναι η βασική ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΩΜΑΤΑ ΜΑΡΓΕΤΗ
Magister Juris Oxon
Associate Member of Association of Average Adjusters
Vice Chairman of MARGETIS MARITIME CONSULTING
- Θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της Maritime Economies, που κάθε χρόνο δε σταματά να ασχολείται και να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις αναφορικά με τη θέση και το ρόλο των γυναικών στον επαγγελματικό στίβο.
Ήδη έχει τονιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ότι η ισότητα των φύλων αποτελεί τον πέμπτο (5) από τους 17 σημαντικούς βιώσιμους στόχους για την ανάπτυξη (Sustainable Develop-ment Goals SDG) του πλανήτη μας.
Έρευνες των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζουν στη μετά COVID -19 εποχή αύξηση της άνισης μεταχείρισης των γυναικών στον παγκόσμιο χάρτη, έχοντας δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα αποτελέσματα:i) Mόνο 25,6% εκπροσωπεί τη χώρα τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο ανέρχεται
ii) Μόνο 36,3% κατέχει κυβερνητικά αξιώματα
iii) Μόνο 28,2% κατέχει θέσεις διοίκησης και συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων
iv) Μόνο 33% συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή
v) Μόνο 23% κάθεται στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.Η εργασία από το σπίτι χειροτέρευσε τη θέση των γυναικών στην επαγγελματική πυραμίδα και επιβάρυνε το ρόλο τους στην οικονομική ζωή, ενώ έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για την εξάλειψη της ανισότητας ως προς τις μισθολογικές απολαβές.Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι:i) οι γυναίκες δεν τυγχάνουν της ίδιας μισθολογικής αντιμετώπισης με τους άνδρες,
ii) αποταμιεύουν λιγότερο καθώς στην πλειοψηφία αναγκάζονται να μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους,
iii) με δυσκολία διασφαλίζουν μόνιμη θέση εργασίας,
με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτες στην αντιμετώπιση και διεκδίκηση των στόχων τους.Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κατατάξει την καταπολέμηση της ανισότητας και την ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση στην ίδια βαθμίδα σπουδαιότητας με τη διάσωση του πλανήτη από τις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Τούτων λεχθέντων η μετά COVID εποχή αλλάζει δραστικά τον πλανήτη μας, εισάγοντας αφενός νέες οικονομικά βιώσιμες επενδύσεις, με την υιοθέτηση διαδικασιών που προάγουν το σεβασμό και την ισότιμη μεταχείριση ανδρών και γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον και αφετέρου θεσπίζοντας διαφανείς μηχανισμούς και κριτήρια ελέγχου και παρακολούθησης της πορείας των εταιρειών και της μετάβασής τους στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Μετά την ψήφιση το 2015 από τα Ηνωμένα Έθνη της 2030 Agenda for Sustainable De-velopment, με τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη (SDGs) ακολούθησε η Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή και την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα (Συμφωνία του Παρισιού), την οποία κύρωσε η Ευρώπη το 2016, στοχεύοντας στο να πρωτοστατήσει στη δημιουργία μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας και κοινωνίας έως το 2050.
Ακολούθησε, με ιδιαίτερη ένταση την τελευταία τριετία, δέσμη τολμηρών πολιτικών και μέτρων προς τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, κανονισμοί σχετικοί με γνωστοποίηση και έλεγχο της τήρησης περιβαλλοντικά βιώσιμων για τη σωτηρία του πλανήτη οικονομικών δραστηριοτήτων, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον περισσότερο από ό,τι το ωφελούν (Taxonomy Regulation, SFGR, NFRD).
Σημαντικός αριθμός επιπλέον νομοθετημάτων είναι υπό διαμόρφωση, όπως η Οδηγία για την Εταιρική Βιωσιμότητα που αναφέρεται στη γνωστοποίηση των εταιρικών διαδικασιών που διασφαλίζουν ότι από την ενάσκηση των δραστηριοτήτων τους οι εταιρείες δεν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν επέρχονται δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις (CSRD).
Συζήτηση, επίσης, γίνεται για την υιοθέτηση κοινών κανόνων μέτρησης των παραμέτρων που σχετίζονται με την επίτευξη από κάθε οικονομικό παράγοντα των στόχων που ωφελούν το Περιβάλλον, την Κοινωνία, την Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG), καθώς υπάρχουν παγκοσμίως 600 διαφορετικά ΕSG ratings και κατά τον έλεγχο πληρότητας των βιώσιμων στόχων δεν εφαρμόζονται ομοιόμορφοι κανόνες.
Με όλα τα ανωτέρω δεδομένα και με τη σταδιακή εξάπλωση του πεδίου ισχύος των ανωτέρω κανόνων σε όλες τις εταιρείες, δημιουργούνται στη σημερινή μετά COVID εποχή νέα προϊόντα, νέες ευκαιρίες και προκλήσεις, νέες θέσεις εργασίας, αλλάζει η εταιρική δομή για την κάλυψη των ESG αναγκών, καθώς, χωρίς τη στροφή σε βιώσιμες δραστηριότητες, δεν διασφαλίζεται η παροχή χρηματοδότησης, μετά τη μετατόπιση και των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών ροών προς βιώσιμες και πράσινες επενδύσεις και για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα κριτήρια ESG (Environ-mental Social Governance) έχουν πλέον καθοριστικό ρόλο και σημαντική αξία κατά το σχεδιασμό και την αξιολόγηση της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης όλων των εταιριών.
Oι οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά βιώσιμες μόνον εφόσον διενεργούνται σε ευθυγράμμιση μεταξύ άλλων με τις κατευθυντήριες αρχές του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων της δι-ακήρυξης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές και τα δικαιώματα εργασίας, των οκτώ θεμελιωδών συμβάσεων της ΔΟΕ και του Διεθνούς Χάρτη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που εστιάζουν στην αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων.
Η Μargetis Maritime οικειοθελώς και πριν την επιβολή της σχετικής υποχρέωσης πρόσφατα εκπόνησε και γνωστοποίησε το Sustainability Report που διέπει τις δραστηριότητές της, την οργάνωση και την προσφορά της στην κοινωνία, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των καιρών και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, δημιούργησε νέες υπηρεσίες σχετιζόμενες με την πράσινη μετάβαση και νέες θέσεις εργασίας με την υποδοχή στο ανθρώπινο δυναμικό της στελεχών με εμπειρία σε θέματα περιβαλλοντικά.
Η μετά COVID εποχή και οι τάσεις της εποχής την ενέπνευσαν να στραφεί άμεσα σε περιβαλλοντικά νέες υπηρεσίες.
- Αυτονόητο είναι ότι οι ειδικές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων αποτελούν ένα πρόσθετο εργαλείο στη φαρέτρα των γυναικών για τη διεκδίκηση θέσεων ευθύνης.
Δε συνιστά, ωστόσο, κατά την άποψή μου, το κύριο όπλο για την ανέλιξη είτε ανδρών είτε γυναικών στην εταιρική πυραμίδα.
Και το υποστηρίζω αυτό διότι έχουμε δει στον εργασιακό τομέα να καταλαμβάνουν θέσεις διοίκησης και να ασκούν επιτυχώς τα καθήκοντά τους, γυναίκες και άνδρες που χωρίς να έχουν σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, έχουν χτίσει την καριέρα τους σε συγκεκριμένο αντικείμενο, τις εξελίξεις του οποίου παρακολουθούν στη διάρκεια της εργασιακής τους πορείας, επικαιροποιούν τις γνώσεις τους, συμπορεύονται με τις τάσεις της αγοράς, αντιμετωπίζουν προβλήματα και αποκτούν εμπειρία με την επιτυχή ή ανεπιτυχή αντιμετώπιση καταστάσεων, αναζητούν νέες ευκαιρίες, κατανοούν τις ανάγκες που απαιτούνται για την αναβάθμιση ή μετεξέλιξη του συγκεκριμένου τμήματος ή διεύθυνσης μιάς εταιρείας ή ενός ομίλου.
Πέραν από την επαγγελματική εξειδίκευση των στελεχών σε ένα αντικείμενο που προσφέρει η εταιρεία ή σε μία δραστηριότητα που υπηρετεί η εταιρεία, αναγκαία είναι η ανταλλαγή απόψεων με συναδέλφους που εργάζονται σε ελληνικές ή διεθνείς εταιρείες, η μετακίνηση (rotation) ή επικοινωνία ή συνεργασία με όλα τμήματα της εταιρείας για την εξοικείωσή τους με όλο το εύρος του αντικειμένου που επιτελεί κάθε διεύθυνση ή τμήμα της εταιρείας, η παρακολούθηση σεμιναρίων και συμμετοχή ή οργάνωση εταιρικών δράσεων, μέσω των οποίων δημιουργείται το απαιτούμενο interaction της διοίκησης με το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, ο σεβασμός σε κάθε εργαζόμενο, αποτελούν σημαντικά εχέγγυα για την επιτυχή ανέλιξη και πορεία κάθε στελέχους, ανεξαρτήτως φύλου, στην ιεραρχία και συμβάλουν στην καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους.
Τα ανωτέρω συστατικά επιτυχίας δεν μαθαίνει κανείς μόνο μέσω σπουδών σε διοίκηση επιχειρήσεων αλλά και από την καθημερινή τριβή του στο εργασιακό του περιβάλλον.
