Συνέντευξη – Καθ. Χρήστος Κίτσος

2970

Καθ. Χρήστος Κίτσος

Διοικητής  2017-18
Περιφέρεια 2470 Δ.Ρ

Κύριε Κίτσο, πείτε μας δύο λόγια τις σπουδές σας.

Βεβαίως. Τελείωσα το Βαρβάκειο, που εκείνα τα χρόνια είχε ουσιαστική διαφοροποίηση, ως πρότυπο σχολείο από τα άλλα, και αποτελεί μια γλυκιά ανάμνηση. Αμέσως μετά έγινα φοιτητής  του Μαθηματικού Τμήματος του ΕΚΠΑ και αποφοίτησα στα 4 χρόνια, κάτι μάλλον ασυνήθιστο εκεί, γύρω στα 1970, να τελειώνεις τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών. Μετά από  τα χρόνια της θητείας πήγα με υποτροφία στο University of New Brunswick στον Καναδά, όπου απέκτησα τον  τίτλο ΜΑ στα Μαθηματικά και Στατιστική. Τα χρόνια 1983-1986 στο Glasgow University εργάστηκα (με υποτροφία από το NATO) για το PhD στην Στατιστική, και απέκτησα το τίτλο τον Ιούλιο του 1986.

 

Ποια ήταν η πορεία σας στον Δημόσιο Τομέα καθώς και στον Ιδιωτικό;

Όταν επέστρεψα από τον Καναδά η σκέψη ήταν να εργασθώ στον Ιδιωτικό τομέα, γιατί τότε ξέρετε πλήρωνε καλλίτερα από τον Δημόσιο τομέα, μέχρι το 1980. Έτσι καταρχήν δούλεψα   σε μια εταιρεία Marketing, με ενδιαφέροντες μελέτες έρευνας αγοράς, κατόπιν σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, που παραμένει μεγάλη. Μεταφέρθηκα στις Συγκοινωνίες  (ΟΑΣ) ονομαζόταν τότε, ημιδημόσιο ήταν, και διαπιστώθηκε ότι πλήρωνε πολύ καλά! Υπήρχε μια δυνατότητα εύρεσης εργασία μέχρι και το 1990 πιστεύω. Δημιουργούντο φορείς, υπήρχαν θέσεις, υπήρχε εργασιακή κινητικότητα – οι Μαθηματικοί πάντα κατέληγαν  καθηγητές σε σχολείο – κάτι που άλλαξε ουσιαστικά έκτοτε. Πάντα όμως ήθελα να  ασχολούμαι με την Στατιστική, όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι η επόμενη δουλειά μου, μετά από διαγωνισμό, ήταν η ΕΣΥΕ (η γνωστή για τα Greek Statistics) και από εκεί, με νέο διαγωνισμό και σχετική ταλαιπωρία, με ανακούφιση έγινα Στατιστικός στο ΥΕΘΑ/ΓΕΣ. Με χαρά τους θυμάμαι τους συναδέλφους εκεί, καθώς και το εργασιακό περιβάλλον. Θα ήθελα να αποσαφηνίσω ότι η υποτροφία ΝΑΤΟ που ανέφερα, ήταν, τότε, το 1983, υποτροφία που παρείχε το υπουργείο Οικονομικών. Αργότερα έγινε υποτροφία του Υπ. Εξωτερικών. Όταν επέστρεψα από το Ην. Βασίλειο το 1986, εκλέχτηκα, αργότερα, Καθηγητής στο αγαπημένο μου ΤΕΙ Αθήνας.

 

Μιλήστε μας για το Τμήμα σας στο ΤΕΙ Αθηνών.

