Συνέντευξη στον Διονύση Πολίτη.
Μας μιλαει για τις δραστηριοτητες του Επιμελητηριου, τις ΕλληνοΑμερικανικες σχεσεις και κανει και εναν Απολογισμο του Αμερικανικου περιπτερου στην 83η Δ.Ε.Θ
Κύριε Σπυρτούνια θέλετε να μας πείτε πως βλέπετε την οικονομική κατάσταση της χώρας μας στη παρούσα φάση;
Με το πέρας των μνημονιακών μας υποχρεώσεων παρουσιάζεται για την χώρα μία ευκαιρία να προχωρήσει σε μία νέα φάση οικονομικής πολιτικής που θα δώσει έμφαση στην παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση και όχι στην συνέχεια πολιτικών δημοσιονομικών περιορισμών και λιτότητας που συμβάλουν στην οικονομική ασφυξία επιχειρήσεων, εργαζομένων και γενικά όλων των πολιτών. Παρατηρούμε την έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει τις ελάχιστες εκείνες συναινέσεις που απαιτούν οι συνθήκες για να μπορεί να διαμορφωθεί μία απαραίτητη δυναμική ώθηση που χρειάζεται αυτή την στιγμή η Ελληνική οικονομία. Ο ρόλος των επενδύσεων είναι καταλυτικός για την χώρα και συνεπώς θα πρέπει όσες περιπτώσεις ενδιαφέροντος υπάρχουν να επιταχυνθούν για να δοθεί το κατάλληλο μήνυμα στις διεθνείς αγορές που χρειάζεται να εκπέμψει η χώρα μας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ενισχυθεί η τάση επιχειρηματικότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μέσα από ορθολογικά κίνητρα και διευκολύνσεις. Οικονομία που βασίζεται σε επιδοματικού χαρακτήρα πολιτικές είναι μία καταδικασμένη να αποτύχει οικονομία.
Ποιες είναι η ΕλληνοΑμερικανικές σχέσεις τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;
Οι Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα σε ένα πολύ καλό επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης και φιλίας περισσότερο ίσως από άλλες χρονικές στιγμές. Η Αμερική στάθηκε με τον τρόπο της δίπλα στην Ελλάδα σε όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης αρκετές φορές διαμεσολαβώντας στις διαπραγματεύσεις μας με τους θεσμούς και άλλες φορές με την παροχή πολιτικής στήριξης σε κρίσιμα θέματα. Παράλληλα, υπάρχει μία αυξανόμενη ροή κεφαλαίων είτε σε νέες επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας ή σε αναβαθμίσεις των ήδη εταιρικών παρουσιών στην χώρα μας. Φυσικά όχι σε βαθμό που απαιτεί η οικονομία μας αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο και εννοώ για το τι κάνουμε ως χώρα για να προσελκύσουμε επενδύσεις.
Υπάρχουν προοπτικές επένδυσης Αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα; Και τι χρειάζεται από μέρους μας να γίνει προκειμένου να είναι δελεαστική επενδυτικά η Ελλάδα;
Φυσικά και υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας. Όμως οι Αμερικανικές επενδύσεις δεν είναι κρατικά κατευθυνόμενες αλλά έχουν να κάνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δηλαδή γρήγορες διαδικασίες αδειοδοτήσεων, χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις, αποτελεσματικό κράτος δικαίου, φορολογικό και ασφαλιστικό-εργασιακό καθεστώς, προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και άλλα που ουσιαστικά καθορίζουν τις αποδόσεις που τελικά θα έχουν. Το να μιλάμε για επενδύσεις είναι το πιο εύκολο. Το τα κάνουμε όμως τα απαραίτητα βήματα για να μεταρρυθμίσουμε ουσιαστικά το επενδυτικό περιβάλλον είναι όπως φαίνεται δύσκολο διαχρονικά. Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε επιτέλους είναι ότι όλες οι χώρες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την προσέλκυση κεφαλαίων και κάνουν τα απαραίτητες αλλαγές που απαιτούνται. Και εδώ είναι το ερώτημα: Είμαστε ως πολιτεία και πολίτες αποφασισμένοι να κάνουμε τις απαραίτητες τομές την στιγμή που άλλες χώρες που ήταν χρόνια πίσω, μας έχουν ήδη προσπεράσει και προχωράνε με ταχύτατα βήματα;
Θέλετε να μας κάνετε έναν απολογισμό της παρουσίας του Αμερικανικού περιπτέρου στην 83η Δ.Ε.Θ.;
Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, το Επιμελητήριο μας από την αρχή έθεσε το στίγμα της παρουσίας των ΗΠΑ στην 83η Διεθνή έκθεση. Και αυτό επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην επιχειρηματικότητα και στην ανάδειξη της έρευνας, καινοτομίας και παραγωγικότητας ως συντελεστές οικονομικής ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης διαθέτει τις δυνατότητες να μετατραπεί σε μία πραγματικά εμπορική και επιχειρηματική έκθεση διεθνούς βεληνεκούς και αυτό προσπαθήσαμε να αναδείξουμε με την συνολική παρουσία μας. Ο στόχος μας δεν ήταν μόνο να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό και πρωτότυπο εκθεσιακό περιεχόμενο με όσο μεγαλύτερη συμμετοχή εταιριών πρωτεργατών σε καινοτομία και πρωτότυπες τεχνολογικές εφαρμογές αλλά ταυτόχρονα να συνθέσουμε και οργανώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα παράλληλων επιμορφωτικών εκδηλώσεων από συνέδρια, σεμινάρια, στρογγυλές συζητήσεις, ειδικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εμφανίσεις κ.α. Καταφέραμε λοιπόν να έχουμε 65 εταιρίες και οργανισμούς πολλές από τις οποίες αποτελούν την επιτομή της καινοτομίας και τεχνολογικής υπεροχής. Παράλληλα στήσαμε ένα πρόγραμμα από 76 εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα μέσα σε 10 μέρες. Δεν νομίζω ότι έχει γίνει κάτι ανάλογο όχι μόνο στην ΔΕΘ αλλά και παγκόσμια να οργανωθούν 76 εκδηλώσεις σχετικές με εθνική συμμετοχή.
