ΤΟ Ε.Β.Ε.Π. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΜΕ 11 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΑΝΑΣΤΑΣΗ”ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

1212
Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος ΕΒΕΠ

Εναρμονισμένοι κανόνες εξόδου με χρονικές διακρίσεις

Πρέπει να σχεδιαστεί μια ομαλή διέξοδος από το καθολικό κλείσιμο. Απαιτείται μια συντονισμένη προσέγγιση σε εθνικό επίπεδο, με τη δημιουργία εναρμονισμένου και αξιόπιστου πλαισίου. Η επιστροφή στη κανονική λειτουργία των επιχειρήσεων πρέπει να γίνει με διάκριση μεταξύ μεγέθους, εγκαταστάσεων και κλάδου. Οι χρονικές αποστάσεις πρέπει να είναι προσεκτικές και δεν πρέπει να οδηγήσουν σε στρέβλωση του ανταγωνισμού, ούτε όμως να θέσουν ξανά σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Το άνοιγμα της λιανικής και των υπηρεσιών πρέπει να γίνει σταδιακά, περιορίζοντας τους κινδύνους. Η εστίαση θα μπορούσε να ανοίξει ξανά εάν απαιτηθεί επαρκής απόσταση μεταξύ τραπεζιών. Πρέπει τέλος, να αποφευχθούν ασαφείς, περίπλοκοι κανονισμοί και να ενημερωθούν όλοι εγκαίρως, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Συνέχεια επικοινωνίας για μέτρα δημόσιας υγείας και συμπεριφοράς

Μόλις τα ιατρικά δεδομένα το επιτρέψουν, πρέπει να δημοσιευθεί το χρονοδιάγραμμα για τη στρατηγική εξομάλυνσης. Οι σαφείς κανόνες σχετικά με την υγεία και τη συμπεριφορά για την προστασία των πολιτών επιταχύνουν το άνοιγμα των κλειστών επιχειρήσεων που όμως πρέπει να έχουν σχέδιο για την ασφαλή απασχόληση προσωπικού και την κατάλληλη προστασία των πελατών. Οι υγειονομικοί κανονισμοί πρέπει να εφαρμόζονται κατά τρόπο που να μπορούν οι επιχειρήσεις να διατηρούν παράλληλα την λειτουργία τους. Η επαναφορά της κανονικής ροής των μέσων μαζικής μεταφοράς επιβάλλει παράλληλα αποστάσεις ασφαλείας και ενδεχομένως χωρίσματα για τις ευάλωτες ομάδες. Η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης πρέπει να παρέχει προστασία και εργασία από το σπίτι για ομάδες υψηλού κινδύνου. Είναι σημαντικό να διατηρηθούν γενικές οδηγίες και να αποφύγουμε ένα συνονθύλευμα διαφορετικών κανόνων και αυθαίρετων ερμηνειών.

Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αναζωογόνηση της κατανάλωσης

Το κοινό χρειάζεται ένα σαφές μήνυμα για να αυξήσει την ιδιωτική κατανάλωση και τον κατάλληλο τρόπο για να ανακτήσει εμπιστοσύνη. Η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθερότητας για ολόκληρη την οικονομία και μια συνεχιζόμενη αβεβαιότητα θα μπορούσε να αναβάλει την αγορά αγαθών. Παρέχοντας λοιπόν τα επιπλέον 800 ευρώ στους δικαιούχους και τον Μάιο, θα διατεθούν κυρίως για αγορές στα καταστήματα που θα ανοίξουν, βοηθώντας όχι μόνο το εμπόριο, αλλά και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, μετά τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων λειτουργίας της αγοράς. Φορολογικές απαλλαγές, τόσο για καταναλωτές όσο και για επιχειρήσεις, μπορούν να τονώσουν τη κατανάλωση.

Οικονομική υποστήριξη για τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης για να επιστρέψουν στην κανονικότητα γρήγορα και βιώσιμα. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι μέτρα ανακούφισης και στήριξης ήδη εφαρμόζονται χωρίς περιττές κανονιστικές απαιτήσεις. Τα βασικά οικονομικά μέτρα στήριξης που πρέπει να εξειδικευτούν είναι:

  • Γενναιόδωρη ρευστότητα, άμεσες επιχορηγήσεις και εγγυήσεις δανείων.
  • Απλοποιημένη φορολογική μεταχείριση των ζημιών.
  • Διευκρίνιση για την κατανομή του κινδύνου μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών.
  • Επίλυση του προβλήματος των επιταγών μετά τη πάροδο των 75 ημερών.
  • Ορισμός για τη προστασία από μολυσματικές ασθένειες ως βάση για αποζημίωση.

Έκτακτη και επείγουσα βοήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να επισπεύσει την εκταμίευση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και τη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας με ένα απλό τρόπο και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. Η ειδική υποστήριξη έκτακτης βοήθειας για ΜμΕ, πρέπει να στοχεύει στις πληρωμές που οφείλονται, όπως μισθοδοσία, ενοίκια, επιταγές και λογαριασμούς, που δεν μπορούν να πληρώσουν λόγω έλλειψης τζίρου. Απαιτείται μια βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της ρευστότητας των ΜμΕ για να αποφευχθεί η αφερεγγυότητα, μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμών και για την αποφυγή δημιουργίας νέου κύματος ληξιπρόθεσμων οφειλών και «κόκκινων» δανείων.

Διατήρηση εργατικής ειρήνης και μείωση μη μισθολογικού κόστους

Πρέπει να διατηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Να εξεταστούν:

  • Μείωση των εισφορών από το 2020 για τις επιχειρήσεις και εργαζομένους, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους.
  • Επέκταση των υπερωριών σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν μεσοπρόθεσμα οι επιχειρήσεις τις ανάγκες τους.
  • Να επιτρέπεται στους εργοδότες να καθορίζουν πότε οι εργαζόμενοι θα πάρουν κανονικές άδειες, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τη σύνθεση του προσωπικού.
  • Απλοποίηση για καθυστέρηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και επέκτασης τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς προσαυξήσεις.

Ορισμός λειτουργίας κάθε αγοράς απ’την τοπική κοινωνία

Χρειάζεται μια νέα προσέγγιση στο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων. Το άνοιγμα της Κυριακής δεν έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα, παρά μόνο σε τουριστικές περιοχές. Τα εμπορικά καταστήματα θα πρέπει να επωφεληθούν και όχι να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος λειτουργίας από ένα μη παραγωγικό ωράριο, έχοντας έτσι την ευκαιρία να ανακτήσουν ζημίες από τον χαμένο κύκλο εργασιών. Το ωράριο λειτουργίας θα πρέπει επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο υγειονομικών μέτρων και στην εξομάλυνση του αριθμού εξυπηρέτησης των πελατών.

Διεύρυνση δυνατοτήτων παράδοσης εμπορευμάτων

Η διατήρηση της σημερινής άρσης των περιορισμών στις παραδόσεις είναι αναγκαία για να αποφευχθεί η παράδοση όλων των παραγγελιών ταυτόχρονα. Η ικανότητα της εφοδιαστικής δεν πρέπει να είναι περιορισμένη ώστε να επιτρέπει τη παράδοση βασικών ειδών υγείας και τροφίμων 24/7 και αντίστοιχα τη μετακίνηση άλλων παραδόσεων σε λιγότερο απασχολημένους χρόνους. Να εξεταστεί η ανάγκη για μια εναρμονισμένη προσέγγιση με το ενδεχόμενο να επιτραπούν παραδόσεις επί 24ώρου βάσης για επιπλέον κλάδους. Χώρες που επηρεάζονται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, αναμένεται να διακόψουν την αλυσίδα αξίας για εισαγωγές από χώρες όπου η παραγωγή ή η εμπορευματική μεταφορά διακόπηκε. Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη θέση της και να διευκολύνει πολύπλοκες αλυσίδες αξίας να λειτουργούν χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους προμηθευτές.

