Όπως έχουμε δει ανά τους καιρούς, μόλις ανακαλυφθεί ένα τεχνολογικό επίτευγμα, αυτό προσαρμόζεται σχετικά γρήγορα στην καθημερινότητα. Όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Οι επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο δέχονται προτάσεις όσον αφορά νέες τεχνολογικές ιδέες όπου υπόσχονται νέες ευκαιρίες κερδοφορίας. Έτσι το διοικητικό συμβόλαιο θα κληθεί να επενδύσει σε μία ή δύο προτάσεις. Η ναυτιλία ιδιαίτερα, προσπαθεί να βρει ακόμη καλύτερες μεθόδους όπου θα βελτιώσει την ασφάλεια και την αποδοτικότητα των θαλάσσιων μεταφορών. Όμως ο συγκεκριμένος κλάδος είναι αρκετά ‘’αυστηρός’’ λόγω των υψηλών οικονομικών και περιβαλλοντολογικών κινδύνων και κάθε καινούρια μέθοδος φιλτράρεται πολλαπλά για να καταφέρει να εισχωρήσει στον κλάδο. Στην συνέχεια θα δούμε τους τομείς όπου η blockchain τεχνολογία μπορεί να συμβάλει ενεργά καθώς και εταιρίες στον κλάδο που ήδη την χρησιμοποιούν.
Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου ωθεί τις εταιρείες να έχουν ταχύτερες μεθόδους παράδοσης. Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης αποστολών οι εταιρίες δυσκολεύονται να κρατήσουν τουλάχιστον τον ίδιο χρόνο παράδοσης. Η blockchain θα μπορούσε να παρέχει ένα νέο πρότυπο τεχνολογίας που προσφέρει μείωση στην πολυπλοκότητα των συστημάτων, βελτιώνοντας παράλληλα την ακεραιότητα των αποστολών. Μερικές φορές τα πακέτα χάνονται ή τραυματίζονται κατά τη μεταφορά. Αυτό μπορεί να κάνει τους πελάτες να μην παραγγείλουν ξανά από μια συγκεκριμένη εταιρεία και να βλάψουν τη φήμη του αποστολέα. Η Blockchain είναι σε θέση να παρέχει συνεχής ενημέρωση στους πελάτες, δείχνοντάς τους ακριβώς πού βρίσκεται το πακέτο τους ανά πάσα στιγμή. Όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε μια τοποθεσία που μπορεί να προβληθεί από όλα τα μέρη με το απαραίτητο κλειδί πρόσβασης, παρέχοντας ένα αποτελεσματικό μέσο για τη σύνδεση πελατών, παραγγελιών και πληρωμών σε πραγματικό χρόνο. Επίσης η blockchain μπορεί να συντελέσει στην μείωση του κόστους αφού, τα ακριβά τέλη για τεκμηρίωση, διαδικαστικές καθυστερήσεις, αποκλίσεις και σφάλματα μπορούν να αποφευχθούν. Όπως έχουμε πει αρκετές φορές σε προηγούμενα άρθρα όλες οι πληροφορίες στην blockchain είναι κρυπτογραφημένες, προσθέτοντας επομένως ένα ισχυρό επίπεδο ασφάλειας. Οι χρήστες δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στο σύστημα και να αλλάζουν πληροφορίες, αποτρέποντας επομένως δόλιες δραστηριότητες.
Ας δούμε τώρα κάποιες εταιρίες στον ναυτιλιακό κλάδο όπου έχουν ήδη εντάξει την αναφερόμενη τεχνολογία σε ήδη υπάρχοντες πρακτικές. Η εταιρία CargoX έχει αναπτύξει ένα smart Bill of Lading το οποίο μπορεί να διαβαστεί παρακολουθηθεί και μεταφερθεί άμεσα ανάμεσα στον αποστολέα, μεταφορέα και παραλήπτη με ασφαλές τρόπο χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο κλειδί. Όλες οι μεταφορές των δικαιοδοσιών καταγράφονται και δεν γίνεται με κανέναν τρόπο να αλλαχθούν. Μια ακόμη ενδιαφέρον πρακτική όπου έρχεται από την Blockchain Labs for Open Collaboration είναι ότι τοποθέτησαν ένα συνθετικό DNA (όπου λειτουργεί σαν αισθητήρας) και καταγράφει την ποιότητα και την κατανάλωση των καυσίμων στην blockchain. Η εταιρία Navozyme έχει συμπεριλάβει στα προϊόντα της, μια πλατφόρμα γραμμένη πάνω στην blockchain όπου της επιτρέπει την διαχείριση των πιστοποιητικών, τις λιμενικές υποχρεώσεις και την νηολόγηση πλοίων. Με τον τρόπο αυτόν η συγκεκριμένη εταιρία δεν μπορεί να πέσει σε απάτες και μειώνει και τα διαχειριστικά κόστη. Τέλος η Marine Transport International χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τεχνολογία για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες logistics, να κρατά ενήμερους τους πελάτες της και να προσκοπεί όποτε χρειάζεται τα λογιστικά στοιχεία στις αρμόδιες αρχές.
Όλα οδηγούν στην πιθανότατη εγκατάσταση της blockchain τεχνολογίας στον κόσμο της ναυτιλίας αλλά κάθε προσπάθεια ένταξης πρέπει να γίνει προσεχτικά και σαν παράλληλο σύστημα. Έτσι όσο τρέχουν ζωντανές δοκιμές θα συλλεχθούν ακόμη περισσότερα στοιχεία για την σωστή του λειτουργία. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις αλλαγές αλλά να τις δεχόμαστε με σοβαρότητα και όχι επιπολαία.