Είναι, συνεπώς, σημαντικό κάθε επιχείρηση να αναδεικνύει και να επιβραβεύει μισθολογικά στελέχη που συγκεντρώνουν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, ασχέτως αν συνοδεύονται με ειδικό πτυχίο/δίπλωμα στη διοίκηση επιχειρήσεων.
Ειδικώς η Margetis Maritime προωθεί τα στελέχη της και δίνει έμφαση στην αλληλεπίδραση και συνεργασία όλων των τμημάτων της εταιρείας, στην παροχή ίσων δικαιωμάτων στην εκπαίδευση, υγιεινή, ασφάλεια, στοχεύοντας πάντοτε στη διατήρηση ενός προσφιλούς εργασιακού περιβάλλοντος, και στην παροχή ίσων ευκαιριών ανέλιξης σε γυναίκες και άνδρες.
Παρακολουθώντας την ανάγκη για μετάβαση στην πράσινη οικονομία και προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, διέγνωσε η διοίκηση της εταιρείας την ανάγκη δημιουργίας νέων ευκαιριών, νέων τμημάτων και διευθύν-σεων, όπερ και έπραξε, επενδύοντας μακροπρόθεσμα σε ανθρώπινο δυναμικό και στην ανάπτυξη νέων περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων.
Από την εταιρική διάρθρωση της εταιρείας αποδεικνύεται στην πράξη ότι πέντε από τα δέκα τμήματα της εταιρείας (Operations Department, Marketing Department, Hu-man Resources Department, Ηealth Safety Security and Quality Management Depar-tment, Accounting Depart-ment), έχουν επικεφαλής γυναίκες, με κύριο σκοπό την προώθηση περιβαλλοντικά βιώσιμων δράσεων της εταιρείας και την προσφορά σχετικών υπηρεσιών στο παγκόσμιο δίκτυο πελατών με γνώμονα τη στροφή της ναυτιλιακής αγοράς στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρώπη για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
- Εκτιμώ ότι η ηγεσία δεν έχει φύλο, ούτε πρόσωπο γυναικείο ή ανδρικό. Η άσκηση της ηγεσίας απαιτεί ικανότητες (skills), χαρακτηριστικά.
Το βασικότερο προσόν που πρέπει να έχει ένα άτομο που καλείται να διοικήσει είναι να εμπνέει τους συνεργάτες του, να έχει όραμα και να μπορεί να μεταδώσει αυτό το όραμα στα άτομα με τα οποία συνεργάζεται, να επικοινωνεί μαζί τους σε καθημερινή βάση, να συζητά και να αφουγκράζεται τον παλμό των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται (stakeholders) (εργαζόμενους, πελάτες, προμηθευτές, εξωτερικό δίκτυο συνεργατών) να συμμερίζεται τους προβληματισμούς τους.
Επίσης, να συμβάλει στη δημιουργία ενός φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος, να έχει εξωστρέφεια, θέτοντας όχι μόνο βραχυπρόθεσμους στόχους ακόμα και στις αντίξοες δυσχερείς οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε, αλλά και μακροπρόθεσμους για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας και την πορεία της στη νέα εποχή της αειφόρου ανάπτυξης, διακρίνοντας ευκαιρίες για ανάπτυξη, υιοθετώντας στρατηγικές που περιλαμβάνουν περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, εσωτερικές πολιτικές για την προ-ώθηση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και καλλιέργεια ευχάριστου και δημιουργικού κλίματος, συμμετέχοντας παράλληλα σε δράσεις που σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον, για να αφήνουν ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.
Οι γυναίκες είναι εξοπλισμένες με όρεξη για αλλαγή, διαίσθηση, ευαισθησία, πίστη, επιμονή και υπομονή καθώς η φύση τους έχει προικίσει με τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν οξύνει και μέσω των πολυδιάστατων ρόλων που επιτελούν και μπορούν να συμβάλλουν δυναμικά στη στροφή του πλανήτη και των επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση, στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, στη διεκδίκηση ισότιμης και όχι προνομιακής μεταχείρισης στην επαγγελματική πυραμίδα.
Και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται γι’ αυτό έχοντας για σημαία τη φράση του Νέλσον Μαντέλα:
«It always seems impossible until it’s done”.
ΚΡΙΣΤΙΑΝΑ ΠΡΕΚΕΖΕ
ΜΑ Ενέργεια & Περιβάλλον, Life and Executive Coach
Ταμίας ΔΣ WISTA Hellas
- Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας διαφέρει μεταξύ των κλάδων και των επιχειρήσεων, ανάλογα με τους κατά περίπτωση παράγοντες, όπως η δυνατότητα προσαρμογής σε διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, η ύπαρξη αποθεμάτων, η εξάρτηση από διαδικασίες έγκαιρης παραγωγής, η μείωση ή αύξηση στη ζήτηση του προιόντος ή των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Ακόμη και στον ίδιο κλάδο, διαφορετικοί τομείς μπορεί να επηρεάστηκαν διαφορετικά. Στον Τουρισμό, για παράδειγμα, τα ταξίδια, τα ξενοδοχεία και τα κρουαζιερόπλοια υπέστησαν πλήγμα, ενώ ο θαλάσσιος τουρισμός και το yachting επέδειξαν ανθεκτικότητα και σημείωσαν μάλιστα ανάπτυξη, τουλάχιστον στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting, στην Αθήνα. Όσον αφορά δε τη ναυτιλία, είδαμε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε στις αλλαγές πληρωμάτων, τα αυστηρά μέτρα στα λιμάνια κλπ. και πόσο εντυπωσιακά καλά ανταποκρίθηκαν οι ναυτιλιακές εταιρείες με αποτέλεσμα να μην επηρρεαστεί αρνητικά ο εφοδιασμός της παγκόσμιας κοινότητας με αγαθά και πρώτες ύλες, κρίσιμα για τη συνέχιση του εμπορίου στην πρωτοφανή περίοδο της κρίσης.
Στη μετά Covid εποχή, κάθε επιχείρηση θα κληθεί να χτί- σει περαιτέρω την ανθεκτικότητά της γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα λείψουν οι νέες, κάθε είδους προκλήσεις.
Το εργασιακό περιβάλλον άλλαξε ριζικά και το υβριδικό μοντέλο πιθανότατα θα υιοθετηθεί ευρέως. Η εργασία εξ αποστάσεως έδωσε έμφαση σε νέες ανάγκες και απαιτήσεις στο επίπεδο του mana-gement. Η ψηφιοποίηση επιτάχυνε αλλαγές και οι επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία είναι αναπόδραστες. Η έμφαση θα είναι τώρα στην αξία της πληροφορίας και μάλιστα σε πραγματικό χρό-νο (real time data) για την κατανόηση της κατάστασης και τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων.
Ένας νέος, διαφορετικός κόσμος εργασίας προκύπτει μετά την πανδημία. Αν και είναι παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς τι έπεται, το 2022 σηματοδοτεί πιστεύω μια νέα εποχή και είναι αναπόφευκτη η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Ένα χαρακτηριστικό που βλέπω να ξεκινά έντονα στις ΗΠΑ και αλλού στο εξωτερικό, είναι η επέκταση της ηγεσίας με τη δημιουργία νέων θέσεων. Είναι η απόρροια μιας ολιστικής ματιάς στην επιχείριση και πώς αυτή υπάρχει και λειτουργεί στο κοινωνικό πλαίσιο. Έτσι, διευρύνεται ουσιαστικά το C-Suite με θέσεις όπως Chief Purpose Officer, Chief Growth Offi- cer, Chief Strategy Officer or Manager, Chief Diversity Officer.Επίσης, διαφαίνεται πως πιθανότατα θα αλλάξει και η συμπεριφορά του καταναλωτή στη μετά Covid εποχή. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η κάθε εταιρεία στο σχεδιασμό της διαχείρισης της εταιρικής της φήμης (corporate repu-tation) ήδη στο παρόν στάδιο. Ας σκεφτούμε ποιά θα είναι η “νέα κανονικότητα” και πώς μπορούμε να την εντάξουμε στον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό.
- Είναι αλήθεια πως το management άλλαξε χαρακτηριστικά τα τελευταία χρό- νια δίνοντας περισσότερη έμφαση στην αρμονική συνεργασία διοίκησης και εργαζομένων και τη δημιουργία περιβάλλοντος που ανταμείβει την παρακίνηση, τον εμπλουτισμό γνώσης και την προσωπική ανάπτυξη των στελεχών.
Κατά συνέπεια, ο ρόλος του manager εξελίχθηκε στο να εισαγάγει ένα σύστημα “συναιτεριστικής” προσπάθειας, ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης όλων, κάτι που οι γυναίκες ενστερνίζονται ευκολότερα ως φιλοσοφία και μπορούν να εφαρμόσουν στην πράξη αποτελεσματικότερα.
Οι διαφορετικοί τρόποι και τα διακριτά μοντέλα man-agement δεν διασφαλίζουν την επιτυχία σε όλες τις περιστάσεις και συνθήκες αλλά απαιτείται ένας βαθμός ευελιξίας. Αυτή όμως η ευελιξία οφείλει να στηρίζεται σε μια αυξημένη ικανότητα αντίληψης καταστάσεων, δυνατότητα επικοινωνίας και συναισθηματικής δεξιότητας και χρήση επιρροής με πειθώ ώστε κατάλληλα να ενεργοποιείται το προσωπικό για να συμμετέχει στην επίτευξη των στόχων.
Σήμερα, ο/η ηγέτης καλείται να οδηγήσει και να ενισχύσει την απαιτούμενη αλλαγή στην κουλτούρα της εταιρείας, να επικοινωνήσει το όραμα και τις αξίες της επιχείρησης εσωτερικά και προς τα έξω. Ακόμη, είναι εκείνος/η που θα ενεργοποιήσει συνέργιες πέρα από τα εταιρικά όρια, ακόμη και πέρα από τα όρια του κλάδου.
Το σύγχρονο management του ψηφιακού μετασχηματισμού, απαιτεί επιπλέον διαίσθηση και αυτό είναι εξ ορισμού προτέρημα των γυναικών.
- Αργά αλλά σταθερά οι αριθμοί δείχνουν την τάση: το 2019 οι γυναίκες CEOs στις εταιρείες κολοσσούς του Fortune 500 ήταν 33, ενώ το 2021 αυξήθηκαν σε 41.
Πιστεύω λοιπόν πως έχουμε προχωρήσει ένα βήμα μπροστά στη συζήτηση αυτή χάρη στις επιτυχημένες και προβεβλημένες γυναίκες στον επιχειρηματικό κόσμο. Το παρόν και το μέλλον δεν είναι αν θα συνεχίσουμε να έχουμε γυναίκες σε υψηλές θέσεις αλλά πώς μπορεί μια επιχείρηση να υποστηρίξει γυναίκες σε ηγετικές θέσεις και να εξελιχθεί σε περισσότερο καινοτόμα και ανταγωνιστι-κή εξαιτίας αυτού.
Ανάλυση του Forbes 500 έδειξε πως εταιρείες με γυναίκες σε υψηλές θέσεις διοίκησης ανέπτυξαν περισσότερες καινοτομίες (innovation intensity) και αύξησαν τη φήμη τους. Ανάλογες μελέτες δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα ως προς την αυξημένη απόδοση εταιρειών με περισσότερη ποικιλομορφία στο top management.
Είναι τώρα σημαντικό οι άνδρες ηγέτες στον επιχειρηματικό κόσμο να αναγνωρίσουν αυτήν την πραγματικότητα και να πρωτοστατήσουν συνειδητά στην προώθηση της αλλαγής νοοτροπίας. Είναι καιρός να γίνει ορατή και κατανοητή η σύνδεση της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης (diversity and inclusion) με τους επιχειρηματικούς στόχους. Οι διαφοροποιημένες, ετερογενείς ως προς το φύλο ηγετικές ομάδες οδηγούν σε καλύτερη, πιο καινοτόμα επιχειρηματική απόδοση, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο σε έναν αυξανόμενα πολύπλοκο κόσμο.
Εμείς στη WISTA Hellas, έχοντας στόχο την ενδυνάμωση των επαγγελματιών γυναικών στη ναυτιλία και το εμπόριο, συνομιλούμε με πολλές γυναίκες-μέλη μας που κατέχουν διάφορες θέσεις σε εταιρείες και οργανισμούς. Αυτό που βλέπουμε είναι μια σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας, όχι όμως τόσο γρήγορη όσο απαιτεί ο κόσμος μας που αλλάζει ταχύτατα.
Θεωρώ ότι η νέα γενιά αποδέχεται και εκτιμά περισσότερη ποικιλομορφία σε ηγετικούς ρόλους και δεν έχει τα στερεότυπα του παρελθόντος. Οι εταιρείες που επιθυμούν λοιπόν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα καλύτερα ταλέντα, θα πρέπει να απευθυνθούν στους νεότερους εργαζομένους χωρίς προκαταλήψεις και να επιλέξουν και τοποθετήσουν στις κατάλληλες θέσεις τα κατάλληλα άτομα, ανεξάρτητα φύλου.
Θα κλείσω αναφέροντας πως σύμφωνα με το Gender Gap Report του 2020, θα χρειαστούν 95 χρόνια για να επιτευχθεί ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στην πολιτική αρένα, δηλαδή, δεν θα τη ζήσουν ούτε τα παιδιά μας… Ελπίζω και εύχομαι όμως την ίση εκπροσώπηση στις ανώτερες και ανώτατες βαθμίδες ηγεσίας στις επιχειρήσεις, στην ξηρά και τη ναυτιλία, να προλάβουμε να τη δούμε εμείς οι ίδιες, προς όφελος όλων!
ΜΑΡΙΑ Μ. ΤΡΙΠΟΛΙΤΗ
General & Marketing Manager
PIRAEUS MARINE SERVICES S.A.
- Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο COVID-19 έκανε δυναμική είσοδο στη ζωή μας.
Ήταν αναμενόμενο ότι το πρώτο διάστημα θα οδηγούσε σε πολλά προβλήματα και δυσκολίες στη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων, με το λουκέτο ως την πιο σημαντική επίπτωση σε αρκετές περιπτώσεις. Όσον αφορά τη ναυτιλία, αυτή δεν ξεχώρισε από τους άλλους επιχειρηματικούς χώρους.
Αντιμετώπισε εξίσου μεγάλες δυσκολίες όπως προβλήματα στη φυσική παράδοση πλοίων και φορτίων, στη ναύλωση και αγορά, στις επιθεωρήσεις και στην αλλαγή πληρωμάτων και στην παράδοση ανταλλακτικών λόγω ακυρώσεων πτήσεων.
Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη και ο κορωνοϊός μάς οδήγησε σε λύσεις επιβίωσης που μέχρι τότε δεν περνούσαν στιγμή από το μυαλό μας. Σήμερα, όλες οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, έχουν μάθει να λειτουργούν σε νέα δεδομένα.
Σίγουρα πέρασε κάποιο διάστημα για όλους όπου η απόδοση ή τα κέρδη των επιχειρήσεων είχαν μειωθεί, αλλά στόχος όλων ήταν η επάνοδός τους. Με γνώμονα αυτό, βρήκαμε νέες λύσεις, ανακαλύψαμε νέους τρόπους λειτουργίας και επιλέξαμε νέες στρατηγικές διευθέτησης δεδομένων.
Είναι σίγουρο ότι μας πήγε πίσω όλους μας η κρίση αυτή αλλά καταφέραμε να ‘σηκωθούμε’ και να ανταπεξέλθουμε στα εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά μας.
Σήμερα, όλες οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις έχουν ορθοποδήσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό πηγαίνοντας κόντρα στον κορωνοϊό, με πρώτη και πιο αναγκαία λύση την εξοικείωσή μας με την τεχνολογία, η οποία ανακαλύψαμε ότι μας παρέχει απεριόριστες δυνατότητες είτε για παράδειγμα στην εργασία εξ αποστάσεως είτε στην εξυπηρέτηση πελατών είτε σε online meetings είτε ακόμα και στην υλοποίηση ενός ολόκληρου συνεδρίου.
Επίσης, η παράδοση ανταλλακτικών ή φορτίων γίνεται πλέον στον ζητούμενο χρό-νο και χωρίς καθυστερήσεις. Εκεί που ζοριζόμαστε ακόμα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις που χρειάζεται η φυσική παρουσία, όπως επισκευές πλοίων όπου είτε κάποιος τεχνικός δε θα μπορεί να ταξιδέψει είτε θα απαιτείται ορισμένο διάστημα καραντίνας πριν ή μετά. Συγκεκριμένα για τις ναυτιλιακές εταιρίες, αυτές δυσκολεύονται αρκετά στην αλλαγή πληρωμάτων ή ακόμα και στην προσέγγιση λιμανιού, κυρίως στην Κίνα λόγω περιορισμών και νέων κανονισμών.
Θέλω να είμαι αισιόδοξη και να πιστεύω πως θα έρθει μία μέρα που ο COVID-19 δε θα υπάρχει πλέον ανάμεσά μας ή τουλάχιστον θα είναι τόσο αδύναμος που θα έχουμε μάθει να ζούμε με αυτόν και να μην εμποδίζει πουθενά τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων.
- Η στροφή από την εμπειρική στην επιστημονική δι-οίκηση των επιχειρήσεων σημαίνει εξέλιξη, η οποία οδεύει πάντα προς την επιτυχία. Είναι ο πιο σημαντικός στόχος στις επιχειρήσεις αλ-λά και στο πιο ευρύ περιβάλλον. Ακόμα και με τους γονείς μας, για παράδειγμα, λέμε ‘η παλιά σχολή και η νέα σχολή’! Συνεχώς αφομοιώνουμε νέα δεδομένα και εξοικειωνόμαστε με νέες τακτικές.
Ο σκοπός του επιστημονικού management είναι να φέρει την επιτυχία μίας εταιρίας με το να αυξήσει την απόδοση των λειτουργιών της μέσω της μείωσης της υποεργασίας, με το να μοιράσει τα καθήκοντα στους πιο κατάλληλους και να εξασφαλίσει την πειθαρχία και τη σωστή λειτουργία της επιχείρησης. Δεν αρκεί πλέον μόνο η εμπειρία αλλά και το επιστημονικό υπόβαθρο.
Κρίνοντας λοιπόν από τις απαιτήσεις που έχει μία τέτοιου τύπου διοίκηση, οι γυναίκες θεωρούνται κατάλληλες στο να μπορούν να διαχειριστούν τα δεδομένα αυτά και να ανταποκριθούν στον ρόλο αυτόν.
