ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021 – Μιχάλης Πανταζόπουλος, Senior Vice President & General Manager of the Liberian International Ship & Corporate Registry’s (LISCR) Piraeus office, managers of the Liberian Registry
Στο σημερινό ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και απαιτητικό ναυτιλιακό περιβάλλον, η λειτουργία ενός Νηολογίου με σημαντικό αριθμό πλοίων και υπηρεσιών είναι μόνο μέρος της ιστορίας. Εξίσου σημαντική είναι η ηγεσία που απαιτείται σε όλα τα μέτωπα που μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή του, το κύρος του και την προστιθέμενη αξία που προσφέρει στη διεθνή ναυτιλιακή αρένα, η οποία σε δύσκολες και επικίνδυνες στιγμές, όπως οι τρέχουσες, είναι μετρήσιμη και εκτιμητέα.
Τα Νηολόγια δεν έχουν ανοσία στις προκλήσεις που επηρεάζουν ολόκληρο τον κλάδο. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής το 2020 που φεύγει έχουμε βιώσει τόσα πολλά απροσδόκητα γεγονότα και έχουμε προσαρμοστεί μαζί με ολόκληρο τον κλάδο. Αυτό περιλαμβάνει τον COVID-19, το IMO 2020, τη μεταβλητότητα των εμπορευμάτων και των μετοχών και την αβεβαιότητα όσον αφορά την προσφορά / ζήτηση.
Ευτυχώς, είμασταν έτοιμοι αφού είχαμε επενδύσει τα τελευταία χρόνια στους κατάλληλους ανθρώπους-συνεργάτες μας και στη σωστή τεχνολογία. Πριν από μια δεκαετία προχώρησαμε με ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και είμαστε σήμερα η αιχμή της τεχνολογίας με το δυναμικό μας πρόγραμμα πρόληψης κράτησης πλοίου από τις λιμενικές αρχές, το σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης ναυτικών, τη διαδικασία ταχείας εγγραφής και άλλα προγράμματα που εξοικονομούν τα κόστη λειτουργίας ενός πλοίου και γραφείου. Αυτή ήταν και είναι η δέσμευση μας στη παγκόσμια ναυτιλία.
Η Λιβερία μόλις συνειδητοποίησε ότι υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα λόγω του COVID-19, ξεκινώντας από τα γραφεία μας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και σε όλο τον κόσμο, θέσπισε ένα πλήρες πλαίσιο μέτρων για τη συνέχιση της πλήρους λειτουργίας και της υποστήριξης των πλοίων και των πλοιοκτητών παγκοσμίως.
Σε περιόδους όπως αυτές όπου η ναυτιλία έχει κρίσιμο ρόλο και παρέχει στον κόσμο όλα τα απαραίτητα εμπορεύματα, δεδομένου ότι πάνω από το 90% των εμπορευμάτων στον κόσμο μεταφέρονται με πλοίο, είναι επιτακτική ανάγκη η εφοδιαστική αλυσίδα να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διακοπή. Κάνουμε το καθήκον μας, με όποιο κόστος, να διασφαλίσουμε ότι τα πλοία θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Ο εξοπλισμός, τα υλικά και οι προμήθειες που η ανθρωπότητα χρειάζεται μεταφέρονται στα πλοία των συνεργατών μας.
Το πλέον σημαντικό πρόβλημα του επαναπατρισμού των ναυτικών μας συνεχίζεται. Το Νηολόγιο της Λιβερίας συνεχίζει τις προσπάθειές του προς αναγνώριση των ναυτικών ως “βασικών εργαζομένων – key workers” και για την αναγκαία αλλαγή πληρώματος που πρέπει να επιτραπεί σε βασικούς λιμένες παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, και επιδιώκει να επιστρατεύσει τη βοήθεια άλλων κρατών και νηολογίων σε αυτή την αποστολή. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο για την ασφάλεια των ναυτικών, των πλοίων που είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά βασικών αγαθών. Οι ναυτικοί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά την ολοκλήρωση της θαλάσσιας υπηρεσίας τους, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν σε μεγάλο βαθμό εφικτό.
