Γιώργος Ψαθάς – Αθήνα καλεί Αθήνα ΙΚΕ

1703

“Ο κύριος Γιώργος Ψαθάς, πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας «Αθήνα καλεί Αθήνα ΙΚΕ» παρουσιάζει μια καινούρια δημόσια πρόταση, Ιδιαίτερα καινοτόμος που στοχεύει σε μία ενοποιητική παραγωγή σκέψης, η οποία θα αναδειχθεί μέσω του 1ου Διαθηναϊκού Διεθνές Συνεδρίου «Ο άνθρωπος και τα δημιουργήματά του».”

ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΑΘΗΝΑ

Πείτε μας για εσάς.

Η Ι.Κ.Ε. «Αθήνα καλεί Αθήνα» ιδρύθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2017, με έδρα τη Γλυφάδα Αττικής, Γούναρη 47.

Ποιό είναι το όραμά σας;

Η καρδιά των Δραστηριοτήτων της είναι ο Πολιτισμός και η ανάδειξη της Πόλης της Αθήνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα όλων των Αθηνών του κόσμου και όχι μόνο.

Το Ανθρώπινο Δυναμικό της Εταιρείας αποτελείται από καταξιωμένα στελέχη του Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα που μοιράζονται το ίδιο Όραμα, τις ίδιες Αξίες και Ιδανικά.

Οι σκοποί του Καταστατικού καλύπτουν ένα σύνολο Δράσεων, οι οποίες αφορούν σε όλο το φάσμα της Πολιτιστικής, Εκπαιδευτικής και Οικονομικής δραστηριότητας, μέσω του project «Αθήνα καλεί Αθήνα».

Ποιός είναι ο σκοπός σας;

Σκοπός της συσταθείσας Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας «Αθήνα καλεί Αθήνα» είναι: η ανάπτυξη συνεργειών στο κοινωνικό, πολιτιστικό, αναπτυξιακό και ερευνητικό επίπεδο & δεσμών μεταξύ πόλεων που φέρουν την επωνυμία «Αθήνα » σε παγκόσμια κλίμακα.

Για την εκπλήρωση του σκοπού της, η εταιρεία δύναται να ιδρύει υποκαταστήματα και παραρτήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να συμμετέχει και να συνεργάζεται με κάθε άλλη επιχείρηση στην αλλοδαπή ή στην ημεδαπή που έχει τον ίδιο ή παραπλήσιο σκοπό και εν κατακλείδι, να συνεργάζεται με ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ και τα εργαστήριά τους (ερευνητικά και μη).

Ποιοί είναι οι άξονες της ιδέας σας;

Η επιχειρηματική ιδέα που επιδιώκεται μέσα από την Ι.Κ.Ε. «Αθήνα καλεί Αθήνα» θεμελιώνεται σε 3 βασικούς άξονες.

  1. Να δημιουργήσει τρεις (3) πυλώνες προώθησης του Ελληνικού Πολιτισμού με συγκεκριμένα αντικείμενα και μέσω:
  • Εκπαίδευσης – Επιμόρφωσης
  • Τουρισμού (πολιτιστικές ανταλλαγές & εμπειρίες μέσω Τουρισμού)
  • Προϊόντων σε πόλεις ανά τον κόσμο με το όνομα «Αθήνα», ως τίτλο ή ως προσωνύμιο.
  1. Να δημιουργήσει αμφίδρομη κάθετη και μονοσήμαντη επικοινωνία με τις πόλεις αυτές και να επιδιώξει τη διατήρηση μόνιμης σύνδεσης με φορείς εκπαιδευτικών, τουριστικών και εμπορικών δραστηριοτήτων αυτών των πόλεων.
  2. Να αναπτύξει παγκόσμια κίνηση υπέρ των αξιών του Ελληνικού Πολιτισμού, όπως αυτός συμβολίζεται από το όνομα «Αθήνα» στους τομείς του Θεάτρου, της Πολιτικής, της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας και της Διατροφής.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του project «Αθήνα καλεί Αθήνα»;

Η “Αθήνα καλεί Αθήνα” (ΑΚΑ) προέκυψε ως ιδέα σε μια άσχημη χρονική περίοδο για τη χώρα μας κατά την οποία οι πιέσεις και ο συνεχής βομβαρδισμός των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ήταν αφόρητος.

