Αφιέρωμα: Εύβοια Ολόκληρη η Ελλάδα σ’ ένα νησί!

892

«ΝΑΝ’ ΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ, ΝΑ ΦΥΣΑΕΙ Ο ΝΟΤΟΣ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΤΑΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΩ: ΤΙ ΠΟΛΗ!»

Με αυτά τα λόγια υμνεί ο χαλκιδέος συγγραφέας Γιάννης Σκαρίμπας την πόλη των «τρελλών νερών». Την πόλη της Χαλκίδας.

Η Εύβοια είναι νησί αλλά και ηπειρωτική περιοχή που απλώνεται κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Στερεάς Ελλάδας. Η Εύβοια τα συνδυάζει όλα: πλούσια βλάστηση και όμορφα δάση, αλλά και ακτές με όμορφες παραλίες και αμμουδιές.
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί σε έκταση μετά την Κρήτη και βρίσκεται σε προνομιακή γεωγραφική θέση.

Τα τελευταία χρόνια η Εύβοια έχει εξελιχθεί σε έναν προσφιλή τουριστικό προορισµό, που έγινε ευρέως γνωστή μέσα στην οικονομική κρίση, αφού είναι µιά κοντινή και οικονοµική επιλογή!

Ωστόσο όσοι ξέρουν και την είχαν εδώ και χρόνια ψηλά στην ταξιδιωτική τους ατζέντα µπορούν να εγγυηθούν τόσο για τις φυσικές οµορφιές της όσο και για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες!

Χαλκίδα

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χαλκίδα «ενώνει» το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα με τη νέα κρεμαστή γέφυρα αλλά και με την παλιά κινητή γέφυρα όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ιδιαίτερο παλιρροιακό φαινόμενο – μοναδικό χαρακτηριστικό της Χαλκίδας. Η Χαλκίδα είναι μια πανέμορφη πόλη που απλώνεται στο Ευβοϊκό κόλπο και είναι ιδιαίτερα σημαντική από γεωγραφική άποψη και υπήρξε πάντα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.

Είναι η κοσμοπολίτισσα της Εύβοιας!

Μια ζωντανή πόλη με πολύ φοιτητόκοσμο και  έντονη νυχτερινή ζωή. Τα τελευταία χρόνια είναι ο αγαπημένος  προορισμός των Αθηναίων για την  εκδρομή του Σαββατοκύριακου. Στα «τρελά νερά» του Ευρίπου, κρύβεται η  γοητεία της. Η παράδοση   θέλει το φιλόσοφο Αριστοτέλη να πέφτει στα νερά του Ευρίπου, απογοητευμένος από την αδυναμία του να εξηγήσει το φαινόμενο της παλίρροιας. Αυτός  που σίγουρα  την αγάπησε πιο  πολύ απ΄όλους  είναι ο λογοτέχνης  Γιάννης Σκαρίμπας. Πόλη με ιδιαίτερη μαγεία και αρχοντιά λόγω του πανάρχαιου παρελθόντος της, υποδέχεται τους επισκέπτες της  άλλοτε με μελαγχολική διάθεση και άλλοτε με ταξιδιάρικη. Η σημαντική της θέση στο στενό του Ευρίπου, καθόρισε την ιστορική της πορεία. Το σίγουρο είναι,  ότι  αν τη γνωρίσετε, θα έρχεστε σ΄ αυτήν ξανά και ξανά.

Η Χαλκίδα έχει χαρακτηριστεί ως η «πόλη των τρελών νερών» και ο λόγος είναι το παλιρροϊκό φαινόμενο στο στενό του Ευρίπου. Στην περιοχή είναι διαδεδομένο το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων, ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα ένα δεκάλεπτο στασιμότητας των νερών.

Επίσης στο ψηλότερο λόφο της Χαλκίδας βρίσκεται το κάστρο Καράμπαμπα, το οχυρό σήμα- κατατεθέν του μέρους με το σημερινό κάστρο να χρονολογείται από το 1684 σε σχέδια του Βενετού Τζερόλιμο Γκαλόπο για λογαριασμό των Οθωμανών.  Το κάστρο είναι στενόμακρο με τρεις προμαχώνες και η μόνη πύλη βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά. Πλέον, το μόνο σωζόμενο κτίριο στο εσωτερικό του κάστρου είναι ο ναός του Προφήτη Ηλία, κτισμένος το 1895, ενώ ο εσωτερικός διάδρομος του δυτικού πύργου έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο όπου εκτίθενται γλυπτά, από ανάγλυφες παραστάσεις μέχρι αρχιτεκτονικά μέλη, που χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή, ενετική και οθωμανική εποχή.  Η θέση του Κάστρου ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Κάνηθο.

Ακριβώς κάτω από το κάστρο του Καράμπαμπα βρίσκεται ο τάφος του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα, ο οποίος έχει συνδεθεί απόλυτα με τον τόπο. Παίρνοντας το μονοπάτι από εκεί που «αναπαύεται» ο ποιητής η διαδρομή είναι μέσα στο πράσινο και βγάζει σε μια γραφική συνοικία με χαμηλά σπίτια με καταπράσινες αυλές και θέα στο ποτάμι. Κατηφορίζοντας σε όλη τη διαδρομή θα έχετε θέα τον παραλιακό δρόμο της Χαλκίδας.

