Σε συρματόπλεγμα των προβλημάτων ακόμη το Μαξίμου

2370

ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ, ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ
Κάθε εβδομάδα που περνάει τα προβλήματα για την κυβέρνηση αν όχι συσσωρεύονται, τουλάχιστον παραμένουν άλυτα, βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και στα σενάρια για πιθανές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον (σ.σ. εκλογές ή συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή των λεγόμενων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων)

Μπορεί φαινομενικά η κυβέρνηση να μην κινδυνεύει άμεσα να χάσει τη δεδηλωμένη, αφού κανένας βουλευτής είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε των ΑΝΕΛ δεν έχει δείξει έμπρακτα ότι σκέφτεται να καταψηφίσει κάποιο από τα επερχόμενα κρίσιμα νομοσχέδια (π.χ. φορολογικό και ασφαλιστικό), ωστόσο τόσο η πίεση που ασκούν διάφορες κοινωνικές ομάδες (αγρότες, δικηγόροι κ.ά.) στην κυβέρνηση και στους κυβερνητικούς βουλευτές όσο και η άκαμπτη στάση που κρατούν οι θεσμοί απέναντι στις κυβερνητικές προτάσεις και επιδιώξεις αφήνουν ανοιχτά όλα τα σενάρια. Στο αγροτικό μέτωπο δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι αγρότες – ή μερίδα αγροτών- σκληραίνουν τη στάση τους, αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια, κλείνοντας περισσότερες ώρες εθνικές οδικές αρτηρίες, αλλά ότι η εξέλιξη αυτή έχει παραλύσει την πραγματική οικονομία. Σε περίπου 100 αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα οι αγρότες αποφασίζουν κατά βούληση να κόψουν την κυκλοφορία για τους υπόλοιπους πολίτες και τα εμπορεύματα. Οι επαγγελματίες, που τις πρώτες ημέρες αντιμετώπισαν ακόμα και με κατανόηση τους κινητοποιούμενους αγρότες, μιλούν τώρα για μεγάλες οικονομικές ζημίες που μάλιστα θα συνεχιστούν ακόμα και αν σταματούσαν αύριο οι κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα οι καταλήψεις σε εφορίες και τράπεζες από αγρότες δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στους πολίτες που προσπαθούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Η δυσαρέσκεια από μέρους και των απλών πολιτών είναι μεγάλη, καθώς τα μπλόκα στους δρόμους εμποδίζουν ακόμα και ασθενείς να πραγματοποιήσουν τις θεραπείες τους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας συνέκρινε το κόστος των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων με εκείνο του 1997 που είχε φτάσει τα 13 δισ. δραχμές και μείωση αγροτικών εξαγωγών κατά 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ χρειάστηκαν τρία χρόνια για να αποκατασταθεί η ζημιά στην αγορά. Και τα δημοσιονομικά δεν πηγαίνουν καλά, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι προέκυψαν οι πληροφορίες ότι επίκειται αύξηση της έκτακτης εισφοράς στο 10%, από 8% που είναι τώρα. «Το θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε και είναι υπαρκτό και συζητάμε όλα τα δυνατά μέσα είναι ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5 % του ΑΕΠ, αυτός είναι ο στόχος. Συζητάμε διάφορα φορολογικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας χθες στο Mega.

«Το αναδρομικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Τώρα έχουμε μηδέν πλεόνασμα, 0,5 είναι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, καλούμαστε να το κάνουμε 3,5% το 2018. Για το 2018, ούτε για το 2016, ούτε τίποτα», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Μέσα σε όλα αυτά τους τελευταίους μήνες έχει προστεθεί και το προσφυγικό, με την αθρόα έλευση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που κανείς δεν γνωρίζει, δυστυχώς, ποια θα είναι η κατάληξή του. Οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των Ευρωπαίων εταίρων για την κατασκευή hot spot, τα οποία θα φιλοξενούν και θα καταγράφουν τους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες, μπορεί να υλοποιούνται το τελευταίο καιρό, αλλά αυτό δυστυχώς δεν φθάνει. Από τη μία υπάρχουν οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές (Κω, Διαβατά Θεσσαλονίκης), που θα φιλοξενήσουν αυτά τα κέντρα, από την άλλη οι συνεχόμενες απειλές ευρωπαϊκών κρατών (κυρίως από τις πρώην κουμουνιστικές χώρες) για κλείσιμο επ’ άριστον των συνόρων και εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν αφήνουν παρά ελάχιστα περιθώρια στις κινήσεις του Μαξίμου. Σκηνικό που δεν βοηθάει τη χώρα μας να προσελκύσει νέες επενδύσεις, ενώ υπάρχουν φόβοι για την πορεία της βαριάς μας βιομηχανίας, του τουρισμού, τη νέα σεζόν που ξεκινάει ουσιαστικά σε λίγες ημέρες και κατά πόσο θα επηρεάσουν όλες αυτές οι εξελίξεις στην επιλογή των ξένων τουριστών να επισκεφτούν τα θέρετρα της χώρας μας.