Η δραστηριότητα του Γενικού τμήματος Μαθηματικών (ΓΤΜ) του ΤΕΙ Αθήνας ήταν αφιερωμένη στην διδασκαλία των Μαθηματικών, στα διάφορα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας . Τελικά περιορίστηκε στα τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών. Είχα όμως την ευκαιρία, μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων  COMMET, ERASMUS ,TEMPUS να επισκεφθώ πλήθος αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Τμημάτων.  Και σας το τονίζω αυτό, για να φανεί η ευμενής μεταχείριση των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, που εδέχοντο τους αποφοίτους ΤΕΙ για μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, συστηματικά το απέφευγαν. Δυστυχώς τα ΤΕΙ δεν έγιναν ποτέ πλήρως αποδεκτά από την Ελληνική κοινωνία. Ήταν βέβαια μια ευφυής ιδέα η ίδρυσή τους, αντίστοιχα των Polytechnics, στην Βρετανία, μα εδώ όλοι οι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι λαμπροί επιστήμονες. Γι αυτό τα υπό πραγματοποίηση νομοσχέδια είναι πραγματικά η σωστή λύση. Ως Προϊστάμενος του ΓΤΜ (2005-2010) είχα την χαρά να οργανώσω τα πρώτα διεθνή συνέδρια με τίτλο, International Conference on Risk Analysis (ICRA), ήδη φθάσαμε στο ICRA8, που θα γίνει του χρόνου στην Βιέννη. Το ICRA7 πραγματοποιήθηκε στο Chicago απ’ όπου ξεκίνησε το Rotary το 1905.

 

ROTARY.  Ποιος ο σκοπός του και ποιες οι δραστηριότητές του;

Το Ρόταρυ  είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο εθελοντών που έχουν στόχο να συνεισφέρουν στον Άνθρωπο και την Κοινωνία. Το Ρόταρυ στηρίζεται στην προσφορά, την οποία και ενθαρρύνει σταθερά από ιδρύσεως του. Το συστατικό κύτταρο αυτής της παγκόσμιας οργάνωσης είναι ο «Όμιλος» (Rotary Club). Σε περίπου 200 κράτη, 23000 όμιλοι, συγκεντρώνουν πάνω από 1.2000.000 Ροταριανούς, που συναντώνται σε προκαθορισμένο τόπο, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, συνήθως  μια φορά την εβδομάδα ή το 15νθήμερο. Ένας ορισμένος αριθμός Ροταριανών (παλαιότερα έπαιζε ρόλο και το πλήθος Ομίλων) δημιουργούν μια περιφέρεια (District) – η Ελλάδα έχει 2 περιφέρεις, μια για την Νότια και μια για την Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχει και το ενδεχόμενο μια περιφέρεια να αποτελείται από Ομίλους, που είναι σε πολλά κράτη. Μα η οργάνωση μας είναι κάτι εσωτερικό και απλά δείχνει το μέγεθος και την παγκοσμιότητα του Ρόταρυ. Προσπαθούν λοιπόν οι θαυμάσιοι Ροταριανοί σε όλο τον Κόσμο να μεθοδεύσουν τρόπους συνεισφοράς στην τοπική ή στην παγκόσμια κοινωνία – με τυπικό παράδειγμα το Polio Plus πρόγραμμα για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, το οποίο σχεδόν την έχει εξαλείψει από τον πλανήτη. Είναι ακόμη σε κάποιες περιοχές, όπου ο εμβολιασμός είναι δύσκολος, λόγω των προβλημάτων, πχ πόλεμος, στην περιοχή αυτή. Προβλήματα όπως ο αναλφαβητισμός, η ένδεια, το καθαρό νερό κλπ αντιμετωπίζονται με σύγχρονες τεχνικές, με τις πλέον των 200 αποστολών Ροταριανών εθελοντών εκεί όπου χρειάζεται. Το Ρόταρυ, μέσω των υποτροφιών που προσφέρει εδραιώνει την παγκόσμια κατανόηση και Ειρήνη. Η πολιτική ή θρησκευτική άποψη του καθενός είναι απολύτως σεβαστή και οι Ροταριανοί Όμιλοι  σε όλη την Γη, δεν έχουν πολιτική ή θρησκευτική τοποθέτηση. Η προσπάθεια του Ρόταρυ να δημιουργήσει ηγέτες που θα εργάζονται  για την συνεισφορά στην τοπική κοινωνία, πλαισιώνεται από ένα σύστημα οδηγιών και κανόνων, γνωστό ως Manual of Procedure, to 2016 το τελευταίο, το 1923 το πρώτο, γνωστό ως RCP 8.040.2.

 

Μιλήστε μας για το έργο που κάνει και πως βοηθάει την Ελληνική κοινωνία.

