Women of Influence

2450

Η Ναυτιλιακή, οικονομική, συνδρομητική εφημερίδα Maritime Economies αφουγκραζόμενη  την αλματώδη άνοδο των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στο Ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, παρουσιάζει ειδικό αφιέρωμα στο φύλλο της 17/2/2021 με θέμα: «Women of Influence» (μετά και την πολύ μεγάλη επιτυχία που είχε το συγκεκριμένο αφιέρωμα που κάναμε στις 21/02/2018  στις  20/02/2019 και 19/02/2020), στο οποίο δίνονται προς απάντηση οι ερωτήσεις που ακολουθούν:

  1. Πώς έχει διαμορφωθεί στις επιχειρήσεις η παρούσα κατάσταση λόγω COVID-19, καθώς και ποιά είναι η πρόβλεψή σας για το μέλλον;
  1. Πιστεύετε ότι στην εποχή μας οι γυναίκες μπορούν να ηγηθούν και σε επιχειρήσεις που ηγούνται μόνο άνδρες;
  1. Ποια η θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία;

Νατάσα Πηλείδου,

Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου

1.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων σαφώς και έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η διεξαγωγή των εργασιών τους επηρεάστηκε δυσμενώς τόσο από τα τοπικά μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της Covid-19, όσο κι από τους αντίστοιχους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν ανά το παγκόσμιο. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή που αναγκαστικά επιβλήθηκε το lockdown,  έσπευσε με στοχευμένα μέτρα και πολιτικές να καταπραΰνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά, παρέχοντας οικονομική στήριξη σε εργαζομένους και επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι οι πληγές που θα αφήσει η υγειονομική κρίση στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά και στην οικονομία γενικότερα, θα είναι μετρήσιμες σε μερικούς μήνες, όταν πλέον θα ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα που τρέχει και επανέλθουμε στην κανονικότητα. Εάν το εγχείρημα αυτό ολοκληρωθεί με επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι πολύ πιο διαχειρίσημες και σχετικά βραχυπρόθεσμες. Για αυτό το λόγο η τήρηση των μέτρων για αναχαίτιση του κορωνοϊού είναι καίριας σημασίας για την οικονομία και το μέλλον των επιχειρήσεων.

Βασική προτεραιότητά μας ως Υπουργείο είναι η έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες συνθήκες παραγωγής και εμπορίας, αλλά και για να παραμείνει βιώσιμη και ανταγωνιστική στη μετά την πανδημία εποχή. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε διαμορφώσει καλά μελετημένες προτάσεις για ανάκαμψή της και για ενίσχυση του εμπορίου και της βιομηχανίας. Έχουμε υποβάλει αίτημα για εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 400 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, περιλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, ένα ποσό τετραπλάσιο απ’ ότι την προηγούμενη προγραμματική, το οποίο θα διατεθεί μέσω σχεδίων χορηγιών. Ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου τρέχει το πρώτο μας σχέδιο χορηγιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας. Θα ακολουθήσουν και άλλα σχέδια όπως για την ενθάρρυνση της νέας επιχειρηματικότητας, για επενδύσεις στον οινοποιητικό τομέα, για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και άλλα, τα οποία ενθαρρύνουν την πράσινη ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων.

Συνολικά το 2021 θα προκηρυχθούν σχέδια πέραν των 90 εκατ. ευρώ, τα οποία πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουν το επιχειρηματικό οικοσύστημα και θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Ταυτόχρονα, προωθούμε δράσεις που θα δημιουργήσουν μια εθνική ταυτότητα στα κυπριακά προϊόντα, ενώ θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή με δυνητικούς ξένους αγοραστές και θα κάνουν πιο αποτελεσματική τη λειτουργία τους.

Τέλος μία σημαντική μεταρρύθμιση που έρχεται την κατάλληλη στιγμή και ολοκληρώνεται εντός των επόμενων λίγων μηνών, είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο προάγει τη δεύτερη ευκαιρία σε πρόσωπα και βιώσιμες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, έτσι ώστε να αποφεύγεται η πτώχευση και η εκκαθάριση.

Ας μιλήσουμε για τις δυτικές κοινωνίες όπου οι φυλετικές διακρίσεις μειώνονται συν τω χρόνω, διότι δυστυχώς υπάρχουν πολλά μέρη του πλανήτη όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να συγκροτούν ευπαθείς ομάδες και να αντιμετωπίζουν περιθωριοποίηση, διακρίσεις και βία. Στην Ευρώπη έγινε σταδιακά μία επανάσταση από τις αρχές του περασμένου αιώνα και μπορούμε σήμερα εμείς να βιώνουμε την τεράστια πρόοδο. Οι σύγχρονες γυναίκες είναι σε θέση να διεκδικούν την αυτονομία τους, σε προσωπικό και οικονομικό επίπεδο, την ίση μεταχείριση, τη συμμετοχή τους στα κοινά και πολλά άλλα, που δεν ήταν αυτονόητα για τις προηγούμενες γενιές συνανθρώπων μας. Βεβαίως, μέσα στο νέο αυτό σκηνικό, το πολύ πιο δημοκρατικό και ταυτόχρονα ανταγωνιστικό, ο ρόλος της γυναίκας έχει γίνει πολυδιάστατος και η ζωή της είναι πιο απαιτητική. Πιστεύω πως οι ισορροπίες μπορούν να βρεθούν μέσα από ισότιμες σχέσεις, σε όλα τα επίπεδα, εντός του οικογενειακού και εργασιακού συστήματος. Ως γυναίκες πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε και να απαιτούμε ίση μεταχείριση.

Αναμφίβολα. Και υπάρχουν πολλά παραδείγματα τα οποία το αποδεικνύουν. Η επιχειρηματικότητα δεν έχει σχέση με το φύλο, αλλά με τις ικανότητες και τις δεξιότητες. Έχει, πιστεύω, ήδη σημειωθεί τεράστια πρόοδος προς την ορθή κατεύθυνση, την ανατροπή δηλαδή των στερεοτύπων για τον ρόλο των δύο φύλων, παρότι έχουμε σίγουρα πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Είναι όχι μόνο απαραίτητο, αλλά κι επιβεβλημένο, συνιστά θεωρώ θεμελιώδη προϋπόθεση στην εποχή της ισοτιμίας και των ίσων ευκαιριών όλων των ανθρώπων, οι γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν επί ίσοις όροις επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Α.Ε. Julie Lymberopulos 

Πρέσβης και Γενική Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα

 

Είναι γεγονός ότι η πανδημία του Covid-19 άλλαξε ξαφνικά, ραγδαία και ριζικά τις συνθήκες στην καθημερινή μας ζωή, κοινωνικά, επαγγελματικά και σε κάθε επίπεδο.

Οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο κλήθηκαν πάρα πολύ άμεσα να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να προσαρμόσουν τη δράση τους στα νέα δεδομένα προκειμένου να συνεχίσουν την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών τους.

Η μεγαλύτερη, ίσως, αλλαγή είναι η έλλειψη προσωπικής επαφής, η ανάγκη να εξακολουθήσουν όλες οι υπηρεσίες απομακρυσμένα και η πρόκληση του να μη διαταραχθεί η ομαλή συνεργασία των ομάδων.

Η κατάσταση έδειξε ότι οι εξελίξεις και η τεχνολογία είναι τέτοιες στις μέρες μας, που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία ακόμη και από μακριά, και μάλιστα, φέρνουν κοντά ανθρώπους που, ακόμη και σε κανονικές συνθήκες, μπορεί να μην συνευρίσκονταν σε μια κοινή συζήτηση.. Είναι εύκολο και ωραίο και πολλά υποσχόμενο. Καταργεί τις αποστάσεις, μειώνει κάθε χρονική καθυστέρηση και προσφέρει και αμεσότητα..

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αυθεντική ανθρώπινη επαφή. Η ανθρώπινη επικοινωνία ξεπερνά κατά πολύ την απλή ανταλλαγή απόψεων και λεκτικών προτάσεων. Με τη σημερινή virtual πραγματικότητα χάνουμε πολύ από τις υπόλοιπες χροιές της επαφής μας. Μπορεί ακόμη και μια παραμικρή κίνηση των ποδιών ή των χεριών να αλλάξει όλα τα νοήματα και το ύφος της συζήτησης – να προσφέρει υφές στον διάλογο – που, ομολογουμένως, χάνονται λόγω της ηλεκτρονικής σύνδεσης.

Το θετικό είναι ότι η αγορά έχει αντιδράσει άμεσα και πολύ αποτελεσματικά, ενώ ταυτόχρονα, οι δουλειές συνεχίζονται με επιτυχία και κάθε μορφής επιχείρηση έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Η πρόβλεψη, ή μάλλον, η ευχή μου για το μέλλον είναι να κρατήσουμε τα θετικά στοιχεία αυτής της έκτακτης περιόδου και να τα ενσωματώσουμε μεθοδικά στην κανονικότητα που έχουμε συνηθίσει. Να αξιοποιήσουμε την προσαρμοστικότητα, την ευελιξία, την ανάγκη δημιουργικής σκέψης και την ευκολία αυτού του παραδείγματος και να διανθίσουμε την πραγματική μας καθημερινότητα για να είμαστε πιο δημιουργικοί και αποδοτικοί.

Εύχομαι, σύντομα, η δοκιμασία αυτή να ολοκληρώσει τον κύκλο της και να τελειώσει, να μην απειλείται η υγεία μας και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που τόσο έχουμε πεθυμήσει.

Αναμφισβήτητα, στην εποχή μας, η γυναίκα επαγγελματίας έχει εισχωρήσει πολύ βαθιά στον εργασιακό βίο και έχει ανελιχθεί σε ηγετικότατες θέσεις διαπρέποντας ανά τον κόσμο. Ακόμη, και σε τομείς, ιδιαιτέρως ανδροκρατούμενους, όπως είναι παραδοσιακά η ναυτιλία ή η πολιτική, υπάρχουν εξέχοντα παραδείγματα γυναικών που αριστεύουν και πετυχαίνουν σημειώνοντας ακόμη και παγκόσμιες καινοτομίες.

Το σημαντικό για να ηγηθεί κανείς αποτελεσματικά και με επιτυχία είναι, για μένα, να διαθέτει πάθος για το αντικείμενό του – να το αγαπά- , να μην περιορίζεται σε στεγανά και να ξεπερνά τις νόρμες και τα καθιερωμένα, διαθέτοντας, βέβαια, αντισυμβατικό πνεύμα, αλλά πάντοτε με αυτογνωσία και ρεαλιστική αντίληψη. Είναι ζωτικής σημασίας να μην δαπανά κανείς αλόγιστα τον χρόνο του στη δραματοποίηση των καταστάσεων, αλλά να διαμορφώνει το παρόν με ζωτικότητα, να οραματίζεται το μέλλον με αισιοδοξία, ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Οι ηγετικοί άνθρωποι απαιτείται να είναι συναισθηματικά ευφυείς με ανεπτυγμένη αυτεπίγνωση, διαίσθηση και ενσυναίσθηση, στοιχεία που τους επιτρέπουν να συνάπτουν υγιείς και εποικοδομητικές σχέσεις. Γνωρίζουν να επικοινωνούν ουσιαστικά με τους άλλους και είναι ικανοί να πλησιάζουν θέτοντας ευδιάκριτα όρια και καταφέρνοντας να εμπνεύσουν τους συνεργάτες τους. Δεν καλλιεργούν το φόβο, δείχνουν εμπιστοσύνη σε όσους το αξίζουν, αναγνωρίζουν την αξία των συνεργατών και των ομάδων. Με μια φράση, είναι πολυεπίπεδα χαρισματικοί άνθρωποι και αυτό δεν αφορά και δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από το φύλο τους.

Πιστεύω, λοιπόν, πως ναι – οι γυναίκες σίγουρα μπορούν να ηγηθούν – ήδη ηγούνται επιτυχημένα – σε επιχειρήσεις που κατεξοχήν τις ηγετικές θέσεις κατείχαν άνδρες και είναι θετικό που ήδη η κοινωνία αναγνωρίζει την αξία μας και ολοένα και πληθαίνουν τα παραδείγματα της εν τοις πράγμασι ισότητας.

Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε μια κοινή απάντηση για την παγκόσμια κοινωνία σε αυτήν την ερώτηση. Δυστυχώς, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, υπάρχουν χώρες που αρνούνται να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων, θέτοντας τη γυναίκα σε υποδεέστερη θέση και περιορίζοντας τόσο τον τομέα δράσης της, όσο και τα δικαιώματά της.

Ας επικεντρωθούμε, επομένως, στην πιο προνομιούχα θέση της σύγχρονης γυναίκας στην δυτική κοινωνία. η γυναίκα έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση το οποίο με τη σειρά τoυ την έχει οδηγήσει σε υψηλών απαιτήσεων επαγγελματική αποκατάσταση ισάξια με τους άνδρες συναδέλφους ακόμα και σε παραδοσιακά “ανδροκρατούμενους τομείς” όπως είναι η Ναυτιλία αλλά και η Πολιτική. Το παράδειγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας, της Αξιότιμης κας Σακελλαροπούλου, είναι ένα λαμπρό δείγμα της εποχής που ζούμε. Αντιστοίχως, ο Παναμάς από το 2000 είχε για Πρόεδρο την κα Mireya Moscoso που μάλιστα προήδρευε την περίοδο της μεταφοράς των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του Καναλιού από την Αμερική στον Παναμά. Ταυτόχρονα, η παρούσα Κυβέρνηση έχει ορίσει ως Υπουργό Εξωτερικών την κα Erika Mouynes όπως και η Υφυπουργός Εξωτερικών είναι, επίσης, γυναίκα, η κα Dayra Carrizo Castillero. Η πρόσφατη δε εκλογή της Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κας Kamala Harris, είναι εξαιρετικά συμβολική.

Σε συνέχεια αυτού του συλλογισμού, αντιλαμβανόμαστε, φυσικά, ότι μιλάμε για βελτίωση της θέσης της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Πέρα από τη μόρφωση και τον δυναμισμό τους, οι νέες γυναίκες επαγγελματίες ξεχωρίζουν χάρη στο ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης, την ευελιξία τους, την ενσυναίσθησή τους και την συνθετική ικανότητά τους στον τρόπο σκέψης, αλλά και δράσης.