Σκεπτόμουν, πως θα μπορούσε να αντισταθεί κάποιος σε αυτό το τοξικό περιβάλλον της ψυχολογικής και οικονομικής πίεσης. Η κατάστασή μου αυτή γέννησε την ανάγκη να ζητήσω βοήθεια από κάπου και προέκυψαν οι Αθήνες του κόσμου.

Έτσι, γεννήθηκε η “Αθήνα καλεί Αθήνα” να ζητά βοήθεια από τις άλλες Αθήνες του κόσμου.

Πώς γεννήθηκε το project;

Τον Μάιο 2015 σε συνάντηση που είχα με τον αείμνηστο Αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας (νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) Περικλή Λύτρα, κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια στης ΣΔΟ και συζητώντας την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε γενικότερα, σκέφτηκα μήπως το ΑΚΑ μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης για εξωστρέφεια του Ιδρύματος.

Με τη βοήθεια των Πανεπιστημίων των πόλεων που φέρουν το όνομα Αθήνα καθώς και με τις συνέργειες που θα προέκυπταν με το ΤΕΙ Αθήνας, θα γινόταν μια καινούργια αρχή μια επανεκκίνηση, που εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να φανταστώ τη διάσταση της. Ο Καθηγητής κύριος Λύτρας ενθουσιάστηκε και μου ζήτησε να επεξεργαστώ την ιδέα αυτή και με τη βοήθεια του δημιούργησα το project “Αθήνα καλεί Αθήνα”.

Αξίζει να ειπωθεί ότι όλη αυτή η προσπάθεια στηρίχθηκε ενεργά και από τον πρώην αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας και νυν Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κύριο Παναγιώτη Καλδή.

Ποιά η διαδικασία ωρίμανσης;

Η διαδικασία ωρίμανσης ξεκινά τον Ιούλιο 2015 και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο 2018.

Μέσα στην περίοδο αυτή έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:

  • Ολοκληρώθηκε το project “Αθήνα καλεί Αθήνα”, τον Νοέμβριο 2015.
  • Παρουσιάστηκε το project στον Μορφωτικό Ακόλουθο της Αμερικάνικης Πρεσβείας, τον Φεβρουάριο 2016.
  • Παρουσιάστηκε το project στον Πρόεδρο και Αντιπροέδρους του ΤΕΙ Αθήνας, τον Μάιο 2016.
  • Συστάθηκε η Πολιτιστική Εταιρεία Ι.Κ.Ε. με την επωνυμία “Αθήνα καλεί Αθήνα”, τον Φεβρουάριο 2017.
  • Παρουσιάστηκε το project στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Μάιο 2017.
  • Υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΤΕΙ Αθήνας, τον Ιούνιο 2017.
  • Ολοκληρώθηκε το Business Plan, τον Ιανουάριο 2018.
  • Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα παρουσίασης του project στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας), τον Μάιο 2018. Αξίζει να τονίσω ότι εκτός των δύο αντιπροέδρων του πρώην ΤΕΙ Αθήνας, κυρίων Περικλή Λύτρα και Παναγιώτη Καλδή που συντόνιζαν την ημερίδα, χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κύριος Κωνσταντίνος Μουντζούρης.
  • Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης κύριο Chris Spirou, τον Ιούλιο 2018.
  • Η περίοδος αυτή ολοκληρώνεται δυστυχώς με την απώλεια του Αντιπροέδρου του ΤΕΙ Αθήνας, κυρίου Περικλή Λύτρα, τον Αύγουστο 2018.

Είχαμε αλλαγή πορείας; Πως προκύπτει το Διεθνές Διαθηναϊκό Συνέδριο «Ο Άνθρωπος και τα Δημιουργήματά του» 5-8 Μαΐου 2020;

Σεπτέμβριο 2018 έως Ιούλιο 2019

Με τον θάνατο του Αντιπροέδρου, η ομιχλώδης κατάσταση που επικρατούσε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποδυνάμωσε την προσπάθεια συνέχισης του project. Επειδή χάθηκε πολύτιμος χρόνος αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε το project διοργανώνοντας το Διεθνές Διαθηναϊκό Συνέδριο που έχει τίτλο “Ο Άνθρωπος και τα Δημιουργήματά του”, το οποίο αποτελεί και το επιστέγασμα του project ΑΚΑ.