 

Νέο Αρχαιολογικό μουσείο «Αρέθουσα»

Στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου σε ένα βιομηχανικό κτίριο βρίσκεται το νέο Αρχαιολογικό μουσείο. Το παλιό εργοστάσιο οινοπνευματοποιίας και ποτοποιίας με την επωνυμία «Αρέθουσα» λειτούργησε στις αρχές του 20ού αιώνα και σήμερα στεγάζει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας.  Στη θεματική έκθεση του νέου μουσείου αναπτύσσονται διαχρονικά ζητήματα πολιτειακής οργάνωσης, οικονομίας, πολιτισμικών ταυτοτήτων και λατρείας και παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τον νομό Ευβοίας και τη Σκύρο.  Η έκθεση εμπλουτίζεται με διαδραστικό χάρτη περιήγησης σε θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Εύβοια και τη Σκύρο, ντοκιμαντέρ και πολυμεσικές εφαρμογές μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η διάδραση με τον επισκέπτη, ενώ είναι προσβάσιμο για ΑμεA.

Συνοικία Αγία Παρασκευή και η ομώνυμη εκκλησία

Μια βόλτα στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, εκεί όπου βρίσκεται και ο ναός, αξίζει να τη βάλετε στο πρόγραμμά σας για να δείτε τη μη τουριστική πλευρά του τόπου με σπίτια αρχοντικά, αλλά και αστικές κατοικίες.

Κάντε μια στάση να μπείτε μέσα στο ναό, ο οποίος είναι μία από τις ελάχιστες σωζόμενες ενοριακές εκκλησίες που κατασκευάστηκαν από τη λατινική εκκλησία κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας.

Σύμφωνα με τις ανασκαφές που έχουν γίνει θεωρείται πως στη θέση του ναού υπήρχε βασιλική του 5ου με 6ου αιώνα,  η οποία μετά την κατάκτηση της Εύβοιας από τους Φράγκους ανακατασκευάστηκε σε γοτθικό ναό. Μετά το 1853 έγιναν πολλές τροποποιήσεις όταν η πρόσοψη καταστράφηκε από σεισμό.

Οθωμανικό Τέμενος

Σε κοντινή απόσταση περπατώντας από το ναό της Αγίας Παρασκευής είναι η πλατεία Πεσόντων, όπου εκεί βρίσκεται το Τζαμί του Εμίρ Ζαδέ με τη θολωτή του σκεπή να δεσπόζει επιβλητικά στη πλατεία.  Πιθανολογείται πως το τζαμί φτιάχτηκε από τον κατακτητή Μωάμεθ αμέσως μετά την άφιξη των Τούρκων στην Εύβοια τον 15ο αιώνα.

Το άφθονο αρχαιολογικό υλικό που βρίσκεται έξω από το τζαμί υποδεικνύει την ύπαρξη παλιότερου χριστιανικού ναού, στη θέση του οποίου κτίστηκε πιθανά ο ναός του Αγίου Μάρκου κατά την ενετική περίοδο και στη συνέχεια το τούρκικο τζαμί.  Το τζαμί αποτελείται από μία μόνο αίθουσα που διαιρείται σε δύο πατώματα και η οποία προορίζεται για μουσείο μεσαιωνικής τέχνης.

Νότια από τη Χαλκίδα προς Λάμψακο, Βασιλικό και Λευκαντή ο επισκέπτης θα συναντήσει τη μικρή αλλά εύφορη πεδιάδα του Λήλαντα ποταμού, για την οποία πολέμησαν στην αρχαιότητα οι δύο ισχυρές πόλεις – κράτη της Εύβοιας. Η Χαλκίδα και η Ερέτρια.

Άλλα αξιοθέατα

στο Μαντούδι τα λείψανα οχυρώσεων της Αρχαίας Κηρίνθου

στο Προκόπι το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου

στους Ωρεούς το μαρμάρινο άγαλμα ταύρου και τα λείψανα βενετσιάνικου κάστρου

κοντά στα Στύρα, βρίσκονται κυκλώπειες κατασκευές γνωστές σαν “Δρακόσπιτα”

τα Νέα Στύρα με πανέμορφες ακρογιαλιές και στη γύρω περιοχή κατάφυτους λόφους

στη Λίμνη Ευβοίας τα ερείπια Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 4ου – 6ου αιώνα με ψηφιδωτά δάπεδα

ο θολωτός Μυκηναϊκός τάφος κοντά στο Αλιβέρι στη θέση «Κατακαλού»

στις Γούβες ο πύργος του ποιητή Γεώργιου Δροσίνη

στο Βασιλικό – Λευκαντί θα δείτε κατάλοιπα μεσαιωνικών πύργων από την περίοδο της Φραγκοκρατίας, το Βενετσιάνικο κάστρο, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Αρμά και το σπίτι του αγωνιστή Ανδρέα Μιαούλη

κοντά στο Βαθύ το Ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος

τον υδροβιότοπο της λίμνης του Δύστου.