Υποστήριξη σε επίπεδο Πόλεων και Περιφερειών

Τα κέντρα των πόλεων πρέπει να υποστηριχθούν για ανανέωση των αγορών τους και αντίστοιχα οι Περιφέρειες για τη σταθεροποίηση όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή τους. Οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για βιώσιμες επιχειρήσεις και να βελτιώσουν την εικόνα τους, ώστε να ενθαρρύνουν το κόσμο να μεταβεί στα κέντρα των πόλεων σύμφωνα με το πρόγραμμα των «Open Malls». Η δημιουργία ενός πολιτιστικού ταμείου διάσωσης σε κάθε Περιφέρεια θα βοηθήσει όσους κλάδους αντιμετωπίζουν μαζική πτώχευση, όπως τους διοργανωτές εκθέσεων, συνεδρίων και εκδηλώσεων καθώς και τα θερινά θέατρα ώστε να ξανανοίξουν. Επίσης πρέπει να υποστηριχθούν οι παραγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες που ανταγωνίζονται ξένες αγορές και ιδιαίτερα στους τομείς της αγροδιατροφής και της ναυπηγοεπισκευής.

Αντιμετώπιση και αποφυγή πτωχεύσεων και ανεργίας

Οικονομικοί παράγοντες βλέπουν τα ιδία κεφάλαια των ΜμΕ να εξαντλούνται, περιορίζοντας την ικανότητά τους να ανακάμψουν μετά την κρίση. Το κλείσιμο της οικονομίας απαιτεί λίγο χρόνο, η επαναλειτουργία όμως είναι πολύ αργή. Τα μέτρα επανεκκίνησης πρέπει να εφαρμοστούν σε πραγματικό χρόνο λαμβάνοντας υπόψη:

  • Μια γρήγορη ανάκαμψη σχήματος V είναι δυνατή μόνο εάν η διακοπή λήξει στις αρχές Μαΐου, διαφορετικά θα υπάρχει αργή ανάκαμψη με καμπύλη U ή ακόμη και L.
  • Ο τερματισμός του lockdown δεν σημαίνει ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς ορισμένοι περιορισμοί ενδέχεται να συνεχιστούν για κάποιο διάστημα.
  • Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πτώχευσης χιλιάδων ΜμΕ στην ΕΕ-27 με ανάλογες επιβαρύνσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα και πιθανή έκρηξη ανεργίας.

Εγγυήσεις για την ακέραιη λειτουργία της ενιαίας αγοράς

Σχεδόν όλες οι χώρες αντέδρασαν στη πανδημία κλείνοντας ή περιορίζοντας τη διασυνοριακή κυκλοφορία. Πρέπει τα μέτρα να αρθούν την κατάλληλη στιγμή για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και η ελεύθερη συγκέντρωση αγαθών. Το ίδιο ισχύει και για τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη όπου υπάρχουν ελλείψεις και περιόρισαν την ελευθερία πωλήσεων των επιχειρήσεων. Η ΕΕ θα πρέπει να αποκαταστήσει μια συντονισμένη επανεκκίνηση σύνθετων αλυσίδων εφοδιασμού με μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά ως κορυφαία προτεραιότητα, ώστε να διασφαλίσει τη διάθεση αγαθών στους καταναλωτές και να καταπολεμήσει την κερδοσκοπία. Η αύξηση και η ταχύτερη επεξεργασία των test κορονοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιτρέψει την ασφαλή μετακίνηση εντός ΕΕ χωρίς υγειονομικό κίνδυνο. Αναμένονται βεβαίως, εντός της εβδομάδας, οι σημαντικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής και εξασφάλιση συνθηκών ελεύθερου εμπορίου χωρίς προστατευτισμό.

basilis-korkidis

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ

Γ. Κασιμάτη 1, Πλ. Οδησσού
18531 – Πειραιάς
Τηλ.: 210 4170529  Φαξ: 210 4174601
Website: www.pcci.gr   Email: studies@pcci.gr