Να τονίσουμε ότι η Λιβερία είναι η πρώτη Σημαία που ενστερνίστηκε την Διακήρυξη του Ποσειδώνα (NEPTUNE PLEDGE) μια παγκόσμια δέσμευση που υπεγράφη από 300 ναυτιλιακούς κλάδους και ηγέτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επαναφέρει προσδοκίες για να τερματιστεί η παρούσα κρίση αλλαγής πληρωμάτων στοχεύοντας στην επίλυση της παρούσας κατάστασης γιά την ευημερία των ναυτικών και την δυνατότητα αλλαγής πληρωμάτων και επαναπατρισμού τους.
Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Νηολόγιο της Λιβερίας έχει προσθέσει τη φωνή του σε όσους αντιτίθενται στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμπεριληφθεί η διεθνής ναυτιλία στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS).
Κατανοούμε την ανάγκη για προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και συνεχίζουμε να πιέζουμε για ένα καθαρότερο περιβάλλον, καθώς και μια πιο αποτελεσματική ναυτιλιακή βιομηχανία. Ωστόσο, τουλάχιστον για τη διεθνή ναυτιλία, είναι ζωτικής σημασίας να εργαστούμε προς ένα σύνολο απαιτήσεων που ορίζει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), αποφεύγοντας τη δημιουργία ενός διάσπαρτου συστήματος περιφερειακών απαιτήσεων που φτάνουν πέρα από τα εθνικά τους ύδατα και διασφαλίζοντας μια ενοποιημένη παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του σημαντικού ζητήματος.
Το σύστημα EU ETS, εάν εφαρμοστεί, θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε εκείνα τα ύδατα των μελών της ΕΕ και να μην γίνει παγκόσμιο σύστημα. Το σύστημα ETS της ΕΕ, εάν εφαρμοστεί εξωεδαφικά πέρα από τα ενδοκοινοτικά ταξίδια, θα στρεβλώσει την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς, διότι θα καλύπτει τα ταξίδια όχι μόνο εντός της ΕΕ, αλλά και τα ταξίδια προς και από την ΕΕ, όπως έχει συμφωνηθεί από το κοινοβούλιο της ΕΕ. Όπως πολλά άλλα κράτη μέλη του ΔΝΟ (ΙΜΟ), παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε με την ΕΕ σε μια συνεργατική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που δημιουργούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η Λιβερία συμφωνεί με την πρόσφατη θέση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ναυτιλίας (WSC) ότι ένα μονομερές σύστημα ETS της ΕΕ θα υπονόμευε τις προσπάθειες μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης ενός ευρέως συνασπισμού βιομηχανικών ενώσεων στον ΔΝΟ (ΙΜΟ) για την ίδρυση Διεθνούς Ναυτιλιακού Συμβουλίου Έρευνας και Ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από τη βιομηχανία, για την επιτάχυνση της εισαγωγής τεχνολογιών και καυσίμων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καυσίμων για τη ναυτιλία.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ναυτιλίας υπογράμμισε τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη μείωση των θαλάσσιων εκπομπών εάν η ΕΕ επεκτείνει το ETS για να συμπεριλάβει τις διεθνείς ναυτιλιακές.