Παραλίες

Ατέλειωτες βουτιές στον Άγιο Μηνά, τα Αστέρια, τις Ροδιές, τη Λιανή Άμμο. Στις Αλυκές –αγαπημένο στέκι της νεολαίας– για all day fun με δροσερά κοκτέιλ και πολλά ντεσιμπέλ από τα μοδάτα μπαράκια της παραλίας.

Κοντινές εξορμήσεις

Στη Νέα Αρτάκη, το Λευκαντί, τη Νέα Λάμψακο και τη Δροσιά για ολόφρεσκα θαλασσινά. Στο Βαθύ της Αυλίδας για επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο με τον περίφημο Ναό της Αρτέμιδας.

Διαμονή 

Σύγχρονα ξενοδοχεία –τα περισσότερα κοντά στην παραλία– αλλά και στον Άγιο Μηνά προσφέρουν όλες τις ανέσεις για μια αξέχαστη διαμονή.

Η Βόρεια Εύβοια και οι µαγικές διαδροµές της

Πανέμορφα, καταπράσινα δάση, βόλτες στη φύση, υπέροχες παραλίες µε κρυστάλλινα νερά, πανέμορφα τοπία, δραστηριότητες… η Βόρεια Εύβοια συνδυάζει τα πάντα!

Η φυσική διαµόρφωσή της, µε την πλούσια βλάστηση και τις εκπληκτικές θάλασσες, προσφέρεται για εκδροµές αλλά και εναλλακτικό τουρισµό, χειµώνα και καλοκαίρι.

Αν είστε λάτρεις αυτών, οι παρακάτω ενδεικτικές διαδροµές θα σας ενθουσιάσουν!

Προκόπι – Πήλι – Βλαχιά – Σαρακήνικο

Μια διαδροµή 25 χλµ. µεταξύ βουνού και θάλασσας µε σπάνια φυσική οµορφιά! Προτιµήστε να την κάνετε καλοκαίρι σε συνδυασµό µε µπάνιο, σε µικρές αµµώδεις παραλίες µε κρυστάλλινα νερά! Ωραία στάση, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην παραλία του χωριού Πήλι.

Παραλία Αγίας Άννας – παραλία Αχλάδι – παραλία Κοτσικιά

Μια διαδροµή 14,5 χλµ., ιδανική το καλοκαίρι, όπου θα συναντήσετε µικρές και µεγαλύτερες παραλίες µε γαλαζοπράσινα νερά!

Λίµνη – Κατούνια -Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη

Μια διαδροµή 9 χλµ. στην οποία θα συνδυάσετε την επίσκεψη στο µοναστήρι µε θέα τις καταπράσινες πλαγιές του όρους Καντήλι µε τις εντυπωσιακής οµορφιάς παραλίες! Προτείνεται για όλο τον χρόνο.

Λίµνη – Ροβιές – Δαµιά – Καλαµούδι – Δρυµώνας – καταρράκτες Δρυµώνα

Μια διαδροµή 25 χλµ. για κάθε εποχή του χρόνου που ενώνει την όµορφη Λίµνη µε το µοναδικό δάσος στην περιοχή του Δρυµώνα. Μην αµελήσετε να επισκεφθείτε το µοναστήρι του Όσιου Δαυίδ.

Οι καταρράκτες του Δρυµώνα

Ο Δρυµώνας είναι ένα ορεινό χωριό στη Βόρεια Εύβοια σε υψόµετρο 580 µ., που βρίσκεται απέναντι από τη Μονή του Οσίου Δαυίδ, σε απόσταση 1 χλµ., στους πρόποδες του Ξηρού Όρους.

Το όνοµά του προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το πυκνό δάσος δρυών, βαλανιδιών, και πεύκων, που το περιβάλλει, ή από το δριµύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή κατά τον χειµώνα.

Φτάστε ως εκεί για να θαυµάσετε τους καταρράκτες του Δρυµώνα που συνθέτουν µια τοποθεσία ανεξάντλητης φυσικής οµορφιάς.

Βρίσκονται σε υψόμετρο 620 µέτρων, 4 χιλιόµετρα µετά τη Μονή του Οσίου Δαυίδ, από τον δρόµο που ξεκινά από τις Ροβιές.

Η διαδρομή ανάµεσα στο κατάµεστο από βλάστηση περιβάλλον είναι πραγµατικά υπέροχη!

Ερέτρια

Η Ερέτρια είναι σημαντικό φυσικό λιμάνι της Εύβοιας με πολύ πλούσια ιστορία.

Η αρχαία Ερέτρια υπήρξε σημαντική πόλη και κατοικήθηκε από τη Γεωμετρική ως την Παλαιοχριστιανική εποχή.

Σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή είναι:

το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας. Η αρχική κατασκευή ανάγεται στον 5ο π.Χ. αιώνα, ενώ μετά την καταστροφή της πόλης από τους Ρωμαίους το 198 π.Χ. ανακατασκευάζεται με πιο ευτελή υλικά.

Μακεδονικός Τάφος του 4ου π.Χ. αιώνα.

Η Αρχαία Θόλος. Κυκλικό οικοδόμημα που ανεγέρθηκε αρχικά κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.