Η γυναίκα είναι πολυμηχάνημα: έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις, να βάζει προτεραιότητες και κυρίως να διοικεί.
Είναι μορφωμένη, χειραφετημένη, ανεξάρτητη και δυναμική. Πολλά έτσι κι αλλιώς είναι τα παραδείγματα των γυναικών που κατέχουν ηγετική θέση ή βρίσκονται σε θέση ισχύος στη ναυτιλία και διαπρέπουν παγκοσμίως.
- Όπως αναφέρει και ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (ΙΜΟ) σε δημοσίευσή του, ‘υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως η επένδυση στις γυναίκες είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανέλιξη επιχειρήσεων και εταιριών, αλλά ακόμα και για την πρό-οδο ολόκληρων χωρών’!
Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, η αξία της γυναίκας στη ναυτιλία έχει αρχίσει πλέον να αναγνωρίζεται, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, όπου ο χώρος ήταν ανδροκρατούμενος.
Είναι γεγονός πως ο αριθμός των γυναικών σε ηγετικές θέσεις είναι πλέον πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με το παρελθόν, ή για να το θέσω πιο ορθά, πλέον υπάρχουν και γυναίκες στις θέσεις αυτές. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια άρχισαν να μας δίνονται ευκαιρίες που παλιότερα δεν τις είχαμε, δεν τις δικαιούμασταν. Σήμερα, έχουμε αποδείξει περίτρανα ότι είμαστε αντάξιες των θέσεων αυτών και δε διαφέρουμε σε τίποτα από το άλλο φύλο. Κάποια σχόλια γύρω από αυτό το θέμα είναι ότι είμαστε πιο υπεύθυνες, πιο οργανωτικές, πιο υπομονετικές και πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, σε συνδυασμό φυσικά με τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που είναι κοινές για όλους για να έχουμε και το κατάλληλο μορφωτικό επίπεδο. Μία έρευνα που διάβασα πρόσφατα, αυτή των Jack Zenger & Joseph Folkman (‘Women are better leaders during a crisis’, 2020) αναφέρει πως οι γυναίκες ‘ηγέτες’ κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν υψηλότερα νούμερα σε σύγκριση με τους άντρες σχετικά με τον ρόλο που είχαν αναλάβει και την ανταπόκρισή τους στις υποχρεώσεις τους.
Αλλά προσωπικά, δε μου αρέσει να εστιάζω στη σύγκριση μεταξύ των δύο φύλων, αλλά να τονίζω πως πλέον η αξία μιας γυναίκας σε ηγετική θέση είναι σημαντική και πως όλα όσα μπορεί να προσφέρει σε μία επιχείρηση μπορούν να συμβάλλουν μόνο προς την επιτυχία της, η οποία οφείλεται στον άνθρωπο και στις ικανότητές του και όχι στο φύλο.
ILIANA CHRISTODOULOU – VAROTSI
Lloyd’s Maritime Academy Course
Leader & Industry Consultant
- The persisting health crisis has put extreme pressure on certain sectors and industries – one may think of air travel, hospitality or cruising – but it would be inaccurate to think that profitability was challenged in all instances as there have been companies who during the pandemic had made bigger profits with fewer workers (Bloomberg, 2021).
Narrowing down the focus on shipping, one may easily recall that freight rates in container shipping had reached historical highs.
That said, what was common to all companies was the fact that the prolonged pandemic had put in the spotlight the values embedded in each organization, their spirit of purpose, resilience and ability to create opportunities.
Not only the new setting in which companies have been operating has become increasingly digitalised with remoteness and e-commerce being the new normal, some of the features of the new setting were new forms of employment, rising inflation, a psychological well-being under threat, and an appetite for self-development during the confinement.
It is reported that the pandemic has heavily affected self – employed individuals more than employed individuals and small businesses more than large businesses (Beltit-ski, Guenther, Kritikos & Thurik, 2021).
Furthermore, according to the World Bank, the pandemic has raised global income inequality, and has hindered access to education and health care; women and low-skilled or informal workers were in a more vulnerable position and sustained job and income los- ses. These features have had impacts on the society as a whole and on certain sectors and industries, not to mention future entrepreneurship.
From my perspective as a Lloyd’s Maritime Academy Course Leader and industry trainer, during the pandemic there has been an enhanced trend on the part of professionals for self-reflection in view of re-inventing their profile; professionals sought to expand their knowledge and skills through life-long learning on-line, thus mentally escaping from the confinement and investing on their future post-Covid.
Lloyd’s Maritime Academy, the world’s biggest provider for professional development in the maritime industry, was well prepared for the challenge through on-line programmes on ship management, shipping regulations, the environment, maritime safety and security, and other important fields.
I have witnessed the eagerness of maritime professionals to prepare for the changes ahead. Against this background, I believe that in the aftermath of Covid, entrepreneurship will seek to further break stereotypes by proposing smart solutions around sustainable processes, products, and values.
In addition, I anticipate that life-long learning will gain an even greater place in everyone’s life.
- If you mean evidence-based management which draws conclusions from past experiences for building the future as opposed to management practices which replace habits with methods increasing efficiency, I would say that this is an enquiry of special interest which would need, in my opinion, to be investigated through research and studies in order to be answered in a firm manner.
Viewing the question from a general perspective, I don’t think that women climbing the corporate leadership ladder can be attributed to a specific management practice, even though diversity management practices underpinned by empathic attitudes have contributed to integrating women’s leadership in organizations.
A key consideration is that women climbing the corporate leadership ladder is still an ongoing process. In the EU, for example, in the traditional industries only 18% of European women have executive roles in their companies. It is also reported that while women represent about half of the workforce in the USA, fewer than 20% hold leadership jobs.
This is a well-known challenge. To name but a few of the factors which have contributed to breaking the glass ceiling at least to some extent, one may think of cultural changes in most societies, legislation on equality, new demands on diversity, and the appetite for change at large, which also embraces women.
Access to higher education and professional development, including training, is a vital condition but I would tend to think that in the Western world education is taken for granted, and the challenge is more on the level of risk taking and of opportunities in life-long learning for advancing a career.
Returning to shipping, the recent election of a woman at the helm of the Greek Union of Shipowners for the first time since its creation in 1916, is indicative of big changes underway, which would not be possible without the participation and support of men.
- Indeed, there have been studies correlating women in leadership and higher levels of profitability, performance or productivity. As already mentioned, while the number of women who are part of top management is not negligible, female leadership in senior positions is still under-repre-sented in Western world and in developing countries.
Female role models in senior positions can be especially inspiring for girls and younger women who need to envision their future in parallel or beyond their traditional roles. Female role models may also be welcomed by men who are open to inclusiveness.
It is vital, however, to define what we mean by success. Success, in my opinion, is broader than profitability and related concepts; success is also about exercising positive influences. It is true that the concept of sustainability brings to some extent this extra dimension into play.
If knowledge is power, so is positive influence, inspiring in a constructive way consumers, users, colleagues, teams, new entrants, and new generations.
In this respect, success does not have in my opinion a gender, and if successful models are adopted by senior management, it would be a great thing both for men or women to embrace them in more sectors and industries.
With the risk of stating the obvious, if gender imbalance in leadership roles is improved, more successful stories from women, and from men of course, will be shared. This may have a potential on remedying the gap.
From my stance as a Lloyd’s Maritime Academy Course Leader and industry consultant, I interact with both men and women who are maritime professionals at sea or ashore, including in leadership positions; they show the same eagerness to free quality time for study, find resources for self-development, create career opportunities, and move forward.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ
Founder & CEO Potentia World
- Επιχειρηματικά, η μετά COVID-19 εποχή, εκτιμώ ότι θα οριστεί από το επίπεδο ανθεκτικότητας που έχει αναπτύξει η κάθε επιχείρηση και οι άνθρωποί της ατομικά και συλλογικά. Η ανθεκτικότητα άλλωστε είναι αρχέγονο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη διαχρονική της αξία και να αξιοποιήσουμε τη δυναμική της. Το μέλλον ανήκει στις ευέλικτες επιχειρήσεις που θα προσαρμό-ζονται έξυπνα, θα εξελίσσονται στρατηγικά και θα αναπτύσσονται δυναμικά.Είναι σημαντικό αρχικά να συνειδητοποιήσουμε πως οι άνθρωποι -και όχι οι επιχειρήσεις- είναι οι βασικοί αποδέκτες των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο COVID-19 συνεχίζει να επηρεάζει και –δυστυχώς- να καθορίζει αμείλικτα την εξέλιξη της κοινωνικής, επαγγελματικής και προσωπικής μας ζωής. Οι επιχειρήσεις -ως ομάδες ανθρώπων- δοκιμάζονται και καλούνται να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κρίσιμη αυτή κατάσταση. Η κρίση, ως όρος, χρησιμοποιείται για να περιγράψει συνθήκες οι οποίες συγκροτούν το αίσθημα μιας γενικότερης απειλής, μιας παθολογικής κατάστασης που έχει ξεφύγει από τα φυσιολογικά όρια μέσα στα οποία θα έπρεπε αυτή να κινείται. Οι επιπτώσεις της κρίσης για μια επιχείρηση δεν αφορούν όμως μόνο στο μικρόκοσμό της αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό πλαίσιο, αφού ‘επιχείρηση’ και ‘κοινωνία’ αλληλεπιδρούν. Θεωρώ αναγκαίο, λοιπόν, να κατανοήσουμε πως η κρίση είναι μια κατάσταση που δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί παθητικά και εγωκεντρικά, αλλά ενεργητικά και ολιστικά. Συγκεκριμένα, μια επιχείρηση που στοχεύει πάντα στα υψηλότερα επίπεδα απόδοσης οφείλει να επενδύει αρχικά στην ενδυνάμωση, στην εξέλιξη και στην προστασία των ανθρώπων της. Το ανθρώπινο κεφάλαιο σε συνδυασμό με τα απαιτούμενα συστήματα και τις προβλεπόμενες επιχειρησιακές διαδικασίες συνθέτουν το πολύτιμο ‘όλον’ της επιχείρησης, που συνδράμει ουσιαστικά και ολιστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της.
- Ακούω συχνά να περιγράφεται η αυξανόμενη παρουσία των γυναικών στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι ως τάση, ως trend της εποχής. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Δεν είναι τάση. Είναι εξέλιξη. Μία εξέλιξη της ίδιας της ανθρώπινης φύσης. Επιπλέον, αν θέλαμε να επισημάνουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό στη ζωή των σημαντικότερων ανθρώπων παγκοσμίως, ανάμεσα στους πιο χαρισματικούς ηγέτες, επιστήμονες, ερευνητές, και σε όλους αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους που άλλαξαν τον κόσμο, αυτό σίγουρα δεν θα ήταν το φύλο τους. Συνεπώς, η ‘αναρρίχηση’ γυναικών σε ηγετικές θέσεις οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι υπάρχουν τομείς και υπηρεσίες που απαιτούν συγκεκριμένα προσόντα, δεξιότητες και ικανότητες, εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στα οποία μπορούν να ανταποκριθούν γυναίκες που τα διαθέτουν.
Σχετικά με το ερώτημα που τίθεται, ιστορικά η Επιστημονική Διοίκηση ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα. Άρα ως μοντέλο διοίκησης προϋπάρχει. Ο Πατέρας της Επιστημονικής Διοίκησης Frederick Winslow Taylor (1856 – 1915) ασχολήθηκε με τη μελέτη των αιτιών και των επιπτώσεων των προβλημάτων που επηρεάζουν μια επιχείρηση χρησιμοποιώντας συστηματοποιημένη γνώση και εφαρμόζοντας επιστημονικές μεθόδους, όπως παρατήρηση και μέτρηση, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Taylor, «Η Επιστημονική Διοίκηση είναι μια τέχνη του να γνωρίζεις ακριβώς τι θέλεις να κάνουν οι άνθρωποι σου και να επιβλέπεις ότι το κάνουν με τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο».
Η εμπειρία, από την άλλη, θεωρείται κύρια πηγή γνώσης και αυτή η γνώση αποκτά ανεκτίμητη αξία όταν αξιοποιείται σε μια εποχή που παγκοσμίως οι επιχειρήσεις βιώνουν συνθήκες που επικρα- τούν εξελισσόμενες και απρόβλεπτες καταστάσεις. Το Εμπειρικό Management έρχεται λοιπόν να παίξει ένα ρόλο ζωτικής σημασίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την πολύτιμη πρακτική εμπειρία και την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους.
Συνεπώς, οι γυναίκες που εφαρμόζουν επιστημονικές αρχές διοίκησης σε συνδυασμό με δεξιότητες εμπειρικής διοίκησης, είναι προετοιμασμένες και απόλυτα ικανές να ηγηθούν και να συμβάλουν αποφασιστικά στην επιτυχημένη πορεία μιας επιχείρησης.
- Η γυναίκα διαχρονικά έχει υποστεί διακρίσεις και έχει στερηθεί θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Οι σύγχρονες, ωστόσο, πολιτισμένες κοινωνίες μέσω κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών δράσεων και κινημάτων ενέπνευσαν σταδιακά την εσωτερική της απελευθέρωση. Η γυναίκα της σύγχρονης κοινωνίας έχει ξεκινήσει ένα δημιουργικό και επιτυχημένο ταξίδι επιβάλλοντας αρχικά την αυθεντικότητά της ως Άνθρωπος. Δεν είναι απλά “η γυναίκα.” Η δράση και η επιτυχία της στο να κατακτήσει σημαντική θέση στον παγκόσμιο επιχειρησιακό στίβο δεν ανάγεται πλέον στο φύλο της, αλλά στις ικανότητες και δεξιότητές της, στη δυναμική της και στην πολυδιάστατη προσωπικότητά της ως Άνθρωπος.
Θεωρώ πως το ζήτημα που θα πρέπει να μας αφορά δεν έγκειται στο να αξιολογήσουμε τη δυνατότητα μιας ισχυρής γυναίκας ή ενός ισχυρού άνδρα να ηγηθεί σε συγκεκριμένους κλάδους. Αφορά αποκλειστικά στην αξιολόγηση ανθρώπων ικανών να ηγηθούν, με δυναμική και κριτική σκέψη, ταπεινό πνεύμα και αυτοπειθαρχία. Η ηγεσία, άλλωστε ως όρος δεν περιγράφει μια θέση και σίγουρα δεν αφορά συγκεκριμένους κλάδους, αλλά μία ανθρώπινη ικανότητα χωρίς επιμέρους τίτλους. Μία μορφή τέχνης που γοητεύει, εμπνέει και προσανατολίζει σε κάτι σπουδαίο. Κυρίως όμως η ηγεσία είναι μια στάση, μια προσωπική επιλογή ευθύνης και δέσμευσης απέναντι στους ανθρώπους.
Υπάρχουν, ωστόσο, συγκεκριμένοι κλάδοι που απαιτούν συγκεκριμένα προσόντα, δεξιότητες και ικανότητες, εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία. Συνεπώς, ο άνθρωπος -είτε άντρας είτε γυναίκα- που πληροί τις προϋποθέσεις και καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αντίστοιχου κλάδου, μπορεί να ηγηθεί. Άλλωστε, η διοίκηση των επιχειρήσεων αφορά στην επιλογή κατάλληλων ανθρώπων στις ανάλογες θέσεις. Ένα ‘πλεονέκτημα’ ωστόσο των γυναικών managers είναι ότι διαθέτουν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, υψηλότερο δείκτη ενσυναίσθησης, διαφορετική αντίληψη της εργασιακής εμπειρίας και συνεπώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά. Αυτό, ειδικά στον τομέα των επιχειρήσεων, οδηγεί σε διαφορετικές οπτικές, εναλλακτικές στρατηγικές, ευέλικτα μοντέλα διοίκησης και διαφοροποιημένα στυλ ηγεσίας. Θεμελιώδη στοιχεία που συνθέτουν μια ποικιλόμορφη επιχείρηση που καινοτομεί και διαφοροποιείται στην αγορά.

ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
Managing Director | Brainstorm
- Η πανδημία έχει σοβαρό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, τα συστήματα υγείας, τις οικονομίες και τα χρηματοοικονομικά συστήματα των κρατών.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετώπισαν ανεπάρκεια ρευ-στότητας και υφίστανται ακόμη σημαντικές ζημίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19.
Σημαντικές ήταν και οι επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία του COVID 19 στο εργασιακό μοντέλο, που εφαρμόζουν 7 στις 10 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
Οι επιπτώσεις αφορούσαν κατά κύριο λόγο την εξ αποστάσεως εργασία, την οποία το 65% των εταιρειών υιοθέτησε για πάνω από το 80% των εργαζομένων τους, κατά τη διάρ-κεια του lockdown. Μετά την πανδημία μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και ουσιαστικά σε ένα νέο μοντέλο εργασίας.
Πιστεύω ότι το νέο μοντέλο εργασίας που καθιέρωσε η εξ αποστάσεως εργασία θα παγιωθεί με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πρέπει να έχουν αυξημένες δεξιότητες για να ανταπεξέλθουν στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.
Οι εταιρείες από την πλευρά τους θα αναπροσαρμόσουν σίγουρα και τα συστήματα μέτρησης απόδοσης των εργαζομένων τους με αντίκτυπο στη μισθοδοσία.
Στο νέο εργασιακό μοντέλο που διαμορφώνεται – εργασία χωρίς φυσική παρουσία στο εταιρικό περιβάλλον – η ατομική υπευθυνότητα είναι η βασικότερη δεξιότητα του σύγχρονου εργαζόμενου που δομεί το πρόγραμμά του και θέτει προτεραιότητες από μόνος του και αξιολογείται για το αποτέλεσμα που πετυχαίνει και όχι για την προσπάθεια που καταβάλλει.
- Αναμφίβολα η στροφή που συντελέστηκε από το εμπειρικό στο επιστημονικό man-agement διαμόρφωσε μια νέα μορφή ηγεσίας, με αναρρίχηση των γυναικών στις θέσεις αυτές.
Η γυναίκα ηγέτης της ψηφιακής εποχής θα πρέπει να κάνει διαχείριση των αλλαγών, να έχει ενσυναίσθηση, στρατηγική και καινοτόμα σκέψη, δημιουργικότητα και ταυτόχρονα δυναμικότητα για τη λήψη αποφάσεων και διαχείρισης κρίσεων.