Πολύ εύκολα, βέβαια, αναγνωρίζει κανείς ότι, ενόσω η σύγχρονη γυναίκα επαγγελματίας προχωρά γοργά και με δυναμισμό στον εργασιακό στίβο , ταυτόχρονα, καλείται να αντεπεξέλθει το ίδιο αποτελεσματικά και στους υπόλοιπους ρόλους που παραδοσιακά αναλαμβάνει. Νομίζω ότι είναι μεγάλη η πρόκληση του να αποδίδει μια γυναίκα στον εργασιακό της τομέα, και, παράλληλα, να είναι το ίδιο επιτυχημένη στην προσωπική της ζωή και στην οικογένεια της. Η δική μου εμπειρία ζωής διδάσκει ότι είναι σημαντικό να επενδύει κανείς τον χρόνο και την ενέργειά του στο να εξελίσσει παράλληλα κάθε πτυχή του εαυτού του. Ενώ συνταγές δεν υπάρχουν, η συμβουλή είναι να επενδύει και να εξελίσσει κανείς την προσωπικότητά του πολλαπλά. Και η επιτυχία κρύβεται εν τέλει στην επίτευξη της αρμονίας και της ισορροπίας ανάμεσα στις πλευρές της ζωής. Εργασία, οικογένεια, προσωπικές και φιλικές σχέσεις, χρόνο με τον εαυτό μας, για αγάπη – φροντίδα και αυτοεκτίμηση. Πυρηνικά στοιχεία κάθε επιτυχημένου ανθρώπου ανεξαρτήτως φύλου. Πιστεύω ακράδαντα στην δυναμική και την ικανότητα των γυναικών και ευελπιστώ πολύ σύντομα να υπάρξει ακόμη περισσότερη εξέλιξη στην εδραίωση μιας ακόμη πιο προνομιούχας θέσης στη σύγχρονη κοινωνία.

 

ΕΛΜΙΝΑ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

1.

Η εμφάνιση της νόσου COVID-19 και η ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκε σε παγκόσμια πανδημία ανέδειξαν την ανάγκη ύπαρξης εφεδρικού σχεδίου δράσης και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, οι επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν τάχιστα ένα πλάνο μετασχηματισμού και ψηφιακής μεταστροφής, υιοθετώντας όλες τις κατάλληλες διαδικασίες και τους αναγκαίους μηχανισμούς προστασίας που θα διασφαλίσουν την ασφαλή και συνάμα απρόσκοπτη και ευέλικτη λειτουργία τους εν μέσω της παρούσας απρόβλεπτης κατάστασης.

Καθώς η προστασία της υγείας των εργαζομένων τους παραμένει απόλυτη προτεραιότητα, οι επιχειρήσεις καλούνται να εφαρμόσουν σύγχρονα πρότυπα εργασίας και δομές οργάνωσης και να εισαγάγουν νέα πρωτόκολλα λειτουργίας τα οποία θα ακολουθούν με αυστηρή προσήλωση και πειθαρχία.

Οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς η κρίση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε αυτό το περιβάλλον απαιτείται υψηλός βαθμός προσαρμοστικότητας, συνετή διαχείριση και ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία προκειμένου οι επιχειρήσεις να επιτύχουν τη μετάβαση στη μετά COVID-19 εποχή και να επανέλθουν σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης.

Δίχως αμφιβολία, η παρούσα κρίση έχει επιφέρει ανεξίτηλα σημάδια στο σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο. Ωστόσο οφείλουμε, και πιστεύω θα τα καταφέρουμε, να αποκωδικοποιήσουμε πλήρως τα διδάγματά της και να αναπτύξουμε νέους μηχανισμούς προστασίας, που στο μέλλον θα μας επιτρέψουν να είμαστε συλλογικά και ατομικά ακόμα πιο έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε παρόμοιες προκλήσεις.

2.

Οι ικανότητες, η αποτελεσματικότητα και οι δεξιοτεχνίες που απαιτεί το σύγχρονο επιχειρείν δεν αποτελούν προνόμιο φύλλου, αλλά απαραίτητα ατομικά και προσωπικά χαρακτηριστικά για την ηγεσία όλων των επιχειρήσεων. Η έλλειψη γυναικείας παρουσίας σε ανώτατο επιχειρηματικό επίπεδο αποτελεί φαινόμενο παλαιότερων εποχών, το οποίο ωστόσο οφειλόταν καθαρά σε παρωχημένες κοινωνικές αντιλήψεις και όχι σε έλλειψη ικανοτήτων.

Με την εξέλιξη και τη διεύρυνση των κοινωνικών προτύπων κατά τα τελευταία χρόνια, προσφέρθηκε, έστω και σταδιακά, το απαραίτητο πρόσφορο έδαφος σε εκπροσώπους του γυναικείου φύλλου με ικανότητες να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση μεταξύ αντρών και γυναικών σε ολόκληρο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως κλάδου και τομέα.

Με το πέρασμα των χρόνων, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία έχει ουσιωδώς μεταβληθεί, καθώς η παλαιότερη αντίληψη ότι η γυναίκα διαθέτει μικρότερη αυτονομία και λιγότερο δυναμισμό, ούσα περιορισμένη εντός της οικίας και επιφορτισμένη αποκλειστικά με την ανατροφή των παιδιών, έχει πλέον ξεθωριάσει.

Στη σύγχρονη εποχή, η γυναίκα είναι χειραφετημένη, με μεγαλύτερη ανεξαρτησία και σε ισχυρότερη θέση να διεκδικήσει όσα επιθυμεί, τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και στην κοινωνία συνολικά. Έτσι έχει αποδείξει πως παρά τα στερεότυπα του παρελθόντος είναι εξίσου ικανή και ανταπεξέρχεται με επιτυχία απέναντι σε οποιαδήποτε σύγκριση.

Ανεξάρτητα όμως από τη θέση που καταλαμβάνει στη σύγχρονη κοινωνική σκακιέρα, η γυναίκα δεν πρόκειται ποτέ να απολέσει το φυσικό της προνόμιο και τον κρίσιμο και απαιτητικό ρόλο που έχει διαχρονικά αναλάβει, εκείνον της μητέρας.

Υπό το πρίσμα αυτό, η γυναίκα, ως ισότιμα πολύτιμο μέλος της σύγχρονης κοινωνίας, καλείται να ισορροπήσει με επιτυχία μεταξύ των προκλήσεων του επαγγελματικού στίβου και των απαιτήσεων των υπολοίπων σημαντικών ρόλων της, όπως αυτών της συζύγου και της μητέρας, αλληλοσυμπληρώνοντας με την παρουσία της το αντίθετο φύλλο.

 

Paillette Palaiologou

 Vice President Marine & Offshore Division, HBSA Zone.

1.

H νέα κατάσταση που βιώνουμε σε παγκόσμια κλίμακα τους τελευταίους 12 μήνες αποτελεί αδιαμφισβήτητα κάτι το πρωτόγνωρο για όλους μας. Κληθήκαμε τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο να προσαρμοστούμε σε μια εντελώς διαφορετική νέα πραγματικότητα.

Η τηλεεργασία έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής μας ζωής, τα επαγγελματικά ταξίδια έπαψαν, οι επαγγελματικές συναντήσεις αντικαταστάθηκαν από τηλεδιασκέψεις ενώ η κοινωνική μας ζωή εκμηδενίστηκε. Προαπαιτούμενο για να ανταπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες αποτέλεσαν η αναζήτηση νέων μεθόδων αποτελεσματικής διεκπεραίωσης της καθημερινότητας των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων καθώς και η επίδειξη προσαρμοστικότητας στις νέες συνθήκες.

Δίχως αμφιβολία, η πολυαναμενόμενη επιστροφή στην κανονικότητα θα έλθει συν τω χρόνω, ωστόσο πιστεύω ότι θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή καθώς έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι μέσα από αυτή την δοκιμασία που περνάμε μας δόθηκε η ευκαιρία να αναζητήσουμε και να εφαρμόσουμε νέους τρόπους αλληλεπίδρασης στην καθημερινότητα μας, με αρκετά θετικά στοιχεία, οι οποίοι καθώς φαίνεται ήρθαν για να μείνουν, διευκολύνοντας πολλές πτυχές της επαγγελματικής μας ζωής.

Ο 20ος αιώνας ήταν ένας αιώνας ριζικών αλλαγών και σημαντικών διεκδικήσεων. Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας εδραίωσης των κεκτημένων.

Οι γυναίκες έχουμε επάξια κατακτήσει την θέση μας στον επαγγελματικό στίβο. Μια από τις βασικές αρχές της εταιρίας μας είναι ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των συνεργατών μας.

Τόσο οι γυναίκες όσο και άντρες, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, έχουν να συνεισφέρουν εξίσου σημαντικά στην πρόοδο και την επιτυχία της κάθε επιχείρησης. Η συνεργασία, ο σεβασμός της ατομικότητας και ταυτόχρονα η επένδυση στην συλλογική εργασία αποτελούν μονόδρομο για την εξασφάλιση της επιτυχίας μιας επιχείρησης στην σύγχρονη εποχή.

3.

Οι γυναίκες έχουμε αποδείξει στο πέρασμα των αιώνων τόσο τις πολυποίκιλες ικανότητες μας όσο και την προσαρμοστικότητα μας. Είναι ίσως εξεζητημένο να προσπαθούμε σήμερα να αποδείξουμε το αυταπόδειχτο – ότι οι γυναίκες έχουμε εδραιώσει τη θέση μας τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον κοινωνικό στίβο.

 Η σημερινή γυναίκα έχει την δυνατότητα να επιλέξει να ακολουθήσει την πορεία που επιθυμεί δίχως να την περιορίζουν κοινωνικοί φραγμοί και θεσμικές συμβάσεις. Ανέκαθεν πίστευα κι εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι ικανότητες ενός ανθρώπου είναι εκείνες που τον κάνουν να προχωράει και να διαπρέπει και όχι το φύλο του.

Η κοινωνία μας έχει κάνει άλματα τα τελευταία 50 χρόνια προς τη σωστή κατεύθυνση της εξισορρόπησης δυνάμεων ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες. Ο καθένας μας από τη μεριά του οφείλει κατά τη γνώμη μου να συνεισφέρει με τον βέλτιστο τρόπο στην υγιή και εποικοδομητική «συμβίωση» όλων στον επαγγελματικό χώρο μέσω της αναγνώρισης των ικανοτήτων, της ουσιαστικής συνεισφοράς, της αφοσίωσης και της δυναμικής του κάθε ατόμου.

Η θεσμική διασφάλιση της ισότητας δεν αρκεί – η ουσιαστική είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά, και αυτή επιτυγχάνεται μέσω της σωστής παιδείας και κουλτούρας του ατόμου και της κοινωνίας εν γένει.

DESPINA PAN.THEODOSIOU

Chief Executive Officer

1.

Αρχικά υπήρξε μεγάλη αναστάτωση, αλλά και αβεβαιότητα, ωστόσο η αντίδραση στην πανδημία οδήγησε και σε κάποιες επιχειρηματικές ευκαιρίες κυρίως στο τομέα της τεχνολογίας. Με την αύξηση των τηλεδιασκέψεων και της ανταλλαγής δεδομένων καταφέραμε να δείξουμε ότι η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών μπορεί να επιφέρει πολλά οφέλη, αλλά επίσης αποδείχθηκε  ότι η κοινωνία εμπιστεύεται πια αυτές τις τεχνολογίες.  Το γεγονός αυτό είναι αξιοσημείωτο γιατί ανοίγει τους ορίζοντες προς την ψηφιοποίηση, και ειδικά σε ένα τομέα, τη ναυτιλία, που στο παρελθόν υπήρχαν πολλοί ενδοιασμοί. Και βέβαια οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν για πολλούς μια βασική πτυχή της βιώσιμης-αειφόρου ανάπτυξης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για το τομέα μας αλλά για την οικονομία γενικά.

Φυσικά μπορούν και υπάρχουν περιπτώσεις, οι οποίες όμως δεν παύουν να είναι ακόμα περιορισμένες. Παρόλα αυτά ο αριθμός γυναικών που ηγούνται επιχειρήσεων συνεχώς αυξάνεται. Δυστυχώς τα πιο πολλά  στοιχεία που έχουμε είναι από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως πχ οι Fortune 500 εταιρείες. Από τις 500 εταιρείες, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις γυναικών CEO, περίπου 37 (7.4%). Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να έχουμε μια παγκόσμιας εμβέλειας έρευνα για να δούμε πόσες εταιρείες συνολικά έχουν γυναίκες σε ανώτερους διοικητικούς ρόλους, ποια είναι η κατάσταση στον παγκόσμιο  χάρτη αλλά και σε ποιους τομείς επιχειρήσεων συμβαίνει αυτό. Αν και τα ποσοστά γυναικών σε διευθυντικές θέσεις συνεχώς αλλάζουν εντούτοις  απέχουν πολύ από τα αποτελέσματα τα οποία επιθυμούμε. Στο τομέα της ναυτιλίας, η WISTA International μαζί με τον IMO, συνεργαστήκαμε για τη δημιουργία μιας έρευνας που θα ξεκινήσει σύντομα και σκοπό έχει να συγκεντρώσουμε αυτά τα στοιχεία που θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία πολιτικών προώθησης της ποικιλομορφίας στο τομέα μας.

3.

Προσωπικά, βλέπω τη σύγχρονη κοινωνία να γίνεται ολοένα πιο απαιτητική στα θέματα ποικιλομορφίας  ανεξάρτητα από τις ιδιότητες που χαρακτηρίζουν το κάθε άτομο όπως το φύλο, η εθνικότητα, κ.λπ. Πλέον οι συζητήσεις γύρω από τη ποικιλομορφία έχουν πιο ευρύ σκοπό και δεν συγκεντρώνονται μόνο στο φύλο. Και φυσικά θεωρώ ότι οι γυναίκες, μαζί με τους άντρες, μαζί και επί ίσοις όροις, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία.

Πρέπει όμως  να δούμε το θέμα αυτό ολιστικά και όχι μόνο στη δική μας, ελληνική κοινωνία όπου οι γυναίκες είχαν διαχρονικά μια κεντρική θέση στην οικογένεια και τις βλέπουμε να έχουν πλέον σημαντικούς ρόλους στην οικονομία, στην πολιτική και τις επιχειρήσεις.

Αυτό που παρατηρούμε στην σημερινή κοινωνία είναι ένα μεγάλο χάσμα στα θέματα ποικιλομορφίας μεταξύ των διαφόρων χωρών. Συνήθως οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν διαφορετικές προκλήσεις  και  οι αναπτυξιακοί στόχοι που έθεσε ο ΟΗΕ και ιδιαίτερα ο στόχος 5 ευνοούν τη συνεργασία για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις αυτές .

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΝΤΑΪΦΑ

Ceo STAVROS DAIFAS MARITIME CORP. S.A.
Πρόεδρος Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά
Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά

1.