Η «Οικία των Ψηφιδωτών». Οικία η οποία κατασκευάσθηκε το 370 π.Χ. με μωσαϊκό δάπεδο με παραστάσεις της

 Νηρηϊδος σε Ιππόκαμπο , μάχες Αριμασπών και Γρυπών, Σφιγγών και Λεφυτών.

Ο ναός του Απόλλωνα Δαφνηφόρου.

το πευκόφυτο νησί των Ονείρων με τουριστικές εγκαταστάσεις.

Κοντά στην Ερέτρια στην Αμάρυνθο μπορείτε να περπατήσετε στη μεγάλη προκυμαία και να ανεβείτε στον λόφο Παλιχώρια, για να γνωρίσετε τις βυζαντινές εκκλησίες που σώζονται και να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.

Αιδηψός

Στη βόρεια πλευρά της Εύβοιας ο δρόμος οδηγεί στην Αιδηψό και τα Λουτρά Αιδηψού, πόλη γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές της και για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών τους. Πρόκειται για μια σύγχρονη λουτρόπολη με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και πολλά υδροθεραπευτήρια.  Μέχρι και ο ίδιος ο Αριστοτέλης προσπάθησε να ερµηνεύσει το φαινόµενο των ιαµατικών νερών της Αιδηψού!

Τα Λουτρά της, µε περισσότερες από 80 ιαµατικές πηγές και ένα υπέροχο τοπίο πλούσιας βλάστησης που συναντά τη γαλαζοπράσινη θάλασσα, είναι ένας φυσικός θησαυρός, ένα καταφύγιο γαλήνης και ευεξίας µε µοναδικές αποδεδειγµένα ιαµατικές ιδιότητες.

 

Εκτός από τα Λουτρά, επισκεφτείτε την Αιδηψό:

  1. Για να µείνετε στο πολυτελές ξενοδοχείο-σπα, Thermae Sylla Spa & Wellness, που σύµφωνα µε το περιοδικό Conde Nast Traveller συγκαταλέγεται στα 10 κορυφαία παγκοσµίως! Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό διατηρητέο του 1896 και είναι το πρώτο ξενοδοχείο στα Λουτρά Αιδηψού.
  2. Για να απολαύσετε το βράδυ ένα ηλιοβασίλεµα µαγικό µε θέα τον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο.
  3. Για να θαυµάσετε ένα εξαιρετικό έργο του Τσίλερ, το παλιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων. Πίσω από αυτό, θα βρείτε τα λουτρά και τη σπηλιά του Ρωµαίου στρατηγού Σύλλα, που σώζεται από τη ρωµαϊκή περίοδο -ένα από τα πλέον αξιόλογα αξιοθέατα της περιοχής.

Με αφετηρία την Αιδηψό μπορεί να γνωρίσει κανείς τη χερσόνησο της Λιχάδας, που την κοσμούν τα όμορφα και καταπράσινα χωριά Γιάλτρα, Λουτρά Γιάλτρων, Λιχάδα, Άγιος Γεώργιος και Γερολίμανο. Σε όλη τη χερσόνησο της Λιχάδας υπάρχουν έξοχες παραλίες, η θάλασσα των οποίων χρωματίζουν βαθυπράσινη από το γειτόνεμα με το πεύκο.

Στην άκρη της χερσονήσου βρίσκονται τα νησάκια Στρογγυλή και Μανόλια. Η ομορφιά τους είναι τόση που νομίζει κανείς ότι έχουν δραπετεύσει από κάποιο ζωγραφικό πίνακα. Η θέασή τους ως επιστέγασμα της περιήγησης σε ολόκληρη την Εύβοια προκαλεί τόση ευχαρίστηση στην ανθρώπινη ψυχή, που βλέποντας τα κανείς αποδέχεται ανενδοίαστα την άποψη που θεωρεί την ομορφιά μοναδική ελπίδα σωτηρίας του κόσμου.

 

Κάρυστος

Πολύ όμορφη πόλη και λιμάνι σε ένα από τα νοτιότερα σημεία της Εύβοιας στο μυχό του ομώνυμου όρμου βρίσκεται η Κάρυστος, σύγχρονη πόλη με τουριστικό ενδιαφέρον.  Ιδιαίτερα δηµοφιλής, η Κάρυστος απέχει από τη Χαλκίδα 114 χλµ. -περίπου 2 ώρες οδικώς- και είναι η µεγαλύτερη πόλη της Νότιας Εύβοιας και από τους πιο γνωστούς προορισµούς του νησιού.

Χαρακτηριστικότερο τοπίο της Καρύστου αποτελεί ο Βενετσιάνικος Πύργος «Μπούρτζι» του 13ου αιώνα που δεσπόζει στην παραλία της πόλης.

Επισκεφτείτε το Φαράγγι του Δηµοσάρη στην Όχη, το βουνό που δεσπόζει πάνω από την Κάρυστο σε υψόµετρο 1.399 µ., και ανακαλύψτε την ιδιαίτερη καταπράσινη πλευρά της Νότιας Εύβοιας!

Tip: Στην Κάρυστο θα βρεθείτε από το λιµάνι της Ραφήνας µια ώρα µέχρι το Μαρµάρι και από εκεί οδικώς περίπου 15′.