Γενικά υπάρχει η άποψη ότι η ηγεσία αναφέρεται σε άνδρες και αναλύεται με ανδρικά κριτήρια.
Ωστόσο, παρατηρείται μία τάση μεταστροφής των γραφειοκρατικών και τεχνοκρατικών τρόπων διοίκησης σε περισσότερο ανθρωποκεντρικούς και συμμετοχικούς.
Ολοένα και περισσότερο τα συναισθήματα θεωρούνται σημαντικά στην οργανωτική πρακτική καθώς η σημασία, η συμμετοχή και η δράση αντικαθιστά ως ένα βαθμό την ορθολο- γική άποψη, τον ψυχρό υπολογισμό και το διαχωρισμό της απόφασης από την εκτέλεση.
Η αποδοχή εννοιών όπως η εταιρική κουλτούρα, οι ευέλικτες μορφές διοίκησης, η διοικητική αποκέντρωση, η διαχείριση υπηρεσιών, η ποιότητα, η καινοτομία, η ενδυνάμωση, τα δίκτυα, κ.λπ. συντελεί ώστε η διοίκηση και η ηγεσία να περιλαμβάνουν λιγότερο ανδρικά πρότυπα από ό,τι παραδοσιακά συνέβαινε.
Θέματα όπως η ταυτότητα, η συνοχή, η κοινωνική ολοκλήρωση συχνά παραπέμπουν σε μια γυναικεία κατεύθυνση.
Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων προετοιμάζεται για την επόμενη γενιά ηγετών, ανθρώπων που αντιλαμβάνονται γρήγορα τι συμβαίνει, που εμπνέουν και κατανοούν τις ανάγκες της εποχής και οι σύγχρονες γυναίκες έχουν και την παιδεία καθώς και όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να κατακτήσουν αυτές τις στρατηγικές θέσεις στην ηγεσία των σύγχρονων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.
- «Ηγεσία σημαίνει έμπνευση. Σημαίνει να είσαι ταυτόχρονα υπεύθυνος και υπόλογος.
Σημαίνει ακόμη να νοιάζεσαι για τους άλλους.», δήλωσε η 65χρονη Γαλλίδα πρώην γενική διεθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Εκτός από την πολιτική, ανώτατα αξιώματα θεωρούνται και οι θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς – θεσμούς που χαράσσουν στρατηγική για το μέλλον των δεκάδων κρατών – μελών τους. Σε μερικούς από τους γνωστότερους ηγούνται γυναίκες.
Σήμερα στην Ευρώπη μόνο το 33% των μελών σε διοικητικά συμβούλια και το 16% των executives είναι γυναίκες, ενώ μόλις το 5% των εταιρειών σύμφωνα με τον δείκτη Gen-der Diversity Index του EWOB ακολουθούν την ισορροπία των φύλων σε θέσεις ηγεσίας.
Μόλις το 6,3% των θέσεων CEO σε μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ κατέχονται από γυναίκες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2020 από τα 9,5 εκατ. άτομα σε διοικητικές θέσεις στην ΕΕ, οι γυναίκες ήταν 3,3 εκατ. Στην Ελλάδα το μερίδιο είναι 29%.
Πειθαρχία, αντοχές και διαίσθηση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της γυναικείας ηγεσίας.
Η παρουσία περισσότερων γυναικών σε υψηλές διοικητικές θέσεις μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός παραγωγικότερου και πιο καινοτόμου περιβάλλοντος και να βελτιώσει γενικά τις επιδόσεις της επιχείρησης.
Αυτό οφείλεται πρωτίστως σε ένα μια διαφοροποιημένη και συλλογική νοοτροπία η οποία ενσωματώνει ένα ευρύτερο φάσμα προοπτικών και επομένως καταλήγει σε πιο ισορροπημένες αποφάσεις. Επιπλέον, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 60% των νέων πτυχιούχων πανεπιστημίων αλλά μόνο λίγες κατορθώνουν να κατακτήσουν ηγετικές θέσεις εταιρειών.
Αν οι θέσεις υψηλόβαθμων στελεχών ανοίξουν στις γυναίκες, αυτό να αποτελέσει κίνητρο γι’ αυτές να εισέλθουν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας στην αύξηση των ποσοστών απασχόλησης των γυναικών.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψουν την αλλαγή, να κατανοήσουν τους πιθανούς κινδύνους και να αναπτύξουν λύσεις για τη διαχείρισή τους και για τη δημιουργία ανάπτυξης.
Αυτή η προετοιμασία απαιτεί την ύπαρξη διαφορετικών προοπτικών.
Άρα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν περισσότερες γυναίκες σε ανώτατες διοικητικές θέσεις για να το επιτύχουν αυτό και αναμένεται ραγδαία αύξηση της γυναικείας ηγεσίας στο μέλλον.
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
CEO | Trinity Travel & Trinity Events
- Η πανδημία COVID-19 ήταν αδιαμφισβήτητα κάτι πρωτόγνωρο και μη αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να αλλάξει δραστικά η καθημερινότητα, η ψυχολογία και η εργασιακή μας κανονικότητα.
Η πανδημία αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει τόσο η κοινωνία όσο και οι επιχειρήσεις.
Η θεωρία μου είναι ότι πάντα σε μια κρίσιμη ή αρνητική κατάσταση υπάρχουν ευκαιρίες αρκεί να είσαι σε εγρήγορση ώστε να μπορείς να μετατρέπεις τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.
Ο κλάδος μας αλλά και τα συναφή επαγγέλματα είχαν τεράστια ζημιά από την πανδημία.
Πιστεύω ότι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες καθορίζει την επιτυχία κάθε επιχείρησης.
Το σίγουρο είναι ότι αυτό που βιώνουμε παγκοσμίως έχει διαρκέσει πολύ άλλα σύντομα και όπως έχει δείξει η ιστορία, μετά τη ραγδαία πτώση έρχεται η ανάκαμψη και η ανάπτυξη.
- Είναι γεγονός ότι στην εποχή μας οι γυναίκες έχουν πλέον εξαιρετική κατάρτιση και σε συνδυασμό με τα γυναικεία ταλέντα! έχουν μεγάλη επαγγελματική αποδοχή.
Παράλληλα έχουν καταρριφθεί πεποιθήσεις και στερεότυπα που βοηθάει στην επαγγελματική τους εξέλιξη.
Εξάλλου έρευνες έχουν δείξει ότι οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις.
- Αν και πολλοί κλάδοι πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν ανδροκρατούμενοι, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο συναντάς γυναίκες σε ανώτερες και υπεύθυνες θέσεις.
Οι γυναίκες διεκδικούν τη θέση που τους αξίζει και επιθυμούν το σεβασμό, την αναγνώριση των δυνατοτήτων και των δεξιοτήτων τους.
Με χαρά βλέπω ότι η αντιμετώπιση της γυναίκας στις περισσότερες επιχειρήσεις τείνει να είναι ισότιμη με τους άνδρες, και στον τρόπο αντιμετώπισης αλλά και στις ευκαιρίες που δίνονται. Το γυναικείο φύλλο έχει πετύχει σε ρόλους ηγεσίας και πρωταγωνιστεί με την παρουσία του και τις δεξιότητές του σε θέσεις υψηλού κύρους και ευθύνης. Και συνεχίζει να εξελίσσεται.
ΑΝΝΑ ΚΑΜΑΡΙΔΗ
VP. Kamaridis GlobalWire Group, PRES. ICC WomenHellas
- Η ελληνική οικονομία είχε δομικά προβλήματα και πριν τον κορονοϊό. Έχουμε ζήσει μια χρόνια οικονομική κρίση, κάπιταλ κοντρόλς, έναν κακό συνδικαλισμό, μια κακή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Διαπιστώσαμε πως η υπερβολική εξάρτησή μας από τις υπηρεσίες αποτελεί χρόνια αδυναμία της δομής της οικονομίας μας και γι’ αυτό το λόγο είναι μονόδρομος να ενισχυθεί ουσιαστικά η παραγωγική βάση της χώρας μας, να γίνουμε ισχυρότεροι στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών.
Όσο ισχυρότερη η Βιομηχανία, τόσο μεγαλύτερη η επάρκεια και η αυτονομία της χώρας. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται δυνατές επενδύσεις για να μπορέσει να επανέλθει σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειάζεται, κυρίως, επενδύσεις σε νέα έργα, που δημιουργούν νέες εγκαταστάσεις και βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Επιβάλλεται να αναπροσαρμόσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο προς την παραγωγή, την τεχνολογία, την καινοτομία, τη δημιουργία, την αυτάρκεια και τις εξαγωγές. Πρέπει να προσελκύσουμε και να στηρίξουμε τους επενδυτές να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, για το καλό της ελληνικής οικονομίας από το μοντέλο επενδύω, παράγω, εξάγω.
- Είναι γενικά αποδεκτό ότι χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες ηγέτες, διότι εκείνες κατανοούν καλύτερα τους συναδέλφους τους, είναι περισσότερο επικοινωνιακές και καλύτερες ακροάτριες. Έχουν αφθονία συναισθηματικής νοημοσύνης, αυτογνωσία, αυξημένη διορατικότητα, πνεύμα δημιουργικότητας και επιμονή.