Η Λιβερία τονίζει ότι πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό ότι το κόστος φορολόγησης που προκύπτει από ένα ETS θα διανεμηθεί στις αλυσίδες εφοδιασμού και αξίας, οι οποίες θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στο κόστος των θαλάσσιων μεταφορών. Εάν η ΕΕ εφάρμοζε το ETS της στη ναυτιλία χρησιμοποιώντας το ίδιο γεωγραφικό πεδίο με τον υφιστάμενο κανονισμό MRV της ΕΕ, το αποτέλεσμα θα ήταν να επιβληθεί μια οικονομική επιβάρυνση για ταξίδια που σε ορισμένες περιπτώσεις εκτείνονται στα μισά του κόσμου. Πάνω από το ήμισυ των καλυμμένων εκπομπών θα προέκυπταν από ταξίδια εκτός των υδάτων της ΕΕ. Ως μέρος της αίτησης για ταξίδια εντός και εκτός των λιμένων της ΕΕ, εάν οι διατάξεις του ETS ακολουθούν το πεδίο εφαρμογής MRV, θα ισχύουν επίσης για εκπομπές που σχετίζονται με φορτία που μεταφορτώνονται μέσω της ΕΕ, αλλά δεν είναι εισαγωγές ή εξαγωγές της ΕΕ. Αυτό θα είχε ιδιαίτερα δυσανάλογο αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα ζήτημα που αποτελεί βασικό μέλημα για τη Λιβερία. Αυτό ανοίγει την πολύ πραγματική προοπτική του εμπορίου και των αντιποίνων σε παγκόσμια κλίμακα.
Εκτός από την προσθήκη κόστους και πολυπλοκότητας στη διεθνή ναυτιλία, η εφαρμογή ενός ή περισσοτέρων εθνικών ή περιφερειακών μηχανισμών τιμολόγησης άνθρακα, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα καθιερώσει τέτοια μονομερή μέτρα, καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη ομοιόμορφων, αποτελεσματικών και παγκόσμιων λύση μέσω του ΙΜΟ.
Σήμερα το Νηολόγιο της Λιβερίας, με 4,740 πλοία, ολικής χωρητικότητας 198 εκατ. GTONS (μέση ηλικία 11 έτη), αποτελεί την πλέον ποιοτική και συμφέρουσα επιλογή του Ελληνικού εφοπλισμού. Οι Έλληνες εφοπλιστές μας έχουν τιμήσει με 1,315 από τα πλοία τους (115 εκατ. DWT) καθιστώντας το νηολόγιο πρώτη επιλογή στην Ελληνική ναυτιλία την χρονιά που μας αφήνει σε λίγες μέρες. Τα γραφεία μας στον Πειραιά, στο κέντρο του λιμανιού, Ευπλοίας 2, παρέχουν όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται στην σημερινή απαιτητική ναυτιλιακή αγορά υπηρετώντας με αφοσίωση, υπευθυνότητα, συνέπεια, και επαγγελματισμό την Ελληνική ναυτιλία και τις ανάγκες της όπως η εγγραφή πλοίου και υποθήκης, τεχνική υποστήριξη, επιθεωρήσεις, εγκρίσεις ναυτικών εγχειριδίων, έκδοση διπλωμάτων και ναυτικών φυλλαδίων κ.τ.λ.
Τέλος να τονίσουμε ότι η πίστη μας στις δυνατότητες των Ελλήνων πλοιοκτητών που συνεχίζουν να επενδύουν και να συμβάλλουν στην ελληνική μας οικονομία, ανεξάρτητα από τις συνθήκες ναυτιλίας, όπως η σημερινή δύσκολη φάση που οφείλεται στο COVID-19, δημιουργούν πρόσθετες υποχρεώσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης. Είμαστε περήφανοι που οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν στη στήριξη του Νηολογίου που δημιουργήθηκε το 1948 για να καλύψει τις ανάγκες της Ελληνικής Ναυτιλίας μετά το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με την παράδοση των πλοίων Liberty στους Έλληνες εφοπλιστές.
Κλείνοντας ας ελπίσουμε ότι οι αισιόδοξες προοπτικές που άρχισαν να διαφαίνονται να οδηγήσουν σε ανάκαμψη στη Ελληνική και παγκόσμια ναυτιλία.
M/T KRITI KING & KING HERO newbuilding Suezmax Oil Tankers built by Hyundai Heavy Industries Co, South Korea, with DWT 158,005 Tons, proudly managed by Avin International Ltd., delivered in January 2021.