Θεωρώ πολύ παρακινδυνευμένο να κάνουμε προβλέψεις, αλλά σίγουρα θα υπάρξει ανάκαμψη σε όλους τους τομείς του χώρου της ναυτιλίας με το τέλος της πανδημίας, όπως γίνεται, πάντα και όπως ιστορικά διαρκώς επαληθεύεται…

Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι εξ αιτίας της πανδημίας του COVID-19  που έχει κλονίσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, έχει πληγεί πολλαπλά και η Ναυτιλία. Καθώς δε η κρίση της πανδημίας συνεχώς επιδεινώνεται και οι αρνητικές επιπτώσεις διογκώνονται, τόσο οι ναυτιλιακές εταιρείες όσο και οι συναφείς επιχειρήσεις επηρεάζονται  και μάλιστα σε βαθμό που η έκτασή του δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως. Είναι όμως δεδομένη η επιδείνωση της ναυλαγοράς και η κάθετη πτώση των ναύλων για ορισμένες κατηγορίες πλοίων, καθώς και η σημαντική μείωση των μεταφορικών υπηρεσιών. Άμεσο ζητούμενο λοιπόν είναι, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Η παρούσα κατάσταση απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα ανάκαμψης που θα εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και την ανάκαμψη και βιωσιμότητά τους μόλις αυτή τελειώσει. Είναι πια καιρός, μέσα στη δίνη της πανδημίας, να αναγνωρισθεί απ’ όλους η προσφορά της ναυτιλίας και των ανθρώπων της και να τύχουν της αναγνώρισης και της υποστήριξης που τους αρμόζουν.

2.

Είναι απόλυτη πεποίθησή μου, ότι το φύλο δεν είναι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία ενός ηγετικού στελέχους σε οποιονδήποτε επιχειρηματικό τομέα, ακόμα και αν σε αυτόν δραστηριοποιούνται μέχρι τώρα, μόνον άνδρες. Οι αξίες, οι στόχοι, η επιμονή, η προσήλωση και η σκληρή δουλειά, είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα ηγετικό στέλεχος να ξεχωρίζει και αυτά τα προσόντα δεν καθορίζονται από το φύλο, ή έστω μόνο από αυτό.

Ο χώρος του Επιχειρείν και ιδιαίτερα αυτός της Ναυτιλίας, παρ’ όλο που συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολος, ανταγωνιστικός, υψηλού ρίσκου και ανδροκρατούμενος, έχει αφήσει στην γυναίκα που διαθέτει γνώσεις, επιμονή και θέληση,  τον χώρο και την δυνατότητα να διακριθεί. Πεποίθησή μου άλλωστε είναι, ότι οι ικανότητες και τα ταλέντα που χαρακτηρίζουν γυναίκες και άνδρες, είναι αλληλοσυμπληρούμενα και όχι ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

Αυτά που απαιτεί η Ναυτιλία και εν γένει ο Επιχειρηματικός στίβος, είναι κατάρτιση, μεγάλη αποφασιστικότητα, αντοχή, ευρηματικότητα, δημιουργικότητα και αγωνιστική διάθεση. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν όσους δραστηριοποιούντα και διακρίνονται στην Ναυτιλία, ανεξαρτήτως φύλου!

3.

Η θέση της γυναίκας στην εποχή μας, έχει βελτιωθεί κατά πολύ. Μια γυναίκα έχει την δυνατότητα και το δικαίωμα να συνδυάσει σπουδές, εργασία, επιχειρηματική ανέλιξη και οικογένεια χωρίς αυτός ο συνδυασμός να «φαντάζει» ουτοπικός. Σήμερα, μια γυναίκα μπορεί να διακριθεί στον Επιχειρηματικό τομέα, στις Επιστήμες, τις Τέχνες και τα Γράμματα, στον Αθλητισμό, στην Πολιτική, παντού!

 Το γεγονός δε, ότι διαπρέπει σε πεδία δράσης που μέχρι τώρα θεωρούνταν παραδοσιακά ανδρικά, ενισχύουν την προσδοκία της «ίσης αντιμετώπισης». Βέβαια, παρά το αισιόδοξο αυτό κλίμα, συχνά επιβεβαιώνονται οι ενστάσεις που διατείνονται, ότι σε μια κοινωνία που συνεχίζει να είναι ανδροκρατούμενη, η θέση της γυναίκας παραμένει υπό κρίση και η ίση αντιμετώπιση γυναικών και ανδρών σε όλο το κοινωνικό φάσμα, απαιτεί ακόμη εργασία και επιμονή.

Πιστεύω ότι τα κοινωνικά στερεότυπα που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την δραστηριοποίηση και την επιχειρηματική επιτυχία μιας γυναίκας, μπορούν να καταρριφθούν μόνο από τις ίδιες τις γυναίκες, που με την κατάλληλη παιδεία, θα εισχωρήσουν άφοβα και σε ανδροκρατούμενους επαγγελματικά χώρους, για να αποδείξουν τις γνώσεις και την ικανότητά τους, να διακριθούν και να ξεχωρίσουν. Ακολουθώντας αυτή την οδό, οι γυναίκες έχουν καταφέρει να ανατρέψουν αρνητικά στερεότυπα δεκαετιών και να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές, τόσο για τις ίδιες όσο και για άλλες γυναίκες που θα θελήσουν να δοκιμαστούν στον εργασιακό στίβο.

Έλπη Πετράκη

Chartering/Operations/Business Development Manager,
ENEA MANAGEMENT INC
Πρόεδρος, WISTA HELLAS
Β’ Αντιπρόεδρος, ΕΕΝΜΑ

Η πανδημία του COVID-19 σε συνδυασμό με  τα ισχύοντα περιοριστικά όσο και απαραίτητα υγειονομικά μέτρα εκ των πραγμάτων δημιούργησαν νέα δεδομένα στη λειτουργία των επιχειρήσεων σε πολλούς τομείς.

Καταρχάς, οι εργασιακές συνθήκες ορίζονται πλέον με κανόνες που υπακούουν σε υγειονομικά πρωτόκολλα. Το πολύτιμο εργαλείο της τηλεργασίας διευκόλυνε την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά την ίδια στιγμή ανέδειξε το πρόβλημα της απόστασης, μεταβάλλοντας την εταιρική κουλτούρα και επηρεάζοντας το επαγγελματικό δέσιμο. Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, στους χώρους δουλειάς αναπτύσσονταν σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων που αλληλεπιδρούσαν,  έχοντας μία συνεχή ροή επικοινωνίας με την υπόλοιπη ομάδα. Άλλωστε, η συμβατική μορφή εργασίας προ covid αποτελούσε μια μορφή κοινωνικοποίησης. Σήμερα, αυτό είναι ζητούμενο και όχι βεβαιότητα. Ακόμη κι εκείνοι που δεν εργάζονται εξ αποστάσεως αλλά βρίσκονται στους χώρους των γραφείων, ελαχιστοποιούν τις ουσιαστικές επαφές με τους συναδέλφους εξαιτίας του «φόβου» της ασθένειας και της ανάγκης για πιστή τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Έχουμε πλέον ένα νέο πλαίσιο εργασιακού περιβάλλοντος υποστηριζόμενο από την εξέλιξη της τεχνολογίας, στο οποίο προσαρμοζόμαστε αλλά ταυτόχρονα διαφαίνονται και πτυχές προβληματικές, όπως αυτές της έλλειψης επικοινωνίας, κοινωνικής αποστασιοποίησης και απουσίας συνεργασίας με φυσική παρουσία.

Ένα νέο δεδομένο που δημιούργησε η πανδημία και αφορά στη ναυτιλιακή κοινότητα είναι το τεράστιο πρόβλημα στη διαχείριση των πληρωμάτων λόγω της αδυναμίας αλλαγής στους προϋπολογιζόμενους χρόνους. Η μία όψη του προβλήματος αφορά στα πληρώματα που μένουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα στο πλοίο, συχνά εγκλωβισμένα χωρίς να γνωρίζουν καν πότε θα επιστρέψουν στη βάση τους. Η άλλη όψη της δύσκολης κατάστασης, αφορά στα πληρώματα που οδηγούνται στην ανεργία καθώς δεν μπορούν να ανέβουν στα πλοία. Εμείς στην στεριά προσπαθούμε να στηρίξουμε τα πληρώματα, καθώς για μας αποτελούν μέλη της ευρύτερης εταιρικής οικογένειας. Αυτό μας ωθεί να κινητοποιηθούμε στην κατεύθυνση νέων τρόπων επικοινωνίας με τους ανθρώπους μας στη θάλασσα, να δημιουργήσουμε ένα νέο αλλά μόνιμο πλαίσιο στήριξης και να διαφοροποιήσουμε τελικώς και το μοντέλο διοίκησης των πληρωμάτων. Εδώ, οφείλω να επισημάνω ως θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε και εκτός του ναυτιλιακού κόσμου, ως ένα βαθμό, ο σημαντικός και καθοριστικός ρόλος του ναυτικού.

Επίσης, μία σημαντική αλλαγή συντελέστηκε στον τρόπο επιθεωρήσεων των πλοίων με την απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ κρατών. Κι εδώ, κληθήκαμε να κινηθούμε άμεσα, ώστε να εξευρεθούν τρόποι να το λύσουμε. Τα πλοία, τα σχεδόν μοναδικά μέσα εξυπηρέτησης εμπορίου και ειδών πρώτης ανάγκης, δε μπορούσαν να σταματήσουν ή να πλέουν χωρίς πιστοποιητικά. Ευτυχώς η τεχνολογία και οι νηογνώμονες, οι σημαίες  στάθηκαν αρωγοί μας στην προσπαθεια αυτή και βρέθηκαν λύσεις, όμως τους πρώτους μήνες της πανδημίας τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Και εδώ ως θετικό βήμα  προσμετρώ την ταχεία εξοικείωση σχεδόν του συνόλου του εργατικού δυναμικού με την τεχνολογία και την αποδοχή των διευκολύνσεων που μπορεί να προσφέρει στη δουλειά μας.

Επίσης  αντιμετωπίσαμε προβλήματα στις προμήθειες ειδών/ ανταλλακτικών  από τις χώρες παραγωγής ιδιαιτέρως στις Ανατολικές περιοχές. Εργοστάσια έκλεισαν ή περιοχές απομονώθηκαν αρχικά στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες και αγορές και σιγά σιγά το πρόβλημα αυτό επεκτάθηκε γεωγραφικά. Αυτό δημιουργεί ένα γενικότερο πρόβλημα δημιουργίας στοκ κάποιων ειδών με μακρόχρονη προοπτική, που ανεβάζει το λειτουργικό κόστος της εταιρείας. Αυτό εντείνει την καλλιέργεια μιας κουλτούρας πρόληψης των προβλημάτων παρά αντιμετώπισης.

Μετά από ένα σχεδόν χρόνο από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, έχει καταστεί  σαφές για μένα ότι οι διαπροσωπικές ανθρώπινες σχέσεις και η φυσική επικοινωνία των ανθρώπων, η επικοινωνία «σε πρώτο πρόσωπο» είναι αναντικατάστατη. Ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό, η τεχνολογία πρέπει να αναπτύσσεται για να βελτιώνει την καθημερινότητά του, όχι όμως για να τον απαξιώσει ή να μειώσει την ένταση των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Θεωρώ ότι στη μετά covid εποχή, θα επιζητούμε περισσότερο τη φυσική επαφή και την προσωπική επικοινωνία, την εξωστρέφεια, θα εκτιμήσουμε τον χρόνο στο γραφείο με τους συναδέλφους μας, θα αναζητούμε με λαχτάρα μια εκδρομή, ή μια εκδήλωση, αν και θα αναμετρηθούμε με την πρόκληση εάν τελικά ο Covid 19  θα αλλάξει την κουλτούρα μας στην εργασιακή καθημερινότητα και στον συγχρωτισμό.

Η πιο σύντομη απάντηση είναι: Ναι! Εάν ηχηρό «ναι» χωρίς επεξήγηση και χωρίς αποσιωπητικά. Για τη ναυτιλία, όπου δραστηριοποιούμαι για 22 χρόνια αυτό ήταν το μεγάλο βήμα προς τη νέα εποχή. Για τη WISTA Hellas όπου διατελω πρόεδρος από το προηγούμενο καλοκαίρι αυτός είναι ο ιδρυτικός στόχος αλλά και καθημερινή προσπάθεια να γίνει κατανοητό από όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας και όχι μόνον από τις ανώτατες διοικητικές θέσεις. Οι γυναίκες πέρασαν με πολύ καλό βαθμό, δεν θα πω με «άριστα» γιατί μετράω και τις αποτυχίες, από τη φάση της αναγνώρισης στον εργασιακό στίβο στη φάση της διεκδίκησης ηγετικών θέσεων σε εταιρείες και οργανισμούς. Στη ναυτιλία έχουμε γυναίκες όχι μόνον στις ανώτατες διοικητικές βαθμίδες εταιρειών αλλά και σε θέσεις ευθύνης σε οργανισμούς.

Αν επεκταθούμε και σε άλλους κλάδους της αγοράς ή αν δούμε κυβερνητικές θέσεις ή οργανισμούς, τότε υπάρχουν γυναίκες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στον ΟΟΣΑ, στον ΟΗΕ, πρωθυπουργοί, Πρόεδροι κρατών, μέλη κυβερνήσεων κ.λπ. Βέβαια τα ποσοστά είναι ακόμη μικρά, αλλά είμαστε ήδη σ’ αυτόν τον δρόμο. Πλέον οι γυναίκες πρέπει να καλλιεργήσουν ακόμη περισσότερο κουλτούρα ηγεσίας και να βρουν αποτελεσματικότερες ισορροπίες μεταξύ οικογένειας και εργασίας, πλασματικών ενοχών για όσα αφήνουν σε δεύτερη μοίρα λόγω δουλειάς και πραγματικού εργασιακού ανταγωνισμού. Δεν πιστεύω στην υποστήριξη των γυναικών σε θέσεις ευθύνης λόγω φύλου, αλλά σε ισότιμη αξιολόγηση και παροχή ευκαιριών με ίδια κριτήρια και βάσει αποτελεσματικότητας και έργου. Προσωπικά, νομίζω ότι ο κόσμος χρειάζεται εξίσου γυναίκες και άνδρες. Στα μικτά συμβούλια και με ισότιμη ή ακόμη και με ανισότιμη εκπροσώπηση και των δύο φύλων, οι λύσεις που προτείνονται είναι πιο αποτελεσματικές γιατί συνδυάζουν τη διαφορετικότητα στον τρόπο σκέψης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να παραγνωρίζουμε τη διαφορετικότητα, αντιθέτως πρέπει να επιζητούμε, να την αναγνωρίζουμε και να τη χρησιμοποιούμε εποικοδομητικά.

Η συνολική επαγγελματική εμπειρία μου προέρχεται από τον ναυτιλιακό χώρο και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε υψηλά ποσοστά γυναικών σε θέσεις ευθύνης ακόμη, ενώ έχουμε ακόμη μικρότερο ποσοστό γυναικών σε θαλάσσια υπηρεσία. Κι εδώ είναι καθαρά θέμα κουλτούρας και αλλαγής νοοτροπίας και στα δύο φύλα. Οι άνδρες πρέπει να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα των γυναικών και οι γυναίκες να επιδιώκουν περισσότερη εξωστρέφεια και να μάθουν σε μια εργασιακή καθημερινότητα δημιουργίας και όχι άμυνας ή απόδειξης των αυταπόδεικτων.