Νομίζω ότι δικαιωθήκαμε από τα αποτελέσματα όχι μόνο όσο αφορά την αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Ταυτόχρονα μία τέτοια δυναμική συμμετοχή βοήθησε στην προσέλευση σημαντικών εκπροσώπων από την Αμερικανική κυβέρνηση αλλά και από άλλες χώρες καθώς και από την διεθνή επιχειρηματική και ακαδημαϊκή σκηνή.
Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε την αμέριστη συνεργασία των στελεχών της Αμερικανικής Πρεσβείας και ιδιαίτερα του Αμ. Πρέσβη ο οποίος συνέδραμε καταλυτικά. Επίσης των Αμερικανικών εταιριών που υιοθέτησαν το πλάνο μας και δέχτηκαν να συμμετάσχουν και εκθεσιακά αλλά και στις εκδηλώσεις.
Ποιες είναι οι δραστηριότητες του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου;
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αποτελεί σήμερα ένα από τους πλέον αναγνωρισμένους και αξιόπιστους επιχειρηματικούς φορείς με έντονη δράση στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, στην ανάδειξη, συζήτηση και κατάθεση προτάσεων για την βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, στην προώθηση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και φυσικά στην προώθηση και προβολή της χώρας και των επιχειρήσεων της στις ΗΠΑ. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων από συνέδρια, σεμινάρια και στρογγυλές συζητήσεις μέχρι συμμετοχές σε εκθέσεις και οργάνωση επιχειρηματικών αποστολών κ.α. Ειδικά όσο αφορά τις εκδηλώσεις αρκετές από αυτές έχουν γίνει θεσμοί και απολαμβάνουν όλο και ευρύτερης αναγνώρισης και συμμετοχών. Το Επιμελητήριο μας διαθέτει πάνω από 15 επιτροπές πάνω σε συγκεκριμένους τομείς στις οποίες συμμετέχουν εξειδικευμένοι εκπρόσωποι από τα μέλη μας με την βοήθεια των οποίων εκπονούμε προτάσεις και σχεδιάζουμε δράσεις με ουσιαστικούς στόχους και αποτελέσματα. Η συμμετοχή μας στο ευρύτερο δίκτυο των Αμερικανικών Επιμελητηρίων σε όλο τον κόσμο μας επιτρέπει να μπορούμε να μοιραζόμαστε πληροφορίες, επαφές και φυσικά να αναζητούμε συνεργασίες σε πολλά επίπεδα.
Ποια είναι η προσφορά του επιμελητηρίου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα;
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έχει ιδρυθεί από το 1932 και είναι ένα από τα πλέον παλαιότερα Αμερικανικά Επιμελητήρια στην Ευρώπη και στον κόσμο. Από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του είχε σαν σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών των δύο χωρών Θεωρώ ότι το Επιμελητήριο μας διατηρώντας μία σταθερή και ξεκάθαρη στάση όσο αφορά όσα πρεσβεύει για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις έχει κερδίσει σε αξιοπιστία και αναγνωρισιμότητα όλα αυτά τα χρόνια και έχει καταστεί ένας σεβαστός συνομιλητής και κυρίως σύμβουλος πάνω σε αυτά τα θέματα με όλες τις πολιτειακές ηγεσίες ανεξάρτητα πολιτικών θέσεων. Η συμβολή του στην ανάδειξη και ενδυνάμωση της Αμερικανικής επιχειρηματικής και επενδυτικής παρουσίας στην Ελλάδα καθώς και της μεταφοράς των καλύτερων πρακτικών μέσα από ποικίλες και ενδιαφέρουσες δράσεις είναι αναδιαμφισβήτητη και για τον λόγο αυτό παρόλο την μεγάλη οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνο όχι μόνο διατηρεί την ισχυρή βάση του αλλά ταυτόχρονα επεκτείνει τις δραστηριότητες τους και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της διακυβέρνησης και φυσικά της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Πιστεύετε ότι υπάρχουν επιπλέον τομείς που μπορεί να δραστηριοποιηθεί μελλοντικά το ΕλληνοΑμερικανικό επιμελητήριο;
Φυσικά και υπάρχουν και ήδη κινούμαστε προς τον απαραίτητο σχεδιασμό και υλοποίηση τους. Ως Επιμελητήριο έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε πρωτοβουλίες και αποδείξει ότι μπορούμε να φέρουμε σε πέρα δύσκολες αποστολές. Η ουσιαστική ενδυνάμωση της μικρομεσαίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η απαραίτητη σύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με την πραγματική οικονομία, η απασχόληση των νέων, η εντονότερη προώθηση, προβολή και παρουσία της χώρας μας στις ΗΠΑ και φυσικά η αποτελεσματικότερη συνεργασία και συντονισμός με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και φορείς επιρροής είναι μερικοί από τους τομείς που θα δραστηριοποιηθούμε μελλοντικά διατηρώντας πάντα βέβαια το πρόγραμμα των υπόλοιπων δράσεων μας πολλές από τις οποίες είναι θεσμοθετημένες και πολύ επιτυχημένες.