Μαρµάρι

Το Μαρµάρι απέχει από τη Χαλκίδα 111 χλµ. (περίπου 2 ώρες οδικώς ή εναλλακτικά µόλις µία ώρα από τη Ραφήνα µε κλειστού τύπου Ferry Boat), βρίσκεται στη νότια πλευρά και είναι ένα γραφικό φυσικό ηµικύκλιο, ιδανικό ορµητήριο για να εξερευνήσετε τη Νότια Εύβοια.

Ξεκινώντας λοιπόν… απέναντι ακριβώς από το λιµάνι θα συναντήσετε το σύµπλεγµα των Πεταλιών, που αποτελείται από εννέα µικρά νησιά, τα οποία µαγεύουν µε τα πολύχρωµα νερά και τις εξωτικές παραλίες που δεν θυµίζουν σε τίποτα τις άλλες του νότιου Ευβοϊκού. Τα νησάκια σχηµατίστηκαν από την καταβύθιση της ενδιάµεσης ξηράς και από τη διάβρωση των κυµάτων της θάλασσας.  Θα βρεθείτε εκεί µε σκάφος από το Μαρµάρι σε λίγα λεπτά. Συνεχίζοντας… µπορεί το Μαρµάρι να είναι γνωστότερο αλλά τα µικρά γειτονικά χωριά είναι εξίσου όµορφα, όπως ο Άγιος Δηµήτριος, το Ακταίο, το Γιαννιτσιό, ο Καλλιανός και το Κατσαρώνι, αφού αποτυπώνουν αυτό που λέµε… το µεγαλείο της φύσης!  Διαδροµές κάτω από πλατάνια και δίπλα σε ποτάµια, ονειρεµένες παρθένες παραλίες, χρώµατα, γαλήνη και ηρεµία σε ένα αρµονικό σύνολο που µοιάζει σαν να µην έχει ακόµα εξερευνηθεί!  Περιηγηθείτε σε κάποιες από τις κοντινές παραλίες, όπως είναι οι κόλποι Αγίας Παρασκευής, Χρυσή Άµµος και το Ζαστάνι, µε γαλαζοπράσινα νερά, βότσαλο και άµµο.

Δίρφη

Αν και το οµώνυµο νερό είναι πολύ γνωστό όπως και το ίδιο το βουνό, οι πληροφορίες των περισσότερων σταµατούν εκεί. Η Δίρφη (ή Δίρφυς) δεσπόζει στο κέντρο της Εύβοιας και είναι το ψηλότερο βουνό της (υψόµετρο 1.743µ.), µε έντονο ανάγλυφο και αξιοσηµείωτη χλωρίδα και ορνιθοπανίδα. Καστανιές, έλατα, δρύες, πλατάνια, φυλλοβόλα, σπάνια αγριολούλουδα, ρεµατιές µε τρεχούµενα νερά στολίζουν τις πλαγιές της και προσφέρεται ιδανικά για µοναδικές περιπατητικές διαδροµές σε σηµατοδοτηµένα µονοπάτια, εντυπωσιάζοντας µε τη φυσική οµορφιά τόσο της οροσειράς όσο και των παραδοσιακών οικισµών της!

Στα χωριά της Δίρφης

Ιδιαίτερα συναρπαστική είναι η Στενή Δίρφυς, ένα καταπράσινο παραδοσιακό χωριό στις πλαγιές του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας τη Δίρφη (1743 μ.). Η Στενή είναι χτισµένη σε µια επιβλητική ρεµατιά µε τρεχούµενα νερά και πλατάνια. Το καστανόδασος, η πυκνή βλάστηση, το παραδοσιακό χρώµα και οι ταβέρνες της προσελκύουν επισκέπτες όλο τον χρόνο.

Προσφέρεται για χειμερινό αλλά και για θερινό τουρισμό. Κύριο χαρακτηριστικό του τα πολλά χιόνια το χειμώνα και τα τρεχούμενα νερά το καλοκαίρι.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γραφικό χωριό Στρόπωνες ένα παραδοσιακό χωριό, αµφιθεατρικά χτισµένο, σε περιοχή µε άφθονα νερά και καλλιέργειες. Στην όµορφη πλατεία τους θα δείτε µουριές, κυπαρίσσια, έναν πλάτανο και βρύση και το επίνειο του προς το Αιγαίο, η έξοχης ομορφιάς παραλία της Χιλιαδούς και το Μετόχι.

Στη συνέχεια ο δρόμος φέρνει τον επισκέπτη στις περιοχές Βασιλικά και Ελληνικά.

Βορειότερα από εδώ βρίσκεται το ακρωτήριο Αρτεμίσιο, που είναι γνωστό τόσο για την ομώνυμη ναυμαχία των Ελληνοπερσικών πολέμων, όσο και για το περίφημο ομώνυμο χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα, που ανασύρθηκε από τα νερά του και βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Κοντά στον Άγιο Αθανάσιο, χωριό χτισµένο στους πρόποδες της Δίρφης, βρίσκεται το φαράγγι της Αγγάλης, ξεχωριστής φυσικής οµορφιάς, µε ξύλινα γεφυράκια, λιµνούλες και τρεχούµενα νερά. Σε µικρή απόσταση από τους Καθενούς, χωριό µε παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και όµορφες εκκλησίες, βρίσκονται τα Έρια, µια θαυµάσια περιοχή, µε άφθονα νερά, πλατάνια και τη βυζαντινή εκκλησία της Θεοτόκου Μονοµερίτισσας-Υπαπαντής.