3.

 Η γυναίκα έχει πλέον συγκεκριμένη θέση στην εργασία και στην κοινωνία, τουλάχιστον στις Δυτικές χώρες. Είναι και εργαζόμενη και μητέρα και κόρη και ηγέτης και ακόλουθος και πάνω από όλα «άνθρωπος» με σκέψη, άποψη, συναίσθημα, φόβους, ελπίδες, αποτυχίες και επιτυχίες. Περπατάει, τρέχει, πέφτει, σηκώνεται, παλεύει, χάνει και κερδίζει. Η θέση της στις περισσότερες κοινωνίες δεν έχει σαφή όρια, μπορεί να κερδίσει ό,τι προσπαθήσει ή να αφήσει πίσω της ό,τι αυτή αποφασίσει. Για μένα, το επόμενη βήμα είναι να συμβάλει περισσότερο σε έναν καλύτερο κόσμο, βιώσιμο, πιο ανθρώπινο, πιο αληθινό.

Δανάη Μπεζαντάκου,

CEO  – NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS

1.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει περάσει το πρώτο σοκ από την επέλαση της πανδημίας όσον αφορά την οργάνωση.  Οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμόσει την καθημερινότητά τους έτσι ώστε να μπορούν αν ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τηρώντας τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19. Η ναυτιλία λόγω της παγκοσμιοποιημένης της δράσης κατάφερε να προσαρμοστεί πολύ άμεσα και να μην σταματήσει τη λειτουργία της ούτε για μία ημέρα υποστηρίζοντας και εφοδιάζοντας γιατρούς, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ και όχι μόνο.

Το καθεστώς της τηλεργασίας μέσω του οποίου κλήθηκε να εργασθεί η πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών έχει επιφέρει κούραση, δυσκολία στην επικοινωνία, ατελείωτες εσωτερικές διαδικτυακές συναντήσεις καθυστερήσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και ολοκλήρωσης των projects λόγω της έλλειψη της ανθρώπινης επαφής.

Μία ακόμα πτυχή της τηλεργασίας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν από τις Εταιρείες είναι η ένταξη νέων (νεαρών και καινούριων) ανθρώπων στο δυναμικό μιας Εταιρείας εξ αποστάσεως, καθώς εκεί υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά.

Μεγάλο μάθημα το οποίο δεν πρέπει να παραβλέψουμε είναι ότι η τεχνολογία σαφώς και έκανε άλματα κατακτώντας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας – θέλοντας και μη – , δεν θα πρέπει όμως να την αφήσουμε να μας καταδυναστεύσει. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο λόγος  της εύρυθμης λειτουργίας της ναυτιλίας και ο λόγος που αντέδρασε άμεσα στην άξαφνη επέλαση της πανδημίας. Καλό είναι να τη χρησιμοποιούμε και όχι να μας χρησιμοποιεί. 

Αναφορικά με το μέλλον, σίγουρα δεν θα επανέλθουμε στην κανονικότητα πριν από το τα τέλη του 2022. Όλες οι δραστηριότητες του κλάδου θα λαμβάνουν χώρα υβριδικά, έως ότου έχει εμβολιαστεί το απαραίτητο ποσοστό παγκοσμίως.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας η οποία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στραφούν σε καινοτόμες λύσεις και να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες αξιοποιώντας συνάμα και τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία.

2.

Θεωρώ ότι δεν τίθεται τέτοιο ερώτημα πλέον. Οι γυναίκες έχουν αποδείξει την αξία τους και ολοένα και περισσότεροι όμιλοι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο εντός και εκτός ναυτιλίας εμπιστεύονται το τιμόνι των Εταιρειών τους σε  γυναίκες.

Στατιστικά μάλιστα ( για τους λάτρεις των αριθμών ) αποδείχθηκε  τόσο ότι οι γυναίκες αντιμετώπισαν αποτελεσματικότερα περιόδους κρίσεων αλλά και ότι οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες έχουν μεγαλύτερα κέρδη.

Στερεότυπα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Εγώ για άλλη μια φορά θα ήθελα  να υπογραμμίσω όμως ότι μπορούν να εξαλειφθούν με την προβολή σωστών role models στη νέα γενιά ήδη από τη σχολική ηλικία, δημιουργία συνεργιών και δικτύων μεταξύ γυναικών επιχειρηματιών, mentoring σε νέες γυναίκες επιχειρηματίες, ανάδειξη και ψήφιση γυναικών σε αξιώματα δημόσιας διοίκησης και φυσικά αν οι γυναίκες αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα (όπως π.χ. multi tasking,  επικοινωνιακές δεξιότητες, πειθώ κτλ).

3.

Στη σύγχρονη κοινωνία της Δύσης έχουν λυθεί πολλά από τα προβλήματα ισονομίας που είχαν οι γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος βελτίωσης. Βλέπουμε ολοένα και περισσότερες γυναίκες να κατακτούν κορυφαία πολιτικά αξιώματα, διοικητικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς και ομίλους. Θέματα όπως δημιουργία  role models, μητρότητα και εργασία, αντιμετώπιση bullying στον εργασιακό χώρο κτλ χρήζουν βελτίωσης, αλλά πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο. Στην Ανατολή όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Εν έτη 2021 υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, μόρφωσης, επιλογή συντρόφου, κυκλοφορίας χωρίς συνοδό κτλ. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τέτοια φαινόμενα και να επαναπαυόμαστε στο δικό μας χρυσό κλουβί. Ο στόχος είναι πάντα να κάνουμε βήματα εμπρός, ένα όμως αγεφύρωτο χάσμα το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα φέρει έναν καλύτερο κόσμο.

Χρυσούλα Βασιλική Πατρικίου

Founder & CEO Potentia

1.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1940, καθώς πλησιάζαμε στο τέλος του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου, την φοβερότερη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, με ανθρώπινες απώλειες που ξεπέρασαν τα 60 εκατομμύρια θανάτους, με αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, με πλήρη ηθική κατάπτωση, υλικές καταστροφές, με το παγκόσμιο βιοτικό επίπεδο να καταρρέει και μια παγκόσμια οικονομία να εξασθενεί, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ –παρέα με τον Ρούσβελτ- εργαζόταν πάνω στην ιδέα δημιουργίας ενός διεθνούς οργανισμού που θα δημιουργούσε τις συνθήκες διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, θα εξασφάλιζε την ισορροπία και την επαναφορά των ανθρώπων στη Ζωή! Τα Ηνωμένα Έθνη γεννηθήκαν το 1945 μέσα στην θηριωδία ενός παγκόσμιου πολέμου και ήταν τότε που ο ηγέτης της Μ. Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ, ανέφερε την ευφυή με διαχρονική αξία φράση: «Ποτέ μην αφήνεις μια καλή κρίση να πάει χαμένη».

Ερχόμαστε στο σήμερα, 76 χρόνια μετά, να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση πανδημίας με θύματα ανθρώπους και επιχειρήσεις, με μια παγκόσμια κοινωνία και οικονομία να δοκιμάζεται καθημερινά.

Η ‘κρίση’ είναι μία έννοια που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συνθήκες οι οποίες συγκροτούν το αίσθημα μιας γενικότερης απειλής, μιας παθολογικής κατάστασης που έχει ξεφύγει από τα φυσιολογικά όρια μέσα στα οποία θα έπρεπε αυτή να κινείται.

Με αναφορά στον επιχειρηματικό κόσμο, η πανδημία -ως κρίση- έχει ήδη διαμορφώσει συνθήκες που επηρεάζουν τόσο το εσωτερικό (micro) όσο και το εξωτερικό (macro) περιβάλλον του. Εκτιμώ ότι είναι άσκοπη η αναφορά στις συνθήκες και στην υφιστάμενη κατάσταση του επιχειρηματικού κόσμου καθώς η κάθε επιχείρηση και οι άνθρωποι της, βιώνουν αυτή την κρίση με τον δικό τους τρόπο. Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει η αναφορά στους τρόπους διαχείρισης της κρίσης ώστε να μην πάει χαμένη· να την διαχειριστούμε σοφά, με σύνεση και αισιοδοξία ως μέσο ανασυγκρότησης και αλλαγής προς το καλύτερο.

Ξεκινώντας από το εσωτερικό περιβάλλον μιας επιχείρησης που αποτελεί τον βασικό πυλώνα βιωσιμότητας, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στον δείκτη ‘ανθεκτικότητας’ που έχει αναπτύξει απέναντι στις απρόβλεπτες (κρίσιμες) καταστάσεις, συγκεκριμένα σε ποιές προληπτικές ενέργειες έχει προβεί η επιχείρηση και ποιές στρατηγικές αντιμετώπισης έχει σχεδιάσει;

Σχετικά με τις προληπτικές ενέργειες, μια επιχείρηση διαμορφώνει και διατηρεί ένα υγιές, εσωτερικό περιβάλλον όταν -ως όλον– πιστεύει στο όραμα του ηγέτη της, όταν επενδύει συνεχώς σε πόρους και σε ανθρώπινο κεφάλαιο, όταν φροντίζει για την ενδυνάμωση -ψυχική και πνευματική- των ανθρώπων της,  όταν αναγνωρίζει τα δυνατά και αδύνατα σημεία της, όταν διαχειρίζεται τις απειλές ως ευκαιρίες, όταν γνωρίζει τους στόχους και τον προσανατολισμό της, όταν επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη και κυρίως όταν έχει δομήσει μηχανισμούς ευελιξίας και προσαρμοστικότητας ώστε να επιβιώνει και να ευδοκιμεί σε όποιες συνθήκες (θεωρία Δαρβίνου)

Μια ευέλικτη επιχείρηση, έχει προβλέψει και έχει διαμορφώσει ένα δυναμικό εσωτερικό περιβάλλον ικανό να αντιμετωπίσει αναπόφευκτες απειλές και προκλήσεις. Βασική προϋπόθεση η ‘υγιής’ ηγεσία, γι’ αυτό και οι επιτυχημένες επιχειρήσεις επιλέγουν ηγέτες και διευθυντικά στελέχη που δεν επιδιώκουν να χτίσουν το δικό τους ΕΓΩ, αλλά να αναπτύξουν το ΕΜΕΙΣ του οργανισμού.

Όσον αφορά στις στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης, υπάρχουν επιχειρήσεις που παραμένουν παθητικές και επικεντρώνονται στο πρόβλημα. Οι ανθεκτικές επιχειρήσεις έχουν προβλέψει και έχουν επενδύσει στα μέσα και στα εργαλεία που θα επιφέρουν άμεσες λύσεις χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι βγαίνουν αλώβητες. Είναι αυτές όμως που θα σημειώσουν τις λιγότερες απώλειες. Επιπλέον, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα επιχειρήσεων όπου μεσολάβησε μια κρίση για να δοκιμαστούν και να αναπτυχθούν.

Εκτιμώ ότι στο μέλλον η εξέλιξη των επιχειρήσεων έγκειται στις συνέργειες και στις συνθέσεις ομάδων από ανθρώπους που σκέπτονται διαφορετικά. Σε άτομα ικανά, ευέλικτα, με καινοτόμες ιδέες που θα παράγουν αξία για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα για την κοινωνία. Άνθρωποι που θα εστιάσουν στην βιώσιμη ανάπτυξη εφαρμόζοντας ανθρωποκεντρικά μοντέλα μετάβασης των επιχειρήσεων από το τί προσφέρουμε, στο πώς και στο γιατί προσφέρουμε.

2.

Θα μου επιτρέψτε, αρχικά, να εκφράσω μια προσωπική παραδοχή. Εκτιμώ ότι ζούμε σε ένα κόσμο που κυριαρχεί ο άνδρας. Και γιατί όχι; Είναι στη φύση του, και η αποδοχή της φύσης και των μοναδικών χαρακτηριστικών που αναγνωρίζονται στα δύο φύλα, φέρνει και την ισορροπία σε μια ετερόφυλη σχέση που εξελίσσεται σε οποιοδήποτε περιβάλλον: προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό.

Η ηγεσία, όμως, ως όρος δεν περιγράφει φύλο, ηλικία, τίτλο ή θέση σε μια επιχείρηση ή κλάδο. Είναι μία ανθρώπινη ικανότητα, μια στάση ζωής, μια προσωπική επιλογή ευθύνης και δέσμευσης απέναντι στους ανθρώπους και στην κοινωνία. Η ηγεσία είναι μία μορφή τέχνης που γοητεύει, εμπνέει και προσανατολίζει σε κάτι σπουδαίο. Επιπλέον, αν θέλαμε να επισημάνουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που ηγήθηκαν παγκοσμίως και άλλαξαν τον κόσμο, αυτό σίγουρα δεν θα ήταν το φύλο τους.

Εκτιμώ, λοιπόν, πως το ζήτημα που θα πρέπει να μας αφορά δεν έγκειται στο να αξιολογήσουμε τη δυνατότητα μίας γυναίκας να ηγηθεί σε συγκεκριμένες θέσεις και επιχειρήσεις. Αφορά αποκλειστικά στην αξιολόγηση και επιλογή ανθρώπων ικανών, με δυναμική και κριτική σκέψη, (αυτο)πειθαρχία, με ανεπτυγμένες προσωπικές δεξιότητες ώστε να αλληλεπιδρούν θετικά με συνεργάτες και συνανθρώπους, να επικοινωνούν αποτελεσματικά, να εμπνέουν, να αναθέτουν ρόλους και να έχουν την ευελιξία να διαχειριστούν προβλήματα σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.

Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν –εκ φύσεως- διαφορετικές προσεγγίσεις, χωρίς να αξιολογούνται ως σωστές ή λανθασμένες, απλά είναι διαφορετικές και το διαφορετικό είναι καλό! Ειδικά στον τομέα των επιχειρήσεων, το διαφορετικό οδηγεί σε εναλλακτικές οπτικές, επιτυχημένες στρατηγικές, ευέλικτα μοντέλα διοίκησης και στυλ ηγεσίας που συνθέτουν μια ευφυή επιχείρηση που καινοτομεί, πρωτοπορεί και διαφοροποιείται στην αγορά.

Ακούω συχνά να περιγράφεται η αυξανόμενη παρουσία των γυναικών στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι ως σύγχρονη τάση, ως trend της εποχής. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Δεν είναι τάση. Είναι μία εξέλιξη της ίδιας της ανθρώπινης φύσης.

