Βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας – Βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας

1658

ενας περιπατος στην Ιστορια

Οι αρχαιολογικοί χώροι και οι γραφικές συνοικίες της Αθήνας είναι συγκεντρωμένοι στο ιστορικό κέντρο, η περιήγηση είναι εύκολη υπόθεση από το 2004 χάρις στο Μετρό και στους πεζόδρομους που ενώνουν τους σταθμούς.

Δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ούτε ταξί, ούτε λεωφορείο παρά μόνο το Μετρό και τα πόδια σας.

Η διαδρομή αυτή διασχίζει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ξεκινώντας από την πιο εμβληματική κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας των Αθηνών, την πλατεία Συντάγματος.

Τοποθετημένο σε σημείο κομβικό, απέναντι από τη Βουλή, το Σύνταγμα αποτελεί την καρδιά της πόλης.

Πολλές εκδηλώσεις-ορόσημο, τόσο πολιτικές όσο και πολιτισμικές λαμβάνουν χώρα εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς: από την εθνική παρέλαση τον Μάρτιο για τον εορτασμό της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, ως την παρέλαση του Athens Pride τον Ιούνιο και τον φωτισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης τον Δεκέμβριο. Περιστοιχισμένη από πολυτελή ξενοδοχεία και πεζοδρόμους με πολυσύχναστα καφέ, η πλατεία Συντάγματος είναι ταυτόχρονα η είσοδος για την Ερμού, τον πιο φημισμένο εμπορικό δρόμο της Αθήνας.

Η Ερμού διασχίζει όλο το ιστορικό κέντρο για να καταλήξει στην καρδιά του αθηναϊκού αστικού πολιτισμού, την Τεχνόπολη.  Η Ερμού είναι στο μεγαλύτερο της μέρος πεζόδρομος με ρηχό λιθόστρωτο. Στην αρχή της βρίθει από εμπορικά μαγαζιά και καφετέριες. Εκεί μπορούμε να βρούμε τη γραφική Καπνικαρέα, μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Αθήνας, χτισμένη γύρω στο 1052. Είμαστε όμως επίσης σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Αγίας Ειρήνης με τα ανθοπωλεία της και τα νεωτεριστικά της στέκια.

Η Ερμού περνάει από το Μοναστηράκι, την πλατεία με την περισσότερη ζωή στο κέντρο, που νυχθημερόν τη βλέπει κανείς κατάμεστη.

Εκεί ξεκινάμε να έχουμε την υπέρλαμπρη θέα της Ακρόπολης, ενώ γύρω μας συναντάμε πληθώρα από αρχαιολογικούς χώρους (με κυριότερο την Αρχαία Αγορά και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού – τη νεκρόπολη της αρχαίας Αθήνας).

Πάγκοι πλανόδιων πωλητών, παλαιοπωλεία, ταβερνάκια και ethnic εδέσματα μας συντροφεύουν μέχρι το Θησείο, όπου διασταυρωνόμαστε με την Αποστόλου Παύλου, έναν όμορφο πεζόδρομο που μας οδηγεί στην Ακρόπολη.

Συνεχίζοντας, όμως, την Ερμού θα οδηγηθούμε στο Γκάζι, τη ζωηρή συνοικία της Αθήνας με τον έντονα αστικό χαρακτήρα.

Η Ερμού τώρα αλλάζει πρόσωπο και γίνεται ένας ήσυχος, ευκολοδιάβατος πεζόδρομος, ιδανικός για βόλτα και χαλάρωση. Συναντάμε το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.

Στο τέλος της Ερμού, το Παλιό Αμαξοστάσιο μας χαρίζει  τα πιο διασκεδαστικά φεστιβάλ στη διάρκεια του καλοκαιριού. Βρισκόμαστε πια στην Πειραιώς, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας, ο οποίος ενώνει την Αθήνα με τον Πειραιά και το λιμάνι.

Διασχίζοντάς τον βρισκόμαστε στο Γκάζι, μία περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή, clubs, bars και πολλές εστιατορικές επιλογές ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Το Γκάζι αποτελεί τη στέγη της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, το πρώην εργοστάσιο αερίου που σήμερα αποτελεί πυρήνα του σύγχρονου αθηναϊκού πολιτισμού. Η Τεχνόπολις είναι προσβάσιμο μέρος για επίσκεψη και χαλάρωση, ενώ μπορεί κανείς να απολαύσει συναυλίες, μουσεία και ετήσια φεστιβάλ (για παράδειγμα, το Technopolis Jazz Festival τον Μάιο). Η διαδρομή μας καταλήγει στην πλατεία του Κεραμεικού και στο σταθμό του μετρό  «Κεραμεικός».