Η πυκνή βλάστηση και τα τρεχούµενα νερά συνθέτουν το ωραίο φυσικό περιβάλλον στα Καµπιά.

Πάνω από το χωριό υψώνεται το Ξεροβούνι, όρος µε εντυπωσιακό ανάγλυφο. Στην ευρύτερη περιοχή των Καµπιών έχουν έρθει στο φως σηµαντικά παλαιοντολογικά ευρήµατα.

Στη Λούτσα, χωριό που απλώνεται κοντά στους πρόποδες της Δίρφης, θα δείτε τις πέτρινες βρύσες, την πλακόστρωτη πλατεία και τις εκκλησίες.

Κύμη

Η Κύμη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη περιοχή με θέα το Αιγαίο.   Χαρακτηριστική είναι η αρχιτεκτονική της με τα πέτρινα σπίτια και τα πλακόστρωτα δρομάκια που της δίνουν ιδιαίτερο χρώμα. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε την ιαματική πηγή του Χωνευτικού και το Λαογραφικό Μουσείο.

Παραλία Βύθουρης

Απέχει 53 χλµ. από τη Χαλκίδα στην ανατολική πλευρά της Εύβοιας και αποτελεί ένα τοπίο µαγικό και ήρεµο! Ένας µικρός κολπίσκος που δεξιά και αριστερά περιβάλλεται από βράχια, τα οποία προσφέρουν σκιά, ενώ η θάλασσα µπροστά µε τα κρυστάλλινα νερά, καθαρά, κρύα και βαθυγάλανα προκαλεί τις αισθήσεις!

Θα φτάσετε στο χωριό Γλυφάδα (44 χλµ. από Χαλκίδα, περίπου 1 ώρα οδικώς) και από εκεί θα κατεβείτε τον χωµατόδροµο (είναι δύσκολος σε σηµεία) που φτάνει µέχρι την παραλία.

Πρόκειται για µια εκπληκτική απόδραση είτε για µονοήµερη εκδροµή είτε για free camping, αν είστε fan. Αν, πάντως, αποφασίσετε το camping, να είστε σωστά προετοιμασμένοι, γιατί η παραλία δεν διαθέτει τίποτα.

Παρ’ όλα αυτά, αν πάτε για µπάνιο, µη χάσετε την ευκαιρία, πριν κατεβείτε, να σταματήσετε στο χωριό για να «κανονίσετε» το φαγητό στην επιστροφή!

Πληροφορίες για την Πρωτεύουσα Χαλκίδα

Αποστάσεις για τη Χαλκίδα οδικώς

Η απόσταση Αθήνα-Χαλκίδα είναι 78 χιλιόμετρα, Θήβα-Χαλκίδα 35χλμ μέσω Αυλίδας και 45 χλμ από εθνική οδό, ενώ από τη Λιβαδειά η Χαλκίδα απέχει 93 χλμ μέσω Ορχομενού.

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με Λεωφορείο

ΚΤΕΛ Ευβοίας
www.ktelevias.gr
0030 22210 20400

ΚΤΕΛ Αστικών γραμμών Χαλκίδας
0030 22210 22026

Με τρένο

www.ktelevias.gr
Δρομολόγια – Κέντρο Εξυπηρέτησης: 14511

Με αεροπλάνο

Πλησιέστερο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” Αθηνών

Χρήσιμα

Έκταση: 3.654 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Χαλκίδα

Ο Νομός Εύβοιας ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αποτελείται από τους δήμους: Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Ιστιαίας – Αιδηψού, Καρύστου, Κύμης – Αλιβερίου, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Σκύρου και Χαλκιδέων.

Βουνά: Δίρφη 1.743 μ., Όχη 1,398 μ., Ξηροβούνι 1,453 μ., Σκοτενή 1.362 μ., Πυξαριάς 1.351μ,. Καντήλι 1.246μ., Όλυμπος, Μαυροβούνι, Ζάρακας, κ.ά.

Ποτάμια: Κηρέας

Λίμνες: Δύστος, Παραλίμνη.

Η Κουζίνα της Εύβοιας:

Συνταγές – Γαστρονομία – Προϊόντα

Πικάντικο τουλουμίσιο τυρί, τραχανάς με καπνιστό χοιρινό, σεσκουλόπιτα, κατσικάκι Καρύστου γεμιστό, μπακλαβάς κουμιώτικος… Είναι μονάχα μερικές από τις χαρακτηριστικές γεύσεις που θα απολαύσετε στην Εύβοια και θα συμφωνήσετε ότι αξίζει να ανακαλύψετε ολόκληρο τον γαστρονομικό της πλούτο.