Υπάρχει μια αγγλική ρήση ‘Men make houses, women make homes’, περιγράφοντας τους διακριτούς αλλά και συμπληρωματικούς ρόλους των δύο φύλων: ο άντρας είναι αυτός που κτίζει και η γυναίκα που δημιουργεί. Εκτιμώ ότι έμμεσα αυτή είναι μια εύστοχη αποτύπωση του ρόλου της γυναικάς και της θέσης που κατέχει στη σύγχρονη κοινωνία.

Η γυναίκα διαχρονικά έχει υποστεί διακρίσεις και έχει στερηθεί θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Οι σύγχρονες, ωστόσο, πολιτισμένες κοινωνίες μέσω κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών δράσεων και κινημάτων ενέπνευσαν σταδιακά την εσωτερική της απελευθέρωση.

Η γυναίκα της σύγχρονης κοινωνίας έχει ξεκινήσει ένα δημιουργικό ταξίδι αποκαλύψεων, έχει ορίσει την ταυτότητα της, έχει καθορίσει τους ρόλους της, έχει αναγνωρίσει τις ικανότητες της και κυρίως έχει επιβάλει την αυθεντικότητα της ως Άνθρωπος. Συνεπώς ως αυτοδύναμη ανθρώπινη οντότητα έχει την ελευθερία να κατακτήσει τη θέση που επιθυμεί στη σύγχρονη κοινωνία. Και αναφέρω σκόπιμα τη λέξη ‘κατακτά’ γιατί κάθε μορφή κατάκτησης απαιτεί μάχη και καθημερινό αγώνα, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα.

Η προσωπικότητα μας είναι το ανεκτίμητο εργαλείο που μας προσφέρει την ελευθερία να δημιουργούμε, να διαμορφώνουμε και να αναπτύσσουμε την μοναδική μας ταυτότητα στην κοινωνία. Όμως ταυτόχρονα, ας μην ξεχνάμε, πως μας προσδίδει και την απόλυτη ευθύνη για τις επιλογές που κάνουμε, τις αποφάσεις που λαμβάνουμε και τους ρόλους που επιτελούμε.

Αγγελική Χωματά Μαργέτη

MJur Oxon

Associate Member of Association of Average Adjusters
Vice Chairman of MARGETIS MARITIME CONSULTING

1.

Οι χρονιές 2020 και 2021 έχουν χαρακτηριστεί από την υγειονομική κρίση του Covid-19 που επηρέασε καταλυτικά την παγκόσμια οικονομία, ωθώντας την σε βαθιά ύφεση και διαταράσσοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Προσφάτως σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην άσχημη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας δήλωσε ότι πλέον «δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ».

Μέχρι τώρα έχουν ληφθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο  μια σειρά μέτρων (δημοσιονομικών, νομισματικών και εποπτικών) για να αμβλύνουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις από την πανδημία.

Η κρίση αυτή δεν θα μπορούσε να μην πλήξει και το ναυτιλιακό κόσμο που έχει χτυπηθεί από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, τις διενέξεις μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας που επηρέασαν εν γένει τις εμπορικές συναλλαγές και τις τιμές των ναύλων λόγω των αυστηρών πολιτικών/πρωτοκόλλων που εφαρμόζουν οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Οι συνέπειες της πανδημίας δεν είναι οι ίδιες σε κάθε κλάδο της ναυτιλίας, η δε κρίση αυτή φαίνεται να έχει χτυπήσει ανελέητα την ακτοπλοΐα και εν γένει τα κρουαζιερόπλοια. Και ας μην ξεχνάμε και την εποχή της ψηφιακής μεταρρύθμισης που έρχεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο επικοινωνίας και λειτουργίας της αγοράς. Ας κάνουμε, όμως, μία σύντομη προσέγγιση των βασικότερων προβλημάτων και νέων δεδομένων που έχουν ραγδαία εισχωρήσει στη ζωή μας:

Αντιμετώπιση θεμάτων επαναπατρισμού και συνθηκών υγείας και ασφαλείας των ναυτικών στα πλοία

Με τους ιδιαίτερους κανονισμούς/περιορισμούς που εφαρμόζει κάθε κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε λιμάνια και αεροδρόμια, πάνω από 300.000 ναυτικοί σε όλο τον κόσμο έχουν «εγκλωβιστεί» στα πλοία και αναγκάζονται να υπηρετούν χωρίς αντικατάσταση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πέραν από τα ζητήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, ως απόρροια της μακρόχρονης παραμονής τους στο πλοίο,  σημαντικός αριθμός ναυτικών παραμένει σε κατάσταση απόγνωσης καθώς δεν μπορεί εξαιτίας των μέτρων αυτών να ναυτολογηθεί. Υπάρχει ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας και των διεθνών οργανισμών (ΙΜΟ) που διαμαρτύρονται και ζητούν απλούστευση των διαδικασιών επαναπατρισμού, εναλλαγή των πληρωμάτων, ιατρική περίθαλψη και φροντίδα ψυχολογική των ήδη καταπονημένων εν πλω ναυτικών. Από την άλλη πλευρά οι πλοιοκτήτες, αναγκάστηκαν να επιταχύνουν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ενισχύοντας κατά τέτοιο τρόπο τις τεχνολογικές τους υποδομές ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική και ουσιαστική η καθημερινή επικοινωνία και παρακολούθηση της λειτουργίας του πλοίου, στενότερη η επαφή (digital interface) με τους ναυτικούς μέσω συστημάτων εικονικής πραγματικότητας και άλλων τεχνολογικών εργαλείων από τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας.

Καθυστέρηση στην παράδοση προμηθειών, ανταλλακτικών και εν γένει καθυστερήσεις στην εκφόρτωση και παράδοση του φορτίου.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις πέραν των δυσκολιών ναυτολόγησης και επαναπατρισμού των ναυτικών, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην έγκαιρη αποστολή και παράδοση εφοδίων, ανταλλακτικών, φορτίων, με αντίκτυπο σε όλη την αλυσίδα της ναυτιλιακής αγοράς. Οι καθυστερήσεις στην παράδοση των ανταλλακτικών έθεσαν ζητήματα αξιοπλοΐας, οι καθυστερήσεις στην εκφόρτωση και παράδοση του φορτίου ή στην αποστολή/παράδοση των συνοδευτικών αυτού εγγράφων (λ.χ. φορτωτικών, τιμολογίων) επέφεραν μερική ή ολική καταστροφή του φορτίου. Τράπεζες εξετάζουν τρόπους απλοποίησης και αποκατάστασης της ασφάλειας των συναλλαγών. Αλληλασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν προβληματιστεί με τη νέα συνεχώς μεταβαλλόμενη COVID πραγματικότητα που αύξησε κατά πολύ τις υποχρεώσεις αποζημίωσης των μελών τους. Νέες υποχρεώσεις επιβάλλονται στα μέλη τους, αναθεωρούνται και εξετάζονται εκ νέου συμβατικοί όροι και ρήτρες ασφάλισης, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη διαχείριση του ρίσκου τους ενόψει και της αύξησης του κόστους αντασφάλισης.

Πέραν των ανωτέρω, τα λιμάνια αυτοματοποιούν τις διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης, προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα της αγοράς,  αντικαθιστώντας το ανθρώπινο δυναμικό από την τεχνολογία, ενώ  προσφάτως το Συμβούλιο της Ευρώπης, αποφάσισε να παρατείνει την ισχύ των πιστοποιητικών πλοήγησης, σε μία προσπάθεια εξομάλυνσης θεμάτων αξιοπλοΐας.

Νέο Μοντέλο Επιθεωρήσεων: Επιθεωρήσεις εξ αποστάσεως (remote surveys).

Δεν θα μπορούσε να μην αγγίξει η πανδημία και τον τρόπο διενέργειας των επιθεωρήσεων. Η εποχή της αυτοματοποίησης, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης μας σύστησε ένα υβριδικό σύστημα επιθεώρησης που συνίσταται στην εξ αποστάσεως συνεργασία πληρωμάτων και επιθεωρητών με την χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών.

Τα πλοία πρέπει να ταξιδεύουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και ως εκ τούτου πρέπει να έχουν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, να έχουν ολοκληρώσει τις επιθεωρήσεις που επιβάλει η σημαία και ο νηογνώμονας και απαιτούνται για την ασφαλιστική κάλυψη των ασφαλιστέων κινδύνων, παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν σε κάθε λιμάνι. Πέραν τούτων πρέπει υπάρχει η απαιτούμενη τεχνική βοήθεια σε περίπτωση ζημίας.

Τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα, ωστόσο, δεν επαρκούν χωρίς την ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων (soft skills) από τους ναυτικούς και τα στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη εξοικείωση για τη διασφάλιση της όσο το δυνατόν πληρέστερης καταγραφής της εικόνας του πλοίου, κατανόησης των συνθηκών που επικρατούν στα πλοία, ευκολότερης και ασφαλούς πρόσβασης στα δεδομένα και από τη στεριά, παρακολούθησης της πλοήγησης του πλοίου ή διαχείρισης του φορτίου.

Νηογνώμονες, νηολόγια, πλοιοκτήτες, και τεχνικές εταιρείες επενδύουν σε ακριβό τεχνολογικό εξοπλισμό με σκοπό να ανταποκριθούν στην νέα COVID εποχή. Ήδη προωθείται η διενέργεια ετήσιων επιθεωρήσεων για λογαριασμό του νηογνώμονα ή της σημαίας. Ομοίως έχει επιχειρηθεί η  αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και εν συνεχεία ανάλυση των σχετικών δεδομένων. Πόσο αξιόπιστα συμπεράσματα, ωστόσο, μπορεί να έχει μία τέτοια προσωρινή λύση εφαρμόσιμη σε επείγουσες καταστάσεις.

Το μόνο σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι επενδύσεις στην τεχνολογία θα συνεχίσουν να γίνονται από όλους τους ναυτιλιακούς παράγοντες, οι επιθεωρήσεις εξ αποστάσεως θα εξακολουθήσουν, ιδίως για τις ετήσιες επιθεωρήσεις της σημαίας ή της κλάσης. Οι εξ αποστάσεως επιθεωρήσεις, εντούτοις,  δεν γίνεται να αντικαταστήσουν τις επιτόπιες, ιδίως στις περιπτώσεις όπου διαπιστωθεί βλάβη ή ζημία πλοίου ή φορτίου.

Η αξιοπιστία, η γνώση και εμπειρία των τεχνικών συμβούλων δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την πιο εξελιγμένη τεχνολογικά μηχανή. Και η πιο πιστή απεικόνιση της πραγματικότητας δεν διασφαλίζει την απόλυτη εγκυρότητα και ακρίβεια που έχει μία επιτόπια επίσκεψη ενός έμπειρου συμβούλου που θα καταγράψει, ελέγξει παρακολουθήσει κάθε μέρος του πλοίου, και θα επιβλέψει κάθε στάδιο αποκατάστασης της ζημίας, έχοντας σφαιρική εικόνα των προβλημάτων, μετά την αποτίμηση των ευρημάτων του. Μία δε αποτίμηση στηριζόμενη σε ανάλυση της εικόνας από τον τεχνικό σύμβουλο δεν θα τον οδηγήσει πάντα σε απολύτως ακριβή συμπεράσματα. Και σε κάθε περίπτωση δεν προσφέρει οριζόντια λύση στο πρόβλημα εφόσον είναι δύσκολη η διαχείριση στα παλιά πλοία.  Αναμφίβολα είναι απαραίτητη η τεχνολογία εφόσον είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου όχι για να υποκαταστήσει τον άνθρωπο. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως τυπικοί ετήσιοι έλεγχοι ή έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών συμβάλει στην εξάλειψη της σχετικής γραφειοκρατίας, κατόπιν ενδελεχούς ανθρωπίνου ελέγχου. Σε δύσκολες και περίπλοκες περιπτώσεις, ωστόσο, η τεχνολογία έπεται και συμπληρώνει την επιτόπια επίσκεψη.

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε το μεγάλο εχθρό που απειλεί τη διεθνή κοινότητα πιο έντονα στην νέα COVID εποχή που αφηνόμαστε ολοένα και περισσότερο στην τεχνολογία για την καθημερινή διαχείριση του πλοίου: τις  κυβερνοεπιθέσεις (cyber attacks). Νέο επάγγελμα γεννιέται και σχετίζεται με την υιοθέτηση μέτρων και πρακτικών  κυβερνοσφάλειας (cyber security) ώστε να περιορισθούν τα προβλήματα ενόσω η τεχνολογία θα αυτοματοποιεί όλο και περισσότερο τις λειτουργίες γραφείων και πλοίων.

Συμμόρφωση με διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες Πράσινης ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Kαι σαν να μην έφταναν όλες οι ανωτέρω προκλήσεις, η διεθνής κοινότητα (ΙΜΟ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών καθώς και τα κράτη μέλη εξακολουθούν να πιέζουν για την αναδιάταξη του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη, τονίζοντας την ανάγκη μετάβασης σε μια νέα εποχή μηδενικού άνθρακα έως το 2050.  Ήδη από 1.1.2020 εφαρμόζεται και στην Ελλάδα το νέο ανώτατο όριο περιεκτικότητας σε θείο των καυσίμων των πλοίων, η ναυτιλιακή αγορά εφοδιάστηκε με καύσιμα συμμορφούμενα με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, προωθούνται έργα και επενδύσεις σε υποδομές ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων, σε υποδομές ανεφοδιασμού των πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης LNG σε βυτιοφόρα οχήματα, σε ανανεώσεις του στόλου είτε με παραγγελίες πλοίων υγροποιημένου φυσικού αερίου είτε πλοίων με  συστήματα καθαρισμού αερίων ρύπων (scrubbers). Επενδύσεις γίνονται και σε μετασκευές του στόλου με συστήματα scrubbers.

Ολόκληρη η ναυτιλιακή βιομηχανία, νηογνώμονες, κατασκευαστές μηχανών, ναυπηγεία, εταιρείες ναυτιλιακών καυσίμων εργάζονται πυρετωδώς για την υλοποίηση των στόχων που έχει επιβάλει η συμφωνία των Παρισίων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με την προώθηση επενδύσεων σε νέες μορφές εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε διοξείδιο όπως το υδρογόνο και η βιομάζα, σε καινοτόμα έργα όπως το ηλεκτροκίνητο πλοίο ή το αυτοδύναμο πλοίο ή τη χρήση της αιολικής ενέργειας στα πλοία, ή τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του κινητήρα των πλοίων για τη μείωση των εκπομπών των ρύπων, αναμένεται στα επόμενα χρόνια να δημιουργηθεί μια αγορά αξίας πολλών  εκατοντάδων δισ. Δολαρίων. Στόχος, η ανεύρεση ρεαλιστικών λύσεων που θα διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Επικοινωνία των φορέων της ναυτιλιακής αγοράς.