Μέσα στην περίοδο Σεπτέμβριος 2018 έως Ιούλιο 2019 έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:

  • Προσωπική ένταξη στους ΑΧΕΠΑ Hellas, τον Ιούνιο 2018.
  • Έγινε γνωριμία με τον κύριο Αντώνη Καλοκαιρινό, Αναπληρωτή Πρύτανη Ποιότητας Πανεπιστημιακής Ζωής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου με την ουσιαστική βοήθεια του προσεγγίσαμε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών λαμβάνοντας την Αιγίδα του Συνεδρίου, τον Μάρτιο 2019.
  • Ξεκίνησαν οι εργασίες για την υλοποίηση του Συνεδρίου ξεκίνησαν με την δημιουργία Επιτροπών τον Νοέμβριο 2018 και με τη συμμετοχή 15 ατόμων.
  • Ολοκληρώθηκε η ιστοσελίδα του Συνεδρίου με το ανανεωμένο προφίλ της “Αθήνα καλεί Αθήνα” στις 16 Ιουλίου 2019.
  • Πραγματοποιήθηκε η 1η επικοινωνία με τα Πανεπιστήμια των Αθηνών στις 18 Ιουλίου 2019.
  • Πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση με το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο στις 30 Ιουλίου 2019 και αναμένουμε τον προγραμματισμό της 2ης συνάντησης.
  • Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση στις 22 Ιουλίου 2019 και αναμένουμε τον προγραμματισμό της 2ης συνάντησης.
  • Τον Σεπτέμβριο 2019, ξεκίνησε η αναζήτηση Ομιλητών Συνεδρίου.
  • Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κύριο Καλδή στις 6 Σεπτεμβρίου 2019.
  • Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, έδωσα συνέντευξη στη «Φωνή της Ελλάδας», στην εκπομπή «Έλληνες Παντού».
  • ΤονΟκτώβριο 2019, συνεχίστηκεηεπικοινωνίαμετηνΑκαδημαϊκήκοινότητατων Athens Georgia University, Athens Ohio University, Athens Alabama University, Athens Georgia Augusta University, Athens Georgia Piedmont College, Athens West Virginia Concord University, Washington Seattle Athena University, Athens Tennessee Wesleyan University, Atena de Manila University of Philippines καιτο Mumbai India Athena School of Management.
  • Τον Οκτώβριο 2019, δημοσιεύτηκε το Συνέδριο στο περιοδικό Best Magazine Ελληνικού – Αργυρούπολης.
  • Τον Οκτώβριο 2019, Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον καθηγητή κ. Τσέκερη (ΕΚΚΕ) και τον κ. Κων. Μίχαλο Πρόεδρο του ΕΒΕΑ.
  • Στις 15 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Αμερικάνικη Πρεσβεία.
  • Τον Νοέμβριο 2019, Παραχωρήθηκαν οι αιγίδες από το Υπουργείο Τουρισμού, από την Περιφέρεια Αττικής και από τους AHEPA HELLAS.
  • Τον Δεκέμβριο 2019 ολοκληρώθηκε η αφίσα του συνεδρίου.
  • Στις 18 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κύριο Διονύση Πολίτη (Εφημερίδα Maritime Economies) και τον κύριο Θεόδωρο Χουλιάρα (Πρόεδρος Ινστιτούτου Ναυτιλιακών Μελετών, για θέματα του συνεδρίου καθώς και με την κυρία Σοφρώνη Ευαγγελία, Διευθύντρια του Δήμου Αθηναίων.
  • Τον Δεκέμβριο 2019 χορηγήθηκε η αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
  • Τον Δεκέμβριο 2019 πραγματοποιήθηκαν 2 συναντήσεις με τον Πρόεδρο και καθηγητές του New York College και του Logos University.

Κάντε μας μια σύντομη παρουσίαση του Συνεδρίου

Τίτλος: «Ο Άνθρωπος και τα δημιουργήματά του»

  • Τόπος υλοποίησης: Titania Hotel, Αθήνα Αττικής
  • Χρόνος διεξαγωγής: 5-8 Μαΐου 2020
  • Γλώσσα Συνεδρίου: Αγγλική

Πού απευθύνεται;

Στους καθηγητές, ερευνητές, φοιτητές και εν γένει την Πανεπιστημιακή κοινότητα των πόλεων που φέρουν το όνομα Αθήνα. Οι πόλεις αυτές είναι: Georgia, Ohio, Tennessee, West Virginia, Alabama Αμερικής και Αθήνα Αττικής, καθώς και Πανεπιστήμια που φέρουν το όνομα Αθήνα ανά τον κόσμο.