Η καριέρα βρίσκεται «πάρα πολύ» υψηλά στις προτεραιότητες της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών που βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο. Οι φιλόδοξες και ικανές γυναίκες χρειάζονται στήριξη, η οποία μπορεί να προκύψει μέσω διαφόρων πρακτικών μορφών, όπως να εντάσσονται σε ομάδες στήριξης και ενθάρρυνσης της γυναίκειας επιχειρηματικότητας, να χτίζουν δίκτυα επικοινωνίας και να δέχονται καθοδήγηση από έμπειρα στελέχη της αγοράς.
Να ξεπερνάνε τα στερεότυπα ότι μπορούνε να αποφασίζουνε από τα παρασκήνια και να αντιληφθούνε ότι η αναρρίχηση επιτυγχάνεται με την αξία τους, με τις γνώσεις, τα προσόντα και την ακεραιότητά τους. Να μαθαίνουν να είναι αυθεντικές και αποτελεσματικές στη δημιουργία δικτύ-ων επικοινωνίας διότι έτσι οι ίδιες ανταμείβονται με βαθιά διορατική γνώση, συστάσεις και προτάσεις συνεργασίας που μπορεί να μην κέρδιζαν υπό διαφορετικές συνθήκες.
Η προτροπή λοιπόν είναι η ένταξη σε φορείς υποστηρικτικούς προς τη γυναίκεια επιχειρηματικότητα.
- Οι Γυναίκες αποδεδειγμένα είναι καλοί ηγέτες. Σε μία μελέτη, με συμμετέχοντες πάνω από 7.000 στελέχη, οι γυναίκες ξεπέρασαν σε σκορ τους άνδρες σε 12 από τα 16 βασικά ηγετικά χαρακτηριστικά. Όσο πιο ιεραρχικά υψηλός ο ρόλος, τόσο μεγαλύτερο το άνοιγμα της ψαλίδας. Ξεπέρασαν τους άνδρες στην ανάληψη πρωτοβουλιών, την προσωπική ανάπτυξη, την επίδειξη ακεραιότητας και ειλικρίνειας, της επίλυσης και ανάλυσης προβλημάτων.
Οι γυναίκες ανώτατα στελέχη εργάζονται σκληρά, λειτουργούν με ακεραιότητα και η λήψη των αποφάσεών τους γίνεται με γνώμονα τις προσωπικές τους αξίες. Διαθέτουν αυτοπεποίθηση και είναι δημιουργικές. Έρευνες δείχνουν πως επιχειρήσεις που προωθούν την ισότητα στο διοικητικό τους συμβούλιο παρουσι-άζουν μεγαλύτερη κερδοφορία, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθημερινά.
Η ουσία είναι ότι η αντιμετώπιση των ζητημάτων περί ανισότητας των φύλων στην ηγεσία γίνεται όλο και πιο σημαντική. Μια συστημική προσέγ- γιση με στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να ξεπεράσουν τα εσωτερικά τους εμπόδια και να φτάσουν στην κορυφή, γκρεμίζοντας τα εμπόδια προς την ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο, δεν είναι μόνον κάτι επιθυμητό αλλά είναι μια οικονομική αναγκαιότητα.
ΒΑΝΙΤΑ ΣΩΦΡΟΝΗ
Πρόεδρος Δ.Ε.Ε.Π. Ανατολικής Αττικής Ν.Δ.
- Η υγειονομική κρίση είχε ως συνέπεια μια παγκόσμια οικονομική κρίση, πτυχές της οποίας γνωρίσαμε και στην πατρίδα μας. Είναι άλλωστε αυτός ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε μια σειρά μέτρων με την αξιοποίηση και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε αφενός να προληφθούν προβλήματα, αφετέρου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν σε αυτή τη δίχρονη πορεία.
Αυτή τη στιγμή συνυπολογίζοντας δύο νέα δεδομένα, αυτό της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης και αυτό της πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να κάνει κανείς ασφαλείς προβλέψεις. Ειδικά η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον για την παγκόσμια, αλλά και την Ευρωπαϊκή οικονομία.
Αυτό που μπορώ με ακρίβεια να τονίσω, είναι ότι σε τέτοιου είδους κρίσεις, χρειαζόμαστε κυβερνήσεις που εγγυώνται τη σταθερότητα, κυβερνήσεις που είναι αταλάντευτα και πλήρως ευθυγραμμισμένες με την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Είναι οι αναγκαίοι όροι ώστε η επαπειλούμενη κρίση στον οικονομικό τομέα να ξεπεραστεί μέσα από τη συνεργασία με τους εταίρους μας και στον γεωπολιτικό τομέα μέσα από τη συνεργασία με τους συμμάχους μας, υπερασπιζόμενοι πάντα το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα.
Στο πλαίσιο αυτό είναι ευτύχημα που στην πατρίδα μας – εν μέσω μιας τέτοιας κρίσης-υπάρχει μια τέτοια κυβέρνηση.
- Είναι ακριβές ότι η στροφή προς το επιστημονικό ma-nagement επέφερε και μια μεταστροφή από τον σκληρό γραφειοκρατικό και αμιγώς τεχνοκρατικό τρόπο διοίκησης, σε μορφές διοίκησης πιο ανθρωποκεντρικές, πιο συμμετοχικές. Μορφές που περιλαμβάνουν λιγότερο ανδρικά πρότυπα από ό,τι παραδοσιακά συνέβαινε.
Σήμερα πια στη θέση του ψυχρού υπολογισμού εγκαθίσταται μια κουλτούρα που αναφέρεται στις έννοιες της συνοχής, των ευέλικτων μορφών διοίκησης, της ποιότητας, της καινοτομίας, της εταιρικής ευθύνης. Αυτή η νέα κουλτούρα συντελεί οπωσδήποτε στην ανάδειξη και την αναρρίχηση των γυναικών στην ηγεσία των επιχειρήσεων.
- Είναι αλήθεια ότι σήμερα πλέον η γυναίκα πρωταγωνιστεί στην οικογένεια, την κοινωνία, την πολιτική, την επιστήμη και στο επιχειρείν, αφού παρά τις όποιες συντηρητικές προκαταλήψεις και ξεπερασμένες αγκυλώσεις, καταφέρνει να αποτελεί υπόδειγμα ηγετικής παρουσίας.
Αυτό προφανώς συμβαίνει λόγω της ηγετικών δεξιοτήτων και της αποτελεσματικής διοίκησης που επιδεικνύει, αφού με την ευαισθησία της και την οξυδέρκειά της καταφέρνει να μετασχηματίζει τις αντιθέσεις σε συνθέσεις και τις συγκρούσεις σε γόνιμες αντιπαραθέσεις.
Πέραν αυτών όμως υπάρχει κι ένας άλλος λόγος εξίσου σημαντικός, που θα τροφοδοτεί την ηγετική της παρουσία σε περισσότερες επιχειρήσεις.
Γνωρίζουμε καλά ότι οι αναπτυγμένες κοινωνίες έχουν ως συνέπεια τις αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες έχουν με τη σειρά τους ως προϋπόθεση την ισότιμη συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία όλου του ανθρώπινου δυναμικού μιας χώρας, ανδρών και γυναικών. Πρόοδος, ευημερία, εξέλιξη και ανάπτυξη είναι το δυναμικό α-ποτέλεσμα μιας εξίσωσης που προϋποθέτει ολοένα και μεγαλύτερη ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας και μάλιστα σε ρόλους πρωταγωνιστικούς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΑΝΑ
Msc, Bsc, HND in Shipping Ganmar Shipping
Μέλος ΔΣ ΕΕΝΜΑ Τομέας Ναυτιλίας ΝΔ (ΕΚΟ)
- Η ζημία που έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αδιαμφησβήτητα τεράστια, το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν, μέσω γενναίας στήριξης της πολιτείας, να ξεπεράσουν την πρωτοφανή αυτή κρίση, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της νέας ψηφιακής εποχής για να ανοίξουν τους ορίζοντές τους.
Συγχρόνως είναι επιτακτική η ανάγκη να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών και να στραφούμε προς την υγιή επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσει με τη σειρά της στη δημιουργία νέ-ων θέσεων εργασίας.
- Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η “ανάγκη” έφερε τις γυναίκες στην ηγεσία των επιχειρήσεων και μιλώντας για “ανάγκη”, εννοώ αφενός τη στροφή στην επιστημονική γνώση και αφετέρου τις ανάγκες που δημιουργεί η ίδια η ζωή. Πολλές από τις γυναίκες που ηγήθηκαν των επιχειρήσε- ων, βρέθηκαν εκεί επειδή δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική και όχι επειδή ήταν η επιλογή της επιχείρησης. Ευτυχώς τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά καλά κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
- Έχω ξαναπεί για τη διττή φύση της γυναίκας : δημιουργική ανησυχία και συγκροτημένη δυναμική. Αυτά τα δυο στοιχεία νομίζω ότι κάνουν τη διαφορά και σε συνδυασμό με την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία που οι περισσότερες γυναίκες έχουν σήμερα, όχι απλά δεν υστερούν σε κάτι αλλά εξέλιξαν τον τρόπο διοίκησης και ηγεσίας. Οι ικανότητες θα πρέπει να εκμαιεύονται από κάθε άξιο άνθρωπο, άντρα ή γυναίκα.