Αναφέρθηκε και ανωτέρω ότι στη σημερινή ψηφιακή εποχή ενισχύεται η διαδικτυακή επικοινωνία. Οργανώνονται συνέδρια παγκόσμιας συμμετοχής, συχνές τηλεδιασκέψεις των φορέων της αγοράς για να την συζήτηση, ανάλυση και ανάπτυξη θεμάτων της νέας COVID εποχή με ευρεία συμμετοχή και ανταλλαγή απόψεων. Με τη διαδικτυακή επικοινωνία οι αποστάσεις έχουν μηδενισθεί, διερωτώμαι, ωστόσο, αν οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν ενδυναμωθεί, αν νέες συνεργασίες και νέες συμφωνίες έχουν προωθηθεί. Όλοι οι φορείς της αγοράς, όπως νηογνώμονες, ασφαλιστές, πλοιοκτήτες, ασφαλειομεσίτες, ναυλομεσίτες, τεχνικοί σύμβουλοι, μεσίτες ναυπηγείων, μεσίτες αγοραπωλησιών πλοίων, εξακολουθούν να εστιάζουν στην καταλυτική δύναμη που έχει το να «κάθεται κανείς στο ίδιο τραπέζι και να αντικρίζει τον άλλο» κατά τη διαπραγμάτευση και το κλείσιμο μιάς υπόθεσης, τη διαχείριση κρίσεων, το κλείσιμο συμφωνιών.  Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες διαδικτυακές συζητήσεις κλείνουν με την υπόσχεση του physical interaction μόλις βγούμε από αυτή την πανδημία.

Εχει αποδειχθεί ότι επιχειρήσεις που ενισχύουν τη διαφορετικότητα του εργατικού τους δυναμικού, βελτιώνοντας κατά τον τρόπο αυτό την αποδοτικότητα τους και επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη κερδοφορία. Δυστυχώς μέχρι σήμερα το ποσοστό των γυναικών σε ηγετικές θέσεις δεν είναι αρκετά υψηλό.

Η ψηφιακή  επανάσταση εισήγαγε ένα νέο μοντέλο εργασίας, την εξ αποστάσεως εργασία. Μέσω των απαραίτητων τεχνολογικών συστημάτων η ζωή σε καραντίνα καταρχήν δεν εμποδίζει τις δυνατότητες ανέλιξης ανδρών και γυναικών.

Εντούτοις, το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών υποστηρίζει ότι η «εργασία από το σπίτι» αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη της καριέρας τους, καθώς δίνουν μάχη για να ισορροπήσουν την επαγγελματική και προσωπική/οικογενειακή ζωή τους. Αναμφισβήτητα η έλλειψη μετακίνησης τους δίνει μεγαλύτερη ευελιξία,  επιτρέπει στις γυναίκες να ανταποκριθούν στις «ευθύνες φροντίδας» που επωμίζονται, χωρίς, όμως, αυτό να ενισχύει την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα στην εργασία τους. Η εξ αποστάσεως εργασία τους παρέχει περισσότερη αυτονομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ενισχύει τη δημιουργικότητά τους. Επιπλέον, μπορεί να έχουν λιγότερη πρόσβαση σε ανώτατα στελέχη των γραφείων, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν οι προοπτικές ανέλιξης. Μία άλλη παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη είναι το ιδιαίτερο περιβάλλον του κάθε σπιτιού, σε σχέση με το εργασιακό περιβάλλον, που μπορεί να τις αποδιοργανώσει, να αποπροσανατολίσει τη σκέψη τους.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να αποτελέσει ισχυρότερο μοχλό ανάδειξης των δεξιοτήτων των γυναικών.  Μέσα από την ισχυρή συμμετοχή τους σε συνέδρια και διαδικτυακές συζητήσεις παρουσιάζονται περισσότερες ευκαιρίες προβολής του έργου τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχει αρχίσει να αυξάνει ο ρόλος και η συμμετοχή των γυναικών στην τεχνολογική βιομηχανία, που παλαιότερα ήταν ένας καθαρά ανδροκρατούμενος χώρος. Αιτία αποτελεί ο  μετασχηματισμός της παγκόσμιας αγοράς μετά την πανδημία και τα νέα επαγγέλματα που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτή την κρίση. Η κυβερνοασφάλεια, και εν γένει η μετάβαση στην ψηφιακή κοινωνία προσελκύει ολοένα και περισσότερες γυναίκες στην αγορά αυτή. Για την ισχυρή εκπροσώπηση των γυναικών απαραίτητη είναι η αλλαγή της κουλτούρας και της στρατηγικής των τεχνολογικών εταιρειών, η οποία με τη σειρά της θα αλλάξει την κοινωνική δυναμική, με την είσοδο νέων ανθρώπων,  θα επενδύσει στη διαφορετικότητα, διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες και ένα ισορροπημένο περιβάλλον για την ενεργοποίηση των ικανοτήτων όλου του ανθρωπίνου δυναμικού.

 Η Margetis Maritime Consulting, παρακολουθεί, αξιολογεί, προσαρμόζεται στο νέο δυναμικό ψηφιακό μοντέλο της αγοράς, όπως έχει μετασχηματισθεί,  μετά τις σαρωτικές επιπτώσεις της πανδημίας, αφουγκράζεται τον παλμό της αγοράς, επενδύει σε τεχνολογικό εξοπλισμό, επεκτείνει παγκοσμίως το δίκτυο των συνεργατών της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, διατηρεί την επαφή της με όλους τους παράγοντες της αγοράς και παράλληλα εισάγει νέες υπηρεσίες για να ικανοποιήσει τις μετά COVID απαιτήσεις της αγοράς, καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ ανδρών και γυναικών, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες εξέλιξης, με απασχολούμενο δυναμικό στο γραφείο του Πειραιά αποτελούμενο σε ποσοστό 40% από γυναίκες, έχοντας στην ομάδα μας υπεύθυνη για θέματα marketing, για θέματα ποιότητας και διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, για την παρακολούθηση των υποθέσεων, καθώς και γυναίκα ναυπηγό / επιθεωρητή.  Η Margetis Maritime Consulting αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες με τους πολύπλευρους ρόλους που επιτελούν, την ευρηματικότητα τους και το ταλέντο τους στη διαχείριση κρίσεων σε συνδυασμό με το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης έχουν ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του νέου μοντέλου ηγεσίας που θα επικρατήσει στη μετά COVID εποχή.

Sofia Falida
Business Development Manager

1.

Η κατάσταση στις επιχειρήσεις εκτιμώ ότι ακόμη είναι εν εξελίξει, έχει ομαλοποιηθεί αρκετά αλλά για να φτάσουμε σε μία σταθερή κατάσταση έχουμε μέλλον. Ότι συνέβη ήταν ένα τρομερό σοκ που κλόνισε συθέμελα τις κοινωνίες καθώς και τον τρόπο του επιχειρείν παγκοσμίως, μία παύση και μία αργή τροχιά στις εξελίξεις.  Ξαφνικά ότι ήταν δεδομένο έπαψε να είναι, ένα νέο έργο και μία επαγγελματική συνάντηση είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό πήρε άλλη διάσταση και άλλο τρόπο διαχείρισης, απομακρυσμένα, με την διαδραστικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων περιορισμένη μέσα από μία οθόνη και εντός προκαθορισμένων χρονικών ορίων. Σαφώς από τον Μάρτιο του 2020 το παρόν είναι πιο διαχειρίσιμο αλλά ακόμη πλέουμε σε αγεωγράφητα νερά όσον αφορά τον Covid19 και τις επιπτώσεις του.

Αυτό που διαφαίνεται όμως είναι ότι η ανάκαμψη θα επέλθει και επιταχυνθεί με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας θέτοντας την τηλε-εργασία ως νέο μοντέλο εργασίας που ήρθε για να μείνει.

Η κρίση που έφερε η πανδημία εκτιμώ ότι θα αποτελέσει ευκαιρία για επικαιροποίηση των στρατηγικών σχεδιασμών των επιχειρήσεων όσον αφορά την βιωσιμότητα καθώς και τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων και επικοινωνίας.

Η πανδημία θα αποτελέσει το έναυσμα επανεκτίμησης των αρχών που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη μας.  Ότι γκρεμίστηκε θα μας δοθεί η ευκαιρία να το ξαναχτίσουμε, σε μία πιο ανθρώπινη βάση και θα επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας στις οποίες θα στηρίξουμε τη καινούργια καθημερινότητα μας. Απέναντι στην απειλή του Covid19 όλοι γίναμε ίσοι, ενωθήκαμε και υπακούσαμε για το κοινό καλό και συμφέρον. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι αυτή που γνωρίζαμε μέχρι και τον Μάρτιο του 2020 αλλά το τίμημα αυτής της αλλαγής θα είναι θετικό και πιο ουσιαστικό.

Εννοείται πως ναι! Οι γυναίκες είναι δυνατές και μαχητές σημ. δεν χρησιμοποιώ την λέξη μαχήτριες γιατί στον εργασιακό αγώνα μαχόμαστε όπως οι άντρες συνεργάτες μας ή ανταγωνιστές μας.

Οι γυναίκες στην σημερινή εποχή είμαστε ανεξάρτητες και υπεύθυνες να φέρουμε εις πέρας καθημερινά πολλούς ρόλους και υποχρεώσεις. Η σημασία που δίνουμε περισσότερο στην λεπτομέρεια και η προσέγγιση που έχουμε έναντι των καταστάσεων είναι διαφορετική από αυτή των αντρών αλλά δεν σημαίνει ότι δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική. Επιφορτισμένες με τις εργασιακές υποχρεώσεις και την φροντίδα των παιδιών μας ή και άλλων ίσως εξαρτώμενων μελών της ευρύτερης οικογένειας μας, οι γυναίκες έχουμε διαφορετική αντίληψη αλλά η αποτελεσματικότητα δεν είναι γένους αρσενικού.

Βέβαια παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες ακόμη δεν χαίρουν ίσων όρων με τους άντρες όσον αφορά στην ανέλιξη στην σκάλα της ιεραρχίας μίας επιχείρησης. Υπερισχύουν ακόμη στερεότυπα σχετιζόμενα με τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Αλλά πιστεύω ότι η διαφορά αυτή μετά από κάποια χρόνια θα ισοσκελιστεί.

Η ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και συμμετοχή στην κοινωνία είναι το κλειδί για την επιτυχία. Μπορεί να απαιτηθεί περισσότερη προσπάθεια σε σχέση με τους άντρες αλλά ή προσπάθεια ανταμείβει το αποτέλεσμα.  Εξάλλου οι γυναίκες διακρινόμαστε για την υπομονή και επιμονή μας, κύρια συστατικά για την επίτευξη στόχων!

3.

Η θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία αποτελεί την επιτομή της δύναμης, της αγάπης, της θυσίας και της υπομονής. Ο ρόλος της έχει αλλάξει σημαντικά και ουσιαστικά. Η γυναίκα στην σύγχρονη κοινωνία είναι αυτάρκης, η υλοποίηση των ονείρων της και επιδιώξεων της επικεντρώνεται σε αυτήν και στις προσπάθειες της. ΟΙ γυναίκες σήμερα πετυχαίνουν και στους πιο ανδροκρατούμενους τομείς όπως αυτούς της τεχνολογίας και έρευνας, Διαπρέπουν στον αθλητισμό, στην πολιτική  αλλά και στον πολιτισμό.

Οι γυναίκες σήμερα είναι πιο αποφασιστικές και πιο τολμηρές έχοντας το θάρρος της γνώμης τους και τα επιχειρήματα να στηρίξουν αυτήν απαλλαγμένες από τον φόβο της λογοκρισίας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας καθημερινά καθιστώντας την άποψη μας στην λήψη των αποφάσεων υπολογίσιμη έχοντας πρόσβαση σε μία πιο ισότιμη προσφορά ευκαιριών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΑΝΑ Msc , Bsc, HND in Shipping

GANMAR SHIPPING
Μέλος ΔΣ ΕΕΝΜΑ
Τομέας Ναυτιλίας ΝΔ (ΕΚΟ)

Η τηλεργασία και τα τηλεσυμβούλια ήρθαν για να μείνουν. Ορίζουν νέες συνήθειες και ήθη στους εργασιακούς χώρους και σαφώς ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα όσον αφορά μισθούς, αριθμό εργαζομένων και ώρες απασχόλησης αυτών.

Επίσης αναπτύσσονται  με μεγάλη ταχύτητα λογισμικά ως  εργαλεία επίλυσης και κάλυψης αναγκών μιας  επιχείρησης που προ covid εποχή θα χρειάζονταν τον τριπλάσιο χρόνο να δημιουργηθούν και τον δεκαπλάσιο χρόνο  να κερδίσουν  την εμπιστοσύνη και να χρησιμοποιηθούν από τις εταιρείες. Είμαστε στον προθάλαμο της τεχνολογικής και ρομποτικής έξαρσης σε κάθε επίπεδο.

Είμαι  σχεδόν 45 χρονών και με θυμάμαι όλα τα προηγούμενα χρόνια να  μην αντιμετωπίζομαι ως ‘γυναίκα’ ή ‘άντρας’ στις εργασιακές μου  σχέσεις και αποδόσεις  αλλά ως ικανή ή όχι. Δεν ξέρω αν απλά υπήρξα τυχερή ή αν φταίει το γεγονός ότι εγώ η ίδια δεν έθεσα εμφυλο  διαχωρισμό στο τι μπορώ να καταφέρω. Επίσης θα ήθελα να πω ότι όσο αναρωτιέται η κοινωνία αν μια γυναίκα μπορεί, τόσο υπονοείται ότι δεν μπορεί και τόσο έμμεσα δηλώνεται ότι ο άντρας συνήθως μπορεί. ! Δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν και άνθρωποι που δεν μπορούν. Αυτό δεν έχει να κάνει με το φύλο του καθενός αλλά με τις γνώσεις του, τις ικανότητές του, τον κόπο του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.  Η έμφυτη μητρική μας φύση σίγουρα είναι ιδιαίτερο προσόν αν αυτό μεταφραστεί σε δημιουργία.

Εξαρτάται για ποια κοινωνία μιλάμε…την Ελληνική; την ευρωπαϊκή; Την ξεχασμένη από πολιτισμό σε κάποιο χωριό της Αφρικής; Όχι, δεν έχουν την τύχη όλες οι γυναίκες να ζουν σε χώρες δημοκρατικές που τα δικαιώματά τους έχουν κατοχυρωθεί. Σε κάποια σημεία του κόσμου η βαρβαρότητα και η αδικία υπονομεύουν ακόμη και την ζωή των γυναικών. Σε εκείνα τα μέρη, ναι!! Να βγούμε όλοι μπροστά, να προσπαθήσουμε να σταθούμε δίπλα σε όλες εκείνες που δυστυχούν. Αλλά στα σύγχρονα αναπτυγμένα κράτη οι γυναίκες έχουν κατορθώσει και κατέχουν ή διεκδικούν την θέση που επιθυμούν ή/ και που τους αξίζει. Αν αυτή η θέση απαιτεί θυσίες και  κόπο, ας μην μας εκπλήσσει. Τι είναι αυτό που χαρίζεται ενώ έχει αξία; Τίποτα!  Γυνή στρατηγεί και γυνή στρατεύεται!!!!