Βεβαίως. Οι Ροταριανοί  Όμιλοι συνεισφέρουν στην Ελληνική κοινωνία, συνήθως σιωπηλώς. Όμως κάποια έργα τυχαίνουν ιδιαίτερης μνείας, όπως η συνεισφορά στην τελευταία θεομηνία, στον σεισμό στην Πάρνηθα, στις προσφορές σε μηχανήματα σε νοσοκομεία, στην δημιουργία πάρκου για ΑΜΕΑ, στις δενδροφυτεύσεις, σε, σε… Όμως για μένα, και επιτρέψατε μου να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό, το Ρόταρυ συνεισφέρει στην Ελληνική  Κοινωνία με τα Σεμινάρια του στα μέλη του. Δεν αναλαμβάνεις καμία υπεύθυνη θέση χωρίς Σεμινάριο. Ταμίας, Γραμματέας, Πρόεδρος κλπ, όλοι επιμορφώνονται. Μάλιστα για Διοικητής συμμετέχεις σε δυο διεθνή Σεμινάρια, το ένα στις ΗΠΑ. Όλες οι θέσεις που αναλαμβάνεις είναι για ένα χρόνο. Μετά ο επόμενος, προσφέρει στο Όμιλο κλπ. Δεν γίνεται αυτό κ. Πολίτη στην Ελληνική πραγματικότητα, όπου όλοι σε όλους τους συλλόγους αγωνίζονται για την καρέκλα. Μόνο το ΥΕΘΑ έχει συστηματική (και καλά κάνει) εκπαίδευση των μελών του. Οι μεν εταιρείες προβληματίζονται για το κόστος, το δε Δημόσιο γκρινιάζει για την αδιαφορία των συμμετεχόντων σε Σεμινάρια. Το Ρόταρυ έχει εκπαιδεύσει στην Ελληνική Κοινωνία πλήθος Ροταριανών, που τώρα, βέβαια, μπορεί να μην είναι μέλη μας. Όλο λόγια είμαστε – όπως εκείνο το περίφημο «γηράσκω αεί διδασκόμενος» ή το πιο σύγχρονο «διαρκής εκπαίδευση», μα  δεν το βλέπω να είναι η πραγματικότητα. Όταν δεν υπήρχαν κατάλληλα τμήματα στα Πανεπιστήμια, η εκπαίδευση του Ρόταρυ ήταν πρωτοποριακή, και σε πολλά θέματα συνεχίζει να προσφέρει γνώση πχ έχουμε «στρατηγικό σχεδιασμό» (strategic planning) πολύ πριν συζητηθεί, αν συζητείται σε πολλές Ελληνικές  μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Βεβαίως, κ. Πολίτη, να σας ευχαριστήσω. Μου δώσατε την ευκαιρία να σας εκθέσω, έστω περιληπτικά τα σχετικά με το Ρόταρυ, και αυτό με τιμά και με χαροποιεί, γιατί ακούω και εγώ,  με προβληματισμό, τους διάφορους  επαΐοντες στα πάντα . Με χαρά θα δεχθούν σε κάποιο Όμιλο της Χώρας, αυτόν που ενδιαφέρεται να μας γνωρίσει, και να τον γνωρίσουμε και εμείς. Αν κάποιος αναγνώστης, και όχι μόνο, το επιθυμεί, ας το επιδιώξει, ας ρωτήσει πως, πότε μπορεί να πάει με κάποιο μέλος μας. Συνήθως συγκεντρωνόμαστε σε ξενοδοχεία, που έχουν το πασίγνωστο σήμα μας. Το Ρόταρυ δεν έχει φανατισμούς, εμμονές και εμπάθειες, αλλά ακολουθεί ένα διεθνές τυπικό, στηριζόμενο στον σεβασμό της προσωπικότητας του καθενός και στην ανοχή των απόψεων του.  Γι αυτό επιμένω ότι χρειαζόμαστε περισσότερο Ρόταρυ στην αγαπημένη μας περιφέρεια – και θα το έχουμε.

Έννοιες, όμως, όπως ανοχή και σεβασμός δεν τις έμαθα, δυστυχώς, στην Χώρα μου, αλλά εκεί όπου εργάσθηκα για το PhD μου. Σας ευχαριστώ ειλικρινά.