Οι γεύσεις ενός τόπου χαρακτηρίζονται από τις πρώτες ύλες που δίνει η γη του και η Εύβοια είναι ευλογημένη σε αυτό. Μεγάλη ποικιλία από αγνά προϊόντα  κτηνοτροφικά (τυρί, γάλα, μυζήθρες, κρέας), αγροτικά (λάδι, κρασί, κηπευτικά, σύκα), προϊόντα αλλίευσης, αρωματικά βότανα και πολλά ακόμη. Ξηρά σύκα από τον Ταξιάρχη και την Κύμη, βιολογικές ελιές από τις Ροβιές, μανιτάρια από την Δίρφυ και λιαστό κρασί από την Κάρυστο. Όλα αυτά συνδυάζονται με την πολιτισμική ταυτότητα και την παράδοση του νησιού. H Εύβοια αποτελεί μια αποκάλυψη για τον ταξιδιώτη.

Κεντρική Εύβοια

Αφετηρία για τον εξερευνητή του νησιού είναι η κοσμοπολίτικη Χαλκίδα και στην ευρύτερη παράκτια περιοχή. Ν. Αρτάκη, Πολιτικά, Αυλί­δα, Ν. Λάμψακος, Λευκαντί, Ερέτρια και Αμάρυνθος είναι γνωστές για τα ουζερί, τις ψαροταβέρνες τους και τη νυχτερινή ζωή.

Ανακαλύψτε παραδοσιακές συνταγές για μπι­φτέκια μανιταριών, κόκορα στιφάδο, λιλίκια, καλαμαράκια γεμιστά με σοτέ λάπαθο, τυροπιτάρι, αμυγδαλόπιτα, αχαμνόπιτα (γαλατόπιτα), κέικ με λιαστή ντομάτα Δύστου και ελιές, κουλίκια, μουστοκούλουρα.

Το όρος Δίρφη προσφέρει απλό­χερα τα φημισμένα αρωματικά βότα­να και αυτοφυή και καλλιεργούμενα μανιτάρια του.

Βόρεια Εύβοια

Ταξιδεύοντας θα γνωρίσετε, δασοσκεπή βουνά,

πλούσια χλω­ρίδα και πανίδα, ποτάμια και πηγές, όμορφες και πολλές ακρογιαλιές δί­νουν λάδι, ελιές, σύκα, θαλασσινά και κρασί σε αφθονία στο βόρειο κομμάτι της Εύβοιας.

Γνωστά τοπικά πιάτα είναι η γαλίπα (ψαροκεφτέ-δες με θαλάσσια ανε­μώνη) και οι λωλοί χταποδιού.

Στην Κύμη και στην ευρύτερη περιοχή μέχρι το Αλιβέρι,  συναντάμε συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά. Η περιοχή φημί­ζεται για τα αποξηραμένα σύκα της (προϊόν με προστατευόμενη ονομα­σία προέλευσης), Παραδοσιακά γλυκά της (μπακλαβάς, αμυγδαλωτά, γλυκά από μούστο, όπως σουτζούκια και χαϊμαλιά) καθώς και τα κηπευτικά που δίνει η περιοχή της λίμνης Δύστου. Κόκορας με γκόγκιλιες, ψαρόσουπα, μελιτζάνες με τραχανά, ρεβιθομάνεστρο, ντολμαδάκια με κιμά, ραβανί με πετιμέζι, καρυδόπιτα, μπακλαβάς κουμιώτικος, σπα­νακόπιτα, τηγανόψωμο και παστέλι, είναι μερικά από τα τοπικά γλυκά και πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε.

Νότια Εύβοια

Κυρίαρχη θέση στην οικονομική ζωή της άγονης Νότιας Εύβοιας (Καρυστία, Μαρμάρι, Στύρα) είχε ανέκαθεν η κτηνοτροφία. Νόστιμα κρέατα από ζώα μεγαλωμένα στις βουνοπλαγιές της Όχης. Εδώ βρίσκουμε το πικάντικο τουλουμίσιο τυρί, το ανθότυρο, την κεφαλογραβιέρα, αλλά και εξαιρετικό αρωματισμένο μέλι που είναι από τα πιο φημισμένα προϊόντα του νησιού. Αποτέλεσμα, λαχταριστές επιλογές στο τραπέζι, κουρκουμπίνες, τραχανάς με καπνιστό χοιρινό, ψαρόσουπα, κατσικάκι Καρύστου γεμιστό στη γάστρα, βουλωτό αρνάκι ή κατσικάκι Καρύστου και από γλυκά μυζηθροχαλβάς, κιουνεφέ, ραβανί Καρύστου και καρυδόπιτα.

Ένα καραφάκι στα τέσσερα!

Στα ουζερί της Εύβοιας

Στις ακτές του Αιγαίου, στις ξέρες, τις τραγάνες και στα γκρέμνια των ακρωτηρίων οι ψαράδες βγάζουν με δίχτυα, ζόγκα και χοντρά παραγάδια, τα μεγάλα πετρόψαρα, ροφούς, στήρες, συναγρίδες, βλάχους, σκορπίνες. Κυδώνια, γυαλιστερές, καλόγνωμες, μύδια, στρείδια, πορφύρες, χτένια, καραβίδες, χταπόδια.