Dr. Iliana Christodoulou-Varotsi

Lloyd’s Maritime Academy Course Leader & Industry Consultant

1.

As rightly noted by the World Economic Forum, “businesses cannot control a volatile and uncertain external environment, but they can be flexible in response”. Covid-19 outbreak has put extreme pressure on companies and organizations, including their workforce. This unprecedented shock made everyone realize once again that there are factors that we do not control, which, nevertheless result in risks that we need to mitigate. This mobilization of forces to remain alive and within the game has obliged many companies to revisit their priorities, especially in relation to interdependency. In the maritime world, while the continuity of the supply chains has been to a large extent preserved, the international community failed to consider seafarers promptly as key workers, which has resulted, as we all know, in a humanitarian crisis.  From sea to the offices ashore, work-from-home arrangements have prompted organizations and maritime professionals to approach flexible patterns with varied impacts on the employees’ life and on productivity. All in all, the disruption caused by the pandemic has challenged the capacity of organizations for resilience; unfortunately, health crisis also brought a number of undertakings out of business. In this context, I believe that once again, only companies with the capacity to adapt to change will be able to move forward. This means that companies need to ensure continued awareness and improvement, embrace new technologies, identify and address new opportunities and risks, invest in human capital, take care of the well-being of their people, and deal with interdependency.  In other words, for the show to go one, one needs to become an agile troubleshooter in unchartered waters. Lloyd’s Maritime Academy, the world’s biggest provider of professional development to the maritime community, was ready to provide long distance services of the highest quality during the health crisis, thus contributing to the development and well-being of professionals who sought to take advantage of these historic times to invest on their life-long learning remotely from home or from the ship.

2.

To be able to lead, first of all a woman needs to have equal access to work. But even with gender equality on the level of access and conditions of work and abundant legislation on the matter, which is the case in western societies, personality, skills and synergies with men may turn out to be more decisive in the workplace. Assertive attitudes entailed by leadership positions have traditionally been associated with men rather than with women; nowadays, this tends to change; furthermore, robust management styles are under pressure as they may present an element of harassment or bullying. That said, achieving a barrier-free working environment for women in the maritime sector was in the spotlight of the IMO Resolution A.1147(31) of 4 December 2019. Recent developments point to numerous women who steer a variety of organizations at the highest level; these are not necessarily male dominated but they used to have men at the helm. To name but a few, one may think of the President of the European Commission, the Executive Director of the European Maritime Safety Agency, the Chair of Maritime UK, the President of the NYSE, the President of BIMCO, in the past the CEO of Lloyd’s of London, and many others. Against this background, not everything is in legal instruments or in formal procedures. There are business deals which are decided in closed male dominated circles or sketched out during social gatherings at slots commonly reserved for family time. I believe that limit is the sky in a very small number of societies only; the recent example of Kamala Harris, the first woman to have been elected as Vice President of the United States of America, is inspiring to any girl or woman, and will make many women envision power and service.

3.

In the play called life, a woman does not have a single role, she has several roles; often these roles are played at the same time. For some women there are curtains and applause, for others, things happen quietly, and their circumstances are more complicated. The vast majority of women will confirm that they had to work very hard to reach a certain level… Whether a woman unleashes her potential because she has no other choice or as a result of a conscious ambition, the truth is that women are a source of influence; contrary to parameters such as earning or spending capacity, this influence is not always measurable – yet, it exists and is not confined to the family circle. The role of women appears to be a blend of their personality and of the context surrounding them. With strong personality traits and skills, which also applies to men, in the right context underpinned by gender equality in law and in fact, there is no reason why women would not stand out. While women in western societies have control of factors such as their education (according to Eurostat, 45% of women have completed tertiary education as opposed to 34% of men), they do not always control the rest of the factors which determine their pathway. In 2019, for example, the gender pay gap in the European Union was 14.2%. Moreover, employment rate for men exceeded that of women by 11.8 percentage points. From this stance, despite equality in law in western societies, women tend to go in fact as far as their circumstances allow them to go. I am thinking of single working mothers, mums of kids with special needs, women who help out their old parents, spouses or partners of seafarers at sea or sailors on mission who raise their children… Goal 5 of the United Nations 2030 Agenda for Sustainable Development Goals (SDGs) which calls to achieve gender equality and empower all women and girls is only the departing point.  And this is what I see as a Lloyd’s Maritime Academy Course Leader and Industry Consultant – both men and women, from the shipping industry and from all over the world, with a genuine ambition to improve their situation regardless of gender.  They are eager to excel by enhancing their awareness, acquiring new skills, and joining groups of learners in the form of distance learning or in-corporate training. The challenge of freeing quality time for life-long learning, ensuring funding or striking the balance between private and professional life does not follow a specific pattern but I would assume it is greater for some categories of learners than others, including female learners with multiple roles.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΑ ΠΡΕΚΕΖΕ

Ταμίας, Δ.Σ.  WISTA Hellas

Αν και δεν εργάζομαι σε επιχείρηση, με την εμπειρία 33 ετών σε ναυτιλιακό οργανισμό που έχει μέλη Εταιρείες και μέσα από τη δραστηριοποίηση μου στη WISTA Hellas, θα δώσω τη δική μου σύντομη απάντηση με βάση όσα γνωρίζω και παρακολουθώ να εξελίσσονται στη ναυτιλιακή κοινότητα από την αρχή της πανδημίας.

Στη διάρκεια του 2020 ήταν πολλές οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ναυτιλία παγκοσμίως, ανάμεσα τους η παρεμπόδιση μετακίνησης ναυτικών και αλλαγής πληρωμάτων. Αυτό αποτέλεσε μια πρωτοφανή κρίση που δεν έχει ακόμη δυστυχώς λήξει. Η διευκόλυνση της απρόσκοπτης συνέχισης των θαλάσσιων μεταφορών φάνηκε πως δεν ήταν από την αρχή στην κορυφή της agenda διαχείρισης της πανδημίας των διαφόρων κρατών.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία όμως αντέδρασε για άλλη μια φορά δυναμικά, με ταχύτητα, ευελιξία και καινοτομία. Με αξιοζήλευτη προσαρμοστικότητα πήρε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των αντίξοων καταστάσεων. Είδαμε τη γρήγορη υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής, όπως π.χ. επιθεωρήσεις πλοίων με drones, ευρεία ψηφιοποίηση λειτουργιών, ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, τηλε-εκπαίδευση ναυτικών και στελεχών εταιρειών, ενώ ναυτιλιακοί οργανισμοί και σωματεία έμειναν σε επαφή με τα μέλη τους διαδικτυακά, υποστηρίζοντας τα και προωθώντας την ανταλλαγή απόψεων για εξεύρεση λύσεων σε κοινά προβλήματα και ανησυχίες. Αντίστοιχα, στη WISTA, αν και μείναμε μακριά, δεν χάσαμε την επαφή με τα περισσότερα από 300 μέλη μας και προσφέραμε ευκαιρίες πληροφόρησης, ενδυνάμωσης και δικτύωσης.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ναυτιλιακός κόσμος, και όχι μόνο, εισήλθε γρηγορότερα εξ ανάγκης στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της “digital disruption revolution” και νομίζω πως δεν θα επιστρέψουμε πλέον στην “παλαιά κανονικότητα”.

Εναπόκειται τώρα στον επιχειρηματικό κόσμο γενικότερα να αξιοποιήσει τα θετικά αυτής της προόδου και της μεγαλύτερης διασύνδεσης και επικοινωνίας, συνδυάζοντας τα με την εμπειρία και τεχνογνωσία που κατέχει ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση του στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Όχι μόνον μπορούν, αλλά και πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να ηγηθούν. Το συνεχώς μεταβαλλόμενο σήμερα, απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον χρειάζεται διαφορετική σύνθεση ομάδων διοίκησης, με διαφορετικές προσεγγίσεις και τρόπο σκέψης. Οι εταιρείες σιγά-σιγά αντιλαμβάνονται τα οφέλη που αποκομίζουν όταν στη διοίκηση συνυπάρχουν γυναίκες και άνδρες διότι φέρνουν στο τραπέζι διαφορετικές δεξιότητες και απόψεις που συντελούν στην επίτευξη των εταιρικών στόχων.

Η σημασία του “gender diversity”, της ποικιλομορφίας ως προς το φύλο, κερδίζει συνεχώς έδαφος στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Ενώ όμως ο αριθμός γυναικών που συμμετέχουν σε ΔΣ εταιρειών αυξάνει, το ποσοστό των γυναικών CEOs είναι πολύ χαμηλό: μόνον 6% των CEOs στις 600 μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρωπαικής Ένωσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Goldman Sachs.

Στην Ελλάδα, στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο της ναυτιλίας, βλέπουμε με ικανοποίηση μια νέα γενιά γυναικών να αναλαμβάνει ηγετικές θέσεις στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Το γεγονός όμως που θα κάνει τη διαφορά και θα σηματοδοτήσει ουσιαστική αλλαγή θα είναι όταν γυναικεία στελέχη, εκτός οικογένειας, λάβουν διευθυντικές θέσεις στις εταιρείες. Ακόμη ουσιαστικότερα, όταν γυναίκες αναλάβουν και άλλα τμήματα πλην των HR και Marketing.

Σε διεθνές επίπεδο, η ανάληψη το 2019 της προεδρίας της BIMCO, του μεγαλύτερου ναυτιλιακού οργανισμού, από την κα Sadan Kaptanoglu, σηματοδότησε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη στην αποδοχή των δυνατοτήτων της γυναίκας.

Στο νέο κόσμο που διαμορφώνεται ταχύτατα, οι επιχειρήσεις καλούνται να επαναπροσδιορίσουν στρατηγικές και να αναζητήσουν τις κατάλληλες ευκαιρίες ανάπτυξης. Τα ανώτατα στελέχη τους και οι ομάδες διοίκησης θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν ότι η επιχείρηση μπορεί να συνεχίζει να έχει τις ίδιες δραστηριότητες αλλά θα λειτουργεί σε δραστικά διαφορετικό περιβάλλον. Πιστεύω ακράδαντα πως μια ισορροπημένη εκπροσώπηση και των δύο φύλων στις ομάδες αυτές θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην επιτυχία των εταιρικών στόχων.

Η νέα χρονιά, όπως πρόσφατα είδαμε, έφερε σημαντικές πρωτιές για τις γυναίκες στις ΗΠΑ: η 1η γυναίκα Αντιπρόεδρος και η 1η γυναίκα Υπουργός Οικονομικών, είναι μόνο δύο παραδείγματα, συμβολικά της αναγνώρισης της ανάγκης για ποικιλομορφία στην άσκηση της εξουσίας. Και στην Ελλάδα είχαμε όμως πρωτιές το 2020. Γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γυναίκα στο τιμόνι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και άλλες πρωτιές, που δίνουν στίγμα αλλαγής και προόδου στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Η ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας στον επιχειρηματικό χώρο, την πολιτική και την κοινωνία πρέπει να συμβαδίζουν. Όπως είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ursula von der Leyen «το να χρησιμοποιούμε μόνο το ½ του πληθυσμού, τις μισές ιδέες, τη μισή ενέργεια, δεν αρκεί.»

Αναμφίβολα, για την ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία απαιτείται κυρίως να αλλάξουν στερεότυπα και σε αυτό θα βοηθήσει και το σχολείο. Θετικό βήμα θα ήταν η Πολιτεία να ενισχύσει την ενασχόληση των κοριτσιών με αντικείμενα STEM (επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά) που ακόμα θεωρούνται κατάλληλα κυρίως για αγόρια.

Γιατί όμως ένα κορίτσι να μην ενθαρρυνθεί να ακολουθήσει, αν το επιθυμεί και έχει κλίση, τη ρομποτική, ναυπηγική, μηχανική περιβάλλοντος ή αστροφυσική;!

Επίσης σημαντικό θα ήταν να δοθούν από την Πολιτεία κίνητρα σε εταιρείες που εφαρμόζουν αποτελεσματικές πολιτικές ισότητας στην πρόσληψη και ανέλιξη του προσωπικού τους. Μόνο με επιβράβευση θετικών παραδειγμάτων, θα ενισχυθεί η θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας.

Τέλος, οι ίδιες οι γυναίκες επαγγελματίες, όλες μας, θα πρέπει να στοχεύουν στη διαρκή προσωπική τους ανάπτυξη καθώς, όπως καλά γνωρίζουμε, οι θέσεις δεν χαρίζονται με quotas ή νομοθεσίες αλλά κερδίζονται επάξια. Για τη διεκδίκηση των υψηλών θέσεων, το τίμημα είναι ακόμη ακριβό – πώς ισορροπείς οικογένεια, καριέρα, προσωπικό χρόνο, πώς ανταπεξέρχεσαι σε όλες τις υποχρεώσεις ταυτόχρονα;  Όμως, ο δρόμος έχει ανοίξει και οι νεότερες γενιές των γυναικών δεν έχουν παρά να αδράξουν τις ευκαιρίες και να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.

Εύχομαι η ψαλίδα στις θέσεις ευθύνης να κλείνει όλο και ταχύτερα προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΕΖΑΝΤΑΚΟΥ

CEO KEFI S.A.
Co-CEO NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS – MATILDA HOTEL

1.

Ο Τουρισμός είναι αδιαμφισβήτητα ο κυρίαρχος πληττόμενος κλάδος εξαιτίας της πανδημίας. Ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, αεροπορικές εταιρείες, διοργάνωση συνεδρίων-εκθέσεων, εστίαση, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, μουσεία/ πολιτισμός και όλο το φάσμα της τουριστικής οικονομίας, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την ελεύθερη πτώση που σημείωσε ο κύκλος εργασιών από τον Μάρτιο του 2020.

Η κατάσταση δεν έχει σε καμία περίπτωση ανακάμψει και είναι βέβαιο ότι όσο υφίστανται κρούσματα COVID-19 και καθυστερεί ο εμβολιασμός δεν προβλέπεται να υπάρξει αλλαγή της δύσκολης αυτής κατάστασης που έχει παγιωθεί. Ο Τουρισμός είναι κλάδος ο οποίος συνδέεται και είναι αλληλοεξαρτώμενος σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Δεν κινείται μία χώρα από τον εσωτερικό και μόνο τουρισμό, όσο υψηλά ποσοστά και αν σημειώσει.