DESPOINA XYNOU
Partner / Advocate Gauci – Maistre Xynou
(Legal | Assurance)
- The impact of the coronavirus (Covid-19) is being felt by all businesses around the world. The Covid-19 pandemic has created an unprecedented crisis practically grinding the world’s economies to a halt and which in turn impacted the backbone of the world trade, the maritime industry. It also highlighted the great importance of technology when it comes to conducting business. At GMX very early we put into effect our own contingency and business continuity plans seeking to strike a balance between ensuring the absolute well-being of all our team members and continuing to service all our clients and partners as best as possible. We had therefore the majority of personnel working from home whilst smaller teams continued to work from our offices in order to ensure that essential and crucial services are offered. The firm’s restructuring and dispute resolution personnel stepped in to offer assistance to clients in the sectors worst affected by the Covid-19 pandemic.
This pandemic guided us to realign our expectations, regroup and explore new opportunities while it also acted as a catalyst to spur further innovation. A long-term solution requires the input and involvement of all employees to produce a viable scenario to overcome the challenges posed by the pandemic. Businesses are forced to explore innovative means to overcome the growing negative implications of this crisis. In our firm, we quickly realised that in the current day economic scenario, innovation has become a major factor which leads to success and that out-of-the-box-thinking is important to generate new value and also sustain your business. At GMX we have always been firm believers of innovation; it is at the centre of our way of doing things, in our corporate functions, business models and processes. It has been our driving force which gave us the opportunity to remain competitive and survive in this ever-changing environment, ensuring in the same time that our team works conscientiously to accommodate each individual client. Our pro-Covid-19 established policies such as flexibility, training of employees and constant updating of procedures, assisted us to turn the impacts of the pandemic into opportunities as means to overcome the challenges ahead. Creativity and welcoming changes will help entrepreneurs to shape this new business landscape.
We live in rapidly changing times, especially for businesses, there are new opportunities, however, there are also new challenges. Globalisation, technology revolution, borderless business environment, workforce diversity; these are just few of the challenges businesses face. Recognising and overcoming the difficulties are essential for the growth of every enterprise. Enterprises which act upon the opportunities and possibilities for change through innovation in the current volatile and uncertain business environment, will not only survive but they will successfully compete and even flourish in fluctuating economic conditions. Recognising and overcoming the difficulties is essential for the growth of every enterprise. Flexibility, adaptability, training of employees, reorganisation, updating procedures and policies, amongst others, should assist companies to overcome the challenges and also grow and develop. Creativity and welcoming changes will help entrepreneurs to shape this new business landscape.
- Women in today’s society have certainly gained power and influence when compared to the women of yesterday. We no longer lag behind men in most study areas and occupations while progress is also clear on women’s leadership and political participation. The representation of women in senior management positions has increased over the last years, yet gender bias and stereotypes persist keeping countless women disadvantaged. In the past several years, research has shown that the increase of women in leadership is helping businesses to thrive. Women earn advanced professional degrees in record number, even surpassing men in many areas and leadership skills exhibited by women managers are strongly correlated to organizational success factors, such as retaining talent, customer satisfaction and employee engagement.
Personally, I feel that the best managers are problem solvers and empaths, thoughtful in their approach, patient to listen to what others have to say by championing open lines of communication and collaboration between departments. Furthermore, managers should walk the talk of happy employees work better and with more enthusiasm from the ground up. Giving sufficient feedback is the first point-of-take off in this regard so that employees know where they stand, in terms of job performance and both short/long-term goals and I believe this is the competitive advantage of female managers.
Women are increasingly taking the reins in more and more companies worldwide and they have established their position as business leaders. Although there is still a great deal to be done to eliminate gender inequality, women believe in themselves more and more. I have no doubt that such a sense of empowerment underlined with delivered success will continue to act as a catalyst for redressing gender bias and discrimination and will allow us to witness more female managers in all corporations.
- I firmly believe that leadership qualities are not a matter of gender but a matter of aptitude; otherwise, more and more gender bias will be inculcated and this is precisely what men and women do not need to be hounded by. Multi-tasking, productivity, consistency, managerial skills and the ability to adapt to new situations are the main characteristics of working women and these lead us to climb the corporate ladder. Organisations headed by women report greater team cohesion, more inclusive communication and more co-operative learning in challenging situations caused by conflict, functional diversity and relocation. This is because women put emphasis on collegiality and bonding. There are studies demonstrating that companies with more women in executive positions attained significantly higher profitability on average than those with low representation. Women today have proved themselves in positions of power carrying considerable decision-making authority and game-changing leadership positions. Having said that, there is still far to go until a complete balance between the genders is achieved.
The achievements of women in the maritime industry, particularly in leadership roles, have been very well noted and the recruitment of more women has been encouraged. Despite ingrained stereotypes, there is a growing number of professional women in the maritime industry. The position of women in our society cannot be generalised as throughout the world women receive different amounts of respect.
I would like to think that diversity and inclusion are engrained in GMX’s DNA and are in fact the very foundation on which our firm was formed. In reality at GMX the female population is higher. We are a team of lawyers and auditors and the vast majority we are women. I believe that truly successful results will only be reached when we no longer talk of women striving to succeed as much as men do in the business world, but when such success is regarded as natural.
Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου
CEO, TOTOTHEO Maritime Πρόεδρος,
WISTA International
- Κατά τη γνώμη μου το ερώτημα πλέον δεν είναι «πόσο έχει επηρεάσει τις επιχειρήσεις η πανδημία», αλλά «με ποιο τρόπο τις έχει επηρεάσει». Και για μένα οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι πολυεπίπεδες και πολύμορφες, ορατές και αόρατες, υλικές και άυλες, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες. Υπάρχουν επιπτώσεις άμεσες, όπως μείωση (ή και αύξηση σε κάποιες περιπτώσεις) του τζίρου, αλλά και επιπτώσεις έμμεσες, όπως κόπωση των εργαζομένων ή αλλαγή στον τρόπο διοίκησης.
Το πεδίο όμως την επόμενη ημέρα θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκο διότι θα συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για επιπτώσεις σε οικονομικό ή ενεργειακό επίπεδο παγκοσμίως, και φυσικά για την κοινωνία και τους ανθρώπους της Ουκρανίας, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα μας επηρεάσει τελικά αυτός ο πόλεμος που βρήκε μια οικονομία αποδυναμωμένη από την πανδημία και μια κοινωνία ταλαιπωρημένη από τον φόβο της νόσησης.
Όσον αφορά το μετά COVID επιχειρηματικό πεδίο, αυτό σίγουρα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Θεωρώ ότι θα κρατήσουμε τα καλά και χρήσιμα που μάθαμε λειτουργώντας σε «ειδικές» συνθήκες και θα προσαρμόσουμε αυτά που ξέραμε στις νέες συνθήκες της αγοράς. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η αγορά έχει αλλάξει και οι καταναλωτές ζητούν προϊόντα ανάλογα της τιμής τους, υπηρεσίες πιο προσωποποιημένες, αλλά και περισσότερο «ανθρώπινο» πρόσωπο από τις επιχειρήσεις.
- Δεν νομίζω ότι το μοντέλο μάνατζμεντ ήταν η αιτία αποκλεισμού των γυναικών από τις ηγετικές θέσεις μέχρι σήμερα. Ούτε το επιστημονικό μάνατζμεντ έχει ως κριτήριο το φύλο για την ηγεσία. Είναι άλλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να συμπεριληφθούν στις ηγετικές ομάδες με σημαντικότερο την ανισότητα σε βάρος της γυναίκας στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα ― αυτό που πλέον ευρέως αναφέρεται ως «έμφυλη ανισότητα» σε βάρος των γυναικών στην αγορά εργασίας. Είναι αλήθεια βέβαια ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση της δημόσιας ενημέρωσης και της κοινωνικής αφύπνισης σχετικά με το ζήτημα αυτό, αλλά σημειώνεται συγκριτικά αργή πρόοδος, η οποία κυρίως χαρακτηρίζεται από περιόδους μεγάλης στασιμότητας μετά από προοδευτικές κινήσεις. Ως μια τέτοια περίοδος είναι καταγεγραμμένη και η πανδημία.
Επομένως, δεν είναι το μοντέλο διοίκησης που λειτουργεί υπέρ ή κατά των γυναικών, αλλά η νοοτροπία και η εταιρική κουλτούρα που δημιουργούν μη ευνοϊκές συνθήκες για τη διοικητική ανέλιξη των γυναικών. Εάν κάτι θα έπρεπε να προσθέσω στο σύγχρονο μοντέλο διοίκησης αυτό θα ήταν πολιτικές συμπερίληψης καθώς και αναγνώρισης της διαφορετικότητας.
- Όπως, προανέφερα, έχει συντελεσθεί μεγάλη πρόοδος και υπάρχουν γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας σε όλους σχεδόν τους τομείς σήμερα: από εταιρείες και οργανισμούς μέχρι κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς. Το εάν ασκούν οι γυναίκες την ηγεσία με επιτυχία ή όχι δεν είναι και πάλι θέμα φύλου, αλλά δεξιοτήτων, κουλτούρας, κοινωνικής ευαισθησίας, δυνατότητας καλύτερης επικοινωνίας και άλλων κριτηρίων που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της ηγεσίας.Γενικώς όμως πιστεύω ότι οι γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας λειτουργούν ως πρότυπα όχι μόνον για άλλες γυναίκες αλλά και για άλλες επιχειρήσεις για να πάρουν την απόφαση να προωθήσουν στελέχη τους σε ανώτερες θέσεις.