 

Πλατεία Συντάγματος

Η πλατεία Συντάγματος είναι η κεντρική πλατεία της Αθήνας που πλαισιώνει την Ελληνική Βουλή. Φιλοξενεί τα πάντα, από προεκλογικές εκστρατείες και διαδηλώσεις μέχρι συναυλίες και χριστουγεννιάτικους εορτασμούς, ενώ αποτελεί είσοδο προς τη σημαντικότερη εμπορική περιοχή της πόλης.

Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου
Παναγία Καπνικαρέα

Η Καπνικαρέα είναι μία από τις παλαιότερες ελληνορθόδοξες εκκλησίες της πόλης (χρονολογείται γύρω στο 1052) και επιβίωσε από βομβαρδισμό των Οθωμανών το 1689.

Η κεντρική τοποθεσία της στη μέση του πιο εμπορικού δρόμου της Αθήνας την καθιστά δημοφιλές σημείο συνάντηση για ντόπιους και επισκέπτες.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Περικλείοντας την κομψή εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, η ομώνυμη πλατεία είναι ένα από τα πιο φιλόξενα μέρη για την LGBTQI+ κοινότητα.

Τα δημοφιλή καινούργια στέκια της προσφέρονται για φαγητό, κοκτέιλ και χάζεμα της περαντζάδας πάνω στον πεζόδρομο.

Πλατεία Μοναστηρακίου

Από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της Αθήνας, η ιστορική πλατεία στο Μοναστηράκι σπάνια ηρεμεί.

Από το πρωί μέχρι το βράδυ, πλήθος κόσμου συρρέει στις υπαίθριες αγορές του, στους πάγκους με τα φρούτα, στα σουβλατζίδικα και στις ταράτσες του για κοκτέιλ (με θέα στην Ακρόπολη, να την πιεις στο ποτήρι!).

Όλη η Αθηναϊκή ιστορία στα πόδια μας – από την Αρχαιοελληνική και τη Ρωμαϊκή εποχή, μέχρι την Οθωμανική και τη σύγχρονη.

Monastiraki Flea Market

Στρίβοντας δεξιά του σταθμού, θα ανακαλύψουμε τη ζωηρή οδό Ηφαίστου: την παλαιότερη υπαίθρια αγορά της Αθήνας.

Θα βρει κανείς τα πάντα σε αυτόν τον όμορφο πεζόδρομο,  από βινύλια και second-hand καταστήματα μέχρι σουβενίρ, δερμάτινα είδη και μαγαζιά με χάντρες.

Βιβλιοθήκη του Αδριανού

Χτισμένη το 132 μ.Χ, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού αποτελούσε τμήμα του μεγαλεπίβολου σχεδίου του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού να εξυψώσει την Αθήνα ως πολιτιστική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του. Ήταν κάποτε η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της πόλης, ενώ άλλοτε λειτουργούσε ως σχολή φιλοσοφίας.

Στοά Αττάλου – Αρχαία Αγορά

Από τον 6ο αιώνα π.Χ., η Αγορά αποτελούσε την καρδιά της αρχαίας Αθήνας: ήταν ο τόπος που εκτυλισσόταν η πολιτική, εμπορική, κοινωνική και θρησκευτική ζωή των Αθηναίων.

Στέγαζε μεταξύ άλλων καταστήματα, ναούς, μια αίθουσα δεξιώσεων για την Πρυτανεία (που χρησιμοποιείτο και για θυσίες) και μια αίθουσα συνεδριάσεων για τη Βουλή των Πεντακοσίων.

Μνημείο Ολοκαυτώματος
Ελλήνων Εβραίων

Το αθηναϊκό μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος σχηματίζει ένα σπασμένο Αστέρι του Δαυίδ, λαξευμένο από αιγυπτιακό μάρμαρο.

Το δημιούργημα της Ελληνο-Αμερικανίδας γλύπτριας Ντιάννας Μαγκανιά υποδεικνύει χωριά και πόλεις διάσπαρτα σε όλη την ελληνική περιφέρεια, εκεί όπου εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίων συγκεντρώθηκαν και απελάστηκαν επί γερμανικής κατοχής.

Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού

Με τις μνημειώδεις ταφόπλακές της και τα εντυπωσιακά αγάλματα, η αρχαία νεκρόπολη του Κεραμεικού σχηματίζει ένα επιβλητικό (και ελάχιστα γνωστό) θέαμα.