Έχουμε δε πάντα κατά νου ότι, εάν δεν κινείται θετικά η οικονομία κάθε χώρας, αυτό έχει συνέπεια στα οικονομικά κάθε μεμονωμένου ταξιδιώτη αλλά και κάθε επιχείρησης, ως εκ τούτου θα επηρεαστεί και σε βάθος χρόνου ο τουρισμός, έως ότου ανακάμψει εν γένει η οικονομία κάθε χώρας. Είναι δε πολύ σημαντικό να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση των αεροπορικών εταιρειών, καθότι το μέσο κόστος ενός εισιτηρίου, είναι καθοριστικός παράγοντας για την διαμόρφωση του συνολικού τουριστικού προϊόντος.

Ο βασικότερος όμως παράγοντας που πρέπει να εξαλειφθεί για να ελπίζουμε σε ανάκαμψη είναι ο αδιόρατος φόβος.

Η γυναικεία φύση είναι πολύπλευρή και πολυσύνθετη. Ίσως είναι γραφικό πλέον να αναφέρουμε τον συνδυασμό εργασίας, μητρότητας, συντροφικότητας και ικανότητας διαχείρισης κρίσεων, όμως είναι πραγματικότητα.

Η γυναίκα «επιχειρεί» καθημερινά στην μεγάλη επιχείρηση που αποτελεί το σπίτι, η οικογένεια, η διαχείριση κρίσεων εντός του σπιτιού, η ικανότητα διαχείρησης χρόνου και οικονομικών. Στις ημέρες του 2021, είναι δεδομένη η ικανότητα κάθε γυναίκας να εξελιχθεί και ανελιχθεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε επιχείρηση με πάθος και δυναμισμό.

Εξάλλου, σε μία κοινωνία μεμονωμένων οντοτήτων, είναι απορίας άξιον πως θεωρείται δεδομένη η ικανότητα του άνδρα, ενώ της γυναίκας είναι πάντα «υπό εξέταση».

Μεγάλη συζήτηση για το ποια είναι η θέση της γυναίκας και δύσκολο να απαντηθεί σύντομα. Θα έπρεπε όμως να είναι η θέση με το πιο «ακριβό» αντίτιμο!

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ναυτιλίας και ανάπτυξης  Παραλιακού Μετώπου Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Επιτροπής Ισότητας των Φίλων της Κ.ΕΔ.Κ.Ε(Κεντρική Ένωση Δήμων Κοινοτήτων Ελλάδος)

Σίγουρα ο Ιός covid-19 έχει επηρεάσει αρνητικά το σύνολο των επιχειρήσεων με εξαίρεση εκείνες που ασχολούνται  με την πληροφορική  λόγω των τηλεδιασκέψεων  καθώς και διάφορες άλλες με  φαρμακευτικά  απολυμαντικά  προϊόντα , super market κ.λ.π.  Σίγουρα αισιοδοξώ και πιστεύω ότι σύντομα θα είναι ένα δυσάρεστο παρελθόν  αυτή η ασθένεια όπως και πολλές  άλλες……

2.

Σε αυτή την ερώτηση η καθημερινότητα μας δίνει την απάντηση όπου και να πάμε υπάρχουν  γυναίκες που ηγούνται σε πολλούς  επιχειρηματικούς χώρους. .Σπουδαία επιλογή η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  Γυναίκας ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

3.

Η θέση της Γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία είναι το ίδιο σημαντική με τα προηγούμενα χρόνια . Αυτό που την διαφοροποιεί και την κάνει πιο σημαντική είναι ότι από το υστέρημα του χρόνου που της μένει (διότι ως επί το πλείστον οι σημερινές Γυναίκες εργάζονται)παραμένουν μητέρες  με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την οικογένεια τους ενώ παράλληλα συνεισφέρουν οικονομικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι Γυναίκες λοιπόν  κρατάνε την οικογένεια ενώ παράλληλα κρατάνε και διευθύνουν επιχειρήσεις με τεχνοκρατικές  μεθόδους αλλά και με αυτή τη γυναικεία ματιά και διαίσθηση που η φύση μας έχει προικίσει.

DESPOINA XYNOU

Partner

The impact of the coronavirus (Covid-19) is being felt by all businesses around the world. The Covid-19 pandemic has created an unprecedented crisis practically grinding the world’s economies to a halt and which in turn impacted the backbone of the world trade, the maritime industry. It also highlighted the great importance of technology when it comes to conducting business. At GMX very early we put into effect our own contingency and business continuity plans seeking to strike a balance between ensuring the absolute well-being of all our team members and continuing to service all our clients and partners as best as possible. We had therefore the majority of personnel working from home whilst smaller teams continued to work from our offices in order to ensure that essential and crucial services are offered. The firm’s restructuring and dispute resolution personnel stepped in to offer assistance to clients in the sectors worst affected by the Covid-19 pandemic.

This pandemic guided us to realign our expectations, regroup and explore new opportunities while it also acted as a catalyst to spur further innovation. At a top management level we needed to stay on top of the constantly developing situation and adapt accordingly and quickly as possible. A long-term solution requires the input and involvement of all employees to produce a viable solution to overcome the challenges posed by the pandemic. Businesses are forced to explore innovative solutions to overcome the growing negative implications of this unprecedented crisis. In our firm, we quickly realised that in the current day economic scenario, innovation has become a major factor which leads to success and that out-of-the-box-thinking is important to generate new value and also sustain your business. At GMX we have always been firm believers of innovation; it is at the centre of our way of doing things, in our corporate functions, business models and processes. It has been our driving force which gave us the opportunity to remain competitive and survive in this ever-changing environment, ensuring in the same time that our team works conscientiously to accommodate each individual client. Our pro-Covid-19 established policies such as flexibility, training of employees and constant updating of procedures, assisted us to turn the impacts of the pandemic into opportunities as means to overcome the challenges ahead. Creativity and welcoming changes will help entrepreneurs to shape this new business landscape.

I firmly believe that leadership qualities are not a matter of gender but a matter of aptitude; otherwise, more and more gender bias will be inculcated and this is precisely what men and women do not need to be hounded by. Organisations headed by women report greater team cohesion, more inclusive communication and more co-operative learning in challenging situations caused by conflict, functional diversity and relocation. This is because women put emphasis on collegiality and bonding. I also believe that we are better listeners. All this helps to create stronger and more motivated teams. There are studies demonstrating that companies with more women in executive positions attained significantly higher profitability on average, than those with low representation.

Having said this, I don’t think that all female leaders radiate such abilities or that male leaders lack them. Besides such skills can be taught and I feel that with the right training any organisation can nurture an atmosphere of belonging and where everyone learns from each other. Gender parity in the top management level can lead to thriving enterprises.

Furthermore, leaders should walk the talk of happy employees work better and with more enthusiasm from the ground up. Giving sufficient feedback is the first point-of-take off in this regard so that employees know where they stand, in terms of job performance and both short/long-term goals. This is why emotional intelligence is gaining traction so that learning empathic techniques provide helpful appraisal that interweaves appreciation and candour. Although there are several studies showing that women are better empaths than men, once again, the determining factor is character and not gender; there are women who do not score high on emotional intelligence just as there are men who do.

I would like to think that diversity and inclusion are engrained in GMX’s DNA and are in fact the very foundation on which our firm was formed. In reality at GMX the female population is higher. We are a team of lawyers and auditors and the vast majority we are women. I believe that truly successful results will only be reached when we no longer talk of women striving to succeed as much as men do in the business world, but when such success is regarded as natural.

Women today have proved themselves in positions of power, carrying considerable decision-making authority and game-changing leadership positions. Women no longer lag behind men in most study areas and occupations. Progress is also clear on women’s leadership and political participation; Kamala Harris is the United States’ first female vice president and the highest-ranking female elected official in U.S. history, after winning the 2020 election, Ursula Gertrud von der Leyen is the European commission’s first female president, while closer home Katerina Sakellaropoulou, made history when she was elected as Greece’s first female president.

Undoubtedly, women today have more freedom in the broadest sense to fulfil their dreams. Women’s all round contribution to society needs recognition not proof. Multi-tasking, productivity, consistency, managerial skills and the ability to adapt to new situations are the main characteristics of working women and these have led us to climb the corporate ladder. We have inherent qualities of empathy and emotional connection and more than competition, we focus on team-work to better ourselves, others and our work. Women over the last years have begun taking the reins in more and more companies worldwide and they have established their position as business leaders. The representation of women in senior management positions has increased over the last years, yet gender bias and stereotypes persist keeping countless women disadvantaged. According to the Global Gender Gap Report 2020, issued by the World Economic Forum, there is still a 31.4% average gender gap that remains to be closed globally.

Having said that, women empowerment has taken place and has opened new doors for the women to thrive and shine. The achievements of women in the maritime industry have been very well noted and the recruitment of more women has been encouraged. Despite ingrained stereotypes, there is a growing number of professional women in the maritime industry.

The position of women in our society cannot be generalised as throughout the world women receive different amounts of respect. There has been a change but there is still room in eliminating inequality. It is challenging to combine a full-time career and a family at the same time but whatever is a woman’s choice, either a high-level job, or stay-at-home mom or the most common a working mother, should be respected as when we set our goals we strive to be the best we can.

Irene Notias  

Founder and Managing Director / Sr.Bunker Broker

It is more time consuming to manage employees that work from home due to pandemic and for us who attend marketing and networking events it stalls our work. We must find different ways to manage our employees now and also to connect with our customers.  The electronic means is of course the only answer – zoom, skype, teams meetings – however, are we not subject to electricity or carrier shut downs that will prevent the work flow?  I am concerned about this.

I never saw any problem in this. Women have always led the way, as influencers or doers.  They led and lead their sons, first of all.  Why not the board room?

Hero.

Altana Foukala 

Sales Manager | Communications Division

Οι αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία, είναι πρωτόγνωρες τόσο  για το κοινωνικό σύνολο, όσο και για την ίδια την οικονομία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κοινωνία κλήθηκε να πάρει δραστικά μέτρα, προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, τα οποία με τη σειρά τους έχουν διαμορφώσει ένα νέο καθεστώς. Στον επιχειρηματικό τομέα, η  προσωπική επαφή με τον πελάτη, η οποία είναι ιδιαιτέρα σημαντική για την άμεση διεκπεραίωση συμφωνιών, διακόπηκε απότομα. Αυτομάτως, κατέστη αναγκαία η εύρεση νέων τρόπων επικοινωνίας. Έτσι, οι ηλεκτρονικές τηλεδιασκέψεις, αντικατέστησαν την φυσική παρουσία, με σκοπό την τήρηση των μέτρων ειδικότερα και της συνολικής μας ασφάλειας γενικότερα.

Αυτή η αλλαγή ανάγκασε –ακόμη και εκείνους που δεν είχαν καμία επαφή με τα ηλεκτρονικά μέσα- να εξοικειωθούν με την τεχνολογία, προκειμένου να αποφευχθούν οι επικοινωνιακές δυσκολίες. Επιχειρήσεις  και εργαζόμενοι, χρειάστηκε γρήγορα να προσαρμοστούν, υιοθετώντας  το μοντέλο της τηλεργασίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου, μία διαδικασία καθόλου εύκολη, ούτε χρονικά να επιτευχθεί ούτε ψυχικά να γίνει ευκόλως αποδεκτή. Τα νέα δεδομένα και εργαλεία στο ευρύτερο εργασιακό περιβάλλον που έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό, φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν  και μετά την πανδημία. Η εξοικείωση, λοιπόν, με αυτά καθίσταται απαραίτητη και θα πρέπει να επιτευχθεί από όλους μας.

Μια σωστή ηγεσία με ψυχραιμία και διορατικότητα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση προκύψει, είτε αυτή είναι εσωτερική, κλαδική ή παγκόσμια. Πιστεύω πως οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν να διαχειριστούν ορθά μια κρίση, βγαίνουν μελλοντικά πιο ισχυρές.

Οι γυναίκες μπορούν να ηγηθούν και όλο και πιο συχνά εμφανίζονται τα παραδείγματα που καταρρίπτουν είτε τους μύθους είτε τα κοινωνικά κατεστημένα.

Τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την ηγεσία, όπως: πάθος, αξιοπιστία, ενσυναίσθηση, δράση, αποτελεσματική επικοινωνία, ταπεινότητα, θάρρος, δεν ορίζονται καθόλου από το φύλο. Οι ευκαιρίες που έχει το κάθε φύλο να ξεδιπλώσει τις ικανότητες του είναι το θέμα. Εκεί έγκειται η άμεση ανάγκη για αλλαγές. Άρα το ερώτημα δεν θα έπρεπε να είναι αν οι γυναίκες μπορούν να ηγηθούν σε επιχειρήσεις που ηγούνται μόνο άντρες, φυσικά και μπορούν, αλλά αν έχουν ίσες ευκαιρίες να το κάνουν.

Ειδικά αν μιλάμε για τον χώρο της Ναυτιλίας, έναν από τους μεγαλύτερους ανδροκρατούμενους χώρους, παρόλο που έχουν γίνει αρκετά βήματα, η ζυγαριά της ηγεσίας γέρνει ακόμα τόσο άνισα, όσο να προδίδει ότι οι γυναίκες έχουν αρκετό δρόμο μπροστά τους ώστε να αναδειχθούν ισάξια στο εργασιακό περιβάλλον.

Οι γυναίκες έχουν διανύσει δύσβατο δρόμο από την κλασική αρχαιότητα του Αριστοτέλη «το άρρεν προς το θήλυ φύσει το μεν κρείττον, το δε χείρον, και το μεν άρχον το δε αρχόμενον.» Σήμερα, η θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία, έχει βελτιωθεί σε πολλούς τομείς. Βλέπουμε γυναίκες να διαπρέπουν στα περισσότερα επαγγέλματα, ακόμα και σε αυτά που θεωρούνται «αντρικά».

Ο ρόλος της γυναίκας, εάν και εφόσον το επιθυμεί, έχει πολλά πρόσωπα. Μητέρα, σύντροφος, αδερφή, φίλη, μαθήτρια, επαγγελματίας. Σε όλα αυτά καλείται να ανταπεξέλθει καθημερινά δημιουργώντας ισορροπίες τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές. Με μεγάλους αγώνες και άσβεστο θάρρος, έχει εδραιωθεί στην σύγχρονη κοινωνία, αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους που μέχρι χθες η ιδέα και μόνο της γυναικείας παρουσίας ήταν αδιανόητη. Οι γυναίκες έχουν καταφέρει μέσα στους αιώνες να καταρρίψουν ιδέες βαθιά ριζωμένες, για να μπορούμε εμείς σήμερα να χαιρόμαστε την ελευθερία της επιλογής.

Ας μην κλείνουμε τα μάτια όμως, τα προβλήματα άνισης αντιμετώπισης μεταξύ των δύο φύλων, εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και ο αγώνας των γυναικών συνεχίζεται χωρίς φόβο, με υπομονή και επιμονή.