Απ’όλα έχει ο θαλασσινός μπαχτσές!

Γόνιμος και προστατευμένος από τους καιρούς ο Ευβοϊκός ανέκαθεν ήταν πλούσιος σε όστρακα. Παρά την εντατική αλίευση – νόμιμη και παράνομη – εξακολουθεί να τροφοδοτεί, με ό,τι πιο εκλεκτό, τα φημισμένα ουζερί της Χαλκίδας, της Ν. Λάμψακου, των Βασιλικών, των Στύρων γνωστά γαστριμαργικά στέκια όπου το Σαββατοκύριακό γίνεται το αδιαχώρητο.

Στον κόλπο της Καρύστου και στον δίαυλο των Ωρεών ψαρεύεται η πεντανόστιμη κουτσομούρα της Εύβοιας ενώ τον Ιούλιο στα ακρογιάλια του Αιγαίου, στη Χιλιαδού, στον Λιμνιώνα, στο Μετόχι, στο Αρμυρίχι, τα εκλεκτά καλαμάρια πιάνονται κατά εκατοντάδες.

Γεύσεις που εκπλήσσουν

Αγοράστε προμήθειες σε ντομάτες, κολοκυθάκια, φασολάκια και καρπού­ζια – από τους υπαίθριους πάγκους κατά μήκος των δρόμων.

Στις ταβέρ­νες μυηθείτε στην τοπική κου­ζίνα που σε κατακτά από την πρώτη στιγμή: πίτες και τυροπιτάρια στα Ψα­χνά με εξαιρετικό φύλλο, μακαρονάδα με καυτό βούτυρο και μυζήθρα στο Κλιμάκι όπου γίνεται κάθε Σαββατο­κύριακο λαϊκό προσκύνημα, ταβερνάκια παρά θιν’ αλός στο Πήλι και στη Χαλκίδα με φρέσκα ψάρια.

Μια αίσθηση ότι εδώ το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ!

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η γαστρονομία ενός τόπου είναι πολιτισμός που ρέει στον χρόνο, ταξιδεύει με τους ανθρώπους και καταγράφεται στο συλλογικό υποσυνείδητο.

Τυροπιτάρα Καρυστίας

Η φιλοσοφία της κουζίνας της Εύβοιας είναι συναισθηματική, φρέσκη, με πολύ άρωμα και χρώμα. Οι πίτες της είναι μοναδικές. Μια από αυτές είναι η τυροπιτάρα.

Το φύλλο γίνεται με μαεστρία και τηγανίζεται σε εκλεκτό ελαιόλαδο. Μπορείτε να φτιάξετε τη γέμιση με τυρί φέτα, κατίκι ή ακόμα να φτιάξετε το δικό σας χαρμάνι. Η αυθεντική γίνεται με μυζήθρα από τουλουμοτύρι και πιο αλμυρή. Το φύλλο στο τηγάνι γίνεται τραγανό.

Από τον Αντώνη Αντωνίου, ταβέρνα Μουριές,

Παραδείσι Καρυστίας

Υλικά

Για το φύλλο

– 1 κιλό αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο

– 700 ml Νερό πηγής ή εμφιαλωμένο

– 1 νεροπότηρο Ελαιόλαδο εκλεκτό

Για τη γέμιση

– 500 γρ. μυζήθρα από τουλουμοτύρι ή τυρί φέτα

– 3 Αυγά μεγάλα

– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τηγάνι

– Ελαιόλαδο εκλεκτό

Εκτέλεση

– Σε πήλινη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και στη μέση δημιουργούμε ένα κενό και ρίχνουμε το νερό και το ελαιόλαδο.

– Ζυμώνουμε δυνατά σηκώνοντας τη ζύμη για να «πάρει αέρα» και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε.

– Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

– Ζυμώνουμε και πάλι απαλά και κόβουμε 10 μπαλάκια.

– Για το άνοιγμα του φύλλου πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ και το ξύλο και τον πλάστη, οκλαϊ στην ντοπιολαλιά.

– Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο, όσο μπορούμε πιο λεπτό δημιουργώντας ένα φύλλο διαμέτρου 60 πόντων.

– Σε μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση σπάμε τη μυζήθρα και τη λιώνουμε καλά με ένα πιρούνι και ρίχνουμε και τα αυγά.

– Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και τέλος πασπαλίζουμε με το πιπέρι.

– Κόβουμε το φύλλο στη μέση σαν μισοφέγγαρο και βάζουμε λίγο γέμιση και την απλώνουμε με το κουτάλι στην επιφάνεια.

Τη διπλώνουμε με το άλλο κομμάτι φύλλο και βάζουμε και πάλι λίγο γέμιση και την απλώνουμε στο τέλος κλείνουμε με τα δάκτυλά μας το φύλλο για να μη φύγει η γέμιση στο τηγάνισμα.

– Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τις υπόλοιπες τυροπιτάρες.

– Σε βαθύ τηγάνι «καίμε» το ελαιόλαδο και βάζουμε προσεκτικά τις τυροπιτάρες να τηγανιστούν για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

– Σε πιατέλα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τις τυροπιτάρες για να φύγει το πολύ λάδι και σερβίρουμε.