Στο χώρο του υπάρχει ένα μικρό μουσείο που στεγάζει αντικείμενα όπως κανάτες, μπουκαλάκια αρωμάτων και πιάτα, ανακαλύψεις των ανασκαφών που έγιναν στους τάφους του 4ου και 5ου π.Χ αιώνα.

Παλιό Αμαξοστάσιο

Αυτό το παλιό αμαξοστάσιο λεωφορείων πλέον είναι μια ζωηρή σκηνή που φιλοξενεί cool πολιτιστικές εκδηλώσεις, από φεστιβάλ χορού και φαγητού μέχρι συναυλίες και προσωρινές εκθέσεις.

Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Η Τεχνόπολις, το παλιό εργοστάσιο αερίου που τροφοδοτούσε την Αθήνα για πάνω από έναν αιώνα, αποτελεί πλέον έναν από τους πιο ενεργητικούς χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ περιλαμβάνει και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Από ανοιχτά live jazz μουσικής και υπαίθριες αγορές έως καφέ και διεθνείς καλλιτεχνικές εκθέσεις, πάντα κάτι ψήνεται στην Τεχνόπολη.

Γκάζι

Επισκεφθείτε το Γκάζι για να γευτείτε τη μεταβιομηχανική αστική κουλτούρα της Αθήνας και μερικές από τις καλύτερες νυχτερινές εξορμήσεις στην πόλη. Το τολμηρό Γκάζι είναι γνωστό για τα φιλικά προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέρη του (αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους δεν ακολουθούν πρότυπα προσβασιμότητας), τα μοντέρνα μπαρ, τις γκαλερί και τα φαγάδικα με τα υπαίθρια τραπεζάκια, ειδικά μέσα και γύρω από την κεντρική πλατεία του Κεραμεικού και το μετρό.

Για την Ακρόπολη
και το Μουσείο της Ακρόπολης

Η πρόσβαση στο δημοφιλέστερο αξιοθέατο της πόλης είναι εύκολη χάρις στο σταθμό του Μετρό «Ακρόπολη». Ο σταθμός βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Μουσείο της Ακρόπολης.

 Η Ακρόπολη με το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού βρίσκεται λίγα μέτρα περπάτημα πιο πάνω. Ο κεντρικός πεζόδρομος είναι η Διονυσίου Αρεοπαγίτου η οποία είναι η γραφικότερη διαδρομή της Αθήνας, μέσα στο πράσινο, περιτριγυρίζει το λόφο της Ακρόπολης, ενώ περνάει και από τους λόφους του Φιλοπάππου, του Αρείου Πάγου και της Πνύκας. Ο πεζόδρομος δεν έχει ίσκιο και ως εκ τούτου δε συνίσταται να τον διασχίσετε τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού.

Εκεί έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε ιστορικά αποτυπώματα, να εμβαθύνετε στον πλούτο του αιώνιου ελληνικού πολιτισμού και να εξερευνήσετε την εντυπωσιακή αρχαιολογική κληρονομιά της πόλης.

Γυρίστε πίσω στο χρόνο και σκεφτείτε τη μεγαλοπρέπεια, την εξουσία και τον πλούτο αυτής της πρωτεύουσας και θαυμάστε από κοντά τα μοναδικά αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά αριστουργήματα της διαχρονικής Ελλάδας.

Από εκεί ξεκινάει η εκπληκτική εμπειρία σας, αφιερωμένη στην εξερεύνηση του πιο εντυπωσιακού τόπου της Αθήνας. Αφού ανεβείτε στην κορυφή του ιερού βράχου της Ακρόπολης θα συναντήσετε μια από τις σημαντικότερες δομές στην παγκόσμια ιστορία – τον Παρθενώνα. Αυτό το μαγευτικό μνημείο, αφιερωμένο στη θεά Αθηνά (θεότητα της πόλης), θα αποκαλύψει το μέγεθος της πλούσιας κληρονομιάς της Αθήνας και τα πολιτιστικά επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού της Χρυσής Εποχής. Απολαύστε τη λεπτότητα του σχεδιασμού του και τα ένδοξα μνημεία του, πριν πάρετε το εντυπωσιακό πανόραμα της παλιάς μητρόπολης και του Αργοσαρωνικού κόλπου.

Αφού σβήσετε τον Παρθενώνα από τη λίστα των αξιοθέατων που πρέπει να δείτε στη ζωή σας, θα εμβαθύνετε τις γνώσεις σας για την αρχαία Αθήνα, με την επίσκεψή σας στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο έχει γίνει παγκοσμίως διάσημο αξιοθέατο και κάθε όροφος θρύβει από ξεχωριστά αντικείμενα, γλυπτά και αρχαιότητες.