Ποιός είναι ο σκοπός του Συνεδρίου;

Είναι να γίνει ο περιέκτης ενός παγκόσμιου διαλόγου όπου η Νανοτεχνολογία, Βιοτεχνολογία, Πληροφορική και οι Γνωστικές Επιστήμες συναντούν τον αγχωμένο κοινωνικό Άνθρωπο.

Ποιός είναι ο στόχος του Συνεδρίου;

Είναι η σύσταση μίας μόνιμης επιστημονικής ομάδας εργασίας υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία θα εξετάζει σε διαρκή βάση την οικονομική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ανθρώπου.

Ποιά είναι η φιλοδοξία σας;

Μέσω του Συνεδρίου, φιλοδοξούμε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και τα Πανεπιστήμια της Αττικής να αποκτήσουν στοχευμένη εξωστρέφεια με υψηλά ιδανικά.

Το Συνέδριο αποτελεί τμήμα του project “Athens Calls Athens” το οποίο παρουσιάστηκε στις 23 Μαΐου 2018, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ποιό το πεδίο του  Συνέδριου;

Το Συνέδριο καλείται να απαντήσει μέσω των λεωφόρων των Επιστημών της Τεχνολογίας, Κοινωνιολογίας, Ανθρωπολογίας, Περιβάλλοντος, Οικονομίας και Υγείας την εξέλιξη του σύγχρονου Ανθρώπου σε σχέση με τα ακόλουθα έξι σημαντικά ζητήματα, ως προς:

  1. Την συνείδησή του
  2. Την βιολογική, συναισθηματική και πνευματική του εξέλιξη
  3. Την κοινωνική του φύση
  4. Την αντίληψη του χρόνου και του τόπου
  5. Tη διαχείριση του περιβάλλοντος
  6. Την ευημερία του

Ποιό είναι το πρόγραμμα του  Συνεδρίου;

Πρόκειται για ένα τριήμερο Συνέδριο που περιλαμβάνει διαλέξεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Το συνέδριο οργανώνεται σύμφωνα με τα 6 επιστημονικά πεδία που αναφέρονται παραπάνω, ως εξής:

Ημέρα 0: Εγγραφή (απόγευμα), Τελετή καλωσορίσματος – στην αίθουσα τελετών του ΕΚΠΑ (βράδυ)

Ημέρα 1: Τεχνολογία (πρωί), Κοινωνιολογία (απόγευμα)

Ημέρα 2: Υγεία (πρωί), Περιβάλλον (απόγευμα)

Ημέρα 3: Οικονομία (πρωί), Ανθρωπολογία (απόγευμα), Τελετή λήξης (βράδυ)

Παράλληλα με τη ροή του Συνεδρίου, θα υπάρχει χώρος έκθεσης όπου θα παρουσιαστούν καινοτόμες εργασίες σε αφίσα.

Υπάρχει ενδιαφέρον από την Επιστημονική Κοινότητα;

Η μέχρι τώρα συμμετοχή καθηγητών και ερευνητών τόσο από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας όσο και από τα Πανεπιστήμια των πόλεων που φέρουν το όνομα Αθήνα του εξωτερικού (ΗΠΑ, ΙΝΔΙΑ) έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Έχουν δηλώσει ενδιαφέρον 29 καθηγητές και ερευνητές, οι 18 εκ των οποίων είναι αναρτημένοι στο website. Αυτό δημιουργεί μία επιπρόσθετη καθυστέρηση πέρα του δέοντος για την ανάρτηση του τελικού προγράμματος. Επιπροσθέτως, το συνέδριο λόγω της δυναμικής που παρουσιάζει ενδεχομένως ο προβλεπόμενος τόπος διεξαγωγής του να μην είναι επαρκής.

Υπάρχει ενδιαφέρον για χορηγίες;

Πολλοί ιδιώτες, εταιρείες και οργανισμοί έχουν δηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον για χορηγίες.

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου συνεδρίου;

Το συνέδριο δεν είναι τεχνικό ή κλαδικό όπως θα λέγαμε. Απευθύνεται στον άνθρωπο και την εξέλιξή του σε σχέση με τα δημιουργήματά του και ως τέτοιο είναι πολυδιάστατο και καινοτόμο. Αυτό ίσως δημιουργεί προβληματισμό στην πλήρη κατανόησή του σε σχέση με τα συνέδρια που υλοποιούνται στην αγορά σήμερα.

Έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των κάτωθι κρατικών θεσμών και οργανισμών:

Υπουργείο Τουρισμού, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας και AHEPPA HELLAS, τους οποίους θερμά ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους.